Главно меню - публикации,Православната духовна общност сред българите,Светила на Православието през XIX – XX в. Светила на Православието през XIX – XX в. – св. Серафим Вирицки (1866 – 1949). Кратко житие и Акатист

Светила на Православието през XIX – XX в. – св. Серафим Вирицки (1866 – 1949). Кратко житие и Акатист

На 21 март се празнува паметта на св. Серафим Вирицки (1866 – 1949), поредният от подвижниците и богоугодниците, които се превръщат в светилници за поколения православни християни през десетилетията на деветнадесетото и двадесетото столетие.

Св. Серафим Вирицки – отец Владимир Дойчев

Св. Серафим Вирицки е един от най-знаменитите съвременни подвижници и чудотворци. Животът му е доказателство за това, че човек във всяко време може да води богоугоден живот – включително и в отстъпническия ХХ век, в който живял св. Серафим Вирицки. Разбира се, тук можем само да щрихираме живота на този велик Божи угодник, но житието на стареца Серафим Вирицки е преведено на български език (и издадено в самостоятелна книга), горещо ви го препоръчваме.

Св. Серафим се родил през 1866 г. в едно село в Ярославска област. Той твърде малък останал сирак и затова отишъл в Санкт Петербург, където станал чирак в едно магазинче. По време на работата си в магазина Серафим (тогава все още със светското си име Василий Муравьов) се научил да чете и пише и постепенно проявил прекрасни способности в науките. Душата му копнеела за монашески живот, но по съвета на един старец се оженил, като старецът му предсказал, че по-късно ще стане монах.

Св. Серафим и благочестивата му съпруга имали две деца. След раждането на второто дете двамата заживели като брат и сестра. Самият св. Серафим започнал да търгува самостоятелно. Делата му вървели много добре, но както и преди цялото му съзнание било насочено към богоугаждане. Има сведения, че заради благочестивия си начин на живот, още тогава, живеейки все още в света, св. Серафим притежавал изключителна духовна мъдрост.

През 1920 г. двамата съпрузи се разделили и постъпили в манастири. Именно тогава старецът приел името Серафим – в чест на великия чудотворец св. Серафим Саровски. И наистина, той се стараел във всичко да подражава на своя небесен покровител.

Велик бил подвижническият подвиг на стареца Серафим Вирицки. И Бог по неговите молитви започнал да извършва дивни чудеса, като надарил Своя угодник с дара на прозорливостта. По време на сталинските гонения старецът също бил арестуван и така жестоко бит, че му били счупени няколко ребра. Не след много време обаче го пуснали на свобода, защото здравето му било толкова разклатено, че изглеждало сигурно, че скоро ще умре. Но старецът оживял и се преселил в село Вирица (недалеч от Санкт Петербург), където преминал останалата част от живота си. Тук св. Серафим продължил своя изключителен молитвен подвиг, като продължавал да обгрижва идващите при него, да ги убеждава да вярват в Христа и да извършва дивни чудеса. […]

Дивният молитвеник и чудотворец св. Серафим Вирицки се преселил при Господа на 3 април 1949 година. Но той не оставил вярващите, на които приживе толкова помагал. Преди смъртта си, той често казвал на чедата си да идват на гроба му и въобще да се обръщат към него като към жив. И той винаги ще чува молитвите им и ще се застъпва за тях пред Бога (също казвал и св. Серафим Саровски). Поради това чудесата на св. Серафим Вирицки не само не спрели, а тъкмо напротив, започнали да се изливат като някакъв благодатен небесен поток. Затова и св. Серафим Вирицки е може би най-почитаният съвременен светец на Русия. […]

Източник: Pravoslavieto.com

Св. Серафим Вирицки – избрано за живота му и преведено от руски език от протоиерей Алеко Рачев

Свети преподобен Серафим Вирицки (Василий Николаевич Муравьов) е роден на 31 март 1866 г. в Ярославска губерния. Душата му жадувала за монашески живот, но по съвета на един духовен старец от Александро-Невската Лавра в Санкт Петербург, който му предсказал, че по-късно ще приеме и монашество, изпълнил волята Божия, като се подвизавал в света повече от 40 години.

