Светила на Православието през ХIX – XX в. – Евгений Родионов, воин (23 май 1977 – 23 май 1996) – мъченик за Христа

„И тъй, всеки, който Мене признае пред човеците, ще призная и Аз него пред Моя Отец Небесен; а който се отрече от Мене пред човеците, и Аз ще се отрека от него пред Моя Отец Небесен.“
‭‭(От Матея свето Евангелие‬ ‭10:32-33‬)

Евгений Родионов е роден на 23 май 1977г. в малко л село близо до Кузнецк, Пензенска област, в най-просто руско семейство. Баща му работи като дърводелец, а майка му работи като мебелист. След първото си пътуване до църквата с баба си, 11-годишният Евгений сложил кръст на врата си и никога повече не го свалил. На 18-годишна възраст човекът е призован в армията в разгара на Първата чеченска война.

На 14 февруари 1996 г. Евгений с колегите си Андрей, Игор и Александър е заловен по време на боево дежурство на границата на Чечения и Ингушетия. Отначало воиниците били обявени за дезертьори и полицията отишла в дома на майката на Родионов.

Евгений е бил в плен 100 дни, през които е бил жестоко измъчван, изтезаван и понасял нечувани издевателства. И през всички тези дни на мъченичество, той останал твърд в своето решение – да не свали кръста си, да не се отрече от Христа и православната си вяра. На 23 май 1996 г., на рождения му ден, когато навършил 19 години, близо до село Бамут, непреклонният воин е обезглавен от чеченски бандити за отказ да премахне нагръдния си кръст и да приеме исляма. Кръстът от обезглавеното му тяло така и не могли да свалят.

Любов Родионова, майката на Евгений, пристигнала в Чечения малко след като синът й бил заловен. Смелата жена дори се срещнала с Басаев, който публично й обещал да намери Евгений. Но когато Любов напуснала щаба на бойците в селото, братът на полевия командир я настигнал и жестоко пребил, счупвайки гръбнака й. Майката била принудена да плати на бойците пари, за да й покажат гроба на сина й.

От 2003 г. се водят разговори за канонизацията на Евгений Родионов сред лика на мъчениците. Въпреки това, че е неизвестно дали починалият воин е водил съзнателен църковен живот, има неоспорим факт за неговото изповядване на вярата пред лицето на смъртта.

Въпреки че Евгений Родионов не е канонизиран от Руската църква, той се радва на огромно почитание сред духовенството и миряните. Сръбската църква вече е прославила мъченика-войн Евгений като местно почитан светец, а Постоянната конференция на православните канонични епископи на Америка е включила думите за „Новомъченик Евгений Воин“ в обреда на реквиема за армейските свещеници. Така православните в САЩ и Сърбия вече са прославили смелия воин сред лика на светиите.

Днес изображения на Евгений, сравними с иконите, могат да бъдат намерени в десетки църкви на Руската православна църква. Образът на Евгений Родионов е нарисуван с пълен ръст в църквата „Свети Йоан Воин“ в Харков.

Известни са случаи на мироточене от иконите на Евгений Родионов, например в алтайската църква на Свети мъченик Евгений.

Евгений Родионов се превърна в образец за твърдост и смелост във вярата. Той е един от небесните покровители на руските войници и пример за съвременната младеж.

Теменужка Рачева – Facebook

Свързани публикации:

Документален филм за Евгений Родионов:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Национален конкурс за видео-изпълнение на български стих или в превод от чужд автор на тема „Рождество на Спасителя”- 2022 г.Национален конкурс за видео-изпълнение на български стих или в превод от чужд автор на тема „Рождество на Спасителя”- 2022 г.

Източник: sliven.net МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО – БУРГАС, НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА ДЕЦАТА, ОБЩИНА БУРГАС, ЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА НА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТИЕ- БУРГАС И СЛИВЕНСКА МИТРОПОЛИЯ ОРГАНИЗИРАТ

Обява за участие в Националния конкурс „ПЕТДЕСЕТНИЦА – съшествието на Светия и Животворящ Дух” – 2023Обява за участие в Националния конкурс „ПЕТДЕСЕТНИЦА – съшествието на Светия и Животворящ Дух” – 2023

Източник: bg-patriarshia.bg Пo решение на Св. Синод на БПЦ-БП Синодалният Културно-просветен отдел обявява: НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „ПЕТДЕСЕТНИЦА – съшествието на Светия и Животворящ Дух” – 2023 в следните категории: ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВОЛИТЕРАТУРА

Представяне в София на книгата „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският оец Йоан Кронщадски“ на Стефан Илчевски – обзорПредставяне в София на книгата „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският оец Йоан Кронщадски“ на Стефан Илчевски – обзор

Източник и допълнителен снимков материал: globalorthodoxy.com … След като през октомври книгата „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският оец Йоан Кронщадски“ беше представена с голям успех в гр. Чепеларе, на 30