Вдъхновения,Главно меню - публикации,Православието и българите 1878 – до наши дни,Православната духовна общност сред българите Св. Серафим (Соболев) – първият случай в Църковната история на прославление, подготвено съвместно от две поместни православни Църкви

Св. Серафим (Соболев) – първият случай в Църковната история на прославление, подготвено съвместно от две поместни православни Църкви

На 26 февруари се празнува паметта на св. Серафим Софийски Чудотворец, чиито св. мощи почиват в криптата на храм „Св. Николай Мирликийски“ в София на бул. „Цар Освободител“. Гробът на св. Серафим е място за поклонение пред Бога и изпросване на молитвеното застъпничество на светеца за няколко поколения вярващи. Тържествената официална прослава на св. Серафим, след обстойно проучване на неговия живот и чудеса, се състоя съвместно и от Българската, и от Руската православна Църква на 26 февруари 2016 г. Радостното събитие прочу по светъл повод България в православния свят. Това се дължи на обстоятелството, че много от свидетелствата за помощта и чудесата на св. Серафим се свързват с българите, в столицата на чиято родина той служи дълги години и, по Божий промисъл, бе упокоен.

По отношение на връзките и любовта на св. Серафим (Соболев) към България и българите в Житието му се разказва така:

„Това, че владиката попаднал в България, било явно проявление на Божия Промисъл. Още в Русия архипастирът изпитвал особена симпатия към Българската църква. Епископ Серафим почитал преподобни Йоан Рилски и скоро след пристигането си в България посетил Рилския манастир, където се поклонил на мощите на светеца. Впоследствие посещавал този манастир доста често. Архипастирът съчинил „Акатист на преподобни Йоан Рилски” (дотогава акатист на на българсикя небесен покровител не е имало – бел. ред.).

Той смятал, че преподобни Йоан Рилски не го изоставя и постоянно чувствал помощта на светията. През есента на 1922 г. се удостоил със забележително видение, в което в неземна светлина му се явили тримата светци с името Йоан: св. ап. ев. Йоан – любимият ученик на Христос – свети Йоан Богослов, преподобни Йоан Рилски (наречен така в чест на св. Йоан Богослов) и праведният старец Йоан Кронщадски (наречен в чест на преп. Йоан Рилски). С вълнение епископ Серафим се поклонил пред тях на колене, и светите мъже го благословили. … Доростолският митрополит Иларион (Цонев) свидетелства, че още през онези години жителите на София видели в архиепископ Серафим Божий угодник. „Мнозина считаха владиката за духовно прозорлив – пише митрополит Иларион. – Почитанието и синовната преданост към архиепископ Серафим беше огромна по онова време – и от руснаци, и от българи”.

Почитанието към архиепископ Серафим започнало почти веднага след неговата кончина. А неговага прослава е първият път в църковната история, в който две Поместни православни църкви – Руската и Българската, съвместно подготвят канонизация на светия.    

Тропар, глас 4.

Винаги разпалван от божествена ревност, показал си се като стълб на Православието, възсиял в град София, и с твоето благочестие мнозина си привел към Христос, добри пастирю: светителю отче Серафиме, моли Христос Бог да се спасят нашите души.  

Кондак, глас 4.

Издигайки се на висотата на смиреномъдрието, показал си се като учител на благочестието, поборниче за Православието и застъпниче за нуждаещите се, похвалà за монасите и изрядни пастирю, затова с любов ти зовем: радвай се, Серафиме, Софийски чудотворче!

Величание на светител Серафим Богучарски

Величаем те, светителю, отче наш Серафиме, и почитаме твоята свята памет, защото ти се молиш за нас на Христос, нашия Бог.  

Заглавна снимка: „Архиепископ Серафим (Соболев) и град София“ – Архиепископ Серафим (Соболев) – русский иерарх на болгарской земле / Православие.Ru (pravoslavie.ru)

Свързани публикации:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Св. свещеномъченик Терапонт Сердикийски (Софийски) († 1555 г.)Св. свещеномъченик Терапонт Сердикийски (Софийски) († 1555 г.)

На 27 май Българската православна Църква почита още един от закрилниците на София – св. свещеномъченик Терапонт Сердикийски (Софийски) († 1555 г.) Житие на св. в. свещеномъченик Терапонт Сердикийски (Софийски)

Житие и страдание на свети мъченик Димитър СливенскиЖитие и страдание на свети мъченик Димитър Сливенски

На 29 януари Българската православна Църква чества паметта на св. Димитър Сливенски. Житие и страдание на свети мъченик Димитър Сливенски Mъченик Димитър е роден на 9 октомври 1818 г. в