Главно меню - публикации,Православната духовна общност сред българите,Светила на Православието през XIX – XX в. Светила на Православието през XIX – XX в.: Св. Ксения Петербургска (между 1719 и 1730 – 1803), Животоописание и Акатист

Светила на Православието през XIX – XX в.: Св. Ксения Петербургска (между 1719 и 1730 – 1803), Животоописание и Акатист

На 24 януари се празнува паметта на св. Ксения Петербургска, юродива ради Христа (между 1719 и 1730 – 1803). Св. Ксения се превръща в последовател на подвижническата практика на юродивите – монаси в изключителен аскетичен и морален подвиг, последователи на духовната традиция на велики подвижници като св. Симеон Юродиви от VI в. Те, наред с всички лишения, на които се подлагат от любов към разпнътия Христос, се държат на пръв поглед ирационално и като хора, които са загубили своя ум, но внушават, че най-важно и най-рационално от всичко е да се стремим към спасение на душите, пред което всичко останало е второстепенно. Поведението им, отново породено от любов към Бога, поражда чести нападки, укор и присмех, които те понасят търпеливо и с молитва за укоряващите ги. В подвизаването им обаче Господ ги дарява с такава благодат, че те се превръщат в едни от най-обичаните молитвени застъпници и помощници за страдащите хора.


Ксения Григориевна Петрова се родила в началото на ХVІІІ век в Петербург. Произхождала от знатен род и била омъжена за полковник от царската дворцова армия. Младата Ксения много обичала своя съпруг и въпреки че двамата били богати и влиятелни хора, тя с нищо не се отличавала от обикновените петербургски граждани. По съвета на апостола нейното украшение не било “външно, сиреч, плетене на коси, кичене със злато или обличане в премени, а вътрешно – скритият човек на сърцето в нетленната красота на кроткия и тих дух, което е драгоценно пред Бога” (І Петр. 3:3-4). И Господ, Който единствен е Сърцевидец, уредил живота й така, че в нея във възможно най-голяма степен да се разпали пламъкът на любовта към Него. И това не станало безболезнено, защото Спасителят не ни обеща безметежно странстване в този свят, а тъкмо обратното, каза: “в света скърби ще имате” (Иоан 16:33). А посрещнати по християнски тези скърби стават благодатна почва, от която израстват прекрасните цветя на добродетелите.


В разцвета на младостта и силите си съпругът й внезапно починал. Този неочакван удар така силно потресъл 26-годишната Ксения, че тя изгубила желание за какъвто и да било светски живот и дори мнозина помислили, че младата вдовица е полудяла от скръб. Но Ксения нито се била отчаяла, нито била полудяла. Тя просто осъзнала колко преходен е образът на този земен свят и решила да посвети останалия си живот единствено на Бога, зовейки към Него както премъдрият Соломон: “всичко е суета и гонене на вятър… Да изслушаме същината на всичко: бой се от Бога и пази Неговите заповеди, защото в това се заключава всичко за човека” (Екл. 2:11, 12:13).
На погребението на своя съпруг Ксения се явила странно облечена: в офицерския му костюм. На недоумението на всички, тя упорито започнала да твърди, че мъжът й е жив, а умрялата е тя. Настояла да я наричат с името на съпруга й – Андрей Феодорович, и който не се съобразявал с желанието й и продължавал да я назовава с името й, не му обръщала внимание. Така, презряла всички блага, които този временен и суетен свят може да предложи и устремила се изцяло към вечната радост на Небесното Царство, Ксения започнала своя подвиг на юродство.


Няколко дни след погребението младата вдовица раздала цялото си имущество на бедните, а дома си подарила на една своя приятелка, която била останала без покрив над главата си. Това много ядосало близките роднини на светата и те подали жалба срещу нея, изтъквайки, че подобни действия са присъщи на душевно болни. Ксения била разпитана от високопоставени генерали, но било установено, че тя е напълно в разсъдъка си и действията й били узаконени.


