Българите в Православното семейство,Главно меню - публикации,Допънителни новини,Православието и българите 1878 – до наши дни,Просветна и социална дейност в БПЦ Отворено писмо до Светия Синод на БПЦ от Екипа на сайта Православие.БГ по повод изгонването на руските свещеници от руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“

Отворено писмо до Светия Синод на БПЦ от Екипа на сайта Православие.БГ по повод изгонването на руските свещеници от руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“

На 21 септември българското правителство изгони от България свещениците от Руския храм – подворие в София „Св. Николай Мирликийски“ (ТУК). Свещениците бяха обявени за заплаха за националната сигурност и за руски шпиони по „данни“ събрани от ДАНС и по сведения на партньорски служби. С някаква по-конкретна информация за действията на свещениците, които са провокирали изгонването им, българската общественост не бе запозната. Резултат от изгонването бе затварянето на храма (ТУК). Извършеното провокира недоволство сред българските граждани, за които храмът е ценна духовна светиня, в която се покоят мощите на св. Серафим (Соболев) Софийски Чудотворец, канонизиран едновременно от Българската и руската православна Църква. В тази обстановка Съюзът на българските журналисти излезе с остра осъдителна позиция за действията на българските власти (ТУК). Своето неодобрение сподели и известният публицист и православен журналист Иван Стамболов – Сула (ТУК). Огорчение от ставащото изрази впоследствие Видинският митрополит Даниил (ТУК). Малко след Видинския митрополит, обосновавайки се с редица допитвания, Русенският митрополит Наум публикува в социалните мрежи становище, че храмът е на Българската православна Църква и настоя, че Софийският митрополит и български патриарх Неофит трябва да го отвори (ТУК), независимо от отсъствието на руските свещеници и особеният статут на храма, който е подворие (храм към руското посолство в София) под разпореждането на Руската православна Църква. Скоро след публикацията на митрополит Наум се появи информация, че както храмът, така и земята под него са собственост на Посолството на Руската федерация по силата на нотариален акт, издаден през 1997 г. (ТУК) Междувременно на 24.09 (неделя) сутринта миряни се събраха пред храма и настояха за неговото отваряне (ТУК). Общественото внимание към изгонването на свещениците провокира Старозагорски митрополит Киприан от името на Св. Синод на Българската православна Църква да оповести, че въпросът ще бъде обсъден и Светият Синод ще излезе със свое становище в началото на октомври (ТУК). Към днешна дата е вече налично и изявление на изгонения предстоятел на храма архимандрит Вассиан (Змеев) (ТУК), който споделя, че им е било казано въз основа на кой закон и член в него са обвинени и принудени да напуснат България, но отговор не е даден на въпроса с какви свои действия попадат под ударите на съответния законов член.

Във връзка с всичко гореизложеното предлагаме Откритото писмо на екипа на Православие.БГ до Светия Синод на Българската православна Църква. Писмото обобщава събитията, които довеждат до изгонването на духовниците и с трезв поглед поставя редица важни въпроси, чиито отговори биха могли да съдействат за попълване на липсващата информация по отношение на взетото решение за експулсиране, без която остават силни съмнения, че се касае просто за груба, показна и противопоставяща политико-идеологическа акция.

Отворено писмо  до Светия Синод на БПЦ

Ваши Високи преосвещенства,

Това писмо е предизвикано от акцията на ДАНС  в столичния храм „Свети Николай Мирликийски“, подворие на Руската православна църква в София. Използваме тази форма, тъй като краткото време, в което събитията ескалираха и продължават да ескалират,  не позволява придобиване на информация по административен път. А от такава информация се нуждаят читателите ни и цялото българско общество.

Екипът на сайта Православие България проследи развитието на кризата от появата на първите медийни съобщения до днес. Следва кратък преглед на събитията, които имат отношение към експулсирането на двамата руски духовници от страната:

1. На 15 септември 2023 год. в макенодски масови медии се появи съобщение, че е наложена забрана за клирик на Руската православна църква да посещава РСМ заради дейност, насочена против интересите на Македонската държава. 

