Бъларите в Православната духовна общност по света,Българите в Православното семейство,Вдъхновения,Главно меню - публикации,Православието и българите 1396 – 1878 г. „Не зная друг Бог, освен Тебе единия, Когото прославяме като Отец и Син, и Свети Дух!“ – св. Георги Софийски Стари (Житие)

„Не зная друг Бог, освен Тебе единия, Когото прославяме като Отец и Син, и Свети Дух!“ – св. Георги Софийски Стари (Житие)

„Не зная друг Бог, освен Тебе единия, Когото прославяме като Отец и Син, и Свети Дух!“ – св. Георги Софийски Стари (Житие)

На 26 март, ден след големия празник Благовещение на Пресвета Богородица и редом с отбелязването на празника, посветен на известителя на Пресвета Богородица – св. архангел Гавриил (Събор на Св. Архангел Гавриил), празнуваме паметта на българския светец св. мъченик Георги Софийски Стари – първият от поредицата мъченици, които съставят плеядата небесни закрилници на българската столица София, а и на целия български народ. През 1437 г. воинът Георги бил в Одрин и се отбил при майстор агарянин, за да си поправи лъка. Майсторът обаче хулел пред него Христовата вяра и Георги, обвзет от Божествена ревоност и изпълнен с любовта си към Христа, защитил Православието. Част от диспутите, които трябвало да води Георги с агаряните са предадени в неговото Житие. Отказвайки да се потурчи, той бил измъчват и убит на 26 март 1437 г., когато бил на тридесет години. Знаменателните думи, цитирани по-горе, са част от неговата молитва към Господ по време на мъченическия му подвиг и страдания. Днес православните българи и всички вярващи се обръщат към него с молба за молитвено застъпничество. В неговия Акастист могат да се открият следните пхохвали и молитва:

Избран страстотерпче Господен, застъпниче за Българската страна, като славим твоята мъченическа кончина, те възпяваме с похвални песни. Възпяваме те с вяра и любов, мъчениче, прославяме те ние, праведни и грешни, млади и стари, богати и бедни, славни и безславни, учени и прости, свещеници и миряни, и ти се молим пред твоята света икона, помрачените от греха, и с блага надежда ти зовем:

Радвай се, несъкрушим щите на православното ни отечество;

Радвай се, стена и покров на българското воинство.

Радвай се, покровителю на всички, които ти се молят;

Радвай се, закрилниче на престолния ни град.

Радвай се, застъпниче за спасението на нашите души.

Радвай се, мъчениче Георгие Софийски Стари, воине Христов непобедими!

Молитва:

О, свети мъчениче Георгие Софийски, изпроси ни от Христа Бога опрощение на греховете, и ни освободи чрез твоите ходатайства и молитви към Него от връхлитащите ни скърби и беди в този временен живот. Подкрепяй христолюбивото воинство в борбата му срещу враговете на православната вяра и отечество. Болните и недъгавите изцели, на съпрузите изпрати любов и съгласие. Твоят град, с който е благоукрасено името ти, запази от всяко природно бедствие, а най-вече от погибелния и тлетворен дух на този век. Моли Христа Бога да дарува благодатен живот на целия наш народ, та като получим всичко необходимо за вечното ни спасение, да преминем останалото време от живота си в покаяние и душевен мир за прослава на Живоначалната и Неразделна Троица, Отца, Сина и Светия Дух. Амин.

Пространно Житие и Акатист на св. Георги СтариТУК

Свързани публикации:

Вдъхновения (nasledstvobg.com)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Предстои беседа на тема „Съвременният християнин и духът на времето“ в столичния храм „Св. ап. Андрей Първозваний“Предстои беседа на тема „Съвременният християнин и духът на времето“ в столичния храм „Св. ап. Андрей Първозваний“

Източник: Християнинът и духът на времето | Facebook В столичния храм „Св.ап. Андрей Първозваний“ (ул. „Опълченска 112“) ще се проведе беседа под надслов „Съвременният християнин и духът на времето“. Беседата

Йеромонах Симеон (Алексов) от Шумския манастир „Св. Архангел Михаил“ става гимназиален учител в ГодечЙеромонах Симеон (Алексов) от Шумския манастир „Св. Архангел Михаил“ става гимназиален учител в Годеч

Източник: mitropolia-sofia.org Иеромонах Симеон Алексов от Шумския манастир „Св. Архангел Михаил“, Годечка духовна околия, стана част от учителския колектив на СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Годеч, с директор Полина Петрова. 30-годишният