Главно меню - публикации,Гонението срещу Украинската православна Църква (УПЦ),Православната духовна общност сред българите Сръбският патриарх се обърна към православните църкви и световните лидери за освобождаването на на наместника на Киевско-Печорска лавра митрополит Павел

Сръбският патриарх се обърна към православните църкви и световните лидери за освобождаването на на наместника на Киевско-Печорска лавра митрополит Павел

От пролетта на 2023 г. все-повече представители на поместни православни църкви осъждат гоненията и репресиите, на които е подлажена Украинската православна църква от страна на властите в Украйна и парацърковната структура ПЦУ (Православна църква на Украйна). Наред с поредицата обръщения на предстоятелите на Антиахийската църква, на Грузинската църква, на Сръбската църква, на Руската църква, на Полската православна църква, на Православната църква на Чешките земи и Словакия, на Американската православна църква и други архиереи, светият Синод на Антиохийската патриаршия открито се обърна към световните лидери за прекратяване на репресиите. Примерът на Атиохия бе последован на 22 юли от Сръбския патрирах Порфирий:

На 22 юли 2023 г. сръбският патриарх у изпрати писма до главите на православните църкви, папата, генералния секретар на ООН, Върховния комисар на ООН по правата на човека, Световния съвет на църквите, правозащитните организации „Амнести интернешънъл“, „Фрийдъм хаус“ и други, в които призовава световните лидери да използват големия си авторитет в света и да положат всички усилия за освобождаването на наместника на Киевско-Печорска лавра митрополит Павел, „за да може той да продължи своята евангелска мисия“, съобщава пресслужбата на Сръбската православна църква.

Патриарх Порфирий отбеляза, че „във времена на мащабни, трудни и опасни исторически промени, каквито несъмнено са днешните, дълг на всеки справедлив човек, независимо от неговата религия, националност, идеологически или политически убеждения, е да посочва несправедливостите, извършени спрямо хората и техните основни права“. Такъв пример, смята той, „със сигурност е митрополит Павел от Вишгород, който беше изпратен в затвора от украински съд“.

Според Сръбския патриарх „това решение, от една страна, е резултат от трудната ситуация в Украйна, където има военен конфликт, а от друга, е израз на намеренията на сегашните власти да завземат Киевско-Печорска лавра, една от най-значимите светини на православния свят като цяло“.

„Той е хвърлен в затвора, защото е православен йерарх, верен на своята УПЦ и на Вселенското православие. По този начин той е непоколебим пазител на манастира и следователно е непреодолима пречка за завземането на Киевско-Печорска лавра от която и да е друга структура, дори и църковна, с цел придобиване на привидност за законност и легитимност“, допълва предстоятелят на УПЦ.

Във връзка с това предстоятелят на Сръбската църква призова световните лидери да положат всички необходими усилия за освобождаването на митрополит Павел.

Както по-рано съобщи СПМ, прокуратурата настоява за увеличаване на гаранцията за архиерейския наместник на Лаврата до 60 млн.

Източник: https://glasove.com/

Свързани публикации:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Учениците от ЧНУ „Св. Седмочисленици“ към Ловчанска св. митрополия посетиха Чекотинската света обител „Св. Архангел Михаил“Учениците от ЧНУ „Св. Седмочисленици“ към Ловчанска св. митрополия посетиха Чекотинската света обител „Св. Архангел Михаил“

Източник и снимков материал: predanie.bg В слънчевия ден на 20 октомври учениците от ЧНУ „Св. Седмочисленици“ Ловеч имаха възможността да посетят Чекотинската света обител „Св. Архангел Михаил“. Децата бяха придружени

Житие, страдание и Акатист на Св. 26 Зографски преподобномъченици († 1276)Житие, страдание и Акатист на Св. 26 Зографски преподобномъченици († 1276)

На 10 октомври се празнува паметта на 26-е Зографски преподобномъченици, които през 1276 г. остават верни на Светоотеческото православно учение и не приемат догматическите изменения на католическия Запад. Житие и