2. Същия ден сайтът „Двери на православието“ разпространи информацията с допълнителни коментари дейността на духовника, предизвикала тази мярка, в която се казва: „Северномакедонски медии съобщават също, че през последната година председателят на руското подворие в София пътува всеки месец до Скопие. В края на юни той посети и Кумановско-Осоговския митрополит Григорий за Петровден, придружен от руския посланик в Северна Македония. Митр. Григорий има славата на най-ревностен защитник на руските политически интереси в Северна Македония. По време на тази визита той представи издание на своята епархия срещу патр. Вартоломей. Две седмици по-рано северномакедонският премиер Стево Пендаровски съобщи, че службите по безопасност са получили информация от партньорски служби, че членове на Св. Синод на МПЦ работят в полза на руските тайни служби, но не назова конкретни имена.“

3. На следващия ден, 16 септември, информацията беше разпространена от сайта Фактор.БГ и същевременно огласена от съпредседателя на Демократична България, ген. Атанас Атанасов, който направи изявление по Българската национална телевизия. В него Атанасов призова българските служби да предприемат действия по примера на македонските им колеги. Той каза: „Малка Македония с нейните служби са установили, че руският свещеник, който живее в София и служи в Руската църква, се занимава с разузнаване в Македония и са го изгонили оттам, а той пет години живее в България. Питам българското контраразузнаване –нямат ли срам от това, че този, който живее тук и в България развива разузнавателна дейност, го изгониха от Македония, а той тук живее в комфорт. Всички в ДАНС знаят, че този свещеник тук е представител на руското разузнаване в расо“.

4. Последва вълна от публикации във всички останали светски медии, които съобщиха за „руския шпионин в расо“, възпроизвеждайки информацията от първата българска публикация, заедно с думите на генерал А. Атанасов.

5. Медийните съобщения своевременно бяха активно разпространени в социалните мрежи от хора, които дадоха да се разбере, че са информирани за предстоящи действия на българските власти. Стана ясно, че се изчаква приемливо технологично време, което да покаже, че е извършена проверка от ДАНС и е събрана нужната информация.  След телевизионната забележка от генерал Атанасов, службите установиха за четири дни, че руските свещеници у нас  застрашават националната сигурност и българските национални интереси.

6. На 21 септември, празник на Рождество Богородично в Руската църква, и навечерие на емблематичния за България празник на независимостта, със заповед на Директора на ДАНС двамата клирици на Руската православна църква са експулсирани от България с бърза процедура. Те са извикани в полицията, където им е съобщено, че представляват заплаха за националната сигурност на България, след което са изведени в полицейска кола да вземат личните си вещи, и са откарани и оставени на границата със Сърбия. Духовниците, които обгрижват многочислена енория,  не са имали възможност да се сбогуват със своите енориаши, нито да говорят със служителите на храма. 

7. В същия ден посланикът на Русия в България, Елеонора Митрофанова, направи изявление по случая. По-късно на сайта на ДАНС се появи информация със следното съдържание: „Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България. Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси“.

8. Руският храм-подворие „Свети Николай Мирликийски“ беше затворен на следващия ден след акцията. В коментар на Руското посолство от днес се казва, че предстои решение на РПЦ по този въпрос. 

Ваши Високи преосвещенства, считаме, че е от особена важност и е в интерес на Църквата и обществото, да се положат всички усилия за изясняване на този случай и за намаляване на напрежението сред вярващите. Църковното общество има нужда да узнае дали наистина духовници застрашават националния интерес и националната сигурност на България. Без значение е дали става въпрос за клирици на Българската, Руската или Македонската поместни православни църкви – Църквата е една, следователно проблемът е общ. Затова е изключително важно изясняването на фактите и защитата й срещу политическа злоупотреба.

Когато всички медии в държавата коментират, че служители на Църквата извършват шпионска дейност, това е църковен въпрос. Когато държавата се намесва в Църквата и отвежда свещенослужители под булото на общи мъгляви формулировки, мобилизирайки репресивния си апарат, това е църковен въпрос.  Когато  православните вярващи водят в социалните мрежи война, това е църковен въпрос. Когато авторитетът на Църквата се употребява за пропагандни цели, това е църковен въпрос.

Свидетели сме на медийна изява на български политик, която активизира службите за сигурност. Това поражда много въпроси. Днес тези действия са предприети срещу клирици на Руската църква. Но утре биха могли да касаят клирици на Българската православна църква. Такива времена все още помним. И такива предложения вече се появиха в социалните мрежи. Прозорецът на възможностите се отваря постепенно, но посоката е една. Затова е много важно обществото да знае дали тези действия са основателни.

