Главно меню - публикации,Допънителни новини,Православната духовна общност сред българите,Просветна и социална дейност в БПЦ Светогорските манастири обявяват Архиепископ на Америка Елпидофор за нежелан на Атон и се аргументират с посланията за отношението на Църквата към еднополовите бракове, които архиепископът провокира

Светогорските манастири обявяват Архиепископ на Америка Елпидофор за нежелан на Атон и се аргументират с посланията за отношението на Църквата към еднополовите бракове, които архиепископът провокира

Източник: https://glasove.com/

В писмо на Света Гора до патриарх Вартоломей американският архиепископ Елпидофор е обявен за нежелан заради снимка след кръщение на деца на еднополова двойка.

В писмото почтително се съобщава, че американският архиепископ Елпидофорос не е добре дошъл на посещение в монашеската държава през третото десетдневие на януари. Представителите и настоятелите на свещените манастири обясняват причините, които водят началото си от кръщението на децата на „еднополовата двойка“ от Америка, Евангелос Бусис и Питър Дуда, на 9 юли 2022 г. в свещената църква Панагия Фанеромени в митрополията Вула.

Светогорци пишат: „Със съжаление отбелязваме, че чрез публикуваните снимки на Американския архиепископ с гей-двойката след извършването на тайнството, се създаде погрешно впечатление по отношение на приемането в Православната Църква на еднополовите бракове, послание, което противоречи на доктрините и учението на Светата Църква.”

Монасите се обръщат към патриарха с молба „да се вслушате в нашата загриженост за тази изключително чувствителна тема, засягаща целостта на вярата и православните традиции“.

Според информация, предоставена от Света Гора на вестник „The National Herald” на гръцката диаспора в САЩ, Свещената Общност не възнамерява да посрещне архиеп. Елпидофорос както повелява традицията за архиепископ. Манастирите и отците, живеещи в аскетизъм, са изпаднали в затруднено положение, тъй като не могат просто да затворят вратата на православен архиерей. Ето защо те се обръщат с писмо до патриарх Вартоломей, в което препоръчват архиепископ Елпидофор да не влиза в Света Гора, тъй като смятат, че той ще се снима там със своите емигрантски спътници в опит да покаже, че е приет от монасите.

„The National Herald“ пише също, че преди няколко месеца архиеп. Елпидофор е поискал да посети Света Гора, за да присъства на празник на един от манастирите, но е бил информиран, че е нежелан.

По време на посещението си в Солун той ще бъде придружаван от група американци от гръцки произход, а в същото време е предвидено да говори пред израелска асоциация и да ръкоположи млад мъж от Мексико, когото ще назначи в енорията Преображение Господне в Корона, Ню Йорк, за да извършва „мисионерска дейност“ сред испаноговорящите в района. Ръкополагането ще се състои в Гърция, тъй като американските власти не са одобрили визите на роднините на кандидата за ръкоположение. Назначеният преди няколко месеца от архиеп. Елпидофор свещеник не е могъл да остане и е трябвало да напусне.

Писмото на Света Гора до патриарх Вартоломей е следното:

Карея, 15/28 декември 2023 г.

До Негово Божествено Всесветейшество

Вселенският патриарх

Г-н г-н Вартоломей

Нашият Всечестен отец и владика

До Фенер

Всесветейши отче и владико,

С настоящото писмо се обръщаме към Вас по повод предстоящото посещение на Негово Високопреосвещенство Архиепископа на Америка Елпидофор на Света Гора. Бихме желали да представим пред Ваше Всесветейшество загрижеността на Свещения Кинотис относно събитията по време на тайнството кръщение на децата на „еднополова двойка“, което се състоя  в свещената църква Панагия Фанеромени във Вулиагмени.

Със съжаление отбелязваме, че чрез публикуваните снимки на Американския архиепископ с гей-двойката след извършването на тайнството, се създаде погрешно впечатление по отношение на приемането в Православната Църква на еднополовите бракове, послание, което противоречи на доктрините и учението на Светата Църква. Този факт, противоречащ на Евангелското учение, предизвиква силна загриженост в Свещения Кинотис.

Ето защо, Ваше Всесветейшество, синовно Ви молим да се вслушате в нашата загриженост за тази изключително чувствителна тема, засягаща целостта на вярата и православните традиции.

Въпреки това, уповавайки се на Вашата мъдра преценка, ние със синовна преданост, целувайки с дълбоко благоговение Вашата всесветейша десница, молим за Вашето отеческо благословение за празниците на Светите дванадесет дни и предстоящото Кръщение Господне.

Целият Събор на представителите и настоятелите на двадесетте свещени манастира на Света гора – Атон.

Източник: greekcitytimes.com

Превод за „Гласове“ Василианна Мерхеб

Свързани публикации:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Представяне на сборник „Марица – Изток. Археологически проучвания“ т. 8Представяне на сборник „Марица – Изток. Археологически проучвания“ т. 8

На 14 юли в Археологическия музей „Марица – Изток“ ще се проведе представяне на сборник „Марица – Изток. Археологически проучвания“ т. 8. Допълнителна информация и източник: https://www.facebook.com/events/ … Свързани публикации:

Излезе от печат книгата „Овчарската аристокрация. Икономиката на Котел и Добруджа през 30-те-40-те години на XIX в“ на доц. д-р Николай ТодоровИзлезе от печат книгата „Овчарската аристокрация. Икономиката на Котел и Добруджа през 30-те-40-те години на XIX в“ на доц. д-р Николай Тодоров

Регионален исторически музей – Силистра има удоволствието да Ви съобщи, че новата монография на доц. д-р Николай Тодоров „Овчарската аристокрация. Икономиката на Котел и Добруджа през 30-те-40-те години на XIX

Радвай се, Борисе – Михаиле, просветителю на българския народ!Радвай се, Борисе – Михаиле, просветителю на българския народ!

На 2 май празнуваме паметта на св. равноапостолни княз Борис – Михаил (852-889, † 907), покръстител на българския народ в Православната вяра. Благодарение на основите, които полага св. княз Борис