Василий Муравьов избрал за своя спътница в мирския живот благочестивата Олга Ивановна за която през 1890 година се оженил. На Василий и Олга им се родили момчето Николай и момичето Олга, която по промисъл Божий се упокоила още като младенец в Господа. По взаимно съгласие и по благословение на духовния им отец Варнава, Василий и Олга заживели в съпружеството си като брат и сестра. Василий станал много богат и известен търговец в Санкт Петербург (един от петте най-влиятелни в столицата). По време на гражданската война в Русия, Муравьови имат възможности с огромните си капитали да се преселят в Европа, но решават да останат в Отечеството си.

След като дава добро образование и възпитание на сина си, през 1920 г. Василий Николаевич Муравьов постига най-сърдечното си желание и приема монашески постриг в Александро-Невската Лавра, където е наречен с името Варнава. В същия ден, във Възкресенския Новодевичевски манастир на Петроград – неговата вярна съпруга Олга Ивановна Муравьова се постригва в монашество с името Христина (по-късно в схима Серафима).

През 1926 г. отец Варнава приема велика схима, с името Серафим (в чест на св. Серафим Саровски) и по послушание става старец-духовник на Лаврата. Целогодишно нескончаем поток от хора идвали при него за съвет и утеха. Под неговото наставничество духовно израстнали много монаси, духовници и миряни. Преподобният не жалил ради Бога телесни и душевни сили. Това дало отражение на физическото му здравословно състояние и от началото на 30-те години на ХХ в., по настояване на лекарите, и по благословение на митрополит Серафим (Чичагов) преподобният схимонах Серафим се премества във Вирица, където носи своя подвиг на старчеството до края на живота си. Като най-голям недъг на съвремието ни старецът Серафим посочвал греха на осъждането, защото човек има правото да съди само себе си.

Неговата сестра (невеста в мирския живот) Схимонахиня Серафима (Муравьова) подобно на него с любов отдавала живота си и всичките си сили към верния си в Бога брат, и хората. След като послужила по християнски и след като много се потрудила на Божията нива, тя в мир се упокоила в Господа през пролетта на 1945 г. Няколко години по-късно, на 3 април 1949 г. св. преп. Серафим след като изминал послушно промисленото от Бога за него земно и духовно поприще, спокойно се помолил Господу, прекръстил се и предал душата си на Бога.

Преди тялото на светеца да бъде дадено на земята, една майка довела сляпата си дъщеричка до преподобния и ѝ казала „Целуни ръката на дядото”. Момичето сторило както искала майка му и не след дълго прогледнало. Опелото на преподобния чудотворец Серафим било извършено с рядка тържественост и почит, подир което, великият старец бил погребан при Казанския храм до майка схимонахиня Серафима.

Източник: pastir.bg

Примери от духовното наследство на св. Серафим Вирицки:

Молитвена прослава:

Акатист на Св. преподобни Серафим Вирицки

Кондак 1

Избран угодниче Христов, преподобни отче Серафиме, светилниче на Православната вяра и благодатен застъпниче на руската земя, явил чуден образец на спасение, със съкровено деяние придобил Небесното Царство. Като прибягваме сега към твоето застъпничество, принасяме ти хвалебно пение, викайки с любов: Радвай се преподобни Серафиме, Вирицки чудотворче.

Икос 1

Ангелоподобна красота на душата си имал, преподобни отче, пламтейки със сърцето си към Господа на Силите, и на Него Едничкия от младини си поискал да служиш и си показал истинско послушание на своя Творец. Затова като се удивяваме на Божието промишление за теб, с вяра ти викаме:

Радвай се, на благочестиви родители достойни отроче;

радвай се ти, който от младини възлюби Господ с цялата си душа.

Радвай се, на църковните служби благоговейни ревнителю;

радвай се, на духовния свят умилен съзерцателю.

Радвай се, на чистата молитва усърден извършителю;

радвай се, всецяло устремен към Бога със съкрушено сърце.

Радвай се ти, който разказа за желанието на твоето сърце на схимника от лаврата;

радвай се ти, който от него позна Божията воля за себе си.

Радвай се преподобни Серафиме, Вирицки чудотворче.

Кондак 2

Като виждаше Господ с духовните си очи и се уповаваше на Неговата милост, съчетал си се в законен брак, блажени отче, спазвайки усърдно душевната и телесната чистота. Заедно със своята съпруга си възраствал във всяка добродетел, непрестанно пеейки на Господ: Алилуия.

