Севастийски митрополит Теодосий (Йерусалимска Патриаршия) с надежда БПЦ да вдигне глас срещу геноцида в Газа

„Странно и учудващо за мен е как държава като Съединените Щати цял ден говорят за права на човека и за ценности, и в същото време пречи за прекратяване на огъня в тази война, в която плащат най-много децата.“ – митрополит Теодосий

Автор: Мария Мусорлиева, Телевизия Евроком, „Балотаж“, 11.12.2023 г. – чрез: https://glasove.com/

Негово Високопреосвещенство Севастийският митрополит Теодосий (Хана), палестинец по произход, е православен архиерей към Йерусалимска Патриаршия, в близост до ивицата Газа. През 2017 г. митрополит Теодосий е гостувал в България.

– Добър вечер, Ваше Високопреосвещенство, владико Теодосий.

– Благодаря за тази покана, чувствам се горд, че говоря пред една българска телевизия за българския народ. Искам да използвам тази възможност да изкажа признателност и благодарност към Българската Православна Църква и към целия български народ.

– Благодарим Ви много и ние, Ваше Високопреосвещенство, за труда, който положихте да влезете в студиото. Какво се случва с християните в Газа и въобще в Близкия изток и те въобще дали ще успеят да празнуват Коледа?

– Преди да отговоря на този въпрос, искам да поздравя всички християни в България и целия свят по този случай. Искам от вас да се молите за Палестина и Газа, всички да вдигнем глас против тази война, да спрем тази война, защото цената на тази война плащат най-вече децата и мирните хора.

Ранени след бомбардировка на болница в Газа, при която загиват стотици

Християните тук в Палестина са 100% християни и 100% палестинци, те принадлежат на тази земя, те са и палестинци, и християни. Ние не сме малцинство в нашата родина. Ние сме против някой да ни гледа като малцинство в нашата родина, в Палестина, ние сме част от тази родина, както и от целия регион. Заради обстоятелствата около нас всъщност някои хора гледат на нас като малцинство, ние сме против това и не искаме това да стане.

Предизвикателствата пред палестинските християни са същите, каквито са пред целия палестински народ. Ние мечтаем най-накрая тук да има справедливост за целия палестински народ и най-накрая да се осъществи най-дълго чаканата мечта палестинският народ да разполага със свободата си в тази Свещена земя.

– Тъй като Вие сте част от Йерусалимската Патриаршия, тя какви стъпки предприема за мира в ивицата Газа?

– Първо, ние призоваваме войната да спре. Всички водачи на църквите в Палестина обявиха тази година да няма никакви празненства, само молитви. Това направиха като знак против войната и солидарност с роднините и родителите на загиналите в тази война и срещу тези агресии срещу църквите в Газа, където хората търсят убежище.

– Да, църкви и болници.

– В Газа има една православна църква, която е много стара, построена през 4 век, църквата „Свети Порфирий“. Много цивилни хора търсиха убежище в тази църква. Израел бомбардира съседна на църквата сграда и бяха убити 18 души в тази бомбардировка.

Унищожената след бомбардировката сграда
Опело на убитите при бомбардировката

В Газа има две църкви – едната е православна църква, другата е католическа. Християните в Газа са около хиляда души, всички напуснаха своите къщи, защото бяха разрушени. От самото начало на войната те вече няма къде да живеят и са в църквите – 500 в православната църква и 500 в католическата.

Положението в Газа е катастрофално не само за християните, за всички хора там няма нито едно място, където може човек да каже, че е сигурно и може да остане в него. Това не е обикновена война, нито обикновена битка и агресия. Това е изтезание на палестинския народ, за да го изгонят от собствената му родина.

– Мюсюлмански и православни духовни водачи правят неистови усилия за мир. Кой пречи?

– Този, който пречи на мира, ако искаме да говорим откровено, не е само Израел, но и Съединените Щати. Америка носи отговорност – и морална, и политическа – че войната продължава и до днес. Преди няколко дена в Съвета за сигурност имаше предложение за прекратяване на огъня и всички, почти всички, гласуваха „за“, а Съединените Щати наложиха вето и провалиха и попречиха на тази инициатива.

Странно и учудващо за мен е как държава като Съединените Щати цял ден говорят за права на човека и за ценности, и в същото време пречи за прекратяване на огъня в тази война, в която плащат най-много децата.

– Има ли евреи, които подкрепят палестинците?

– Разбира се, има такива евреи и при нас тук, в Йерусалим, и навсякъде в целия свят. Тези милиони демонстранти, които излизат и участват в тези демонстрации – мюсюлмани, християни, евреи, и от всички религии, те всички са против тази война и призовават към прекратяване на огъня.

Митрополит Теодосий с Негово Светейшество Неофит. Снимка: архив

– Последен въпрос имам, кои църкви най-много подкрепят Йерусалимската Патриаршия? Може да са и от други религии, разбира се, но основно кои християнски църкви, на кои държави?

– Всички църкви в Палестина са на едно мнение, единодушно всички са против войната и призовават тази война да бъде спряна. Тук е Свещената земя, тук е Витлеем, тук е роден Иисус Христос, в момента тази земя кръвоточи заради войната, затова ние призоваваме всички от целия свят, всички църкви, да полагат усилия тази война да бъде спряна.

Много църкви в целия свят, православни, католици, англикани, всички имат връзка с нас и изразяват мнение против тази война, и ние се надяваме Българската Православна Църква да вдигне глас против тази война и да призовава към спирането на тази война, да иска спирането на войната.

Това не е политическа цел, това е човешка, това е морална и преди всичко това е християнска задача. Ние сме против войните, против насилието, против убийствата под каквато и да е форма.

– Много благодаря, Ваше Високопреосвещенство, желая Ви здраве и, разбира се, Ви давам думата да кажете нещо за нас в края.

– Поздравяваме всички, които искат спирането на тази война в целия свят, особено предвид това, че днес има международна инициатива за протест в подкрепа на палестинския народ. Поздравяваме всички съвестни хора, които призовават към спирането на войната.

– Благодарим много, Ваше Високопреосвещенство

Връзка към цялото предаване – „Балотаж“, 11.12.2023 г.:

Свързани публикации:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

В деня на св. Петка Търновска (Епиватска) бе осветен шестметровият кръст край ВакарелВ деня на св. Петка Търновска (Епиватска) бе осветен шестметровият кръст край Вакарел

Източник и допълнителен снимков материал: globalorthodoxy.com На храмовия празник на Вакарелския манастир „Св. Петка“ (1737 г.) дойдоха доста хора, въпреки хладния петъчен ден. Преди утренята прозвуча тържественият звън на новата камбанария,

Поредният брой на предаването „Живото слово“ срещна слушателите с протойерей Георги Райчев и доц. д-р Екатерина ДамяноваПоредният брой на предаването „Живото слово“ срещна слушателите с протойерей Георги Райчев и доц. д-р Екатерина Дамянова

Източник: mitropolia-sofia.org На, 12 октомври (сряда) се състоя поредното издание на предаването за вяра и култура „Живото слово“ в ефира на радиото на Софийска света митрополия – „Епархийски глас“. Само

Изложбата „Под игото“ разказва историята на едноименната творба на Иван ВазовИзложбата „Под игото“ разказва историята на едноименната творба на Иван Вазов

Източник: museum-pz.com От 13 септември до 13 ноември 2022 г. в къща музей „Константин Величков“, ул. „Теодор Траянов“ № 6, ще гостува къща музей „Иван Вазов“ – Сопот с изложбата