Българите в Православното семейство,Главно меню - публикации,Допънителни новини,Православието и българите 1878 – до наши дни,Просветна и социална дейност в БПЦ Патриарх Кирил е уведомил патриарх Неофит, че Св. Синод на РПЦ ще назначи нов предстоятел на руския храм – подворие с цел по-скорошното му отваряне

Патриарх Кирил е уведомил патриарх Неофит, че Св. Синод на РПЦ ще назначи нов предстоятел на руския храм – подворие с цел по-скорошното му отваряне

Негово Светейшество патриарх Кирил отговори на обръщението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Руската църква в София.

Комуникационна служба на Отдела за външноцърковни връзки на РПЦ, 04.10.2023 г. Във връзка с депортирането от България на предстоятеля на Подворието на Руската православна църква в София, архимандрит Васиан (Змеев), заедно със секретаря и още един служител на Подворието, извършено на 21 септември 2023 г. под претекст  „заплаха за държавната сигурност”, дейността на Подворието се оказа временно преустановена, а храмът – затворен. През следващите дни много православни християни дойдоха да се помолят пред заключените врати на Руската църква, жители на българската столица оставиха цветя и бележки на улицата до светинята и протестираха срещу полицейските действия на българските власти.

В обръщението си към Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит изрази загриженост от спирането на литургичния живот в църквата „Св. Николай“ в София.

В ответното си писмо предстоятелят на Руската православна църква отбелязва, че решението на българските власти е безпрецедентно в съвременната история. Той изразява дълбоко съжаление за унизителните и дискриминационни мерки по отношение на свещенослужителите, предприети с очевидната цел да накърнят приятелските отношения между братските народи и църкви-сестри.

Негово Светейшество Патриархът окачестви действията на българските държавни органи като неприятелски и несправедлив акт по отношение на Подворието на Руската православна църква, като подчерта постоянната готовност на Московската патриаршия и занапред  да оказва съдействие на представителя на Българския патриарх в Москва в служението му за благото на двете църкви и за осигуряване на постоянна подкрепа на дейността на Българското църковно подворие в Москва.

Споделяйки загрижеността на Негово Светейшество патриарх Неофит от временното спиране на богослуженията и затварянето на храм „Св. Николай“, изразявайки съчувствие към неговите енориаши и благочестиви софиянци, скърбящи поради невъзможността да посетят храма и да се помолят на гроба на Св. Серафим, архиепископ Богучарски, Негово Светейшество патриарх Кирил посочи, че цялата отговорност за спирането на дейността на храма е на тези, които са взели решението за депортиране на неговия предстоятел и служители.

Предстоятелят на Руската православна църква уведоми Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит, че Светият Синод на Московската патриаршия скоро ще назначи нов предстоятел, за да бъдат отворени вратите на Руското подворие възможно най-скоро. В писмото се съдържа и молба за оказване на съдействие на духовника за предстоящото му устройване в София.

В заключение на писмото си, Негово Светейшество патриарх Кирил изрази увереност, че политическите сили, зад които стои врагът на човешкия род, няма да успеят да разрушат вековните връзки на любов и братство в Христос, които са в основата на сътрудничеството на Руската и Българската православни църкви.

Източник: https://www.pravoslavie.bg/Отдел за външноцърковни връзки на Московската патриаршия

Свързани публикации:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Протича записване за просветните курсове в Енорийския център на храм „Покров Богородичен“ в СофияПротича записване за просветните курсове в Енорийския център на храм „Покров Богородичен“ в София

Източник: dveri.bg За двадесет и четвърта поредна година Енорийският център при храм „Покров Богородичен“ организира църковно-просветни курсове за възрастни и деца. До края на септември своето желание за обучение могат

Сътворяване и предназначение на човека – Милен ИлиевСътворяване и предназначение на човека – Милен Илиев

Източник: в. Слово, 4 – 10 август, 2022 г., година XXVI, бр. 27 (1318), с. 6 … Как е възникнал човекът? Кой и защо го е създал? Каква е целта