Все повече предстоятели на поместни православни църкви посочват, че се извършва гонение срещу Украинската православна църква

„И кога страда един член, страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове. Вие сте тяло Христово, а поотделно – членове.“ (1 Кор. 12:26 – 27)

На 24 март български монашески братства се обявиха в подкрепа на подложената на репресии от украинския режим Украинска православна църква. Обръщението им беше публикувано на страницата на Видинска св. митрополия във Фейсбук. През следващите няколко дни поредица от църковни предстоятели обърнаха внимание пред обществеността, че се извършват насилия и гонение срещу Украинската православна църква и призовават за прекратяване на извършваните репресивни действия.

Най-напред Грузинският патриарх Илия II се обърна с открито писмо до предстоятеля на Вселенската патриаршия Вартоломей, който има печален принос за църковния разкол в Украйна и за полагане основите на репресивната политика от страна на властите и в услуга на разколниците срещу каноничната Украинска православна църква. Откритото писмо на патриарх Илия II е публикувано на официалния сайт на Грузинската патриаршия. В него Негово Светейшество обръща внимание на патриарх Вартоломей, че Украинската православна църква остава лоялна на своята държава в разиграващия се трагичен военен конфликт. Обръща се внимание още, че Украинската православна църква е взела синодално решение за отделяне от Руската православна църква и за започване на разговори в тази насока, но полага усилия за спазването на каноничния ред, което не е предпоставка за преследване и насилствено отнемане на храмовете от властите и разколниците. Поради това към Вселенската патриаршия е отправен призив да съдейства за прекратяване на гоненията.

Съвсем скоро след откритото писмо на Грузинския патриарх Антиохийският патриарх Йоан се обърна с открито послание към предстоятеля на Украинската православна църква, митрополит Онуфрий, публикувано на официалната страница на патриаршията във Фейсбук. В писмото патриарх Йоан определя действията на властта в Киев като гонение и споделя своята подкрепа за свещенослужителите и миряните на Украинската православна църква.

Предстоятелите на Грузинската и Антиохийската поместна църква бяха последвани на 29 март от изявление на главата на Сръбската православна църква, публикувано на патриаршеския официлен сайт. В изявлението си сръбският патриарх Порфирий характеризира ставащото в Украйна като гонение и насилие срещу каноничната православна църква, а отнемането на храмове и манастири и конкретно опита да се изгонят монасите от Киево-Печорската лавра са определени като:  „ужасяващ държавен терор срещу църквата, както и на най-грубо погазване на нейните основни права, на религиозните свободи и на свободата на съвестта изобщо». Патриарх Порфирий призовава поместните православни църкви за излязат със позиции в защита на Украинската поместна канонична православна Църква. (Цялото обръщение на патриарх Порфирий може да се прочете по-долу).

На 30 март митрополит Йоаникий, предстоятел на Черногорско-Приморската митрополия отслужи молебен за Украинска православна църква и изрази своята подкрепа за нея, като призова вярващите от към молитвена подкрепа. В обръщението си митрополит Йоаникий определя управлението на Украйна като: «отчуждено от Бога и безбожно правителство».

В България още на 5 февруари на страницата на Ловчанска св. митрополия бе публикувано писмо на Мелитополски и Запорожки митрополит Лука до Ловчански митлополит Гавриил. В писмото митрополит Лука очертава репресиите, натиска и насилията, на които е подложена Украинската православна Църква и моли своя брат в Христа за молитвена и действена подкрепа. В отговор Ловчанският митрополит Гавриил е изразил своята дълбока подкрепа за подложената на репресии Украинска поместна православна Църква. Същевременно на официалната страница на Ловчанска св. митрополия на 28 март бе публикувано откритото обръщение на ректора на Киевската духовна академия, архиепископ Билогородски Силвестър, до украинската и световната общественост. В обръщението се очертава репресивната политика спрямо Киево-Печорската лавра, изтъква се нейното значение като духовнообразователен център и се призовава за подкрепа.