Останала без дом, Ксения започнала да скита из петербургските улици. С тояжка в десницата си, облечена в дрехите на мъжа си, (когато те се скъсали светата ги заменила с червена блуза и зелена пола, или обратно – зелена блуза и червена пола), тя обикаляла най-вече из бедните квартали и онова, което била изпросила като милостиня го раздавала на най-нуждаещите се. През лятото, в най-големите горещини, тя вървяла под палещите лъчи на слънцето и нарочно избягвала сенките. А милостивият Господ изпращал Ангел, който слизал над нея и я облъхвал с “шумлив влажен вятър” (Дан. 3:50), точно, както някога тримата старозаветни юноши в пламъците на вавилонската пещ (Ананиий, Азарий и Мисаил, паметта им чествахме на 17 декември). През зимата пък, когато дърво и камък се пукали от студ, и птиците падали мъртви на земята подобно на ледени топки, света Ксения – почти боса и в жалки дрипи, нощувала извън града на полето, но Дух Свети я сгрявал и я топлел.


Много пъти светата изговаряла странни думи и изречения, които сякаш нямали никакъв смисъл, но при по-внимателно вникване в тях, хората разбирали, че това са пророчества, които и впоследствие се сбъдвали. Ксения претърпяла много зли хули и клевети. Но виждайки винаги пред себе си Разпнатия на кръста “непорочен и чист като агнец Христос” (І Петр. 1:19), тя “всичко извинявала и всичко претърпявала” (І Кор. 13:7).


Скритническият живот на юродивата събудил подозренията на градските полицаи. Някои от тях, недоумявайки, къде тя прекарва нощите, и подозирайки, че през това време може да извършва някакви престъпления, решили да я проследят. Но какво било учудването им. Оказало се, че Ксения, независимо от капризите на времето, отива всяка нощ на полето, коленичи и се потапя в молитва чак до зори, като само от време на време става, за да направи по няколко поклона към четирите посоки на света.


Друг път работниците, строящи църквата на Смоленските гробища, забелязали, че нощно време някой в тяхно отсъствие изкачва горе на постройката цели купища тухли, необходими за зидането през деня. Това много улеснявало работата им, но ги хвърляло в недоумение какво става на техния строеж. Накрая решили да се скрият и да дебнат през нощта. За всеобща почуда техният помощник се оказал… мнимият Андрей Феодорович, т.е. света Ксения, назоваваща себе си с името на покойния си съпруг.


С течение на времето мнозина започнали да разбират, че Ксения не е луда, а е юродива заради Христа и че Бог е излял Своя Свети Дух върху нея. Те забелязали, че дори самото присъствие на светата носи благословение на околните, особено ако те се отнасят почтително към нея. Затова и търговци, занаятчии и чиновници се надпреварвали да я канят по домовете си, и където тя скланяла да отиде, този дом бил отрупван с Божиите милости и щедрости. Продавачите забелязали, че когато света Ксения купувала нещо от тях – колкото и дребно и незначително да било то – целият ден, а и много дни след това им провървявало и те разпродавали спешно стоката си. Файтонджиите слизали от колите си, кланяли се на светата и молели да я повозят макар и 10-20 метра, което било сигурен залог, че през този ден ще имат много клиенти. Майки донасяли малките си деца при нея, защото били убедени, че едно помилване, едно докосване от нея ще даде здраве, сили и живот на рожбите им.


А Ксения откликвала на всички нуждаещи се. Защото макар и външно да изглеждат груби, юродивите заради Христа, всъщност носят най-нежните и любвеобилни сърца. Именно затова и Бог ги дарява с прозорливост и дар на чудотворство: за да виждат и най-скритите болки на ближните си, и като ги видят да ги излекуват. Техните очи виждат и в най-далечното, защото са очи на съвършената Христова любов.


Чудесата, които света Ксения извършила през време на земния си живот са неизброими. Чрез тях тя едни строго вразумявала, други предпазвала от опасности и беди, трети утешавала в скърбите им, лекувала болните, предсказвала бъдещи събития, свързани както с отделни лица, така за цялата държава.


