Фестивал на православната книга в София – кратък обзор

Източници: bg-patriarshia.bgТУК; ТУК; ТУК; ТУК и ТУК – текстове: Весела Игнатова; снимки: протойерей Костадин Тренев

Откриване и първи ден:

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, на 31 октомври, в навечерието на празника на народните будители, в столичния храм „Св. София“ беше дадено началото на Фестивал на православната книга за Софийска епархия.

Откриването на Фестивала започна с химна на Софийска света митрополия и приветствие от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, което прочете Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В първия ден бе изпълнена концертна програма от Православен хор „Св. Наум Охридски“ – София, с диригент д-р Андрей Касабов. Те изпълниха песнопения, свързани с прославата на св. Йоан Рилски Чудотворец.

Водещ-модератор на  вечерта бе г-жа Надежда Панайотова.

Според определената програма, първо бе представено издателството на Софийска света митрополия, с което запозна епископ Поликарп. Той запозна присъстващите с издателската дейност на Софийска митрополия и представи две издания: „Христос във византийската богословие“ и списанието  „Епархийски глас“.

Вечерта продължи с представянето на различни издания от столични свещенослужители: иконом Йоан Карамихалев, който представи свои издадени книги, протойерей Захарий Димитров, който представи издателската дейност на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, както и на проф. Иван Желев, който представи сборника „Защитата на вярата – предизвикателства и проблеми днес“, както и г-н Тони Николов, философ и журналист, който представи книгата „Смисълът на живота“ от Евгений Трубецкой.

След представянията беше дадена възможност на присъстващите да разгледат щандовете на представените издателства и да си закупят желаната книга.

На откриването на Фестивала присъствха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и десетки православни християни.

Втори ден:

Водещ-модератор на втората вечер беше доц. д-р Костадин Нушев, от Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“.

Според определената програма, вечерта започна с изпълнения на детския православен хор „Св. Серафим Софийски“, с диригент г-жа Анелия Кочева, които изпълниха поредица от църковни песнопения. На края на своята програма, малките църковни певци получиха подаръци като поощрение за усърдието и ентусиазма, с които изпълняват църковната молитва и радват с това вярващите.

Във втората вечер на Фестивала бяха представени: издателството на Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян“, представено от архимандрит Никанор, игумен на светата обител, сборника „Как станах свещеник – обикновените необикновени истории“, който представи г-н Димитър Митев и Платформа „Либрум“, издателство, което представи доц. д-р Адриан Александров, заместник-декан на Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ и Редовен преподавател по омилетика и християнска педагогика.

Пред аудиторията бяха представени издателствата, както и редица издания, които допълват богословската библиотека и обогатяват познанията на желаещите да се докоснат и задълбочат в християнската православна мисъл.

Във втората вечер на Фестивала присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, протойерей Лъчезар Попов, предстоятел на столичния храм „Св. София“, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и десетки православни християни.

След представянията беше дадена възможност на присъстващите да разгледат щандовете на представените издателства и да си закупят желаната книга.

Трети ден:

На 2 ноември, съгласно програмата за провеждане на Фестивала на православната книга в София, се състоя третата вечер на книжния форум. Водещ-модератор на вечерта беше Ангел Иванов, водещ на предаването „Живото слово“ по радио „Епархийски глас“.

В храм „Св. София“  за поредна вечер се събраха издатели, духовници и почитатели на православната книга. Вечерта започна с изпълнения на хор „Агия“ при столичния храм „Рождество Христово“, с диригент Никола Антонов, които изпълниха концерт от песнопения в източноцърковна певческа традиция.

В третата вечер на книжния фестивал представиха своите книги издателството „Омофор“. Пламен Сивов, публицист, преводач, редактор и изпълнителен директор на фондация „Покров“ запозна аудиторията с 26-годишната работа на издателството, което през годините е подготвило над 150 заглавия, някои от които многократно са преиздавани.

Ангел Бончев представи на присъстващите петте свои книги, две от които са адресирани към малките читатели. Той разказа подробно за подбудите, които са го накарали да ги напише, като очерта сюжета и особеностите им при написването.

Издателство „Еделвайс“ бе представено от д-р Десислава Панайотова, която запозна присъстващите с книгите на богослова Мартин Ралчевски, писател на православни романи, който до този момент е издал 11 книги. Наред с обичайните книжни тела той е издал и аудиокнига за незрящи.

Вечерта продължи с разговор на представящите издателствата върху теми, свързани с четенето на православната литература и нейния най-популярен жанр. Засегнати бяха въпроси за финансирането, тиражите и предпочитания от аудиторията жанр, електронните издания и популяризирането на християнската тематика. Коментиращите се обединиха около мнението, че православната книга има своето достойно място в националната литература и има бъдеще.

На третата вечер на Фестивала присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и десетки православни християни.

След представянията присъстващите имаха възможност да разгледат щандовете на издателствата и да си закупят желаната книга.