Икос 2

Нашият разум недоумява, отче Серафиме, как да изкаже с думи твоята вяра и любов към Господ, не си се усъмнил никога в благостта на Небесния Отец и пълно доверие към Бога си питаел в своята душа. Затова ти казваме така:

Радвай се, образ на непоколебимата вяра;

радвай се, изпълнен с духовна кротост.

Радвай се ти, който се боеше от Господ и пазеше Неговите заповеди;

радвай се ти, който всеки ден се поучаваше в Неговата правда.

Радвай се ти, който в търпение придобиваше душата си;

радвай се ти, който повече от всичко търсеше Царството Божие.

Радвай се, на целомъдрието и съпружеското въздържание пазителю;

радвай се, на тихия нрав любомъдри носителю.

Радвай се преподобни Серафиме, Вирицки чудотворче.

Кондак 3

Укрепяван от силата на Всевишния, мирския житейски път с вътрешното деяние мъдро си съчетавал, праведни отче, и с делата на милосърдие, вършени заради Христа, си придобил Божието благословение. Затова покрий и нас, оголените от всяко добро дело, с твоята любов, та да възхвалим милостивия Бог, пеейки: Алилуия.

Икос 3

Като имаше състрадание, милостиви отче, укрепявал си скърбящите, болните и сираците си утешавал, с това си придобил и любов към Христа. Приеми и от нас тази благодарствена песен:

Радвай се, бърз помощниче на тези, които са в беди;

радвай се, на просещите щедър подателю.

Радвай се, на храмове и обители благотворителю;

радвай се, на немощни и сиромаси попечителю.

Радвай се ти, който послужи на ближния като на Самия Христос;

радвай се ти, който не счете за нищо тленното богатство.

Радвай се ти, който от земните пристрастия се освободи;

радвай се ти, който с вяра и добри дела се утвърди.

Радвай се преподобни Серафиме, Вирицки чудотворче.

Кондак 4

От богоборческата буря, повдигната в Русия не си се устрашил, богоносни отче, но като поде изповеднически подвиг, въоръжил си се с мъжество, за да се наречеш съвършен ученик на Господ и като Му се предаде всецяло, радостно си възпявал: Алилуия.

Икос 4

Като чуваше за тежките страдания, претърпявани от верните за името Христово, с Апостола си питал: Кой ще ни разлъчи от Божията любов? Знаем наистина, отче, че на любещите Бога всичко съдейства за добро, молим те: изпроси и за нас, многогрешните, душеполезното от Господ, та единодушно да ти пеем:

Радвай се ти, който мъжествено изповяда Православната вяра;

радвай се ти, който даже до смърт за Христа пожела да пострадаш.

Радвай се ти, който раздаде своя имот по думите на Господ;

радвай се ти, който последва Възлюбения от теб и Възлюбилия те.

Радвай се, злато, очистено в горнилото на изкушенията;

радвай се, дърво, посадено край живителни водни потоци.

Радвай се ти, който обърна скърбите и изпитанията в богатство на духа;

радвай се ти, който чрез съкровен подвиг подготви себе си за монашество.

Радвай се преподобни Серафиме, Вирицки чудотворче.

Кондак 5

Като богосветла звезда те яви Господ в Александро-Невската Лавра, преподобни отче Серафиме, когато като възприе в ангелски чин благодатта на свещенството, си укрепявал душите на много скърбящи и пребиваващи в мрака на отчаянието и си ги озарявал със светлината на Истината, възпявайки на Господ: Алилуия.

Икос 5

Като видяха братята, че погрижил се да угодиш на Бога с цялата си душа, ти не си се потрудил напразно, но повече дълбочина на смирението, мир и радост в Господа си придобил. Затова ние, виждайки твоето духовно възхождане от сила в сила, с благоговение ти зовем:

Радвай се ти, който разпъна своята плът със страстите и похотите;

радвай се ти, който уми греховната сквернота с покаянието.

Радвай се, защото си познал благодатната сила на смирението;

радвай се, защото с изпълнението на Евангелските заповеди си обновил душата си.

Радвай се ти, който непрестанно призоваваш името на Сладчайшия Иисус;

радвай се ти, който на земята вкуси блаженството на бъдещия век.

