Главно меню - публикации,Книги,Събития - избор на редактора Предстои публична лекция на проф. д-р Добринка Парушева на тема „Маскари са до един!…“ Политическо въображаемо и карикатура в България (началото на ХХ век) 

Предстои публична лекция на проф. д-р Добринка Парушева на тема „Маскари са до един!…“ Политическо въображаемо и карикатура в България (началото на ХХ век) 

Заповядайте на публичната лекция на проф. д-р Добринка Парушева на тема „Маскари са до един!…“ Политическо въображаемо и карикатура в България (началото на ХХ век) на 7 декември 2023 г. от 16:30 час в Заседателна зала, ПУ „Паисий Хилендарски“.

Под политическо въображаемо социалните науки разбират колективния конструкт, който организира въображението и символността на политическото, но също така и процеса, създаващ политическото. Карикатурата като визуална материализация на вече създадени или създаващи се в момента образи разкрива големи възможности за изследване на връзката между идеално и материално, между въображаемо и изобразено. Целта на лекцията е да покаже какъв образ на политиката и политическото конструират карикатуристите в България в началото на ХХ век и чрез какви изображения.

Лекцията се представя след избирането на доц. д-р Добринка Парушева за професор по Историческа антропология на политическата култура към катедра „Етнология“ на ФИФ. В конкурса тя представя монографичното си изследване „Долу правителството! Да живее карикатурата!!“ Политика, култура и карикатура в България в началото на ХХ век. Пловдив: ПУ „Паисий Хилендарски“, 2023.

Добринка Парушева завършва магистратура по история със специализация по история на Византия и балканските народи и втора специалност немски език в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Защитава дисертационен труд за придобиване на научната степен „доктор по история“ и се хабилитира в специалност „нова и най-нова обща история“ в Института за балканистика при Българска академия на науките. От 2003 г. до днес има непрекъснат преподавателски стаж в Пловдивския и Софийския университети, включително ръководство на докторанти и участия в международни докторантски програми. От 2010 г. Д. Парушева е доцент по теория и история на културата в катедра „Етнология“, ФИФ на ПУ, като паралелно има впечатляваща изследователска дейност в Института за балканистика с Център по тракология-БАН. Доц. Парушева е сред малцината български учени, които могат да се похвалят, че владеят пет езика, от които един балкански (румънски) и това логично предопределя участието ѝ в три международни научни организации, три редколегии на чуждоезикови издания и в международни научни експертни комисии и оценяващи панели в пет държави.

Източник: |uni-plovdiv.bg

Свързани публикации:

Календар – събития (nasledstvobg.com)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Отец Георги от Жегларци (1923 – 2015) – несломен от богоборческите времена съвременен духовен будителОтец Георги от Жегларци (1923 – 2015) – несломен от богоборческите времена съвременен духовен будител

Георги Тодоров Източник: „Богословие на личността. Старецът Георги от Жегларци (1923 – 2015) – http://newspaper.kultura.bg/ (заглавието е на „nasledstvobg.com“). Г. Тодоров е и сценарист на документален филм за отец Георги от с.

Покана за научна конференция „Априлски четения“, посветена на 135-та годишнина от създаването на СУ “Св. Климент Охридски”Покана за научна конференция „Априлски четения“, посветена на 135-та годишнина от създаването на СУ “Св. Климент Охридски”

Източник: Научна конференция „Априлски четения“ | Facebook … Факултетният студентски съвет на Историческия факултет има удоволствието да Ви покани на научната конференция „Априлски четения“, посветена на 135-та годишнина от създаването

Във Варна се проведе научно-практически семинар на тема: „Образование и ценности“Във Варна се проведе научно-практически семинар на тема: „Образование и ценности“

Източник и допълнителен снимков материал: mitropolia-varna.org … С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 28 ноември 2022 г. в град Варна беше проведен научно-практически семинар на