Главно меню - публикации,Гонението срещу Украинската православна Църква (УПЦ) Митрополит Лонгин (Жар) става поредният архиерей на УПЦ, който е съден и репресиран от украинските власти

Митрополит Лонгин (Жар) става поредният архиерей на УПЦ, който е съден и репресиран от украинските власти

Източник: kritichno.bg

На 11 септември 2023 г. Банченският митрополит Лонгин (Жар) във видеообръщение (български превод – тук: Православен Видеоканал ХРАМ) споделя, че му е връчено обвинение и ще бъде съден:

Скъпи братя и сестри, днес е радостен ден за мен. Това е толкова голям празник (Отсичане главата на св. Иоан Пророк, Предтеча и Кръстител Господен) за нашата Църква, за нас, православните, и исках да зарадвам всички.

Днес завърши следствието срещу мен, знаете как са съдили Иисуса Христа при Анна, при Каяфа, при Пилат, защото са искали да Го осъдят на смърт. Днес благодаря на Господа Бога, че следствието премина, мисля в рамките на закона, на Конституцията, и днес получих обвинителен акт и ме изпратиха в съдилище, за да бъда съден. Радостно е, когато вкусиш от тези горчиви присъди, затвор, какво ще бъде, ми е все едно, най-важното е, че страдаме за нашата вяра, за нашата Украинска Православна Църква и моля Господа Бога да помилва всички тези гонители, които днес са вдигнали ръка срещу Божията Църква и служителите на Църквата.

Срамувам се, че става така, че ни съдят без причина, обвиненията, които ми дадоха днес, не знам защо са. Помолих всички днес, и прокурора, и следователя: моля ви, кажете ми в какво ме обвинявате, покажете ми в какво съм виновен, какво съм направил? Искам да служа на моята Църква, на моя Бог, никой не бива да ме учи в коя Църква да ходя. Моите предци са ходили в тази Църква, спасявали са се в тази Църква, кръстен съм в тази Църква и моля Бога да умра в тази вяра, в чистотата на Православната вяра и на нашата канонична Църква, Украинската Православна Църква, начело с Блаженейшия митрополит Онуфрий.

Призовавам всички да останат верни на Господа Бога каквото и да правят с нас, каквото и да се случва, каквито и гонения да има, нека ни затварят в тъмници, каквото искат да правят. Това е позор, вие просто позорите нашето отечество, нашата Украйна, днес никъде, в нито една държава, няма такова преследване срещу вярващите, срещу Божията Църква, срещу своя народ. Ние сме украинци, родени сме тук, живеем тук. Искам да ви кажа, че ние страдаме за нашата Църква, за нашия Бог. Ние заслужаваме това, защото сме грешни хора, а Господ е добър, Той вижда всичко.

В интерес на истината днес се чувствах зле след инсулта, все още не съм добре, дойдох на себе си благодарение на лекарите, които ми помогнаха, чрез тях стигнах до тук. Не съм обиден на никого, днес успях да забравя всичко, всяка обида, която имах по време на следствието. Понякога беше тежко, но днес забравих всичко и прегърнах следователя, прокурора и им казах: нищо няма да ви се случи, не се бойте от нищо, вие изпълнявате това, което ви е дадено да изпълните, обичам ви, благославям ви Господ Бог винаги да ви закриля.

Така и на вас, скъпи мои, пожелавам сила от Духа Светаго, пожелавам ви покровителството на Божията Майка. Вярвайте и се надявайте, вие сте най-силните, защото сте останали с Христа, а не в измамите, които водят по чужди пътища и лъжи в Църквата. Светите отци винаги са ни говорили и подготвяли за тези времена, но е жалко за тези хора, които не знаят какво правят, когато затварят църкви, когато заграбват светини, когато издевателстват над възрастни архиереи, съдят, затварят в тъмници. Мисля, че това е голям позор за Украйна и не знам защо всички говорят за свободата на словото, лъжат за свободата на вероизповеданието, че Църквата е отделена от държавата, и защо никой, никой както виждате, не ни защитава. По принцип ние нямаме нужда от никаква защита, защото Господ Бог ни защитава.

