Българите в Православното семейство,Вдъхновения,Главно меню - публикации,Православната духовна общност сред българите С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици, Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий

С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици, Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий

На 27 юли се празнува паметта общо на Св. Седмочисленици – светите Кирил и Методий, Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Общият празник се съчетава с честването на Успението на св. Климент Охридски и с паметта на свети великомъченик Панталеймон, на когото св. Климент Охридски изгражда и посвещава манастир, и където впоследствие българският просветител е и погребан през 916 г.

(в напътстваното от Господ Дух Свети Църковно Св. Предание няма случайни неща)

Св. Седмочисленици имат огромна роля за резпространението на Православието сред българите, създаването и кодифицирането (оформянето на правилата) на старобългарския език – първият писмен славянски език и средството, с което България допринася за разпръскването светлината на Евангелието сред славянския свят.

Тропар на Св. Седмочисленици, глас 1

С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици, Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог. Вие, непоклатими стълбове и Боговдъхновени поборници за нашата реч, прогонили езическото бесовско учение, молете се на Христа Бога да утвърди нашата Църква и да дарува на душите ни велика милост.

Кондак на Св. Седмочисленици, глас 4

Явили се непобедими в постничеството, козните на невидимите врагове с Божествена сила сте победили. И, като научихте множеството непросветени българи на православната вяра, получихте венци. Молете се за нас на Христа, Седмочисленици, да даде опрощение на прегрешенията ни.

Свързани публикации:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Кратки щрихи от живота на един от съвременен подвижник и будител – отец Димитър Вукадинов (1930 – 2012)Кратки щрихи от живота на един от съвременен подвижник и будител – отец Димитър Вукадинов (1930 – 2012)

Източник: Ангел Кардаков, Отец Димитър Вукадинов – свещеникът прегърнал доброто https://svetodavec.wordpress.com/ … „Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилвани”, това гласи едно от блаженствата, които Христос изрича пред апостолите. За

Пази вярата си, българино брате! – от св. Николай Велимирович (1939 г.)Пази вярата си, българино брате! – от св. Николай Велимирович (1939 г.)

Пази вярата си, българино брате! – от св. Николай Велимирович (1939 г.) І. Българино брате, към тебе се обръщам да те попитам нещо. Не оставяй воловете си и не задържай