Главно меню - публикации,Духовно-просветни инициативи,Просветна и социална дейност в БПЦ Обръщение на Неврокопска епархия до православните християни в гр. Петрич по повод „Фестивал Индия“

Обръщение на Неврокопска епархия до православните християни в гр. Петрич по повод „Фестивал Индия“

До православните християни в гр. Петрич

Не участвайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги.“ (Еф. 5:11)

Обични в Господа Иисуса Христа братя и сестри православни християни,

Във връзка с обявения и афиширан в медиите „Фестивал Индия”, който ще се проведе в град Петрич на 30 септември 2023 г., водени от пастирския си дълг и следвайки призива на св. ап. Павел, с тревожност заявяваме следното:

Така нареченият „Фестивал Индия“ не е нищо друго освен опит за религиозен прозелитизъм. Под формата на културно-художествена програма обществеността се въвежда в религиозни практики, чужди и противоречащи на нашата православна християнска вяра и традиции.

Очевидна е връзката на организаторите с Международното общество за Кришна-съзнание – религиозна организация, която макар и официално регистрирана в България, не е припозната като носител на традиционното индуистко учение.

Тревога буди съзнателното въвеждане в заблуда на институциите и отговорните лица, с чието разрешение се допуска провеждането на това „културно събитие”, без да бъде разяснена истинската същност на фестивала.

Недопустимо е чрез детски кът за забавления, рисуване, обличане на традиционни индийски дрехи и кулинарни изкушения в религиозните ритуали да бъдат въвличани деца.

С оглед на всичко това категорично заявяваме: Така нареченият „Фестивал Индия“ не отговаря на наименованието и целите, обявени от организаторите. Той е по-скоро опит да се привлекат, съзнателно или несъзнателно, за последователи на деструктивното учение на Обществото Кришна-съзнание хора от различна възраст, социална и религиозна принадлежност. Предлаганите религиозни практики и учения представляват обществена опасност и застрашават социалното, психическото и духовното здраве на участващите в тях – организатори и публика. Пастирски призоваваме обществеността на гр. Петрич и Общинското ръководство да бъдат бдителни и да не допускат или участват в противни на исконните духовни и обществени традиции дейности.

Призоваваме над всички вас Божието благословение и оставаме ваш в Христа молитсвувател,

Неврокопски митрополит Серафим,
гр. Гоце Делчев,
29.09. 2023 г.

Източник: Неврокопска епархия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Св. мъченик Ангел Лерински († 1727)Св. мъченик Ангел Лерински († 1727)

На 8-и ноември, заедно с големия празник, който е посветен на св. Архангел Михаил и светите безплътни сили се почита и паметта на св. Ангел (Агатангел) Лерински. Сведенията за този български

Честито Рождество Христово!Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово! Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение! Снимка: Рождество Христово. Българска икона от XVIII век – Pravoslavieto.com