Главно меню - публикации,Издания,Просветна и социална дейност в БПЦ Излезе втори брой на списание „Светодавец“

Излезе втори брой на списание „Светодавец“

Източник: dobrotoliubie.com

Скъпи читатели, във втория брой на списание „Светодавец“ за 2023 г. отново поставяме поглед върху творчеството на Българския патриарх Кирил.

Публикуваме прекрасна негова беседа от книгата му „При Извора“ – том I, за да си припомняме словото на един от най-изтъкнатите наши духовници от миналия век.

В този брой на списанието сме подготвили и специално място за проф. дбн Клара Тонева, която през февруари т.г. защити своя голям докторат в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Интервюто с нея е от различен поглед и в някаква степен по-лично.

Публискуваме и текст на Елена Дюлгерова във връзка с една от книгите на проф. Тонева. Започваме и нова поредица публикации, свързани с творчеството на друг изтъкнат духовник – отец Александър Шмеман. Първата негова беседа е по темата за Великия пост. Текстовете на беседите, които предстои да публикуваме са от произнесени беседи на отец Александър по радио „Свобода“.

Беседи и текстове, които разкриват не само духовния живот на отец Александър, но и неговото отношение към Църквата и хората. В края на броя ще намерите и една прекрасна беседа на отец Ефрем Аризонски, който се престави пред Бога през 2019 г. Беседата отново е посветена на Великия пост.

Приятно четене!

Ангел Карадаков

Съдържание на брой 2/2023 г. 

Беседа – стр. 6

Вътрешен живот – Български патриарх Кирил

Интервю – стр. 22

Интервю с проф. дбн Клара Тонева

Богословски преглед – стр. 44

Проф. дбн Клара Тонева и за книгата й „Секуларизираната религиозност“ – Елена Дюлгерова

Църковна памет – стр. 48

Беседи от радио „Свобода“ – прот. Александър Шмеман

Отци на Църквата – стр. 57

Борбата на Великия пост – отец Ефрем Аризонски

Новия брой може да прочетете тук или за по-удобно четене тук.

Печатно издание на списанието може да поръчате тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Житие, страдание и Акатист на Св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски († 1814)Житие, страдание и Акатист на Св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски († 1814)

На 8 октомври Св. Църква празнува паметта на българина св. Игнатий Старозагорски, загинал мъченически за Христа на същата дата през 1814 г. Тропар:  С троен венец светло те увенча Христос

Житие на св. Евтимий, патриарх ТърновскиЖитие на св. Евтимий, патриарх Търновски

На 20 януари се празнува паметта на св. патриарх Евтивий Търновски – един от най-величавите български архипастири. Житие на св. Евтимий, патриарх Търновски Писано от Киевския митрополит Григорий Цамблак, родом

Покана за Кръгла маса „Българистиката в съвременния свят – предизвикателства и възможности“ в ШуменПокана за Кръгла маса „Българистиката в съвременния свят – предизвикателства и възможности“ в Шумен

Източник и ел. формуляр за учадние: ТУК Уважаеми колеги, На 12 ноември 2022 г. в Шумен ще се проведе Кръгла маса „Българистиката в съвременния свят – предизвикателства и възможности“, която