Радвай се ти, който със страх и трепет принасяш безкръвната Жертва;

радвай се ти, който с мъдро слово храниш всички, прибягващи към теб.

Радвай се преподобни Серафиме, Вирицки чудотворче.

Кондак 6

Като прие съвършената любов като венец на добродетелите и дара на Светия Дух, поемал си немощите на немощните, духоносни отче, и към спасението много души си насочил. Затова и ние, грешните, изцелени чрез твоето застъпничество от многоразлични недъзи, благодарствено викаме на Господ: Алилуия.

Икос 6

Възсия в твоето лице Божията Правда и се изпъди бесовската прелест, когато Лаврата се освободи от обновленческото иго, а всички монаси се възвеселиха. Заради това, молим те, миротворче, раздорите и безредията на нашия живот уталожи, неправдите разори, та единодушно да ти казваме:

Радвай се, неръкотворни храме на Христа нашия Бог;

радвай се, благолепно украсен чрез щедростите на Светия Дух.

Радвай се ти, който направи своето сърце вместилище на света;

радвай се ти, който непрестанно възнасяш тамяна на молитвата към Господа.

Радвай се ти, който силно страдаш в душата за заблудените;

радвай се ти, който желаеш всички да се спасят и да дойдат в разума на истината.

Радвай се ти, който гордостта и злобата на нечестивите победи със смирение и кротост;

радвай се ти, който според заповедта Христова учи да обичаме своите врагове.

Радвай се преподобни Серафиме, Вирицки чудотворче.

Кондак 7

Като искаше Човеколюбецът Господ да покаже в теб ново духовно светило, даде те на братята в обителта за духовен отец. Затова като прие от Бога великата схима като печат на съвършенство, твоята чиста душа се изпълни с огъня на пламенната молитва за целия свят, наставлявайки всички към благочестие и братолюбие, с трепет викаше към Бога: Алилуия.

Икос 7

В дивно пророчество, преблажени, показа Господ твоя пътеводител и покровител, преподобния Серафим Саровски; наречен в схима с неговото име, ти наистина си се показал нов утешител на руския народ. Като се учудваме на това Божие благоволение, викаме ти:

Радвай се, топъл към Бога за всички молитвениче;

радвай се, на Преблагословената Държавна Владичица угодниче.

Радвай се, на ангелите приятен събеседниче;

радвай се, на духоносните отци сподвижниче.

Радавай се, за православните благодатно застъпничество;

радвай се, на блуждаещите в тъмата на безбожието светозарно наставничество.

Радвай се, на грешниците с Бога искрено помирение;

радвай се, изворе на радост и умиление.

Радвай се преподобни Серафиме, Вирицки чудотворче.

Кондак 8

Странно и мъчно за приемане е за суетния свят да чува как по твоите молитви, чудотворче, се излива богатството на Божието милосърдие върху всички, които с вяра прибягват към твоето небесно покровителство. Ние пък, славейки Светата Троица, Която ти дарува тази благодат, възклицаваме радостно: Алилуия.

Икос 8

Целият себе си в служение на Бога и людете предал се, дивни отче, заповядал си на твоите чеда винаги да мислят за небесното и усърдно да извършват Иисусовата молитва, с нея всеки грях в душата се посича и духът човешки с Духа Божий се съединява. Като прибягваме към твоето пречудно благословение, с любов те величаем:

Радвай се, на Горния Иерусалим жителю;

радвай се, на неизказаната слава на Спасителя на света зрителю.

Радвай се ти, който принасяш нашите молитви до нозете на Вседържителя и Богородица;

радвай се ти, който като чедолюбив баща подаваш на просещите полезното.

Радвай се, на Христовата Църква верен служителю;

радвай се, на неизцелимите болести духовен лечителю.

Радвай се, чудесно предвиждане на идващите времена;

радвай се, бързо избавление от настоящите нападения.

Радвай се преподобни Серафиме, Вирицки чудотворче.

Кондак 9

Всички небесни сили се удивиха на твоето смирение и търпение, светецо, защото те гледаха поразен от мъчителен недъг, обаче грабнат промислително от Лаврата от ръцете на гонителите. А верните люде като те видяха чудно запазен под покрова на Богородица във Вирица, възпяваха на Човеколюбеца Господ: Алилуия.