Но ние знаем, че благодатта на светиите се усилва още повече, когато те се преселят при Господа в Небесното си Отечество, там за към където са се стремили през целия си земен живот. Така станало и със св. Ксения. Нейната чудна помощ, към отрудените и обременени хора, не само че не секнала, но дори многократно се увеличила. Затова и славата й прескочила границите на Русия и днес молитвено към светата се обръщат и в Гърция, Румъния, България и въобще в целия православен свят (особено почитана е като бърза помощница на безработните хора, които търсят работа).
Нека и ние винаги имаме в ума си подвига на св. Ксения, и като винаги търсим нейното застъпничество да я молим така: “Отхвърлила суетата на този земен свят, ти прие кръста на бездомния живот – странничеството. Ти не се уплаши от скърбите, лишенията и хорското осмиване, но позна Христовата любов, с която сега духом се услаждаш на Небето, блажена и богомъдра Ксение: моли се за спасението на нашите души!

Молитвена възхвала:

Акатист на света блажена Ксения Петербургска

Кондак 1

Избрана угоднице и Христа ради юродива света блажена майко Ксения, избрала подвига на търпението и злостраданието! Ние, почитащите твоята света памет, ти принасяме хвалебно пение. А ти се застъпи за нас против видимите и невидимите врагове, за да ти викаме: Радвай се, Ксения блажена, молитвенице за нашите души!

Икос 1

Равноангелски живот си потърсила, блажена майко и след смъртта на твоя мъж ти си отхвърлила прелестите на този свят и на всичко в него: похотта на очите, похотта на плътта и гордостта житейска. Чрез юродство си придобила разум Христов. Затова чуй тези наши похвали, които ти възнасяме:

Радвай се, защото си равна по живот със свети Андрей, Христа ради юродив.

Радвай се, защото си се отрекла от своето име и си наричала себе си умряла.

Радвай се, защото в юродството си приела името на твоя мъж Андрей.

Радвай се, защото наричайки се с мъжко име, ти си отхвърлила женската немощ.

Радвай се, защото цялото си богатство си раздала на добри хора и бедни.

Радвай се, защото заради Христа си приела доброволна бедност.

Радвай се, защото с твоето юрдство си ни научила да отхвърляме лъжовната мъдрост на този живот.

Радвай се, блага утешителко на всички, които в молитви се обръщат към тебе.

Радвай се, Ксения блажена, молитвенице за нашите души!

Кондак 2

Виждайки твоето странно житие и че си оставила дом и всяко световно богатство твоите роднини те помислиха за полудяла. А гражданите на Петербург напротив, като видяха твоето смирение, доброволна бедност и нищета, възпяха Богу: Алилуия.

Икос 2

Ти, блажена Ксения, си скрила дадения ти от Бога разум в мнимо безумие. В суетата на големия град си живяла като пустиножителка и своите молитви към Бога си възнасяла непрестанно. А ние, удивлявайки се на твоя живот, викаме ти хвалебно:

Радвай се, защото тежкият кръст на юродството, даден ти от Бога, си понесла на своите рамене.

Радвай се, защото си скрила под мнимото безумие сиянието на благодатта.

Радвай се, защото си придобила дара на прозорливост, чрез пълно смирение и молитвен подвиг.

Радвай се, защото си употребила този дар за полза и спасение на страдащите.

Радвай се, защото си виждала хорските страдания прозорливо още отдалеч.

Радвай се, защото си предсказала на една добра жена раждането на син.

Радвай се, защото си изпросила за тази жена от Бога чедо.

Радвай се, защото си научила всички да пристъпват към Бога с молитва.

Радвай се, Ксения блажена, молитвенице за нашите души!

Кондак 3

Чрез даруваната ти от Бога сила свише ти, блажена, мъжествено си претърпяла зной и лют студ, и си разпънала своята плът с всички нейни страсти и похоти. Затова, просвещавана от Светия Дух, си викала непрестанно на Бога: Алилуия.

Икос 3

Имайки, о блажена, небето за покрив и земята за ложе, отхвърлила си всяко плътоугодие, заради Царството Божие. А ние, виждайки това твое житие, с умиление ти зовем:

Радвай се, защото си дала жилището си тук на земята на други.

Радвай се, защото си потърсила и получила жилище на Небесата.

Радвай се, защото не си имала нищо земно, а си богатеела с всичко духовно.