По-долу предлагаме изявлението на сръбския патрирах Порфирий и откритото писмо на ректора на Киевската духовна академия архиепископ Билогородски Силвестър.

Изявление на Сръбския патриарх Порфирий във връзка с държавния терор срещу Украинската православна църква

Украинската православна църква е, както знаят всички, единствената канонична и законна православна църква в Украйна, а същевременно и най-голямата религиозна общност в тази страна. Тя е призната от всички православни църкви по света, както и от всички инославни църкви и конфесии, докато неканоничната, разколническа структура, която, макар и да нарича себе си „православна църква на Украйна“, не притежава дори най-основните атрибути на църковността, е призната само от четири православни църкви, които по количество вярващи образуват един съвсем малък процент от православния свят. Разбира се, дори ако количествените показатели не бяха в полза на каноничната църква, в онтологичен план това не би променило нищо: църквата си е църква, а незаконната парасинагога може да стане църква само чрез покаяние и по пътя на каноничната процедура, а не чрез нечие драсване на перото.

Украинската православна църква не е никаква „ангажирана страна”, а жива и действена църква Божия във верско единство и литургично общение с Руската православна църква и всички православни църкви по света. Войните, праведни и неправедни, се водят от държавите, а не от църквите. Чудовищно е самото третиране на църквата като неприятел; та нали привържениците и на двете страни в трагичния сблъсък, доколкото те са вярващи, принадлежат към една и съща църква. Църквата е винаги за мир, винаги се моли за мир и прави всичко, за да може неприятелството и омразата между хората и народите да се замени с приятелство и любов. Църквата не дели хората на „свои” и „чужди”, „сънародници” и „чужденци”; тя се труди, в името на Бога, Който е Любов, да обича всички и пастирски да се грижи за спасението на душата и живота на всеки човек, комуто е нужна братска любов и помощ.

Най-добър пример за такова отношение и поведение ни дава Украинската православна църква, нейният първойерарх – Негово блаженство митрополитът на Киев и цяла Украйна Онуфрий, нейните епископи, свещеници, монаси и вярващ народ. Поради това Сръбската православна църква с дълбока загриженост, скръб и състрадателна братска любов гледа „търпението на светиите” (Откр. 14:12; срв. 1:9) в Украйна, гледа нападенията, насилието и гоненията, които сегашната украинска власт върши срещу каноничната църква, а с това и срещу мнозинството собствени граждани, тъй като става дума за най-голямата религиозна общност в страната. Гоненията стигнаха своя връх през последните дни чрез насилственото отнемане на храмовете в полза на псевдоцърковната разколническа структура, която има статус на своеобразна „държавна църква” и неформална инквизиция. Анонсирана е и предстоящата кулминация на терора, точно повторение на съветското гонение срещу църквата – изгонването на 250 монаси и повече от 100 професори и студенти по теология от Киево-Печерската лавра, вековния духовен извор и средище на Светата Рус, купел на източнославянското християнство и Православието в съвременна Украйна, Русия и Беларус.

Със своите светини Киево-Печерската лавра е не само символ и център на православна Украйна и, по-широко, на „руския свят” (както и да се тълкува този термин), но и непресъхващ живоносен извор на духовност за цялото Православие. Нещо повече, духовната и културна съкровищница на Лаврата е изключително важен и ценен елемент не само на украинското и общоруското, но и на световното културно наследство. В светлината на тези факти решението на днешното държавно ръководство на Украйна да изгони митрополит Онуфрий, монашеското братство и Духовната академия от Лаврата е израз на ужасяващ държавен терор срещу църквата, както и на най-грубо погазване на нейните основни права, на религиозните свободи и на свободата на съвестта изобщо. Поведението на украинското държавно ръководство показва, че неговата истинска цел е да заличи историческата памет и всички следи на автентичното Православие в Украйна, за да се промени културният код и историческият идентитет, който църквата с усилия и мъки е изграждала и пазела в течение на векове, от времето на св. княз Владимир до днес.

