Главно меню - публикации,Събития - календар Националният военноисторически музей представи изложбата „Българската армия. Началото“

Националният военноисторически музей представи изложбата „Българската армия. Началото“

Източник: militarymuseum.bg

В навечерието на 6 май Националният военноисторически музей (НВИМ) представи изложбата „Българската армия. Началото“, посветена на 145-ата годишнина от създаването на Българската армия и на нейния празник.


Във встъпителните думи при откриването директорът на Музея доц. д-р Соня Пенкова подчерта, че тази изложба представя първите ѝ стъпки, които извървява по пътя към създаването на онази по-късна институция, която жъне успехи и победи по бранните полета, която отстоява националното обединение и записва златни страници в българската национална история. Чрез докосването до емблематичните артефакти, съхранявани единствено в НВИМ, като първите знамена, униформи и оръжия, екипът му провокира своята публика към осмисляне на военната история, памет и ценности от гледната точка на стремежа на първите държавни и военни мъже да създадат силна и материално осигурена армия.


В приветствените си думи зам.-министърът на отбраната Теодора Генчовска подчерта ролята на Музея в съхраняване на паметта, а съветникът по сигурност и отбрана Илия Милушев поздрави от името на Президента на Република България НВИМ за важната и родолюбива мисия, която изпълнява.


Събитието уважиха още ген.-лейтенант Любчо Тодоров, съветник на Президента по военната сигурност, ген.-майор Димитър Петров, командир на Военновъздушните сили, бриг. генерал Христо Ганецовски, зам.-командир на Съвместното командване на силите, бриг. генерал Станимир Христов, командир на 2-ра тунджанска механизирана бригада, офицери от строя и резерва, курсанти, ветерани, гости и приятели на Музея.

Посетителите имат възможност да видят знакови артефакти, свидетели на първите стъпки в изграждането на войската. Сред тях са оригиналите на 14 знамена, връчени на първите пехотни дружини, които участват във войните за национално освобождение и обединение. Част от тях са шити за Българското опълчение, а други са спасени от пленничество в края на Първата световна война. Експозиционният разказ се допълва от вещи на първия български княз Александър I – султан (калпак), параден генералски мундир, шпага, изработена лично за него, отличия и др. Първите години от историята на българската войска са илюстрирани и с най-ранните образци хладно и огнестрелно оръжие, военно облекло и аксесоари.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Покана за Всенощно бдение в по повод празника на Светите 26 български Зографски преподобномъченициПокана за Всенощно бдение в по повод празника на Светите 26 български Зографски преподобномъченици

Източник: predanie.bg На 9 октомври (неделя), в навечерието на празника на Светите 26 предопобномъченици Зографски, Ви каним на Всенощно бдение в Чекотински манастир „Св. Архангел Михаил“ с начален час 19 ч.

Кино „Влайкова“ ни кани на беседа с проф. Пламен Митев, посветена на Васил Левски и неговото делоКино „Влайкова“ ни кани на беседа с проф. Пламен Митев, посветена на Васил Левски и неговото дело

Кино „Влайкова“ ни кани на беседа с проф. Пламен Митев, посветена на новооткритите неотдавна документални свидетелства за Васил Левски и неговото дело. Неизвестни досега писма от Каравелов. Защо датата 19.02

Бележки върху състоянието на Църковното Предание в България през втората половина на X в.Бележки върху състоянието на Църковното Предание в България през втората половина на X в.

Източник: Георги Канев, Бележки върху състоянието на Църковното Предание в България през втората половина на X в. В: Сб. Писания и предания в българската история. БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ 2017, изд.