Българите в Православното семейство,Вдъхновения,Главно меню - публикации,Православието и българите 1396 – 1878 г. „Аз несъмнено се надявам на Божията помощ, която укрепява мъчениците“ – св. преподобномъченик Прокопий Варненски

„Аз несъмнено се надявам на Божията помощ, която укрепява мъчениците“ – св. преподобномъченик Прокопий Варненски

На 25 юни се празнува паметта на българския светец св. преподобномъченик Прокопий Варненски († 1810).

Св. Прокопий е сред онази плеяда български мъченици, които поради различни злощастни обстоятелства се отричат от Христа и се потурчват, но с покаяние се обръщат към Бога и по великата Му милост възстановяват християнското си достойнство. Тези български светии обаче, в дълбоко покаяние, не просто изповядват греха си и твърдо се връщат в лоното на Христовото Православие, но, като венец на своето покаяние, всички принасят на Бога мъченичество от насилията на турците в отговор на по-ранното си потурчване. По този начин тези български новомъченици от епохата на Османкото иго се превръщат в бисери на мъжественото покаяние и славни застъпници за всички каещи за прегрешенията си пред Бога хора.

Св. Прокопий живял в края на XVIII и началото на XIX в., бил роден във Варна в благочестиво българско семейство и бил възпитан в православната вяра. Поради това, от любов към Христа, той се замонашил. Впоследствие обаче мислите да се върне в света го победили, а най-подир това, измъчван от угризения, той стигнал до отчаяние и, в това състояние на духовно разслабление и умрачение, се отрекъл от Христа и приел мохмеданството. Още обаче не били зараснали раните от обрязвянето му и Прокопий се опомнил. Той ясно си дал сметка какво е направил, спомнил си за наставниците си и за Божието милосърдие, което, в отчаянието си след напускане на монашеството, бил забравил, и решил да потърси лек за душата си. Някогашният монах се обърнал за помощ към един свой познат духовник, изповядал греха си и решението си да го умие с мъченичество. Духовникът го посъветвал внимателно да прецени силите си и по-скоро да се върне в монашеското си служение и така да принесе покяние, но св. Прокопий останал непоколебим. Той отговорил: „Зная, че ще трябва да изтърпя много и жестоки мъчения от нечестивците. Но аз несъмнено се надявам, че Божията помощ, която всякога е укрепявала и укрепява мъчениците, ще помогне и на мене да понеса всички страдания за Христовото име.»


Веднага след като зараснала раната му от обрязването, св. Прокопий се явил пред турското съдилище, а неговият приятел – духовник го придружил до самата сграда. Светецът изповядал своята вяра в Христа и претърпял завор и побоища, но повече не отстъпил от Христа. Бил обезглавен на 25 юни 1810 г. Паметта за подвига му е съхранена от Св. Църква в Атонския патерик.

Молитва към св. Прокопий Варненски

Свети славни всехвални преподобномъчениче Прокопие Варненски! Ти, по думите на светите отци, си пролял кръвта си, за да приемеш Духа Утешителя, Който очиства всеки грях и беззаконие, и така си увенчал покаянието си с придобиване на святост. Дарувай ни твоето покаяние, за да имаме надежда и ние за спасение. Обнови плътския ни ум, за да мислим и да търсим първо Царството Небесно, а всичко останало Всеподателят Бог ще ни придаде. Запази църквата ни от ереси и разколи, дарувай на народа ни духовно здраве и благоденствие, опази Православната ни вяра, та заедно с теб, с всички ангелски ликове и всички светии да прославим любовта и милостта на нашия Спасител, на Неговия безначален Отец и на Пресветия, благ и животворящ Дух во веки веков. Амин.

От Акатист на Свети преподобномъченик Прокопий Варненски

Тропар, глас 1

Украсен с благочестие, монашеско житие пожела и мъченически изповяда Христа, истинския Бог. Затова, св. Прокопие Варненски, моли се на Праведния Съдия да ни подкрепя, за да не униваме в беди, а като се утвърждаваме в православната вяра, да дарува прощение на греховете ни и спасение на душите ни.

Друг тропар, глас 4

Чрез покаяние и сълзи, от дъното на ада до висотата на Божия престол си се възкачил, преподобномъчениче Прокопие, а чрез мъченичеството си достигнал съвършенството на светиите. Заедно с тях се моли за спасението на душите ни.

Кондак, глас 4

Дойдете да възхвалим чутовния Прокопий, нов Петър, просиял на българска земя, угасил с покайните си сълзи нажежените стрели на лукавия и приел мъченически венец. Заради неговите молитви, Христе Боже, спаси душите ни.

Свързани публикации:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Религия и политика – Милен ИлиевРелигия и политика – Милен Илиев

Източник: в. Слово, бр. 11 (1350), 20 – 26 април 2023, с. 4. … Религията и политиката непрекъснато съпътстват живота на човека на земята, но какво представлява религията? А политиката?

Обръщение на Светия Синод на БПЦ по повод предстоящото провеждане на гей парад в СофияОбръщение на Светия Синод на БПЦ по повод предстоящото провеждане на гей парад в София

Източник: bg-patriarshia.bg … Светият Синод на родната ни православна Църква категорично изразява своето неодобрение и несъгласие, и се противопоставя на организирането и провеждането на гей парад на 17 юни  (събота)

Излезе втори брой на списание „Светодавец“Излезе втори брой на списание „Светодавец“

Източник: dobrotoliubie.com … Скъпи читатели, във втория брой на списание „Светодавец“ за 2023 г. отново поставяме поглед върху творчеството на Българския патриарх Кирил. Публикуваме прекрасна негова беседа от книгата му „При Извора“ –