Ваши Високи преосвещенства, смятаме за важно да има официална църковна позиция по този тежък случай, който беше хвърлен на медиите и до днес остава неизяснен. Важно е, защото това мероприятие по сигурността навлиза в църковна територия и уронва престижа и доверието на обществото в Църквата. Руските клирици служат тук с благословия и с разрешение на Българската църква. В храма „Свети Николай Мирликийски“ служат заедно български, руски и украински свещеници, молят се и се причастяват заедно хора от двете страни. Всеки ден се служи света литургия. В криптата се покоят мощите на най-новия български светец, свети Серафим Софийски, канонизиран от Православната църква в Русия и в България. Вярващите и от двете поместни Църкви заслужават да са информирани убедително за причините държавата да се намеси в църковния живот: това е единственият начин да се противодейства на злоупотреба с Църквата.

Ние също се питаме: ако е вярно, че отдавна е имало информация за шпионска дейност на тези духовници в България, както твърди ген. Атанасов, защо тази информация не е била съобщена на Светия Синод на БПЦ, за да се вземат съответните мерки. Министър-председателят и останалите политици, които по закон имат достъп до доклада на ДАНС, се скриха зад този доклад. Църквата няма причина да се крие, а би трябвало да търси отговори. Обществото няма нужда и няма право да знае секретни данни за агентурните мрежи, но има нужда и има право да знае какви дейности са извършвали уличените свещеници. За разлика от тоталитарните времена, вярващите в една демократична държава имат право да знаят дали се извършва защита на националната сигурност, или разправа с Църквата и „дисциплиниране“ на политически противници.  

Затова се обръщаме към Светия Синод на БПЦ с молба да поиска от компетентните институции в държавата – Президент, Министър-председател и Председател на Народното събрание – официална информация и ясни отговори на въпросите, които произтичат от акцията по изгонване на руските духовници от България:

  1. Установена ли е принадлежност на изгонените свещеници към руските служби за разузнаване.
  2. Какви са конкретните дейности на изгонените свещеници, с които те са застрашили националната сигурност и националния интерес на България.
  3. Защо информацията, която ген. Атанасов твърди, че е известна отдавна, не е била предоставена от съответните служби на Светия Синод, за да бъдат предпазени вярващите.

Във връзка с обявения на 24 септември  протест на вярващи пред Руската църква в София, надяваме се Светият Синод да вземе мерки и да не позволи  партийна употреба на протеста  – каквито заявки вече бяха направени от определени политически партии.

Православие България ще публикува всяка официална позиция на Светия Синод на БПЦ по случая, както и позицията на всеки отделен митрополит, която ни бъде предоставена. 

Много често през последната година в медиите и социалните мрежи звучи призивът „Да изберем правилната страна на историята“. Като християни вярваме, че за човека не е важно от коя страна на историята ще попадне, а от коя страна на Христос. И Църквата е призвана да води по пътя към правилната страна както своите верни, така и цялото общество.


Като се надяваме на вашата пастирска грижа, оставаме  верни в Христа чеда на Православната църква.

Екип на сайта Православие България

Източник: Отворено писмо  до Светия Синод на БПЦ – Православие.БГ (pravoslavie.bg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Василианна Мерхеб: Всеправославен събор може да пресече разкола в украинското православие, причинен от патриарх ВартоломейВасилианна Мерхеб: Всеправославен събор може да пресече разкола в украинското православие, причинен от патриарх Вартоломей

В началото на месец април бе оповестено Отворено писмо – възвание до патриарх Неофит и Светия Синод на Българската православна църква, придружено от петиция (ТУК). В писмото се описват гоненията

Ученици от Перник провеждат проучвателска дейност за живота на св. Йоан РилскиУченици от Перник провеждат проучвателска дейност за живота на св. Йоан Рилски

Източник и връзка към късометражния документален филм „Домът на св. Йоан Рилски: dobrotoliubie.com … Възпитаници на Основно училище „Иван Рилски“ в Перник започват проучвателска дейност, свързана с патрона си, съобщиха

Житие на равноапостолния наш отец Кирил Философ – Успение на св. Кирил СлавянобългарскиЖитие на равноапостолния наш отец Кирил Философ – Успение на св. Кирил Славянобългарски

На 14 февруари празнуваме Успението на св.равноапостолен Кирил Славянобългарски. Житие на равноапостолния наш отец Кирил Философ Имаше в град Солун един благороден и богат човек на име Лъв, който заемаше