Главно меню - публикации,Допънителни новини,Просветна и социална дейност в БПЦ Йерусалимската патриаршия осъди израелските удари по цивилни обекти в Газа

Йерусалимската патриаршия осъди израелските удари по цивилни обекти в Газа

Още на 7 октомври Йерусалимската патриаршия, заедно с представителите на останалите християнски деноминации в Газа, призова за деескалация и спиране на насилието. Няколко дни по-късно, на 13 октомври, отново в единодушие с представителите на останалите християнски деноминации, Йерусалимската патриаршия отправи апел за помощ до международната общност и призова Израел за допусне хуманитарна помощ в областта Газа и да се откаже от намеренията си за евакуация на над един милион души в обсадената област. Впоследствие, след израелския удар срещу православния храм „Св. Порфирий“ и загиналите там 18 души, Йерусалимският патриарх Теофил III отслужи св. литургия в памет на жертвите в Газа и на загиналите при бомбардировката на храма. На 31 октомври, след израелски удар по Православния културен център в Тал ах Хава в Газа, Йерусалимската патриаршия за пореден път излезе с позиция по повод действията на Израел и осъди бомбардировките над цивилни обекти:

Йерусалимската православна патриаршия осъди днес израелските бомбардировки по културен център в Газа, критикувайки „безразсъдната решимост на Израел да унищожи гражданската инфраструктура“ на палестинската територия, предадоха Франс прес и БТА.

Патриаршията осъди в изявление „бомбардирането от израелската армия на Православния културен център в Тал ах Хава в Газа по-рано днес“.

„Това нападение е ярка проява безразсъдната решимост на Израел да унищожи гражданската инфраструктура и центровете за социални услуги, както и убежищата за цивилни, попаднали в обсадения анклав“, пише патриаршията.


Очевидци в Газа казаха пред АФП, че при ударите е бил унищожен православният културен център и още няколко сгради в същия район. Според тях от вчера израелската армия е изпратила няколко предупреждения до жителите и избягалите от война хора, подслонени в центъра, че трябва да се евакуират.

„Социалните, културните и спортните центрове се превърнаха в основни структури за оказване на хуманитарна помощ и подслоняване на хората, засегнати от израелските въздушни удари, насочени към жилищни райони“, допълва патриаршията.

Патриарх Теофил III

Миналата седмица патриарх Теофилос III отслужи литургия в памет на жертвите в Газа и на загиналите при бомбардировката на храма „Св. Порфирий“, при която загинаха най-малко 18 души.

Днес Патриаршията изтъкна „с дълбоко безпокойство, че през последните три седмици израелската армия е поразила 19 храма в Газа, включително джамии и църкви“. „Подобни нападения срещу мирни жители, особено срещу деца, и умишленото унищожаване на гражданска инфраструктура не могат да бъдат оправдани нито по рационален, нито по хуманитарен начин, и са изцяло в разрез с най-елементарните морални ценности“, заяви тя.

Според министерството на здравеопазването в Газа, контролирано от „Хамас“, от 7 октомври до момента израелските удари срещу ивицата Газа са отнели живота на над 8500 души, голяма част от които – мирни жители. Израел започна настъплението си в отговор на атаката, извършена от „Хамас“, при която бяха убити 1400 души, повечето от тях – цивилни, сочат данни на израелските власти.

Източник: Йерусалимската православна патриаршия осъди израелските бомбардировки по културен център в Газа (epicenter.bg)

Свързани публикации:

Представителите на християнските деноминации в Йерусалим призовават за прекратяване на насилието и се обърнаха към Израел да допусне хуманитарна помощ в Газа и да преустанови натиска за преместване на над 1 000 000 души (nasledstvobg.com)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

На 17 юни предстои Шествие и Концерт в подкрепа на християнското семейство, християнския морал и на християнските ценностиНа 17 юни предстои Шествие и Концерт в подкрепа на християнското семейство, християнския морал и на християнските ценности

Източници: https://facebook.com/events/; https://m.facebook.com/FamilyMonth … Заповядайте на 17 юни /събота/ от 14:00 ч на Шествие в подкрепа на християнското семейство, християнския морал и на християнските ценности, което стартира от площад „Света

Обръщение на Софийска св. митрополия по повод видеоклип на „Пайнер“ със сцени на оскверняване на храм от Софийска епархияОбръщение на Софийска св. митрополия по повод видеоклип на „Пайнер“ със сцени на оскверняване на храм от Софийска епархия

Източник: mitropolia-sofia.org Реакция на Софийска света митрополия по повод видеоклип на „Пайнер“, съдържащ сцени на оскверняване на храм от Софийска епархия. „Посоченото аудиовизуално произведение е заснето на територията на православен

Честито Рождество Христово!Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово! Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение! Снимка: Рождество Христово. Българска икона от XVIII век – Pravoslavieto.com