Българите в Православното семейство,Главно меню - публикации,Допънителни новини,Православието и българите 1878 – до наши дни,Просветна и социална дейност в БПЦ Отговор от Ловчанска Св. Митрополия по повод лъжевнушение на Дилян Николчев, подкрепено от архим. Никифор, в канала „Дневен ред“ на Г. Шикерова и М. Бенатова

Отговор от Ловчанска Св. Митрополия по повод лъжевнушение на Дилян Николчев, подкрепено от архим. Никифор, в канала „Дневен ред“ на Г. Шикерова и М. Бенатова

Автор: адвокат Стефка Спиридонова, източник: Официален сайт на Ловчанска Св. Митрополия

„НЕ ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛСТВУВАЙ“

В канала „Дневен ред“ на Генка Шикерова и Миролюба Бенатова на YouTube, в нарочно изготвен клип, като извадка от епизод 14 „Изборът на патриарх“, богословът Дилян Николчев отново тиражира лъжи за Ловчански митрополит Гавриил. Прави го непосредствено преди патриаршеския избор с цел да внуши как се злоупотребява със средства на Църквата, как митрополит Гавриил е в зависимост от Руската православна църква и че точно той е извършил злоупотребите.

Този богослов неведнъж си е позволявал да изрича откровени лъжи и клевети по адрес на Ловчански Митрополит Гавриил и да злоупотребява с дълготърпението на този архиерей.

Ето последната лъжа, която се тиражира в интернет пространството, подкрепена и от арх. Никанор:

„ Ами ако дядо Гавриил влезе в листата на достоизбираемите не трябва ли първо той да даде отчет при Светия синод как той даде няколко милиона долара на сметка на руската банка и че от тези няколко милиона долара се върнаха много малко пари.“, след което арх. Никанор добавя:….“И това е част от стопанската история на БПЦ, уви малкия дарява на големия, но после става любимец

Г-н Николчев, това Ваше изявление е позорна проява за преподавател в Богословския факултет на Софийския университет. Няколко пъти ни давате повод да Ви напомняме, че като такъв Вие следва да бъдете пример и със слово, и с дела на студентите – богослови. Налага се пак и пак да Ви припомним, че Вие не само че нарушавате евангелската заповед на Господ Иисус Христос: „И казвам ви, че за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден.“ (Мат. 12:36), Вие откровено лъжете и клеветите православен архиерей.

ПРЕВЕЖДАНЕТО НА СУМА НА СМЕТКА НА РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В БАНКА В ГР. СОФИЯ ОТ СТРАНА НА СОФИЙСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ Е ИЗВЪРШЕНО В РАЗГАРА НА РАЗКОЛА В БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ПРИ ОТНЕМАНЕ НА БУЛСТАТ-а И НА СВЕТИЯ СИНОД, И НА СОФИЙСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ. СЛЕД ОТНЕМАНЕ НА БУЛСТАТ-а НА СВЕТИЯ СИНОД ПАРИТЕ МУ СА ИЗТОЧЕНИ ОТ РАЗКОЛНИЦИТЕ И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТОЗИ АКТ – ПРЕВЕЖДАНЕТО НА СРЕДСТВАТА НА СОФИСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ НА ДРУГА СМЕТКА, НО В БЪЛГАРИЯ, Е СПАСЕНА ЦЪРКВАТА НИ В ТЕЗИ ТРУДНИ ЗА НЕЯ ДНИ. АКО ТОВА НЕ Е БИЛО СТОРЕНО СВОЕВРЕМЕННО, ТО И СРЕДСТВАТА НА СОФИЙСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ СА ЩЕЛИ ДА БЪДАТ ПРИСВОЕНИ ОТ РАЗКОЛНИЦИТЕ И ДА ПОСТАВЯТ В НЕВЪЗМОЖНОСТ БПЦ- БП ДА СЪЩЕСТВУВА НОРМАЛНО.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ / НЕ ЧЕ НЕ ГО ЗНАЕТЕ /, И ТО ДА ЗНАЕТЕ НЕ САМО ВИЕ, НО И АУДИТОРИЯТА, КОЯТО ВИ СЛУША, ЧЕ МИНИСТЪРЪТ НА ФИНАНСИТЕ ОТ ТОГАВАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ИВАН КОСТОВ/БЕЗ КОМЕНТАР Е НЕГОВОТО ОТРИЦАТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ КАНОНИЧНАТА ЦЪРКВА/, ВЪЗЛАГА СЪС ЗАПОВЕД НА ДЪРЖАВЕН ФИНАНСОВ КОНТРОЛ ДА ИЗВЪРШИ РЕВИЗИЯ НА СОФИЙСКА МИТРОПОЛИЯ, КОЯТО РЕВИЗИЯ ПРИКЛЮЧВА С РЕВИЗИОНЕН АКТ ЗА ЛИПСАТА НА КАКВИТО И ДА БИЛО ЗЛОУПОТРЕБИ.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ Е ИЗВЪРШЕНА И ПРОВЕРКА ОТ ПРОКУРАТУРАТА, КОЯТО СЪЩО ПРИКЛЮЧВА СЪС СТАНОВИЩЕ, ЧЕ НЕ Е ИЗВЪРШЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НЯМА ЗЛОУПОТРЕБИ С ТЕЗИ СРЕДСТВА НА СОФИЙСКА МИТРОПОЛИЯ.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ ВСЯКА ОПЕРАЦИЯ С ПАРИТЕ ПО СМЕТКАТА В РУСКАТА БАНКА Е ИЗВЪРШВАНА С БЛАГОСЛОВЕНИЕТО НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ПАТРИАРХ МАКСИМ, КАКТО И НА БАЗА НАДЛЕЖНО ВЗЕТИ РЕШЕНИЯ ОТ ЕПАРХИЙСКИЯ СЪВЕТ НА СОФИЙСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ.

