Главно меню - публикации,Духовно-просветни инициативи,Издания,Просветна и социална дейност в БПЦ,Събития - избор на редактора Празнична вечер в памет на протойерей Евстати Янков по повод Деня на Народните будители

Празнична вечер в памет на протойерей Евстати Янков по повод Деня на Народните будители

Високоблагородна черта в характера на отделния човек и на цели общества е да се ценят заслужилите за народа личности. Това е признание за техните заслуги, израз на което е отдаваната им почит. Такова признание е и подтик да се подражава на благородното им дело. Ето защо чест и похвала се пада и на тия, които са определили ден за възпоменаване на заслугите им – ден на „народните будители” – Иларион, епископ Траянополски (впоследствие Доростолски митрополит)

Честит празник на Народните будители!

По повод празника в Чепеларе се организира Празнична вечер в памет на протойерей Евстати Янков

На 1 ноември – сряда, от 18.00 часа в аулата на Православната духовна академия и семинария „Св. св. Кирил и Методий“ – град Пловдив, бул. „6-ти септември“ № 181, Пловдивската света митрополия с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай организира празнична вечер по повод Деня на народните будители.

Тя е посветена на протойерей Евстати Янков от град Чепеларе и на нея ще бъдат представени: биографичната монография „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският отец Йоан Кронщадски“ и сборникът „Протойерей Евстати Янков Евстатиев. Проповеди“.

Жизнеописанието на отец Евстати бе издадено през 2022 г. по повод 70-годишнината от смъртта на бележития духовник и успешно представено в град Чепеларе на 11 октомври 2022 г. в салона на Народно читалище „Родопска искра 1880“ и в град София на 30 ноември 2022 г. в зала „Вяра“ на Столична библиотека – площад „Славейков“ № 4.

А сборникът с проповеди на протойерей Евстати излезе от печат на 13 септември 2023 г. и премиерата му в град Чепеларе беше на 21 септември 2023 г. в салона на Народно читалище „Родопска искра 1880“. Той бе представен с голям успех и в град София на 24 октомври 2023 г. в залата на Американския център на Столична библиотека – площад „Славейков“ № 4. И двете книги са издадени от Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“ и изцяло финансирани от Община Чепеларе чрез изкупуване на целия им тираж.

Автор на биографичната монография и съставител на сборника с проповеди е Стефан Илчевски, редактор – Нина Живкова, художник – Костадин Герджиков, а дизайнът и графичното оформление на кориците е дело на Кристина Ковачева.

Ръководството на Община Чепеларе е признателно на Пловдивската света митрополия, че популяризира живота и делото на протойерей Евстати Янков и с радост прие отправената към него покана за участие в празничната вечер.

След награждаването с почетна грамота на книгата „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският отец Йоан Кронщадски“ от Нейно Превъзходителство г-жа Мартина Фийни – посланик на Ирландия в България, на 30 ноември 2022 г. за участие в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“ – в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, като пример за позитивна превенция на зависимостите сред подрастващите чрез културата, религията и спорта – това е второто официално събитие в тази насока, което Община Чепеларе приема като висока оценка за работата на своя екип.

Източник:

Празнична вечер в… – Община Чепеларе (Municipality of Chepelare) | Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

„От връх „Свети Никола“ – По случай Освобождението на България – от архим. Серафим (Алексиев)„От връх „Свети Никола“ – По случай Освобождението на България – от архим. Серафим (Алексиев)

ОТ ВРЪХ “СВЕТИ НИКОЛА” Архимандрит Серафим (Алексиев) По случай Освобождението на България В полята родни чер се мрак чернее, чер петвековен мрак на робство, гнет! Ала върхът “Свети Никола” грее

Музикалната школа към Старозагорска света митрополия обявява прием за деца и ученициМузикалната школа към Старозагорска света митрополия обявява прием за деца и ученици

Източник: mitropolia-starazagora.bg Музикалната школа към Старозагорска митрополия, създадена по инициатива на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, обявява прием на деца и ученици на възраст от 5 до 19 години. Направленията,

Обръщение на Св. Синод на БПЦ във връзка със зачестилите случаи на насилие и актуалната нужда от въвеждане на предмета „Религия“Обръщение на Св. Синод на БПЦ във връзка със зачестилите случаи на насилие и актуалната нужда от въвеждане на предмета „Религия“

Обръщение на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия във връзка със зачестилите случаи на насилие в България и актуалната нужда от въвеждане на предмета „Религия“ в задължителните учебни часове