Завинаги оставам верен и моля всички да не се предават, това което искат да направят, няма да се получи. Народът ще тръгне по този път, където има благодат, където чувстват Бога, където има любов, а днес има омраза, не могат да ни търпят и всеки ден ни ругаят и обиждат, а ние мълчим, срещу никого не сме подавали съдебен иск. Молим Бога за прошка на всички хора, още веднъж поклон и благодарност на всички, които ме подкрепят днес молитвено. За вашата любов, за вашата вяра, Бог няма да ни остави. Бог да спаси и укрепи всички вас. Амин.“

Банченски Митрополит Лонгин (Жар), викарий на Черновицко-Буковинска епархия, е роден през 1965 г. в Черновицка област. В периода 1990-1996 г. е свещеник Михаил, като по време на служението му в храм Рождество Богородично в с. Бояни, Черновицка област, с множество чудеса се прославя Боянската Чудотворна Икона на Божията Майка, която през 2008 г. и 2019 г. идва в България с благословението на митрополит Лонгин и Ловчанския митрополит Гавриил.

През 1996 г. отец Михаил и презвитерата му приемат монашество и успоредно с изграждането на Банченския Възнесенски мъжки манастир и Боянския женски манастир започва да се грижи за сираци и болни деца, като изгражда комплекс за тях, осветен през 2002 г. Първоначално през 1992 г. отец Михаил става приемен родител на болно от СПИН 6-месечно момиченце, като през годините в приюта намират препитание и възпитание още 250 деца инвалиди без родителска грижа, като той осиновява 29 от тях. Към момента децата в приюта са над 500.

За изключителни заслуги към държавата по отношение на грижата за нуждаещи се деца, през 2008 г. архимандрит Лонгин е награден с най-високото държавно отличие „Герой на Украйна“. На следващата 2009 г. той е избран за „Човек на годината в украинското християнство“. Митрополит Лонгин е носител на седем църковни и пет граждански награди, като в годините е съградил множество манастири, църкви и параклиси.

В последствие милосърдната дейност на митрополит Лонгин се разширява, като към момента братството на Банченския манастир полага грижи и за самотни възрастни, болни и инвалиди, а от началото на Специалната военна операция манастирът е помогнал на хиляди бежанци. През 2021 г. към Банченския манастир е открита модерна медицинска клиника „Свт. Лука Войно-Ясенецки“.

През 2018 г. Митрополит Лонгин (Жар) се обръща към президента Порошенко и Върховната Рада с призив да се прекратят гоненията срещу Украинската Православна Църква (УПЦ):

Върховната Рада – безбожната Рада, слугите на сатаната – гласува за създаването на тяхната църква, църквата на антихриста и църквата на дявола … Върховната рада и нашият президент нека по-добре да видят как хората умират от глад, как в болниците се плаща последната стотинка за лекарства. Искам да попитам нашите управници: решихте ли всички въпроси в държавата ни, че вече стигнахте до Църквата? За вас съвсем няма Бог, нямате никаква вяра! Вие ни лишихте от всичко. Вие лишихте моите сираци от стипендии… Нека нашите ръководители, безбожници, които се интересуват повече от сексуалната ориентация и искат да „създадат църква“, които бият вярващите, свещениците и отнемат най-святото, да чуят следното: няма да успеете, защото Бог е там, където е правдата… На всички депутати от Върховната рада, които гласуваха за закони срещу Бога, искам да ви кажа – чакайте наказанието Господне.

Митрополит Лонгин е единственият архиерей, който открито застава с остри критики срещу патриарх Кирил и Архиерейския Събор на Руската Православна Църква през февруари 2016 г., на който отказва да подпише предсъборните документи за Критското събрание, като в последствие РПЦ отказва участие в него. През 2017 г. митрополит Лонгин свиква събрание, на което категорично са осъдени решенията на Критското събрание.