Четвърти ден:

На 3 ноември, съгласно програмата за провеждане на Фестивала на православната книга в София, в столичния  древен храм „Св. София“ се състоя четвърта вечер на книжния форум. За поредна вечер в старинната базилика се събраха духовници, издатели и почитатели на православната книга.

Водещ-модератор на вечерта бе Пламен Михайлов, главен редактор на официалния сайт на Софийска митрополия и водещ на предаването „Живото слово“ по радио „Епархийски глас“.

Вечерта започна с изпълненията на смесения църковен хор при храм „Св. Троица“, с диригент ставрофорен иконом Александър Лашков, който е и предстоятел на столичния храм. Певческата формация изпълни авторски творби на отец Александър и впечатли със своето професионално изпълнение.

В четвъртата вечер на книжния фестивал своите книги представиха издателство „Двери“. Те запознаха аудиторията с изданията, които са направили през годините съвместно с различни митрополии.

„Вярвам, затова говоря“ – събрани съчинения и мнения на  митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, „Мисията на Църквата“ на Албанския архиепископ Анастасий, „Философия на православното пастирство“, подготвено съвместно със Софийска митрополия,  са част от заглавията подготвени и представени от гл. ас. д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева.

Изданията на Фондация „Наследство на Зографската Света обител“ бяха представени от гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев. Той сподели, че за седемте години, през които съществува фондацията, има издадени около тридесет книги. „Радомировият псалтир“, „Кондика на Зографския манастир“, „Св. Паисий Светогорец“ са едни от последните издадени заглавия на фондацията.

Сандра Керелезова запозна присъстващите с издателството на Фондация „Комунитас“, която има двайсет годишна традиция в издаването на хуманитаристика и преди всичко на християнска литература. Тя представи заглавия като „Малък духовен компас на нашето време“ и „Христос възкръсна“ на Оливие Клеман, „Християнски разкази“ на Деян Енев, „Метафизика на личността“ на Калин Янакиев. Отбеляза, че издателството има и периодично списание „Християнство и култура“, което се подготвя с два екипа и вече двадесет години излиза на българския книжовен пазар.

Вечерта продължи с разговор на представящите издателствата върху теми, свързани със съдействието между Църквата и държавата в областта на образованието в България. 

На четвъртата вечер на Фестивала присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и десетки православни християни.

След представянията присъстващите имаха възможност да разгледат щандовете на издателствата и да си закупят желаната книга.

Пета вечер и закриване:

На последната вечер на Фестивала присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия,  духовници и десетки софиянци. Специален гост в този фестивален ден бе г-н Пламен Славов, зам.- министър на културата.

Водещ и модератор на вечерта бе протойерей Кръстин Апостолов, който близо десет години обгрижваше българската община в Хамбург и изгради и български православен храм в центъра на града, а понастоящем е енорийски свещеник в кв. „Панчарево“.

Последната фестивална вечер започна с изпълнението на Дария Ангеловска, която зарадва присъсттващите със своето професионално изпълнение на арфа.

Първи своите издания представиха издателство „Слънце“. За техната издателска дейност говори проф. Дечко Свиленов, който сподели своя дългоггодишен опит в издаването на християнска литература и преди всичко на издания на Библията. Той отбеляза, че в процентно отношение България е страната, в която има най-много раздадени Детски Библии, повече от 8 милиона. Професорът разказа, че книгите които са издадени през годините, са дарение на читателите от щедри дарители от цял свят.

Книгите на издателство „Искони“ представи Георги Тодоров. „Щастието да бъдеш православен“, едно от последните издания, е сборник със статии по различни теми,свързани с историята и православието. Друга книга, която е плод на тридесетгодишно изследване, е „Равноапостолът свети Пимен Зографски“, а заглавието „Св. София в Сливен“ е историческо изседване за едноименния храм, и единствен, който през османския период не е превърнат в джамия.

След представянията, с тържествено слово Белоградчишкият епископ Поликарп закри първото издание на Фестивала на православната книга в Софийска епархия.


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Житие на равноапостолния наш отец Кирил Философ – Успение на св. Кирил СлавянобългарскиЖитие на равноапостолния наш отец Кирил Философ – Успение на св. Кирил Славянобългарски

На 14 февруари празнуваме Успението на св.равноапостолен Кирил Славянобългарски. Житие на равноапостолния наш отец Кирил Философ Имаше в град Солун един благороден и богат човек на име Лъв, който заемаше

Изложбата „Под игото“ разказва историята на едноименната творба на Иван ВазовИзложбата „Под игото“ разказва историята на едноименната творба на Иван Вазов

Източник: museum-pz.com От 13 септември до 13 ноември 2022 г. в къща музей „Константин Величков“, ул. „Теодор Траянов“ № 6, ще гостува къща музей „Иван Вазов“ – Сопот с изложбата