Радвай се, Борисе – Михаиле, просветителю на българския народ!

На 2 май празнуваме паметта на св. равноапостолни княз Борис – Михаил (852-889, † 907), покръстител на българския народ в Православната вяра. Благодарение на основите, които полага св. княз Борис през втората половина на IX и първата половина на X в. Българското царство се издига не само като една от най-могъщите европейски държави, но и като един от най-ярките фарове на културно излъчване, който поставя началото на Slavia Orthodoxa (Православното славянство), по определението на бележития италиански филолог Рикардо Пикио. Старобългарският език през същия период е цялостно кодифициран и става първия писмен завършен славянски език, основа на цялата съвременна славянска филология и първи разпространител на Христовото писано слово след славянските народи на разбираем за тях език. Православното просветление и просвещение на българския народ през IX в. и мястото и приносът на св. княз Борис-Михаил в този етап от българската история са в центъра на описания процес на зараждане на една нова общност в духовното православно семейство – славянската.

Молитвена възхвала:

Виждаме те с нашия духовен взор, божествени княже, Борис – Михаиле, в светлото обкръжение на светите славни Седмочисленици Кирил и Методий, Климент Охридски, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, на твоя родственик по плът и дух първомъченик Боян – Енравота и неговия наставник във вярата христолюбивия Кинамон, на твоя учител по благочестие монах – пленник Теодор, на твоят покръстител светият Цариградски патриарх Фотий, на богопросветените продължители на твоето дело – Константин Преславски, Йоан Екзарх, Черноризец Храбър – и на още плеяда духовни будители на нашия народ, и радостно ти зовем:

Радвай се, приел свети Кирило – Методиевите ученици като Христови апостоли; радвай се, поставил за цар боголюбивия Симеон на мястото на нечестивия Владимир.

Радвай се, велики кръщелниче на великия патриарх и светител Фотий; радвай се, светла зорнице на златния български век.

Радвай се, добро семе, от което поникна стократния плод на хилядите български новомъченици; радвай се, преподобни наставниче на българските преподобни.

Радвай се, озарил с небоструйна светлина величавия подвиг на свети Йоан Рилски; радвай се, крепка деснице, подкрепила многострадалния търновски патриарх Евтимий.

Радвай се, защото и нас укрепяваш в нашите скърби; радвай се, защото и сега милееш за българския народ.

Радвай се, сърце, източило море от сълзи за доброчестината на твоята страна; радвай се, царствен изобличителю на духовните роби на този суетен век.

Радвай се, Борисе – Михаиле, просветителю на българския народ!

От Акатист на Св. благоверен цар Борис – Михаил, Покръстител Български

Свързани публикации:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Нова съвместна акция на Софийска св. митрополия и ВМА за кръводаряванеНова съвместна акция на Софийска св. митрополия и ВМА за кръводаряване

Източник: mitropolia-sofia.org За поредна година в навечерието на Деня на християнското семейство (21 ноември), Софийска света митрополия, съвместно с Военномедицинска академия организира кръводарителска акция.  Центърът по трансфузионна хематология на лечебното заведение периодично

Житие на свети преподобни Нектарий Битолски († 1500 г.)Житие на свети преподобни Нектарий Битолски († 1500 г.)

На 5 декември се празнува на паметта на българския светец св. Нектарий Битолски. Преподобни Нектарий се родил в гр. Битоля, Македония, от благочестиви родители българи и бил наречен в св.

Главният секретар на Свещения Кинотис на Света гора Атон постави въпроса за евентуална канонизация на деспот Йоан УглешаГлавният секретар на Свещения Кинотис на Света гора Атон постави въпроса за евентуална канонизация на деспот Йоан Углеша

Източник: pravoslavie.bg … Според главния секретар на Свещения Кинотис на Света гора Атон сръбски благородник от XIV в., загинал в битка срещу османските турци, може да бъде канонизиран за светец.