Главно меню - публикации,Допънителни новини,Просветна и социална дейност в БПЦ В Шумен бе осветнен храмът, посветен на св. мъченик Райко Шуменски

В Шумен бе осветнен храмът, посветен на св. мъченик Райко Шуменски

Източник и допълнителен снимков материал: mitropolia-varna.org

На 20 ноември 2022 г. – 9 Неделя след Неделя подир Въздвижение, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети с пълен чин новопостроения шуменски храм, носещ името на светия мъченик Райко Шуменски.

 В съслужение с него бяха архиерейският наместник на Шуменска духовна околия ст. ик. Димитът Стойков, архиерейският наместник на Търговищка духовна околия ст. ик. Славчо Проданов, ст. ик. Дончо Александров – епархийски съветник, председателят на храма ст. ик. Красимир Капитанов, отци от епархията и дякон Благой Иванов. Богослужението песенно украси сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров.

Идеята за строителството на православен храм, посветен на светия мъченик е на самите граждани на град Шумен. Градът е свързан с един велик йерарх на Българската православна църква – Варненския и Преславски митрополит Симеон, който прекарва първите десет години от своето служение именно в град Шумен. Архиереят е уникален със своето присъствие в новата история на св. Църква, той развива мащабна образователна, просветна, книжовна и научна дейност.

 Съвсем логично е шуменци да имат желание за изграждане на такъв храм, който да спомня за мъченическия подвиг на св. Райко Шуменски. Градежът на Божия дом започва с полагането на оновен камък от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, а за председател на църковното настоятелство е определен иконом Красимир Капитанов, който беше награден с офикията „ставрофорен иконом“ по време на светата Литургия.

 Митрополит Йоан изрази своята молитвена благодарност към множеството ктитори, дарители и спомоществователи, допринесли за строежа на храма, както и на всички присъстващи на празничното богослужение, състоящо се от 4 служби – възкресна, предпразненство на Въведение Богородично, служба в чест на свети Райко Шуменски, чиито храм се освещава, и четвъртата служба на самото освещаване.

Той отбеляза още, че в основата на светия престол бяха вложени 3 частици от мощите на свети мъченик Трифон.

 В началото са отпуснати средства от светата митрополия, но трябва да се отбележи и подкрепата на кмета на града – г-н Любомир Христов, както и значителния принос на самия строител – г-н Стоян Банчев, който прие присърце това богоугодно дело. Времето за строеж беше доста сложно, но градежът на този храм се превърна в кауза за шуменци. С Божията помощ, това човешко дело се увенчава в добър резултат.

За значителни заслуги в храмостроителството във Варненска и Великопреславска епархия Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан награди с орден „Св. прпмчк Прокопий Варненски“ г-н Любомир Христов, г-н Стоян Банчев и арх. Огнян Гърбев.

 Изграждането на Божия дом свидетелства за благодарността и любовта към Бога на шуменци, които ще се радват на благодатното покровителство на още един просиял светец – свети Райко Шуменски. Обичта към Божия храм и грижата за неговото благолепие е изключително съществена, защото дори най-малкото нещо в него остава завинаги.

 Митрополит Йоан благослови на председателя на храма да раздаде анафората, за да бъде поздравен от множеството християни, дошли да съучастват в празника. След това Архиереят отслужи заупокойна молитва за всички починали при злополуки Божии раби, отбелязвайки Световния ден за възпоменаване на жертвите при пътнотранспортни произшествия.

 Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook:

– Освещаване на новопостроения храм „Св. Райко Шуменски“ на 9 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Преп. Григорий Декаполит. Св. Прокъл, архиепископ Константинополски. Св. мчк Дасий Доростолски (1-ва част);

– Освещаване на новопостроения храм „Св. Райко Шуменски“ на 9 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Преп. Григорий Декаполит. Св. Прокъл, архиепископ Константинополски. Св. мчк Дасий Доростолски (2-ра част).

Изготви: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

„Честито съединение!” Зарадвани, отидохме да направим благодарствен молебен“ – свещ. Петко Франгов„Честито съединение!” Зарадвани, отидохме да направим благодарствен молебен“ – свещ. Петко Франгов

6 септември – отпелязваме оСъединението между Княжество България и Източна Румелия, между Северна и Южна България в едно целокупна и единна Българска държава. Съединисткото дело е посрещнато с въодушевление и

Обръщение на Св. Синод на БПЦ във връзка със зачестилите случаи на насилие и актуалната нужда от въвеждане на предмета „Религия“Обръщение на Св. Синод на БПЦ във връзка със зачестилите случаи на насилие и актуалната нужда от въвеждане на предмета „Религия“

Обръщение на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия във връзка със зачестилите случаи на насилие в България и актуалната нужда от въвеждане на предмета „Религия“ в задължителните учебни часове

Една неизвестна църковна прослава на победоносната българска армия от 1912 – 1913 г.Една неизвестна църковна прослава на победоносната българска армия от 1912 – 1913 г.

Йеродякон Петър Граматиков – източник: https://www.pravoslavie.bg/ … В деня на Тракия и Одрин, честван ежегодно на 26-ти март, с идеята да се отдаде подобаваща почит на воините, дали живота си за свободата на