Радвай се, защото ни учиш с твоя живот на търпение.

Радвай се, защото си показала на хората Божията любов.

Радвай се, защото си украсена с плодовете на благочестието.

Радвай се, защото си показала на света добродетелите на търпението и незлобието.

Радвай се, гореща ходатайко наша пред Престола на Всевишния.

Радвай се, Ксения блажена, молитвенице за нашите души!

Кондак 4

Развилнялата се житейска буря в Петербург, ти блажена майко, с кротост и незлобие си превъзмогнала, а към този тленен свят си показала пълно безстрастие. Затова и пееш Богу: Алилуия.

Икос 4

Слушайки как ти, страдайки Христа ради, утешаваш наскърбените, укрепяваш немощните, показваш правия път на заблудените, много страдалци се обърнаха за помощ към тебе, възпявайки ти:

Радвай се, защото пътя Христов от цялото си сърце си възлюбила.

Радвай се, защото Кръста Христов радостно си понесла.

Радвай се, защото всички поругания от света, плътта и дявола си претърпяла.

Радвай се, защото с даровете Божии си била преизпълнена.

Радвай се, защото любов към ближните си показала.

Радвай се, защото на страдащите утеха си дала.

Радвай се, защото на плачещите сълзите си изтрила.

Радвай се, защото с благодатта на Светия дух чудесно си била съгрявана.

Радвай се, Ксения блажена, молитвенице за нашите души!

Кондак 5

Твоята святост, Ксения блажена, изгря като богопратена звезда, просияла над Петербург. Ти си показала спасителния път на мнозина, които вече погивали в безумието на греха, а всички си призовала към покаяние, за да въздават Богу: Алилуия.

Икос 5

Виждайки твоите подвизи в молитва, в търпението на хлад и зной, благочестиви хора ти донасяха дрехи и храна, желаейки да намалят страданията ти. Но ти всичко си раздавала на бедните, искайки да запазиш докрай подвига си. Ние пък, удивени от твоята доброволна нищета, викаме ти така:

Радвай се, защото зной и студ заради Христа доброволно си търпяла.

Радвай се, защото в молитва непрестанно си пребивавала.

Радвай се, защото Петербург чрез всенощни бдения от беди си запазила.

Радвай се, защото Божия гняв много пъти от този град си отвръщала.

Радвай се, защото през всички дни на годината нощем на полето си се молила.

Радвай се, защото райската сладост в духовната нищета си вкусила.

Радвай се, защото заради тази сладост всичко земно си оставила.

Радвай се, защото цялата в Бога си пребивавала.

Радвай се, Ксения блажена, молитвенице за нашите души!

Кондак 6

Всички, които са се избавили чрез тебе, богоблажена, от многоразлични болести, беди и скърби – богати и бедни, стари и млади – проповядват светостта на твоя живот. Затова и ние те прославяме и възпяваме Богу: Алилуия.

Икос 6

Възсия славата на твоите подвизи, блажена майко, когато ти, облекчавайки труда на строителите на Смоленската църква, си пренасяла нощем, и без да те види никой, камъни за нейния строеж. Узнавайки това, ние, грешните, ти викаме:

Радвай се, защото ни учиш да правим доброто скришом.

Радвай се, защото призоваваш всички към подвига на благочестието.

Радвай се, защото помагаш на ония, които строят храмове.

Радвай се, защото си обикнала светостта на църквите.

Радвай се, защото облекчаваш нашите трудове по пътя на спасението.

Радвай се, бърза помощнице на обръщащите се към тебе.

Радвай се, блага утешителко на всички скърбящи.

Радвай се, небесна застъпнице на Петербург и на всички градове, където се почита твоята памет.

Радвай се, Ксения блажена, молитвенице за нашите души!

Кондак 7

Желаейки да избавиш от скръб ридаещия лекар, който погребвал жена си, ти си казала на една девойка да изтича бързо до едно място, наречено Охта, и утеши вдовеца, като стане негова съпруга, а той – неин добър жених. И всичко се сбъднало така, както си рекла ти. Двамата пък с радост възпели Богу: Алилуия.

