Главно меню - публикации,Православната духовна общност сред българите,Светила на Православието през XIX – XX в. Светила на Православието през ХIX – XX в. – Св. Гавриил (Ургебадзе)(1929 – 1995), Живот и Акатист

Светила на Православието през ХIX – XX в. – Св. Гавриил (Ургебадзе)(1929 – 1995), Живот и Акатист

На 2-ри ноември и на 22 февруари (изваждане на мощите) се празнува паметта на св. Гавриил (Ургебадзе) (1929 – 1995) един от големите подвижници и изповедници на Православието през XX в.

Старецът Гавриил (Гордедзи Ургебадзе Василиевич)

Венцислав Каравълчев

(статията е писана през 2008 г., преди канонизацията на старец Гавриил – бел. ред)

Има такива старци, на които Бог е дал благодатта на последните времена. Искаме да запознаем читателите на с един от тези макар и много рядко срещани духовни светилници, какъвто е грузинският старец Гавриил.

Недалеч от Тбилиси, в древната грузинска столица Мцхета, притихнал сякаш във величествената сянка на катедралния храм Светицховели (Животворящ, Живоносен стълб) е манастирът Самтавро. Там в двора,  зад малкия старинен храм се намират няколко гроба. Суетата около единия е забележима, малката пейка обърната срещу надгробния кръст никога не остава без хора. Едните идват, други си отиват, кой набързо просто изважда нагръдното си кръстче и го долепя до надгробния кръст, кой взима в шепата си малко пръст от надгробието, един коленичи и се моли, друг просто мълчаливо седи. Всички идват с едничкото желание да се докоснат до светостта,  която дори гробът не може да затъмни. Това е последният дом на стареца Гавриил.

Роден е на 26 август 1929 година в Тбилиси, в семейството на убеден комунист. Баща му умира рано, а майка му става впоследствие монахиня Анна (2000 ) и днес е погребана близо до своя син.

Казват, че има хора, който Бог е избрал за Себе си още от утробата на майка им. Старецът Гавриил е бил точно такъв. Негови близки и съседи си спомнят, че още като дете по цели дни не посягал към храна и бил отдаден на любимото си занимание – да строи църкви от кибритени клечки. Баща му разрушавал църквите, а той бил от тези, които ги съзиждали. Въпреки жестокия атеизъм през тези години в СССР, едва 12 годишен, отец Гавриил знаел прекрасно Евангелието. След отбиването на редовната си военна служба в редовете на Червената армия, в началото на 50-е години на миналия век, отец Гавриил построил в дома си четирикуполна църква. Комунистите така и не успели да я разрушат и тя съществува и до днес. Цялата църква е окичена с различни икони. Някои в рамки, други просто изрезки от дореволюционни вестници, измачкани, обгорени… Всички тях отец Гавриил е събирал от бунището. Имал е дар да ги открива и „спасява”. Още тогава мнозина го считали за душевно болен. В 1955 година Годердзи приема монашество под името Гавриил.

Годината е 1965, а датата 1 май, ден на трудещите си. Проспект Руставели е изпълнен до краен предел от манифестиращи труженици. Мнозина от нас си спомнят тези насилствени и нищо не значещи демонстрации на солидарност с трудещите се от другите братски социалистически страни и подтиснатите ни братя от запада. И тук, на този митинг, както обикновено се откроявал един огромен портрет на „бащата на всички трудещи се” – Ленин. Но отец Гавриил отишъл и пред смаяните погледи на всички го запалил. Бил арестуван от КГБ и над него няколко месеца лично се „трудил” доскорошният президент на Грузия, а тогава още среден апаратчик в Комитета по държавна безопасност Едуард Шевернадзе. Можем само да гадаем на какви изтезания е бил подлаган в полицейските подземия. Човекът, осмелил се публично да изгори портрета на Ленин в онези години. На всички въпроси защо го е сторил, старецът Гавриил спокойно отговарял: „Защото човек не бива да се боготвори„. На този плакат, твърдял той, трябвало да бъде Разпятието Христово. „Вие казвате – Слава на Ленин”, а аз ви казвам, че е трябвало да напишете: „Слава на Господа Иисуса Христа”. В психиатричната клиника му поставили диагноза „психопат със склонност към шизофрения”. Тази диагноза спасила и отец Гавриил от разстрел. Господ запазил избраника си, за да не остане грузинския народ без назидател. Отец Гавриил изтърпял много неща от мъчителите си, но никога никого не осъдил. „Той строго забраняваше да съдим когото и да било – разказва игуменията на манастира Самтавро, майка Кетеван, – и ни наставляваше така“:

Ако видиш убиец, или блудница, или пияница, търкалящ се в калта, никога не го осъждай, защото Сам Бог му е отпуснал юздата, а твоята държи в ръката Си. Ако реши да я отпусне, ти ще се окажеш даже в по-лошо положение и ще попаднеш в същия грях като този, когото осъждаш и ще погинеш… Трябва да обичаме всички, но ако не можем, то поне да им желаем доброто”. 