Икос 9

Човешкото красноречие замлъква пред величието на твоите подвизи, преподобни, защото как, бидейки немощен старец по плът, си подел много трудове. Затова като се удивяваме на Божията сила в немощ, ти зовем:

Радвай се, на древните пустинници изкусен подражателю;

радвай се, на постническото житие изряден любителю.

Радвай се, на молитвените бдения усърден ревнителю;

радвай се, на телесните немощи чуден победителю.

Радвай се ти, който с истинско смирение своите добродетели скри;

радвай се ти, който с плач плодовете на Божията благодат умножи.

Радвай се ти, който с трезвение елея на радостта съхрани;

радвай се ти, който с твоето житие на Христа Бога благоугоди.

Радвай се преподобни Серафиме, Вирицки чудотворче.

Кондак 10

Да спаси Русия от нашествието на другородци си умолявал Господа, дивни боголюбче: Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй нашата страна и Твоя свят. Като си зовял така със сърдечно умиление към Бога, подобно на саровския старец си подел нов подвиг на молитвено стоене на камъка. Затова славим укрепилия те Господ, като Му пеем победната песен: Алилуия.

Икос 10

Незрима стена беше твоята молитва, угодниче Божий, за воинството и руския народ във времето на тежки изпитания. Като схващаше с духовния разум смисъла на допуснатите от Бога скърби, призовавал си отстъпилите от Бога люде да се обърнат към Христа. Затова запази от всяко вражеско нещо и нас, които ти викаме така:

Радвай се ти, който до край чашата на страданията със земното си отечество изпи;

радвай се ти, който за помилването на Русия Господа измоли.

Радвай се, дарувана от Бога помощ на христолюбивото воинство;

радвай се, живително оросяване на нашите души и тела.

Радвай се ти, който безкръвно мъченичество по своя воля претърпя;

радвай се ти, който немощта на човешкото естество презря.

Радвай се, на руската земя молитвено ограждение;

радвай се, от видими и невидими врагове досточудно избавление.

Радвай се преподобни Серафиме, Вирицки чудотворче.

Кондак 11

Пение умилно ти принасяме, преподобни отче Серафиме, ублажавайки твоето изпълнено с много трудове житие, ти пък не преставай да молиш за нас Господа да ни дарува прошка на греховете, преодоляване на страстите, утвърждаване във всяка добродетел и запазване на душевния мир и да удостои нас, недостойните, да възпяваме заедно с теб в Царството Небесно: Алилуия.

Икос 11

Като светозарен проповедник в тъмнината на безбожието те виждаме, всеблажени отче, духовното възраждане на Русия си предвидял и на съотечествениците си да се държат твърдо за православната вяра си завещал. Ние пък, просвещавани от твоите слова, с умиление ти пеем:

Радвай се, причастниче на славата на Предвечния Цар;

радвай се, лъче на Божественото Слънце.

Радвай се, светило на милосърдието, което съгрява душите;

радвай се, наставниче, който духовно пробуждаш умовете.

Радвай се, светилниче, с който много човеци се просвещават;

радвай се, молитвениче, чрез когото вражеските козни се разрушават.

Радвай се, на сърдечната чистота пазителю;

радвай се, на християнското съвършенство учителю.

Радвай се преподобни Серафиме, Вирицки чудотворче.

Кондак 12

Блажената твоя кончина, богомъдри отче, с акатистно моление към Божията Майка си предварил. Тя пък, като те посети наяве, твоето близко заминаване на небето с десницата Си ти посочи. С какви похвали да те ублажим достойно, избраниче на Небесната Царица, който сега пееш с ангелските ликове: Алилуия.

Икос 12

Като възпяваме дивния в Своите светии Бог, вярваме, че много може молитвата на праведника към добросърдечието на Владиката, и затова те умоляваме, преподобни отче, бъди пред Престола на Пресветата Троица топъл ходатай за нас, които ти викаме така:

Радвай се, на пламенните серафими съименниче;

радвай се, на старчеството духоносен възприемниче.

Радвай се, на Христовата нива непрестанен делателю;

радвай се, на Божия мир усърден насадителю.

Радвай се, на Православната Църква ново украшение;

радвай се, голямо към Бога за Русия многострадално дръзновение.

Радвай се, на християнския род благомощно застъпление;

радвай се, на почитащите те ходатаю за вечното спасение.

