Главно меню - публикации,Събития - календар Изложбата за „За свободата Българска” е представена в музея в градския парк на Добрич.

Изложбата за „За свободата Българска” е представена в музея в градския парк на Добрич.

Източник и допълнителен снимков материал: dobrichmuseum.bg

В навечерието на Трети март, официално беше открита изложбата „За свободата Българска”, представяща оръжия, униформи и снаряжение от Руско-турската Освободителна война. Тя е съвместна между Регионалния исторически музей и РК „46-и пехотен Добрички полк” към НД „Традиция”. Експозицията е посветена на Освобождението на България от турско робство и може да бъде разгледана до края на месец април.

Откриването на изложбата се проведе с поздрав от младите таланти от Клуба по режисура към Младежкия център „Захари Стоянов“ в Добрич, с ръководител Снежана Иванова. Децата пренесоха публиката в част от събитията, довели до войната за освобождението на България.

В двадесетата съвместна изложба между РИМ – Добрич и РК „46-и пехотен Добрички полк”, освен оръжия, униформи и снаряжения от Руско-турската освободителна война, са изложени табла, представящи хода на военните действия, чрез гравюри, картини и снимки.

„Поради големия обществен интерес в цяла Европа, има много рисунки, гравюри, литографии, които са били отпечатвани в тогавашните медии. Ние се спряхме основно на гравюри от „Илюстрована хроника войны”, тъй като това е едно специално издание, което излиза в Русия. В рамките на няколко седмици е публикувало рисунки, картини и литографии и то над 1000 се оказаха. Тук са събрани 120, като има и от други издания. Дизайнът на таблата е дело на художника Велислав Великов“ – сподели уредникът в Отдел „История на българските земи XV-XIX век“

„Този период – Руско-турската освободителна война, много силно вълнува нас – военноисторическите реконструктори, тъй като е причината сега ние да живеем свободно и да правим неща, които нашите прадеди не са имали възможност“ – каза председателят на РК „46-и пехотен Добрички полк” д-р Добрин Добрев в приветствието си към запалените от историята посетители. Той представи част от униформите и оръжията, показани в експозицията. „Пред вас са различните родови войски. Постарахме се да представим основните войскови групи“ – сподели той.

В експозицията може да видите униформа, образец 1869 година, която е била най-масова. Тя е пълноразмерно и точно копие. До нея е показан редовен войник на османската армия с униформа, образец от 1876 година. Това би трябвало да е най-масовата униформа, но само две дивизии са били облечени с нея, защото реформата на практика не е била протекла напълно, поясни д-р Добрев. Представени са още офицерска униформа, военните облека на драгуните и кубанските казаци, реплика на униформа на Българското опълчение и други. По-голямата част от оръжията са от личните колекции на членовете на реконструкторския клуб. Показани са най-масовите пушки в руската и османската армия. Сред най-интересните експонати е легендарната карабина „Уинчестър“, образец от 1966 година, каквито са били закупени от Османската империя и с тях са били въоръжавани предимно черкезите от паравоенните формирования. От руска страна са представени най-масовите пушки. По витрините и манекените, част от изложбата, могат да се видят още по-стари системни огнестрелни оръжия – кремъчни и капсулни, които са били широко разпространени в местното население и масово използвани по време на войната от българските помагачи на руската армия, от хайдушките спомагателни чети и башибозука и много други.

Изложбата „За свободата Българска” може да бъде разгледана до края на месец април в музея в градския парк на Добрич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

В памет на свети Михаил, митрополит Киевски и на цяла Русия, ЧудотворецВ памет на свети Михаил, митрополит Киевски и на цяла Русия, Чудотворец

На 30 септември се празнува паметта на свети Михаил Киевски, който според някои известия е българин по произход. Свети Михаил бил първият Киевски и Всеруски митрополит и управлявал Руската Църква

Религия и национална сигурност – Милен ИлиевРелигия и национална сигурност – Милен Илиев

Източник: Милен Илиев, Духовни размисли, С., 2021, с. 31 – 33. … Религията като път за възстанвяване на връзката на човека с неговия творец е играла, играе и винаги ще