Майка Кетеван, на която стареца предсказал игуменството, си спомня първата среща с о. Гавриил. Било преди повече от 20 години, на централния проспект Руставели в грузинската столица. Отецът бил вдигнал високо ръце и със силен глас призовавал: „Грузинци, опомнете се и се пробудете! Грузия загива! Гробът на св. Шушаник е в запустение! Метехският храм е превърнат в театър!” Старецът гръмко плачел и скърбял за своя народ. Минаващите го гледали с интерес, някои го слушали, а други скептично се усмихвали. 
Отец Гавриил умело прикривал своите дарования под мантията на юродивството, но окръжаващите са чувствали неговата благодат и се вслушвали в съветите му.

Майка Елисавета Зедгенидзе си спомня случай, когато по пътя към манастира Джвари (Кръст, недалеко от Мцхета, построен през 5 век) отецът я благословил да купи водка, той скрил бутилката под расото си и влязъл в храма по време на службата. Там извадил бутилката, пил и почерпил всички в близост до него. След това се огледал наоколо, усмихнал се и казал удовлетворен: „Виж, как никой не ни осъди, те всички ще се спасят”.

Спомням си, че моят приятел Мераб, който добре познаваше стареца, не веднъж ми е казвал, че о. Гавриил е обичал да пие пред хората и да показва опиянение и така разсейвал всякакви съмнения за святост.

Сред отличителните харизми, с които Бог го бил дарил, бил дарът да привежда хората към дълбоко покаяние.

2.jpg

Един монах попитал стареца, какво е това пост? Отец Гавриил, който ясно виждал миналото и настоящето, му отвърнал: „Сега ще ти обясня”, и открил всичките му грехове. От срам монахът не знаел какво да прави. Паднал на колене и започнал да плаче, а отец Гавриил му казал: „Искаш ли да ядеш?” – „Не, отче, благодаря, не ми се яде” – отвърнал монахът. „Ето това е постът, нали искаше да знаеш: когато помниш своите грехове, ти се каеш и дори не мислиш за храна”. Веднъж в килията на отеца дошла съпружеска двойка. Жената била бременна. Старецът им казал, че детето разбира всичко и трябва да бъде учено на Словото Божие още от утробата на майка си. Мъжът се удивил, че той не може да чуе дори в съседната стая какво се говори, а как детето ще чува в утробата на майка си? Старецът тогава подвикнал към жената: „Детенце, ти чуваш ли ме?” И плодът на бременната така силно се размърдал, че на нея й прималяло и трябвало да седне.

При отеца дошъл гост от Атон. Старецът, без да го познава, му подарил икона на неговия Ангел Хранител. Гостът се поклонил и го помолил: „Ела при нас, от нищо там няма да имаш нужда”. Отговорът бил: „Аз моята Грузия за Атон не заменям”. Гостът бил игумен на един от атонските манастири. Мнозина обясняват неговата категоричност с пророчествата, които той ни е оставил.

Борбата на светите пророци Енох и Илия с антихриста ще я предават по телевизията. Когато иконата на Иверската Света Богородица напусне Атон, ще забият камбаните и църквите ще й се поклонят, за да я изпратят. Всичко това ще се предава по телевизията. Това е милост Божия, за да могат хората по света да видят и желаещите да се спасят, ще дойдат в Грузия… Антихристът тук няма да се възцари. И тук ще има гонение, но то няма да е като на другите места. В Евангелието е написано, че навсякъде ще бъде повдигнато гонение и горко на тези, които му изменят. Ще дойде време и хората ще бягат в гората. Но никой да не бяга сам… Бягайте в гората на малки групи. За християните най-голямото страдание ще бъде, че те самите ще избягат в гората, но техните близки ще приемат печата на антихриста. Продуктите, на които ще бъде поставен печата на антихриста не могат да ви навредят. Това още не е самия печат. Трябва да казвате молитвата „Отче наш”, да се прекръствате и храната, която ядете също, и да я поръсвате със светена вода – така се освещава всяка храна…” „Над всички канони и устави е любовта. Ето защо толкова много се говори в Книгата за нея” – обичал да казва о. Гавриил. „Ако ненавиждаш дори и един човек, в негово лице ненавиждаш и самия Христос и далече си от Царството Божие… В последните времена любовта, смирението и добротата ще спасяват хората. Добротата отваря вратите на Рая, смирението въвежда в Рая, а любовта ще ни покаже Бога”. В края на живота си отецът бил тежко болен. Над дванадесет пъти са вадили течност от стомаха му. Докторът правел всичко в много примитивни условия, в килията на стареца. Според специалистите нормален човек би издържал не повече от 2-3 подобни процедури. Но всичко било според Божия план. Старецът Гавриил мирно затворил очи на  2 ноември 1995 година.