Радвай се преподобни Серафиме, Вирицки чудотворче.

Кондак 13

О, преславни и досточудни угодниче Божий Серафиме, Вирицки чудотворче, приеми това усърдно наше моление, което ти принасяме с любов. Умоли Всемилостивия Господ да ни избави от всяко зло и напаст, та да поживеем благочестиво в сегашния живот и да се сподобим по твоите молитви с вечното блаженство, пеейки благодарствено за теб на Господа: Алилуия.

(Този Кондак се чете 3 пъти, след това Икос 1, Кондак 1 и молитвата.)

Молитва

О, богоблажени и премилосърдни отче наш Серафиме! Като знаем, че и след смъртта си жив, с вяра падаме пред теб и ти викаме: не забравяй твоите бедни люде до край, но погледни милостиво на твоето духовно стадо и го опази, добри пастирю, с твоите благоприятни молитви към Бога. Изпроси за нас от Господа време за покаяние и изправяне на греховния живот, защото знаеш всички наши душевни немощи: нямаме дела на вярата и спасението, нямаме ревност към истинско богоугаждане, запленихме се с ума си от погибелни страсти, разтляхме сърцата си в гнусни похоти. Затова какво да очакваме и на какво да се надяваме ние, негодните, които разрушихме храма на нашите души. Ей, свети отче, простри молитвено ръцете си към Господа и умоли Спасителя на човешкия род да се докосне чрез благодатта до нашите окаменели сърца, да ни умие със сълзите на покаянието, да ни възстанови във вярата, да ни укрепи в благочестието и да ни дарува всичко полезно за спасението. Не посрамвай нашето упование, което след Бога и Богородица на тебе възлагаме, но бъди ни бърз помощник, утешител в скърбите и покровител в бедите, та по твоите молитви да се сподобим да наследим Царството Небесно, където всички светии непрестанно славят и възпяват пречестното и великолепно име на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и вовеки веков. Амин.

Тропар, глас 4

Като велик молитвеник за руската земя и топъл утешител на прибягващите към теб, ублажаваме те, втори руски отче Серафиме, защото всички красоти на света си оставил, с цялото си сърце си се устремил към чертозите на сладчайшия Христос и по време на люти гонения образец на кротост и смирение си бил за всички: не преставай и сега да се молиш за нас, та в търпението да намерим пътя на покаянието и с тебе винаги да славим Пресветата Троица.

Кондак, глас 5

Подражавайки на богоносния саровски угодник, благодатта на Светия Дух обилно си придобил: на Александро-Невската Лавра благоуханен крине, на Вирицкото селище похвало, заради това и ние ти пеем: радвай се, преподобни Серафиме, милостив наш ходатаю пред Господа.

Величание

Ублажаваме те, преподобни отче Серафиме, и почитаме твоята свята памет, наставниче на монасите и събеседниче на ангелите.

Превод от руски: Наталия Стоянова

Източник на Акатиста: pastir.bg

Свързани публикации:

Светила на Православието през XIX – XX в. (nasledstvobg.com)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

18-метров кръст бе издигнат и осветен над с. Црънча, Пазарджишко18-метров кръст бе издигнат и осветен над с. Црънча, Пазарджишко

Източник: http://www.plovdivskamitropolia.bg/ На 8 ноември – Събор на св. архангел Михаил и Небесните безплътни сили, Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай освети 18-метров кръст в местността „Св. Георги Победоносец“ над село Црънча

Изложбата „Под игото“ разказва историята на едноименната творба на Иван ВазовИзложбата „Под игото“ разказва историята на едноименната творба на Иван Вазов

Източник: museum-pz.com От 13 септември до 13 ноември 2022 г. в къща музей „Константин Величков“, ул. „Теодор Траянов“ № 6, ще гостува къща музей „Иван Вазов“ – Сопот с изложбата

Конференция, изложба, филм и богослужения по повод 120-годишнината от Освещаването на Храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастирКонференция, изложба, филм и богослужения по повод 120-годишнината от Освещаването на Храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир

Източник: mitropolia-starazagora.bg С тридневна програма, организирана от Старозагорска св. митрополия и община Казанлък, ще бъде отбелязана 120-годишнината от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир. Честванията започват на 23