Само в рамките на около месец (от 7 август до 11 септември) по изфабрикувани обвинения са осъдени, обвинени или с удължен домашен арест, освен митрополит Павел, игумен на Киево-Печерската Лавра, осъдения през май 2023 г. Кировоградски митрополит Иоасаф на 3 г. затвор с 2 г. изпитателен срок, и останалите 31 архиереи с наложени санкции, още петима митрополити на УПЦ.

На 7 август 2023 г. 74-годишният Тулчински и Брацлавски митрополит Ионатан (Елецких), страдащ от редица сериозни заболявания, е осъден на 5 години затвор с конфискация на имуществото за абсурдни обвинения, сред които „посегателство върху териториалната цялост и неприкосновеност на Украйна“ (чл. 109 от украинския Наказателен кодекс) и „действия, насочени към насилствена промяна или сваляне на конституционния ред или завземане на държавната власт“ (чл. 110). При това прокуратурата обжалва присъдата, тъй като е искала 6 години затвор.

На 9 август 2023 г. полицията образува наказателно производство срещу Запорожкия и Мелитополски митрополит Лука (Коваленко) с обвинение в „разпалване на национална и религиозна вражда“ (чл. 161 от украинския НК).

На 11 август 2023 г. съдът удължава с два месеца ограничителните мерки на 62-годишния Вишгородски и Чернобилски митрополит Павел (Лебед), наместник (игумен) на Киево-Печерската Лавра, като той е длъжен да носи електронна гривна и да не напуска населеното място, в което е регистриран, без да уведоми следователя. На 19 юли 2023 г. прокуратурата обжалва размера на паричната гаранция от 33 млн. и 300 хиляди украински гривни (над 900 000 щатски долара), като иска почти двойно увеличение до 60 милиона гривни (над 1 млн. и 600 хиляди долара), като първоначалната сума на гаранцията е внесена преди разглеждането на жалбата.

Вишгородски и Чернобилски митрополит Павел (Лебед)

На 5 септември 2023 г. делото на 70-годишния Овручки и Коростенски митрополит Висарион (Стретович) е предадено в съда, като обвинението срещу него е за „разпалване на национална и религиозна вражда“ (чл. 161 от украинския НК).

На 6 септември 2023 г. с два месеца е удължен домашният арест с носене на електронна гривна на Черкаския и Каневски митрополит Теодосий (Снигирев), тъй като имало опасност да повлияе на хода на следствието. На 21 август 2023 г. започва разглеждането по същество на делото на митрополит Теодосий като основното обвинение срещу него е отново по чл. 161 от украинския НК.

Свързани публикации:

Снимки: spzh.news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Църногорската света обител приканва на бдение по повод празника на св. Силуан Атонски (1866 – 1938)Църногорската света обител приканва на бдение по повод празника на св. Силуан Атонски (1866 – 1938)

Източник: pravoslavie.bg Братството на Църногорската света обител отправя покана към вярващите да се включат молитвено в честването на преподобния наш отец Силуан Нови (Атонски), чиито боговдъхновени завети благоговейно пазим в

„Отвъд тези хоризонти“ – книга на православния свещеник и професор от САЩ Джон Брек„Отвъд тези хоризонти“ – книга на православния свещеник и професор от САЩ Джон Брек

Източник: pravoslavie.bg … Издателство „Омофор“ има удоволствието да представи на вниманието на читателите книгата „Отвъд тези хоризонти. Квантовата теория и християнската вяра“ на отец Джон Брек. „Създадени сме по Негов образ и подобие само

Кратки щрихи от живота на един от съвременен подвижник и будител – отец Димитър Вукадинов (1930 – 2012)Кратки щрихи от живота на един от съвременен подвижник и будител – отец Димитър Вукадинов (1930 – 2012)

Източник: Ангел Кардаков, Отец Димитър Вукадинов – свещеникът прегърнал доброто https://svetodavec.wordpress.com/ … „Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилвани”, това гласи едно от блаженствата, които Христос изрича пред апостолите. За