Армия и общество,Военна история,Главно меню - публикации,Книги,Църква Излезе сборник за паметника в София, посветен на загиналите медици през Освободителната война 1877 – 1878 г.

Излезе сборник за паметника в София, посветен на загиналите медици през Освободителната война 1877 – 1878 г.

Източник: Милена Очипалска, Книга разказва за Докторският паметник в София

„Докторският монумент в София. Изследвания и документи“ е първото публично оповестено проучване у нас, което събира неповторими и незнайни свидетелства, свързани с историята на монумента. Книгата, която беше показана в навечерието на 145-годишнината от Освобождението на България, запълва отсъствието на документи в българските архиви по тематиката и основава една цялостна картина на историческата памет за монумента. В нея са поместени и нови проучвания за това по какъв начин е построен той в сърцето на София, показана е и малко познатата биография на създателя на паметника – проектант Антонин Томишка.

В „Докторският монумент в София. Изследвания и документи“ може да бъде открит и описът с имената на всички, които са изписани върху монумента – 531 имена на починали лекари, медицински сестри и санитари. Поместени са също по този начин и описите на събираните доброволни пожертвования, както и документи от Руския държавен военноисторически списък за построяването на паметника. Автори на книгата са учените историци Елена Бугарчева, проф. Нина Дюлгерова, доктор Радосвета Кирова, доктор Радослав Симеонов и изкуствоведката проф. Благовеста Иванова. Изданието е резултат от изследванията и логистичната активност на български и съветски историци, изкуствоведи, военни и дипломати.

Трудно се вадят такива документи от съветските архиви, с изключение на това те се опазват там особено и не всеки път се дават, изключително на чужденци „, сподели в “ Артефир“ проф. Благовеста Иванова.

От Международната конфедерация на генералите, адмиралите и офицерите от запаса със седалище в Москва са съдействали за своевременното и гратис даване на документи от съветски архиви, свързани с проучвателната работа по време на подготовката на изданието.

С тази книга дръзвам да кажа, че сме създали първата стъпка в проучването на този толкоз забавен и единствен напълно до неотдавна монумент в света„, добави още проф. Иванова.

Докторският монумент в София е издигнат с помощта на доброволните средства, събрани от оживелите участници във Руско-турската освободителна война и е неповторим с това, че уважава паметта на медиците, починали по време на военните дейности. Тържественият паметник е част от нашата история към този момент 145 години.

Монументът е с една класическа конструкция, той съставлява пресечена пирамида, която води началото си още от античен Египет. Внушителен храм, който се явява като знак за обединяването на народа.

Паметникът е тъкмо един подобен паметник в памет на починалите медици, които са се сражавали на бойните полета и са помагали на участващите в борбите за тяхното избавление. Какво по-хуманно от това! И какво по-хуманно от това да приказваме в днешното време за хуманността и в името на развиването на положителното бъдеще„, твърди проф. Благовеста Иванова.

Източник: novini247.com

Видео репортаж и материали от представянето на книгата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Нова книга: „Светогорски теми в изкуството по българските земи (XVIII–XIX в.)“ от Иванка ГерговаНова книга: „Светогорски теми в изкуството по българските земи (XVIII–XIX в.)“ от Иванка Гергова

Източник: https://artstudies.bg/ Излезе от печат новата книга на Иванка Гергова съобщават от православната страница Добротолюбие: Иванка Гергова. Светогорски теми в изкуството по българските земи (XVIII–XIX в.). Институт за изследване на изкуствата,

Осветен бе храм на българския светец и закрилник на Стара Загора Св. преподобномъченик Игнатий СтарозагорскиОсветен бе храм на българския светец и закрилник на Стара Загора Св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски

Източник и снимков материал: mitropolia-starazagora.bg На 8 октомври, когато Българската православна църква почита Св. прпмчк Игнатий Старозагорски, в Стара Загора беше отслужен чинът по освещаване на храма, носещ името на

В село Катуница, Пловдивско бе осветен параклис на Св. Архангел МихаилВ село Катуница, Пловдивско бе осветен параклис на Св. Архангел Михаил

Източник: plovdivskamitropolia.bg На 12 ноември в с. Катуница бе осветен нов параклис, посветен на свети архангел Михаил. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай извърши освещаването в съслужение с викарния епископ Арсений,