Честито Рождество Христово!

И внезапно се яви с Ангела многобройно воинство небесно, което хвалеше Бога и казваше: слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение! (Лука 2:13-14)

О, неизречена и неизказана бездна от щедрости, Агънче Божий, Иисусе Христе, бидейки Младенец по плът, която си изтъкал в утробата на Непозналата брак Дева от Светия Дух, за да се явиш единосъщен с човеците и да премахнеш всяка сълза и въздишка от лицето на земнородните, и с това да ги направиш причастници на Твоето непристъпно Божество. Приеми от нас това малко славословие и влез в сърцата ни, както в яслите на безсловесни, освети ги за Свое жилище и ни озари със Светлината на Твоето Трисиятелно Божество, та с всички небесни и земни да Ти принесем ангелска песен: Алилуия.

Молитва

Пребезначално Начало, Боже Свети и Вечни, Създателю на всички твари! С какви слова да Ти благодарим, с какви песни да възвеличим Твоето неизказано снизхождение заради нас, човеците, неотстъпил от волята на Своето Божество и неотделил се от недрата на Отца. Ти, бидейки Бог, като Човек си се положил в пещера на безсловесни, Христе Боже наш!
Кой ще изповяда неизказаното величие и преславното изпълнение на това Тайнство: Синът Божий се явява Син на Дева, за да избави света от клетвата на закона и синовете на греха и беззаконието – да направи чеда Божии и наследници на вечните блага – и Себе Си като непорочна и Всесвета жертва – да принесе в залог за спасението на падналия човек.
Иисусе Пресладки, Владико Всемилостиви! Чрез Твоето Пребожествено снизхождение земната долина се освети като храм на Твоята Божествена Слава и всички живеещи на нея се изпълниха с небесно веселие. Сподоби и нас в деня на Преславното Твое Рождество с чисто сърце и открита душа да Те изповядаме като истинен Агнец Божий, услаждащ и укрепяващ ни с надеждата на бъдещите блага в незалязващата Светлина на Трисиятелното Божество, чрез Което всичко живее и се движи и чрез Което ще се извърши обновлението на нашето първообразно битие.
Да, Господи, богат и благ Подателю на всяко благодеяние, Ти, Който толкова обикна света, че благоволи да понесеш върху Себе Си всички наши скърби и болести, не ни оставяй, докато земната суета не е изсушила душите ни със своите скърби и напасти, и пътят на спасението не е погинал под нозете ни, за да не ни се надсмеят нашите врагове, но ни дари в светлината на Твоето Божествено Откровение да познаем пътя на мира, доброто и истината, и възбуди в нас ненаситна жажда по Тебе, нашия Спасител, за да изпълняваме Твоята Преблага воля със страх пред Тебе. И за похвала на Твоето неизказано снизхождение като благовонно кадило да Ти принасяме нескверно житие и нелицемерна любов, та в нашите дела и в упованието на нашата вяра непрестанно да се изпълнява Твоята Свята воля, и Твоята слава никога да не замлъкне под небето, слава като на Единороден от Отца, изпълнен с благодат и истина. Защото за Тебе, Родилия се от Безневестната и Пречиста Дева Мария, всички небесни и земни колена, изпълнени с радост, изповядват: с нас е Бог, на Когото подобава чест и поклонение – на Отца и Сина, и Светия Дух във вечни векове. Амин.

Тропар на Рождество Христово

Твоето рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието. Защото в него онези, които служеха на звездите, от звездата се научиха да се покланят на Тебе, Слънцето на правдата, и да познават Тебе, Изтока от висините. Господи, слава на Тебе!

Кондак

Дева днес ражда Свръхестествения, и земята поднася на Непристъпния пещера; Ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват – понеже заради нас се роди Младенец – Предвечният Бог.

Икос

Витлеем отвори рая, елате да видим, намерихме храна на тайно място: елате да вземем истинска райска храна в пещерата. Там се яви корен ненапоен, който покарва отпущение (на греховете). Там се намери неизкопан кладенец, от който някога Давид пожела да пие. Там Девицата като роди детенце, утоли жаждата на Адам и Давид. Нека сега към пещерата да идем, там където се роди Младенец – Предвечния Бог.

От Акатист на Рождество Христово – https://predanie.bg/ или Отец Владимир Дойчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Св. Теофан Затворник (1815 – 1894) за служението в обществото като служба на отечеството и на БогаСв. Теофан Затворник (1815 – 1894) за служението в обществото като служба на отечеството и на Бога

И гражданският живот е богоугодно поприще за онези, които посвещават трудовете си в него на Бога Св. Теофан Затворник Всяка душа да се подчинява на върховните власти(Рим. 13:1) Обстоятелствата на

Отвори врати неделно училище към храм „Свети Апостоли Петър и Павел“ в СофияОтвори врати неделно училище към храм „Свети Апостоли Петър и Павел“ в София

Изтночник: mitropolia-sofia.org През новата 2022/2023 учебна година в столичния храм „Свети Апостоли Петър и Павел“ се разкрива за Православно неделно училище за деца. То бе тържествено открито на 2 октомври (неделя),

Конференция, изложба, филм и богослужения по повод 120-годишнината от Освещаването на Храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастирКонференция, изложба, филм и богослужения по повод 120-годишнината от Освещаването на Храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир

Източник: mitropolia-starazagora.bg С тридневна програма, организирана от Старозагорска св. митрополия и община Казанлък, ще бъде отбелязана 120-годишнината от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир. Честванията започват на 23