Усещайки и знаейки, че единствената съществуваща Православна църква в Украйна, начело с Киевския митрополит Онуфрий, храбро и смирено носи своя кръст и с надежда се изкачва на Голгота – Христовата и своята собствена, – ние сме сигурни, че Разпнатият и Възкръснал Господ, поради дълбокото Си доверие, прошка и любов към всички, дори и към Своите неприятели, ще даде сили на Своята църква да издържи всички страдания, които тя е принудена да понася. Същевременно издигаме високо гласа си против ужасната неправда, против държавния терор срещу църквата в Украйна – терор, който „вика към небето”. Надяваме се, че църквите и религиозните общности, както и всички институции и организации, които искат да има мир, правда и поне някакъв ред в света, ще осъдят крещящото потъпкване на религиозните права и свободи в Украйна.

Като се молим усърдно на Господа за прекратяване на братоубийствената война в Украйна и за възможно най-скоро възстановяване на благословения мир на нейна земя, ние с вяра, надежда и любов чакаме триумфа на Кръста и Възкресението Христово над силите на мрака, злото и смъртта. На Твоя Кръст се покланяме, Христе, и светото Твое Възкресение славим!

Патриарх сръбски Порфирий,
председател на Светия Архиерейски Синод на Сръбската православна църква

Превод: Андрей Романов

Източник: Изявление на Сръбския патриарх Порфирий във връзка с държавния терор срещу Украинската православна църква – Православие.БГ (pravoslavie.bg)

Открито обръщение на ректора на Киевската духовна академия архиепископ Билогородски Силвестър до украинската общественност

На 10 март 2023 г. Националният историко-културен резерват „Киево-Печерска лавра“ изпрати писмо до манастира на Киево-Печерската лавра, в което съобщава, че от 29 март 2023 г. сключеният през 2013 г. договор за наем ще бъде прекратен. Съответно администрацията на Резервата изисква да бъдат освободени всички помещения, ползвани от манастира по посочения договор.

Това решение на ръководството на Резервата предизвика разгорещен дебат както в църковната среда, така и в цялото украинско общество. Въпреки това, в повечето коментари, дадени днес от държавни служители, политици, народни депутати и учени, почти не се освещава проблемът за по-нататъшната съдба на Киевската духовна академия и семинария, която се намира на територията на Киево-Печерската лавра повече от тридесет години.

Днес Киевската духовна академия и семинария е основната образователна институция на Украинската православна църква.

През 20 век Киевските духовни училища вече бяха затваряни от съветските власти два пъти.

След честването на 1000-годишнината от покръстването на Киевската Рус през 1988 г., когато съветското правителство смекчи своята атеистична политика, помещенията на територията на Киево-Печерската лавра бяха частично прехвърлени за използване на църквата. Това направи възможно възстановяването на Киевската духовна семинария тук през 1989 г. През 1992 г. бе възродена и Киевската духовна академия. И така, ОТ 1989 г. КИЕВСКАТА ДУХОВНА АКАДЕМИЯ И СЕМИНАРИЯ СЕ НАМИРАТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА КИЕВО-ПЕЧЕРСКАТА ЛАВРА. В същото време трябва да се подчертае, че Киевската духовна академия е независима институция и функционира като висше богословско учебно заведение подчиняващо се директно на предстоятеля на Украинската православна църква.

Сградите, в които в момента се помещават класните стаи на Киевската духовна академия (сгради 63 и 64), бяха предоставени на Църквата в аварийно състояние. Киевската духовна академия за своя сметка извърши генерална реконструкция на тези сгради. Също така за сметка на Академията помещенията бяха обзаведени с всичко необходимо за учебния процес (училищни маси, дъски, библиотека, компютърен клас). Освен това за сметка на Академията бяха оборудвани две общежития (сгради 55 и 60). Също така през 2008 г. в Академията бе създаден Църковно-археологически музей, който съдържа много ценни експонати.

