Главно меню - публикации,Духовно-просветни инициативи,Просветна и социална дейност в БПЦ Български митрополити се срещнаха с деца и младежи по повод Рождество Христово

Български митрополити се срещнаха с деца и младежи по повод Рождество Христово

Източник: dveri.bg

По установена вече традиция дните между Игнажден и Рождество Христово част от митрополитите посветиха на срещи и беседи с деца и младежи, за да засвидетелстват вниманието на Църквата към техните интереси и проблеми.

На 19 декември ученици от 3. клас на ОУ „Иван Вазов“ в гр. Русе, придружени от своите учители – Полина Радославова, Соня Рашкова и Росица Рачева – гостуваха на Русенски митрополит Наум. Децата разказаха на архиерея какво са научили за празника Рождество Христово в часовете по Религия. Поздравиха го с кратък рецитал и отправиха благопожелания за здраве и благополучие. Учениците завършиха програмата си с поздрава „Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение!“. Владиката благодари на децата, пожела им здраве, успех в учението и много игри. Всяко от тях получи от митр. Наум скромен дар и отнесе със себе си радостното вълнение от гостуването в Русенска митрополия.

На 20 декември Ловчански митр. Гавриил присъства на празничния Рождественски концерт на учениците от Частното начално училище „Св. Седмочисленици“, което работи в тясна връзка с епархийското ръководство и възпитава своите ученици в духа на православното християнство. Концертът се състоя в приземния храм „Въведение Богородично“ на катедралния храм „Св. Кирил и Методий“ в гр. Ловеч. Богатата литературно-музикална програма беше подготвена от началните учители и музикалния педагог Юлия Тодорова.

Тържеството откри директорът на училището Иванка Хинкова с празнично приветствие. След тържествената Рождественска вечер поздрав към изпълнителите и гостите поднесе и митр. Гавриил. Той благодари на децата за прекрасния концерт, като им поднесе подаръци и пожела благодатно и радостно посрещане на Рождество Христово.

На Игнажден, 20 декември, Старозагорски митр. Киприан посрещна в митрополитския дом над двеста деца и ученици, изучаващи Религия в престолния град на епархията.

Първи гости на владиката бяха възпитаниците на Детска градина № 3 „Ян Бибиян“ и учителите им Десислава Христова, Олга Делчева, Мая Внукова и Антоанета Витанова. Веднага след тях с архиерея се срещнаха учениците от началния етап на обучение в IV ОУ „Кирил Христов“, придружени от преподавателя им Мария Денкова. Всички те представиха специално подготвена празнична програма, а след това се проведе беседа с митр. Киприан. Той подари на малчуганите екземпляри от изданията за деца на Старозагорска митрополия и лакомства.

На 21 декември владиката посрещна децата от ДГ „Кипарис“ и учениците от СУ „Иван Вазов“. Рождественското тържество на възпитаниците на неделните училища и музикалната школа на Старозагорска митрополия се проведе на 22 декември в залата на Културния център за даровити деца „Петър Жеков“.

На 22 декември Видински митр. Даниил посети ППМГ „Екзарх Антим I“ във Видин и разговаря с младите хора за значимостта на всеки човешки живот, за ежедневните избори на човека. Вниманието на момчетата и момичетата в класната стая беше насочено към важността на добрите взаимоотношения между хората. Митр. Даниил благопожела светли и уютни празници и изрази надежда, че срещи и разговори като тази беседа ще стават все по-честа практика в епархията.

На 23 декември Варненски и Великопреславски митр. Йоан посети ДЦДМУИ „Св. Йоан Златоуст“ в гр. Варна, който в началото на месеца отбеляза своята тридесетгодишнина. Дневният център е създаден през 1992 г. и обгрижва деца и младежи на възраст от пет до двадесет и девет години с умствена изостаналост. Архиереят беше посрещнат от директорката Марияна Христова, част от децата и екипа на центъра.

„Във времето показахме, че децата и младежите в неравностойно положение могат да бъдат обект на същото внимание, както и техните връстници“ – отбеляза г-жа Христова.

Центърът е с капацитет от четиридесет места и оказва подкрепа на деца и младежи с ментални увреждания, създавайки условия за общуване, отговарящи на ежедневните и рехабилитационни потребности, като подпомага и социалното включване.

Децата и младежите представиха пред архиерея празнична програма, посветена на настъпващите Бъдни вечер и Рождество Христовo и му подариха изготвени от тях картина с митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ и картичка, а той от своя страна им подари торбички с лакомства, иконки и календарчета. Митр. Йоан поздрави г-жа Христова и екипа ѝ за неуморния им труд, а на децата благопожела радостно да посрещнат големия християнски празник Рождество Христово, както и новогодишните празници.

Заглавна снимка: mitropolia-varna.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

За собствеността и каноничната юрисдикция на РПЦ над руския храм-подворие и за този вид практики в рамките на БПЦЗа собствеността и каноничната юрисдикция на РПЦ над руския храм-подворие и за този вид практики в рамките на БПЦ

На 01.10.2023 г. богословът Иван Желев, в материал за БТА, прави анализ на ситуацията около Руския храм – подворие „Св. Николай Мирликийски“. След изгонването на руските свещенослужители по обвинения в

Свещеници в Българската армия (по архивни материали за Варненска и Великопреславска епархия)Свещеници в Българската армия (по архивни материали за Варненска и Великопреславска епархия)

Автор: Мариана Русева, източник: Pravoslavieto.com Темата за мястото и приноса на Българската православна църква в живота на Българската армия е всеобхватна и многоаспектна. Все още тя не е задълбочено проучена

Храм „Св. пророк Илия“ в столичния квартал Кнажево откри Неделно училище за децаХрам „Св. пророк Илия“ в столичния квартал Кнажево откри Неделно училище за деца

Източник и снимки: hramsvetiilia.com В неделния ден на 9 октомври 2022 г. с молебен бе открито Неделното училище при Княжевския храм „Св. пророк Илия“ за най-малките ученици, на възраст от