Главно меню - публикации,Допънителни новини,Просветна и социална дейност в БПЦ,Църквата и хуманитарната криза в Газа Йерусалимската патриаршия осъди израелските удари по цивилни обекти в Газа

Йерусалимската патриаршия осъди израелските удари по цивилни обекти в Газа

Още на 7 октомври Йерусалимската патриаршия, заедно с представителите на останалите християнски деноминации в Газа, призова за деескалация и спиране на насилието. Няколко дни по-късно, на 13 октомври, отново в единодушие с представителите на останалите християнски деноминации, Йерусалимската патриаршия отправи апел за помощ до международната общност и призова Израел за допусне хуманитарна помощ в областта Газа и да се откаже от намеренията си за евакуация на над един милион души в обсадената област. Впоследствие, след израелския удар срещу православния храм „Св. Порфирий“ и загиналите там 18 души, Йерусалимският патриарх Теофил III отслужи св. литургия в памет на жертвите в Газа и на загиналите при бомбардировката на храма. На 31 октомври, след израелски удар по Православния културен център в Тал ах Хава в Газа, Йерусалимската патриаршия за пореден път излезе с позиция по повод действията на Израел и осъди бомбардировките над цивилни обекти:

Йерусалимската православна патриаршия осъди днес израелските бомбардировки по културен център в Газа, критикувайки „безразсъдната решимост на Израел да унищожи гражданската инфраструктура“ на палестинската територия, предадоха Франс прес и БТА.

Патриаршията осъди в изявление „бомбардирането от израелската армия на Православния културен център в Тал ах Хава в Газа по-рано днес“.

„Това нападение е ярка проява безразсъдната решимост на Израел да унищожи гражданската инфраструктура и центровете за социални услуги, както и убежищата за цивилни, попаднали в обсадения анклав“, пише патриаршията.


Очевидци в Газа казаха пред АФП, че при ударите е бил унищожен православният културен център и още няколко сгради в същия район. Според тях от вчера израелската армия е изпратила няколко предупреждения до жителите и избягалите от война хора, подслонени в центъра, че трябва да се евакуират.

„Социалните, културните и спортните центрове се превърнаха в основни структури за оказване на хуманитарна помощ и подслоняване на хората, засегнати от израелските въздушни удари, насочени към жилищни райони“, допълва патриаршията.

Патриарх Теофил III

Миналата седмица патриарх Теофилос III отслужи литургия в памет на жертвите в Газа и на загиналите при бомбардировката на храма „Св. Порфирий“, при която загинаха най-малко 18 души.

Днес Патриаршията изтъкна „с дълбоко безпокойство, че през последните три седмици израелската армия е поразила 19 храма в Газа, включително джамии и църкви“. „Подобни нападения срещу мирни жители, особено срещу деца, и умишленото унищожаване на гражданска инфраструктура не могат да бъдат оправдани нито по рационален, нито по хуманитарен начин, и са изцяло в разрез с най-елементарните морални ценности“, заяви тя.

Според министерството на здравеопазването в Газа, контролирано от „Хамас“, от 7 октомври до момента израелските удари срещу ивицата Газа са отнели живота на над 8500 души, голяма част от които – мирни жители. Израел започна настъплението си в отговор на атаката, извършена от „Хамас“, при която бяха убити 1400 души, повечето от тях – цивилни, сочат данни на израелските власти.

Източник: Йерусалимската православна патриаршия осъди израелските бомбардировки по културен център в Газа (epicenter.bg)

Свързани публикации:

Представителите на християнските деноминации в Йерусалим призовават за прекратяване на насилието и се обърнаха към Израел да допусне хуманитарна помощ в Газа и да преустанови натиска за преместване на над 1 000 000 души (nasledstvobg.com)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Житие на преподобния и богоносен наш отец Ромил Бдински (Видински) († 1375 г.)Житие на преподобния и богоносен наш отец Ромил Бдински (Видински) († 1375 г.)

На 16 януари, заедно с паметта на българина св. свещеномъченик Дамаскин Габровски, се празнува паметта на българския светия преподобни Ромил Бдински (Видински). Житие на преподобния и богоносен наш отец Ромил

Кратко Житие и Акатист на св. Георги Софийски Стари (1407 – 1437)Кратко Житие и Акатист на св. Георги Софийски Стари (1407 – 1437)

На 26 март се почита паметта на първия от плеядата Софийски светци и застъпници пред Бога – св. Георги Софийски Стари. Св. Георги Софийски Стари е един от многобройните мъченици