Внушенията, които правите целят да компрометират авторитета на уважаван митрополит и успешно могат да бъдат порицани в съд, защото те са унизителни за честта и достойнството му.

Както отбелязахме, това не е първа Ваша проява – Вие сте един от най- ревностните участници в разпространението на непроверена информация за православните ни архиереи, с което се опитвате да рушите устоите на хилядолетната ни Църква.

Такива клевети разпространявахте и повод на събора в Крит, като тогава внушавахте, че под въздействие на Руската православна църква Ловчанският митрополит Гавриил е провалил участието ни на събора в Крит, при все че решението за неучастието на нашата Църква в този събор беше взето много преди решението на Руската православна църква и без каквото и да било нейно участие в процеса на вземането му.

Доколкото си спомняме, към момента на взимане на това решение от БПЦ- БП за неучастие в Събора имаше информация, че РПЦ ще участва в него. ТА И ТОВА ВАШЕ ИЗЯВЛЕНИЕ НЯМАШЕ НИЩО ОБЩО С ИСТИНАТА.

Затова отново Ви напомняме, ЧЕ КОГАТО НЕ ПОЗНАВАТЕ ФАКТИТЕ, не знаете ИСТИНАТА, е добре да обуздавате езика си така, както ни учи Свети Апостол Яков в   Съборното си послание и ни умолява: „ Но ако в сърцето си имате горчива завист и свадливост, не се хвалете и не лъжете против истината: това не е мъдрост, която слиза отгоре, а земна, душевна, бесовска.” /Гл. 3: 14-15 /

А за такова враждебно говорене псалмопевецът моли : „ Господи, избави душата ми от лъжливи уста, от лукав език.”/ Пс. 119:2 /

И още риторично пита: „ Какво ще ти даде и какво ще ти прибави лукавият език?” /Пс. 119:3 /.

Отново Ви напомняме, че митрополит Гавриил може да се обърне към съдебните власти , за да потърси от Вас юридическа отговорност .

Ако няма присъда от земния съд, то присъдата за всяко наше действие е сигурна от Бога, защото: „Бог е съдия праведен / крепък и дълготърпелив/ и Бог, който всеки ден строго изисква” / Пс. 7:12 /.

05.06.2024г.                                             

адвокат Стефка Спиридонова

Свързани публикации:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Музикалната школа към Старозагорска света митрополия обявява прием за деца и ученициМузикалната школа към Старозагорска света митрополия обявява прием за деца и ученици

Източник: mitropolia-starazagora.bg Музикалната школа към Старозагорска митрополия, създадена по инициатива на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, обявява прием на деца и ученици на възраст от 5 до 19 години. Направленията,

„Достоверни ли са житията на светиите?“ от доц. архимандрит Серафим (Алексиев)„Достоверни ли са житията на светиите?“ от доц. архимандрит Серафим (Алексиев)

Предлагаме на любознателните читатели едно от произведенията на един от многообичаните български иереи – архимандрит Серафим (Алексиев) (1912 – 1993) – “Достоверни ли са житията на светиите” (1943 г.). Авторът

Богатата дейност на ползу роду от св. Софроний Врачански (1739 – 1813)Богатата дейност на ползу роду от св. Софроний Врачански (1739 – 1813)

«Затова ся трудя и аз сеги, денем и нощем, да изпиша няколико книги по нашему болгарскому язику.» – св. Софроний Врачански, Житие и страдания грешнаго Софрония На 11 март българската