Главно меню - публикации,Гонението срещу Украинската православна Църква (УПЦ) На Кръгла маса италиански общественици осъдиха репресиите срещу Украинската православна Църква в Украйна

На Кръгла маса италиански общественици осъдиха репресиите срещу Украинската православна Църква в Украйна

В понеделник, 27 ноември, в Sala Capranichetta на Hotel Nazionale в POME (Piazza Montecitorio 101) се проведе кръгла маса, организирана от Центъра за средиземноморски и евразийски изследвания в сътрудничество с Polis Etica, озаглавена: „Европейска сигурност или несигурност? В търсене на изгубената стабилност“.

В кръглата маса взеха участие: генерал Пиеро Лапорта – бивш дивизионен генерал от Генералния щаб на италианската армия; подполковник Фабио Филомени – офицер от запаса; д-р Федерико де Ренци – ръководител на Туранския клон на ЦСЕИ; д-р Марко Паломби – икономист, експерт по военна икономика; проф. д-р Александър Дел Вале – специалист по геополитика и Близкия изток, професор в Рим и Париж; Драгана Трифкович – директор на Центъра за геостратегически изследвания в Белград; проф. Нино Галони – икономист, бивш генерален директор на Министерството на труда и икономиката.

Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний, председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската Патриаршия, не можа да се изкаже, тъй като беше зает с важна среща във Виена, но все пак изпрати приветствие към участниците в конференцията.

Втората част с въпроси към докладчиците от страна на журналисти и представители на неправителствени организации беше ръководена от д-р Гуидо де Симоне, предприемач и основател на Polis Etica.

Митрополит Онуфрий, митрополит Киевски и на цяла Украйна

На конференцията бяха обсъдени военната помощ за Украйна и контролът над въоръжението, възможността страните от НАТО да продължат да оказват помощ с оглед на пустеещите складове, енергийната сигурност и въпросите, свързани с правата на човека. Сред останалите обсъждани въпроси бяха мащабните нарушения на религиозната свобода в Украйна, а именно опитът за законодателна забрана на Украинската Православна Църква и заграбването на православни храмове. Според участниците в конференцията подобни ситуации през последните години са се случвали и на Балканите, по-специално в Македония и Черна гора. Религиозната свобода трябва да бъде един от крайъгълните камъни на европейското мислене, подчертаха участниците в дискусията.

В заключителната декларация се подчертава, че днес не съществува западна стратегия за преодоляване на настоящата ситуация на глобален хаос, като участниците в конференцията обвиняват САЩ за изострянето на ситуацията в Израел и Украйна. Същевременно се посочва, че ескалацията на напрежението не съответства на националните интереси на Италия, чиято армия се обучава изключително в рамките на отбранителната военна доктрина. Изтъква се, че изборът в полза на тотална конфронтация с Русия се е провалил: икономиката на Москва расте, популярността на Путин е все така висока, докато ръстът на европейския БВП е убит от икономическата война.

Европа е подложена на атака не само от икономическа, но и от духовна гледна точка. За част от Запада Православието е по-голяма опасност от ислямския фундаментализъм. Примери за това могат да се видят в Косово и Метохия, в Македония, в Черна гора, а напоследък и в някои балтийски страни. Американските спецслужби работят за създаването на разколнически „църкви“ с геополитически цели; в частност украинският парламент одобри закон за забрана на Православната Църква, което предизвика реакцията на Руската Православна Църква, която публикува документ, в който подкрепя понятието човешки права, свързано с морала“, се посочва в декларацията на конференцията.

Италианските антиглобалисти предложиха на италианските и европейските институции да възприемат различна визия, основана на мирното съжителство на държави с различни системи. „Ние не сме противници и врагове на Русия, Китай или Палестина, а техни потенциални икономически и културни партньори“, гласи списъкът с предложения. Предлага се също така да се откажем от двойните стандарти в геополитиката и да започнем мирни дипломатически преговори в Украйна и Палестина, за да гарантираме стабилност и сигурност за всички въвлечени страни.

Източник: https://baznica.info/ – заглавието е на Nasledstvo.bg

Свързани публикации:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Монахиня Валентина (Друмева) – плодовит автор с принос към православната история, вероучение и култураМонахиня Валентина (Друмева) – плодовит автор с принос към православната история, вероучение и култура

Източник: Творчеството на игумения Валентина (Друмева) от Калоферския девически манастир „Св. Въведение Богородично“ (доклад изнесен от Галя Тодорова на международната богословска конференция „Свето-Йоанови четения“ в София, юни 2017 г.) –

„Блаженият Йоан бил родом от България“ – св. Йоан Българин и неговият покаен подвиг„Блаженият Йоан бил родом от България“ – св. Йоан Българин и неговият покаен подвиг

„Блаженият Йоан бил родом от България“ – начало на Житието на св. Йоан Българин († 1784). Паметта му се празнува на 5 март. Св. Йоан в своя кратък живот ни