Главно меню - публикации,Духовно-просветни инициативи,Просветна и социална дейност в БПЦ Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил” стартира новото издание на проекта „Съпричастност. Въпроси и отговори. Пастирска грижа”

Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил” стартира новото издание на проекта „Съпричастност. Въпроси и отговори. Пастирска грижа”

Източник: mitropolia-varna.org

На 9 декември в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна започва новото изданието на проекта „Съпричастност. Въпроси и отговори. Пастирска грижа”. Целта, както и в миналите издания, е духовна и психологическа подкрепа на хора от енорията и извън нея, които търсят насока за решение на конкретни проблеми с помощта на християнската психология и православното светоотеческо предание. За тази цел отново ще ни помагат православните психолози Милена Петрова и Емилия Бойчева.

 Общата тема в това издание е: Как да обичаме себе си и ближния? Тя засяга основополагащо и жизнено важно умение – да обичаме себе си, без да изпадаме в гордост, егоцентричност и самолюбие, които биха накърнили нашите отношения с ближните.

 Нека си припомним думите на Христос по повод любовта към себе си (Матей 22:36-40): „Учителю, коя заповед е най-голяма в закона? А Иисус му отговори: възлюби Господа, Бога твосго, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум: тази е първа и най-голяма заповед; а втора, подобна ней, е: възлюби ближния си като себе си; на тия две заповеди се крепи целият закон и пророците“.

 Според думите на Христос, умението да обичаме ближния и себе си, произтича от умението да обичаме Бога – нашия създател.

 Освен това Той ни казва да обикнем ближния като себе си, а НЕ – като бог!

 Разбираме също, че няма как да обикнем ближния си, ако първо не сме се научили да обичаме себе си и Божия образ в себе си.

 От думите Му става ясно и това, че любовта към себе си неминуемо има връзка с отношенията ни с ближните – с хората около нас.

 Целият Божествен закон се крепи върху тези две заповеди за любовта – първо, към Бога и, второ, към себе си и ближния!

 И така, щом целият духовен закон се крепи върху тези две заповеди, значи основополагащо и жизнено важно е да придобием това умение и ако срещаме трудности, да осъзнаем къде може да търсим причината, и какво може да направим, за да я преодолеем.

 В новото издание на „Съпричастност” ще има две срещи на живо, под формата на тренинг, всяка от които ще бъде подкрепена теоретично с по три видео лекции. Срещите с православните психолози и темите, засегнати от тях, са както следва:

9 декември – тренинг с православния психолог Милена Петрова

 • Защо изпитваме срам?

 • Как срамът е свързан с ниската самооценка?

 • Как нашите емоции отразяват начина, по който гледаме на различни житейски събития?

 • Какво значи полезен срам?

 • Защо и как се опитваме да се предпазим от срама?

 • Как да преживеем срама правилно?

16 декември – тренинг с православния психолог Емилия Бойчева

 • Къде да търсим любовта към себе си?

 • Как да се отнасяме към самолюбието, егоцентризма или горделивостта?

 • Защо егоцентричните и високомерни поведения драматично ни отчуждават от хората около нас и ни обричат на изолация и отхвърляне?

 • Дали любовта към себе си значи да се страхуваме да не ни отхвърлят и постоянно да търсим одобрението на другите на всяка цена – като се жертваме и угаждаме, за да получим любов, приемане или признание?

 • Какво е ниската самооценка и към какви резултати води тя?

 • Какво значи да сме в пълнотата на любовта към себе си?

 Началото е на 9 декември в 18.30 ч. в Духовно-просветен център „Св Архангел Михаил” на ул. „27 юли“ № 9, Варна. Заповядайте!

Източник: Официален сайт на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“ – http://arhangel.bg/bg/index.html.

One thought on “Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил” стартира новото издание на проекта „Съпричастност. Въпроси и отговори. Пастирска грижа””

  1. Това е много интересно! Аз се вълнувам и интересувам от тази въпроси. Как е възможно да стане достояние и на интересуващи се, но от други и далечни градове? Аз съм от гр.Кърджали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Националният военноисторически музей приканва на безплатен музеен тур, посветен на Празника на НезависимосттаНационалният военноисторически музей приканва на безплатен музеен тур, посветен на Празника на Независимостта

Източник: militarymuseum.bg На 22 септември (четвъртък) Националният военноисторически музей ще работи с обичайното си работно време и входни такси. От 11.00 и 14.00 часа посетителите ще имат възможност да присъстват

Нова съвместна акция на Софийска св. митрополия и ВМА за кръводаряванеНова съвместна акция на Софийска св. митрополия и ВМА за кръводаряване

Източник: mitropolia-sofia.org За поредна година в навечерието на Деня на християнското семейство (21 ноември), Софийска света митрополия, съвместно с Военномедицинска академия организира кръводарителска акция.  Центърът по трансфузионна хематология на лечебното заведение периодично