Икос 7

Ново чудо си сторила с молитвата си, блажена майко, когато си казала на една благочестива жена: вземи този петак, ще угасне! С тези думи си предсказала пожара в къщата й. И по твоите молитви пожарът угаснал. А ние, узнавайки за това твое чудо, те възпяваме с тези хвалебни слова:

Радвай се, защото гасиш хорските скърби.

Радвай се, защото предстоиш с голямо дръзновение пред Бога, когато се молиш за страдащите.

Радвай се, защото си като неугасима и ярко горяща свещ, когато се молиш Богу.

Радвай се, застъпнице наша в беди и опасности.

Радвай се, защото спасяваш от погибел тези, които са нападнати от страсти.

Радвай се, защото предпазваш благочестивите девойки от безчестен брак.

Радвай се, защото избавяш от отчаяние оклеветените.

Радвай се, бърза защитнице на несправедливо осъжданите!

Радвай се, Ксения блажена, молитвенице за нашите души!

Кондак 8

Целият ти живот, света блажена Ксения, е преминал във велико търпение, странничество, клевети и скръб. Затова сега пребиваваш в горния Иерусалим, и с голяма радост възпяваш Богу: Алилуия.

Икос 8

За всички всичко си била, Ксения блажена: утеха на скърбящите, покров и защита на слабите, облекло на бедните, изцерение на болните… Затова и те възпяваме:

Радвай се, защото пребиваваш в горните жилища.

Радвай се, защото там се молиш за нас грешните.

Радвай се, защото си показала как най-добре се служи и се благоугождава Богу.

Радвай се, покровителко на унижаваните и гонените заради правда.

Радвай се, защото се застъпваш с молитвите си за православните християни.

Радвай се, защото защитаваш обидените и всички, които ти се молят.

Радвай се, защото вразумяваш обиждащите.

Радвай се, защото посрамваш неверниците и ругателите.

Радвай се, Ксения блажена, молитвенице за нашите души!

Кондак 9

Блажена майко, ти си претърпяла всички беди и скърби на този свят: бедност, глад, жажда, всякакви хули и клевети от хора нечестиви, които мислеха за тебе, че си безумна. А ти, молейки се Богу, си викала към Него непрестанно: Алилуия.

Икос 9

Красноречивите витии не могат да разберат, как ти, бидейки в очите им безумна, си изобличила безумието на тоя свят, и как, бидейки немощна и слаба жена, си посрамила силните и мъдрите. О, окаяните не са видели, че в теб действа Божията сила и Божията премъдрост. А ние, получавайки твоята помощ, ти пеем така:

Радвай се, носителко на Божествения дух.

Радвай се, защото като апостол Павел си имала своята немощ за похвала.

Радвай се, защото с твоето привидно безумие си изобличила света.

Радвай се, защото заради спасението си си отхвърлила всички красоти на този свят.

Радвай се, защото си възлюбила небесните блага от цялото си сърце.

Радвай се, защото ни призоваваш към пътя на спасението.

Радвай се, страшна изобличителко на греха на пиянството.

Радвай се, защото си била безвъзмезден и милостив лекар на всички.

Радвай се, Ксения блажена, молитвенице за нашите души!

Кондак 10

Желаейки да спасиш душата си, ти си разпънала своята плът с нейните страсти и похоти, и си се отрекла безвъзвратно от себе си, възложила си своя кръст на рамената си и от все сърце си последвала Христа, пеейки Му: Алилуия.

Икос 10

Ти, майко Ксения, си твърда защита и непобедимо прибежище за ония, които ти се молят. Затова защити и нас с твоите молитви от всички видими и невидими врагове, за да ти викаме:

Радвай се, защото ни въздигаш за духовен труд.

Радвай се, защото ни избавяш от дяволските коварства.

Радвай се, кадило благовонно на Бога.

Радвай се, защото занасяш в човешките сърца Божия мир.

Радвай се, защото гасиш духа на злобата в озлобените сърца.

Радвай се, защото подаваш на децата изобилно благословение.

Радвай се, защото ги избавяш със скришната си молитва от болести.