Към днешна дата повече от 250 студенти учат в Киевската духовна академия на ниво бакалавър, магистър и доктор. В Задочния отдел се обучават над 500 студенти. В Академията работят около 100 преподаватели и служители. В библиотеката на Академията се съхраняват няколко десетки хиляди екземпляра от книги от различни области на науката. Обучението, настаняването и храната в Академията са безплатни за студентите, които живеят в нея. В същото време Академията осигурява храна за студентите. Следователно Академията разполага с кухня, трапезария и складове за храна.

Ако Киевската духовна академия загуби правото да използва сградите и съоръженията на територията на Киево-Печерската лавра, това неминуемо ще доведе до прекратяване на учебния процес, тъй като няма къде да се преместим. Следователно една от водещите богословски образователни институции в Украйна, която има повече от 400-годишна история, може да престане да съществува.

Искам още веднъж да подчертая, че Киевската духовна академия съдържа всички тези сгради за своя сметка. Тези сгради не са свещени сгради. Исторически те са принадлежали към комплекса от сгради на гостоприемния двор на Лаврата (тук са били сервизни помещения и хотели за поклонници).

Решението на Резервата за прекратяване на договора за наем е мотивирано с констатирани нарушения при ползването на прехвърлените на манастира сгради. В същото време Киевската духовна академия не е получила никакви документи, които да показват дали такива нарушения са открити в сгради 63, 64, 55 и 60. Ако има такива нарушения, ние сме готови да ги отстраним в сътрудничество с Националния историко-културен резерват “Киев-Печерска лавра”, а в бъдеще сме готови да поемем отговорност за правилното използване на тези помещения и дори да я легализираме.

Професорите и преподавателите в Киевската духовна академия са патриоти на Украйна. След началото на руската военна агресия срещу Украйна, Киевската духовна академия редовно оказва помощ на нуждаещи се, бежанци и принудителни мигранти. Също така оказахме помощ на силите на Териториалната отбрана на Киев и Въоръжените сили на Украйна (храна, лекарства и др.). Днес роднини и близки на много от нашите ученици защитават Украйна в редиците на въоръжените сили на Украйна. Сред защитниците на Украйна на фронта има и възпитаници на Академията от минали години. По време на богослуженията духовенството на Академията постоянно отслужва молитви за Украйна и нейната Победа.

Днес учебният процес продължава в Киевската духовна академия и семинария. Студентите посещават занятия в класните стаи и живеят в общежития на територията на Лаврата. Академията дори успя частично да изпълни издателската програма, разработена преди началото на войната. През втората половина на 2022 г. и в началото на 2023 г. бяха публикувани периодични издания на Академията, учебни помагала и научни трудове на наши преподаватели. На 14 март 2023 г. Академията проведе традиционна годишна студентска научна конференция. Дори в сегашната тежка ситуация Академията продължава да живее. И така, Киевските духовни училища и след това остават в Лаврата и продължават обучението си.

Обръщайки се до широката общественост, споделям сърдечната си болка. Едно учебно заведение с древни и славни традиции може да загине пред очите ни.

Затова призовавам украинското правителство, украинското и международното общество и всички небезразлични хора да предотвратят гибелта на Киевската духовна академия.

Източник: Открито обръщение на ректора на Киевската духовна академия архиепископ Билогородски Силвестър до украинската общественност (predanie.bg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Представяне на сборника „Късносредновековните Балкани. Сборник в чест на доц. д-р Снежана Ракова“Представяне на сборника „Късносредновековните Балкани. Сборник в чест на доц. д-р Снежана Ракова“

Източник: Представяне на книгата „Късносредновековните Балкани. Сборник в чест на доц. д-р Снежана Ракова“ | Facebook … На 10 март (петък) 2023 г. от 18.00 часа в Заседателна зала №

Деца подпомагат строежа на храм в Благоевград с коледен базарДеца подпомагат строежа на храм в Благоевград с коледен базар

Източник: dobrotoliubie.com … „Благословена да е ръката, която дарява!”. Това e мотото на коледния базар, открит в изложбената зала на 8-мо Средно училище „Арсени Костенцев” в Благоевград, съобщава БНР.  Традиция в