Главно меню - публикации,Събития - календар В РИМ – Търговище се откри изложбата „Тракийският воин от Руец“

В РИМ – Търговище се откри изложбата „Тракийският воин от Руец“

Източник: http://naim.bg/

Hа 31 май 2023 г. в Регионален исторически музей – Търговище се откри изложбата „Тракийският воин от Руец“. Тя е организирана от екип на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Изложбата бе открита от г-жа Магдалена Жечева, директор на Регионален исторически музей – Търговище и доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ при БАН.

Куратори на изложбата са гл. ас. д-р Калина Петкова и гл. ас. д-р Миглена Стамберова от НАИМ при БАН. Тя представя част от гробните дарове открити през 1925 г. в гробницата от могилата Мал-юк, в м. Каваците, югоизточно от с. Юруклер (дн. с. Руец, общ. Търговище, обл. Търговище). Могилата Мал-юк е част от могилен некропол състоящ се от пет могили. Разкопана е от иманяри, които откриват гробницата, преди близо 100 години. Местната администрация прибрала, неотнесени от иманярите, предмети от инвентара на гробницата. Изпратеният от Народния археологически музей в София сътрудник Васил Миков направил оглед и чертежи на гробницата и преглед на предметите, които са постъпили във фонда на Народния археологически музей (дн. НАИМ при БАН). Това засега е най-ранно датираната гробница от втората половина на V в. пр.Хр., с инвентар, който я поставя в групата на най-представителните свидетелства за формиране на местен династичен дом в тази част на Североизточна Тракия през тази епоха. В нея са открити общо 30 предмета, част от които са представени в изложбата и за първи път ще бъдат представени цялостно. Те са разграничени функционално, както следва:

  • защитно въоръжение – бронзов шлем от халкидски тип, изработен от бронз и сребро, бронзова броня с митра, изработена от бронз, желязо и сребро;
  • нападателно въоръжение – железен меч тип „акинак”;
  • банкетни съдове – амфора изработена от бронз със сребърни инкрустации, цедка изработена от бронз и керамични съдове – фрагмент от червенофигурна хидрия.

В отделен каталог са представени историята на проучванията на тракийската култура в района на Търговище, гробницата при с. Руец, както и част от предметите открити в нея. Каталогът се издава във връзка с изложбата „Тракийският воин от Руец“. Той е двуезичен, на български и английски езици и е под редакцията на Миглена Стамберова и Калина Петкова.

Изложбата „Тракийският воин от Руец“ може да бъде посетена в Регионален исторически музей – Търговище, Славейково училище, до 30 септември 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Представяне два сборника с разкази от на Янчо Михайлов (иконом Йоан Карамихалев)Представяне два сборника с разкази от на Янчо Михайлов (иконом Йоан Карамихалев)

Източник: dveri.bg На 20 септември 2022 г., от 18:30 ч., в столичния Национален литературен салон „Старинният файтон“, на ул. „Лайош Кошут“ 34 (в близост до „Петте кьошета“), ще се състои

Инициатива за възпиране на агресията срещу Православната Църква се поде от конференция в Белград с цел привличане вниманието на ООНИнициатива за възпиране на агресията срещу Православната Църква се поде от конференция в Белград с цел привличане вниманието на ООН

Източник: Glasove.com … На 30 януари 2024 г. в Белград се проведе конференция под надслов „Идентифициране на факторите, които разрушават Църквата“, организирана от Центъра за геостратегически изследвания, сръбска неправителствена организация,