Радвай се, защото си показала на този озлобен свят Божията мъдрост.

Радвай се, Ксения блажена, молитвенице за нашите души!

Кондак 11

Пение хвалебно ти принасят, Ксения блажена, всички, които се спасяват чрез твоите молитви от беди, скърби и всяка опасност, и заедно с тебе пеят радостно Богу: Алилуия.

Икос 11

Твоят живот, света майко, озари със сияйна светлина мрака на този живот тук на земята и просвети мнозина. Защото множество люде си извадила от тинята на греха и си обърнала пътя им към Христовата светлина. Затова и ти зовем:

Радвай се, защото просвещаваш православните люде с Божията светлина.

Радвай се, Христова угоднице, защото бидейки в света, високо над света си се въздигнала.

Радвай се, защото си се сподобила с велика благодат чрез много трудове.

Радвай се, защото си сияела в тъмнината на греха, чрез благодатта Божия.

Радвай се, защото подаваш на отчаяните ръка за помощ и ги повеждаш по пътя на спасението.

Радвай се, защото укрепяваш немощните във вярата.

Радвай се, защото посрамваш духовете на злобата.

Радвай се, защото си учудила със своя живот ангелите.

Радвай се, Ксения блажена, молитвенице за нашите души!

Кондак 12

Ти, Ксения блажена, изливаш обилно благодат на всички, които почитат паметта ти и прибягват под твоя покров. Така и над нас, които ти се молим, излей от Бога струи на изцеление, за да Му зовем: Алилуия.

Икос 12

Като възпяваме многото твои чудеса, блажена майко, ние те хвалим и усърдно молим: не оставяй нас, грешните, в беди и опасност, а умоли Господа на силите да не отпаднем от нашата Православна вяра, а да пребъдваме в нея, и да ти казваме:

Радвай се, защото ни учиш да състрадаваме на скръбните.

Радвай се, защото лекуваш усърдно нашите немощи.

Радвай се, защото ни учиш как да разпъваме плътта с нейните страсти и похоти.

Радвай се, застъпнице и покровителко на почитащите твоята памет.

Радвай се, защото си преминала пътя на скърбите.

Радвай се, защото чрез това си наследила вечното спасение.

Радвай се, защото утешаваш всички, които отиват на гроба ти.

Радвай се, защото се застъпваш за всички православни люде.

Радвай се, Ксения блажена, молитвенице за нашите души!

Кондак 13

О, света блажена майко Ксения, която си носила достойно своя тежък житейски кръст. Приеми от нас, грешните, това моление, което ти принасяме. Защити ни с твоите молитви от коварството на тъмните духове и на всички, които ни мислят зло. Помоли се на Всещедрия Бог да ни даде сили, за да носим достойно кръста си и да следваме неотклонно Христа дори до сетния си дъх, възпявайки Му заедно с теб: Алилуия.

(Този Кондак се повтаря 3 пъти, а след това Икос 1 и Кондак 1.)

Икос 1

Равноангелски живот си потърсила, блажена майко и след смъртта на твоя мъж ти си отхвърлила прелестите на този свят и на всичко в него: похотта на очите, похотта на плътта и гордостта житейска. Чрез юродство си придобила разум Христов. Затова чуй тези наши похвали, които ти възнасяме:

Радвай се, защото си равна по живот със свети Андрей, Христа ради юродив.

Радвай се, защото си се отрекла от своето име и си наричала себе си умряла.

Радвай се, защото в юродството си приела името на твоя мъж Андрей.

Радвай се, защото наричайки се с мъжко име, ти си отхвърлила женската немощ.

Радвай се, защото цялото си богатство си раздала на добри хора и бедни.

Радвай се, защото заради Христа си приела доброволна бедност.

Радвай се, защото с твоето юрдство си ни научила да отхвърляме лъжовната мъдрост на този живот.

Радвай се, блага утешителко на всички, които в молитви се обръщат към тебе.

Радвай се, Ксения блажена, молитвенице за нашите души!

