Главно меню - публикации,Допънителни новини,Духовно-просветни инициативи,Просветна и социална дейност в БПЦ Отец Серафим от Кремиковския манастир за необходимостта да се възстановят военните свещеници в Българката армия

Отец Серафим от Кремиковския манастир за необходимостта да се възстановят военните свещеници в Българката армия

На 6 май Кремиковският манастир „Св. Георги Победоносец“ отбеляза празника на своя патрон и закрилник, който се отбелязва и като Ден на храбростта и празник на Българската армия. По този повод отец Серафим от светата обител разказва за празника и обръща внимание на необходимостта да се възстанови длъжността на военния свещеник и в българстата армия:

Източник и цялото интервю във звуков файл: Отец Серафим: Българската армия е единствена в НАТО без военни свещеници – От деня – БНР Новини (bnr.bg)

Българската армия е единственият член на НАТО, който няма военни свещеници, заяви пред БНР отец Серафим от Кремиковския манастир „Св. Георги“.

„На нашите бойни знамена, които днес се освещават, пише „С нас е Бог“. Българската армия, освен заради мъжеството на българските воини и заради това, че винаги е просила и ползвала Божията помощ, знаем, че няма загуба, няма пленено знаме. В съвремието ни ние също имаме нужда от това, защото виждаме, че колкото и да са развити технологиите, без Бога не сме нищо. Един малък вирус преди няколко години обезсили хората с всичката наука и с всичките научни и медицински постижения. Имаме нужда. Имаме абсолютен прецедент в днешно време – българската армия е единственият член на НАТО, който няма военни свещеници. Всички останали армии имат военни свещеници, които са с тях във всички поделения, във всички мисии, на които ходят“, коментира той в интервю за днешното празнично предаване по програма „Хоризонт“. 

Отец Серафим посочи, че има и радостни стъпки и даде пример – във Военната академия има прекрасен храм, в който вече се служи, има богослужения, посещава се от военните. 

„Надяваме се да може да преборим това, че сме изключително толерантни – българинът е толерантен, но да си запазим нашето. В крайна сметка ние сме толерантни към всички и някой път губим нашата идентичност. Това е нещото, което в момента спира в българската армия да има военни свещеници. Мнението е, че трябва да бъдем толерантни и ако има православни свещеници, трябва да има и католици, евангелисти, мюсюлмани. В крайна сметка ние сме православна страна и е въпрос на държавническо решение това нещо да се приеме, защото имаме нужда от Божията помощ – особено в този свят, в който виждаме, че хаосът става все по-голям„. 

Св. Георги сам избра да бъде покровител на българския народ, каза още отец Серафим и разказа историята за Зографския манастир. 

„Св. Георги е голям помощник за нашата страна, народ, войска. Към Св. Георги се обръщаме всички, за да може да измоли за всички нас благодат, милост, помощ, закрила, спасение„.

Пред БНР отец Серафим разказа и за чудесата, които Св. Георги е извършил. 

Свързани публикации:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Кръстният подвиг на българските светииКръстният подвиг на българските светии

Пламен Михайлов Източник: https://mitropolia-sofia.org/ … „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им.“ (Евр. 13:7) По

„Изповедничество на Софийския протосингел архимандрит Ириней“ е темата на предстоящата беседа в храм „Св.ап. Андрей Първозваний“„Изповедничество на Софийския протосингел архимандрит Ириней“ е темата на предстоящата беседа в храм „Св.ап. Андрей Първозваний“

Източник:  Изповедничество на Софийския протосингел архимандрит Ириней | Facebook … В столичния храм „Св.ап. Андрей Първозваний“ (ул. „Опълченска 112“) ще се проведе беседа на тема „Изповедничество на Софийския протосингел архимандрит

Житие на св. мъченик Йоан Българин († 1784)Житие на св. мъченик Йоан Българин († 1784)

На 5 март се празнува паметта на св. мъченик Йоан Българин, загинал мъченически за Христа на същата дата през 1784 г. в Цариград. Житие на св. мъченик Йоан Българин Блаженият