Бъларите в Православната духовна общност по света,Главно меню - публикации,Православната духовна общност сред българите Международен форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“се провежда в НДК

Международен форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“се провежда в НДК

Източник: mitropolia-sofia.org

Международен форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“ започна в Националния дворец на културата в София на 7 ноември.

Високият форум се провежда по инициатива на г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Р. България.

При откриването на конференцията организаторите, присъстващите и гостите бяха поздравени от г-н Румен Радев, президент на Р. България. Приветствие към всички беше прочетено и от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, което огласи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и от министъра на културата г-н Велислав Минеков.

В приветствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит се акцентира, че той напълно подкрепя инициативи от такъв ранг, които разглеждат азбуката ни не само като графична система, но и като символ на нашата славянска православна идентичност.

„Идентичността е един от проблемите в днешната съвременност. Опитите за размиването ѝ в духовно и културно отношение довеждат до болезнени процеси, които нанасят дълбоки рани сред обществото“, отбеляза патриархът.

Той посочи, че днес все по-често ставаме свидетели на тенденциозно загърбване на кирилицата и използване на латиницата като средство за общуване. Той призова да се насърчава използването на славянската азбука, която се явява едно от благословените дела на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, които, както свидетелства св. Климент Охридски, положиха душите и силите си в изграждане на азбука, на която да пишем и да четем, и чрез която да се разпространи Христовото благовестие.

„Делото на светите братя е онази ярка звезда, която осветлява целия небесен славянски небосклон“, каза още патриарх Неофит. „Създаването на славянската азбука е кулминационната точка в развитието на славянската писмена култура, така необходима и задължителна в тогавашната историческа действителност. Днес, подобно на времето на светите братя, се нуждаем от пазители и продължители на тяхното дело“, написа още Негово Светейшество. „Помним, че ние сме наследници на достойни предци, за които вярата, духовността и културата, са от първостепенно значение“, допълва в словото си той.

В приветствените думи се отбелязва, че Негово Светейшество е особено радостен част от програмата на форума да е изложбата, посветена на чудотворните икони и свети мощи на Балканите. Той посочи, че това е един прекрасен завършек на тази среща, който ясно подчертава необходимостта от вървене ръка за ръка на светостта и правилното отношение и употреба на словото. Патриархът призова да ценим словото и да се стремим да говорим на разбираем и достъпен език.

Форумът събра 26 известни учени от 11 държави – българисти от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша и Сърбия и български медиевисти. Целта на мероприятието е да се постави акцент върху българския принос за спасяването на делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, създаването и разпространението на кирилицата в славянския свят.

Докладите ще разгледат кирилицата не само като графична система, а и като емблема на православната славянска книжовност. Специална кръгла маса на тема „Кирилицата в XXI век“ е част от събитието.

В програмата е предвидено откриването и представянето на изложба „Чудотворните икони и свети мощи на Балканите“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Житие на св. Иларион, епископ Мъгленски от св. Евтимий, патриарх ТърновскиЖитие на св. Иларион, епископ Мъгленски от св. Евтимий, патриарх Търновски

На 21 октомври св. Църква празнува паметта на св. Иларион Мъгленски – един от небесните закрилници на престолния Царевград Търнов и Българското царство, и на всички, които с вяра търсят

Житие на Свещеномъченик Дамаскин Габровски или Свищовски († 1771 г.)Житие на Свещеномъченик Дамаскин Габровски или Свищовски († 1771 г.)

На 16 януари, заедно с паметта на българина св. преподобни Ромил Бдински (Видински), се празнува паметта на българския светия св. свещеномъченик Дамаскин Габровски . Свещеномъченик Дамаскин Габровски или Свищовски Атонски патерик, 16 януари. Светецът

Възобнови работата си кухнята за бедни при храм „Св. Архангел Михаил”, ВарнаВъзобнови работата си кухнята за бедни при храм „Св. Архангел Михаил”, Варна

Източник: arhangel.bg … На 10 декември, след повече две години прекъсване, беше възобновена милосърдната дейност Трапеза за хора в нужда в храм „Св. Архангел Михаил”. Всяка събота в доброволци ще приготвят топла