Кондак 1

Избрана угоднице и Христа ради юродива света блажена майко Ксения, избрала подвига на търпението и злостраданието! Ние, почитащите твоята света памет, ти принасяме хвалебно пение. А ти се застъпи за нас против видимите и невидимите врагове, за да ти викаме: Радвай се, Ксения блажена, молитвенице за нашите души!

Молитва

О, света блажена майко Ксения! Ти си живяла под покрива на Всевишния, била си водена и укрепявана от Божията Майка, претърпяла си глад и жажда, студ и пек, подигравки и гонения. Заради всичко това ти си се удостоила да получиш от Бога даровете на прозорливостта и чудотворството, и сега блаженстваш под сянката на Всемогъщия. Днес светата Църква те прославя като най-благоуханен цвят. Предстоейки на мястото, където си погребана и пред твоя свят образ, като пред теб самата, ние ти се молим: приеми нашите прошения и ги принеси пред престола на Милосърдния Небесен Отец, защото имаш голямо дръзновение пред Него. Изпроси от Него за прибягващите към тебе вечно спасение, щедро благословение на всички наши благоугодни дела и начинания, избавление от всякакви бедствия и скърби. Застъпи се с твоите свети молитви пред нашия Всемилостив Спасител за нас, недостойните и грешните. Помогни ни, света блажена майко Ксения, да бъдат озарени младенците със светлината на Светото Кръщение и запечатани с дара на Светия Дух, да бъдат възпитани нашите юноши и девойки във вяра, честност и страх Божий, и да имат успех в учението. Болните и недъгавите изцели. На съпрузите изпрати любов и съгласие. Монашествуващите удостой да се подвизават с добрия подвиг и ги запази от зли хули и клевети. Пастирите на Църквата утвърди в силата на Светия Дух! Народа и страната ни запази в мир и спокойствие. За лишените в смъртния си час от Светите Христови Тайни се помоли! Ти си наша надежда и упование, ти бързо чуваш моленията и просбите ни, ти си нашето избавление, на тебе благодарим и с тебе славим Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и вовеки веков. Амин!

Тропар, гл. 4

Отхвърлила суетата на този земен свят, ти прие кръста на бездомния живот – странничеството. Ти не се уплаши от скърбите, лишенията и хорското осмиване, но позна Христовата любов, с която сега духом се услаждаш на Небето, блажена и богомъдра Ксения; молим те за спасението на нашите души!

Кондак, гл. 3

Пребъдвала на земята като странница, ти бе считана за безумна от невежите и неверниците, но верните те познаха, че си премъдра и свята; и от Бога си увенчана със слава и чест, мъжествена по разум и богомъдра Ксения. Затова ти казваме: радвай се, защото след земното странстване ти си се вселила в дома на Небесния Отец!

Величание

Ублажаваме те, света блажена Ксения и почитаме твоята света памет, защото ти молиш за нас нашия Христос Бог!

Източник: Свети Паисий Светогорец; източник на Акатиста: Отец Владимир Дойчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Изложбата „Лечебницата в Античността и Средновековието“ удължава престоя сиИзложбата „Лечебницата в Античността и Средновековието“ удължава престоя си

Източник: nambg.com Поради засиления интерес към временната ни изложба „Лечебницата в Античността и Средновековието“ ще продължи своето гостуване до 31.10.2022 г. в Националния антропологичен музей към ИЕМПАМ – БАН. Фокусът

Национален конкурс за православна поезия и проза на тема „Рождество на Спасителя” – 2022 г.Национален конкурс за православна поезия и проза на тема „Рождество на Спасителя” – 2022 г.

Източник: sliven.net МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО – БУРГАС, НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА ДЕЦАТА ОБЩИНА БУРГАС, ЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА НА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТИЕ- БУРГАС И СЛИВЕНСКА МИТРОПОЛИЯ ОРГАНИЗИРАТ

Ново издание на Ловчанска св. митрополия: „Свети Гавриил Ургебадзе: чудеса и поучения“Ново издание на Ловчанска св. митрополия: „Свети Гавриил Ургебадзе: чудеса и поучения“

Източник: predanie.bg … С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил и в навечерието на светлото Христово Рождество на българския книжен пазар вече е новото издание на Ловчнаска епархия „Свети Гавриил Ургебадзе: