Армия и общество,Главно меню - публикации,Книги,Периодът 1886 – 1913 - прочити,Църква, култура, общество Излезе сборник за паметника в София, посветен на загиналите медици през Освободителната война 1877 – 1878 г.

Излезе сборник за паметника в София, посветен на загиналите медици през Освободителната война 1877 – 1878 г.

Източник: Милена Очипалска, Книга разказва за Докторският паметник в София

„Докторският монумент в София. Изследвания и документи“ е първото публично оповестено проучване у нас, което събира неповторими и незнайни свидетелства, свързани с историята на монумента. Книгата, която беше показана в навечерието на 145-годишнината от Освобождението на България, запълва отсъствието на документи в българските архиви по тематиката и основава една цялостна картина на историческата памет за монумента. В нея са поместени и нови проучвания за това по какъв начин е построен той в сърцето на София, показана е и малко познатата биография на създателя на паметника – проектант Антонин Томишка.

В „Докторският монумент в София. Изследвания и документи“ може да бъде открит и описът с имената на всички, които са изписани върху монумента – 531 имена на починали лекари, медицински сестри и санитари. Поместени са също по този начин и описите на събираните доброволни пожертвования, както и документи от Руския държавен военноисторически списък за построяването на паметника. Автори на книгата са учените историци Елена Бугарчева, проф. Нина Дюлгерова, доктор Радосвета Кирова, доктор Радослав Симеонов и изкуствоведката проф. Благовеста Иванова. Изданието е резултат от изследванията и логистичната активност на български и съветски историци, изкуствоведи, военни и дипломати.

Трудно се вадят такива документи от съветските архиви, с изключение на това те се опазват там особено и не всеки път се дават, изключително на чужденци „, сподели в “ Артефир“ проф. Благовеста Иванова.

От Международната конфедерация на генералите, адмиралите и офицерите от запаса със седалище в Москва са съдействали за своевременното и гратис даване на документи от съветски архиви, свързани с проучвателната работа по време на подготовката на изданието.

С тази книга дръзвам да кажа, че сме създали първата стъпка в проучването на този толкоз забавен и единствен напълно до неотдавна монумент в света„, добави още проф. Иванова.

Докторският монумент в София е издигнат с помощта на доброволните средства, събрани от оживелите участници във Руско-турската освободителна война и е неповторим с това, че уважава паметта на медиците, починали по време на военните дейности. Тържественият паметник е част от нашата история към този момент 145 години.

Монументът е с една класическа конструкция, той съставлява пресечена пирамида, която води началото си още от античен Египет. Внушителен храм, който се явява като знак за обединяването на народа.

Паметникът е тъкмо един подобен паметник в памет на починалите медици, които са се сражавали на бойните полета и са помагали на участващите в борбите за тяхното избавление. Какво по-хуманно от това! И какво по-хуманно от това да приказваме в днешното време за хуманността и в името на развиването на положителното бъдеще„, твърди проф. Благовеста Иванова.

Източник: novini247.com

Видео репортаж и материали от представянето на книгата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Български монаси подкрепиха Киево-Печорското монашеско братство, подложено на гонение от режима в КиевБългарски монаси подкрепиха Киево-Печорското монашеско братство, подложено на гонение от режима в Киев

Източник: Видинска митрополия, препечатано от https://glasove.com/ … Публикуваме обръщение на български игумени и игумении в подкрепа на Киево-Печорската лавра, което е поместено на сайта на Видинската митрополия: В дните на

НВИМ представя изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив“ във варшавския Кралски музей ЛаженкиНВИМ представя изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив“ във варшавския Кралски музей Лаженки

Източник и снимков материал: militarymuseum.bg В Деня на Независимостта Националният военноисторически музей откри изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив“ в Кралския музей Лаженки във Варшава, Полша. Посветена на 110-ата

Пълен текст на български на Санстефанския мирен договор с предговор от Лазар НалбантовПълен текст на български на Санстефанския мирен договор с предговор от Лазар Налбантов

Източник: trakia.eu Предговор от историка и народен певец Лазар Налбантов към пълния текст на Санстефанския прелиминарен мирен договор от 3 март 1878 година.Казано е, че народ, който не познава миналото