Той още не е канонизиран официално от Грузинската църква, въпреки многобройните свидетелства за светостта му приживе и след смъртта му (2008 г. – канонизацията се извърши през 2012 г. – 4 години след написване на статията – бел. ред). За себе си, на шега той казвал така: „Първо трябва да канонизират отец Георги (Мхеидзе). Той е велик светец”. Неотдавна, през 2003 година Грузинската църква канонизира духовния наставник  на  стареца Гавриил, отец Георги. Първата част от пророчеството му се изпълнила… По молитвите на стареца Гавриил, Господи Иисусе Христе, Сине Божи, помилуй и нас грешните. Амин.

Молитвена възхвала:

Акатист на преподобния и богоносен наш отец Гавриил (Ургебадзе) – 2 ноември

Кондак 1
С незамлъкващо пение възхваляваме живота и чудесата ти, всехвални отче Гаврииле, възсиял като ярко светило на грузинския род, и със сърдечна молитва усърдно ти зовем като към всемогъщ застъпник и ходатай пред Господа – погледни от небето към нас, свети отче, защити ни в скърбите и изкушенията, премахни от нас болестите и напастите, с отеческото си дръзновение измоли от Всесилния Бог да не допусне да блуждаем в греховни пътища и да избави от лукавия тези, които те възхваляват и ти пеят. Радвай се, свят изповедниче, заради Христа юродив, преподобни отче наш Гаврииле!

Икос 1
Както Господ яви на Израил пророците като изобличители на злото и ходатаи пред Бога за Неговия народ, така и теб, отче, Христос те благослови за велики дела, като видя широтата на твоето сърце, и те яви на нас като юродив заради Христа, наставник, дръзновен молитвеник и изобличител на беззаконията в твоя век и род. Затова ти от детство си се посветил на служение Богу за нашето спасение, като ни избавяш от беди и греховни страсти. И след святата си кончина неотстъпно спазваш своя обет, топло се грижиш за хората, които се притичват към тебе, скоро подаваш помощта си на всички скръбни и печални, измъчвани от духовете на злобата, и щедро даряваш изцеления на всички, които ти зоват: Радвай се, възлюбил кротостта и смирението от детска възраст; радвай се, усърден пазителю на чистотата на душата и тялото. Радвай се, избран съсъде и дял на светостта; радвай се, от младини велик таинник на Вседържителя. Радвай се, двуостър меч Господен, който поразява неверните; радвай се, укрепителю на маловерните във вярата и поборниче за истината. Радвай се, предивни проповедниче на любовта; радвай се, наставниче на каещите се грешници. Радвай се, истинен служителю в битката срещу богоборците на Христа Спасителя; радвай се, лъчезарен стълб на последните времена. Радвай се, велики архимандрите и старче, духовник на цяла Грузия; радвай се, изпратен свише за очистване на твоя род. Радвай се, свят изповедниче, заради Христа юродив, преподобни отче наш Гаврииле!

Кондак 2
Враговете на истинната вяра, като превзеха властта в страната, повдигнаха голямо гонение срещу Христовата Църква и нейното паство; такова бедствие можеха да претърпят само избраните, непоколебимите духом, истинните изповедници на вярата. И ти, бидейки от младини богоизбран съсъд, макар и дете на невярващи родители, но преизпълнен със Светия Дух, в дните на гоненията с радост пиеше от благоуханния извор на вечния живот, винаги величаейки Светодавеца и Твореца на света: Алилуия!

Икос 2
От детство, всеблажени отче, си бил образ на смирение и богомислие, далече от всяко детско безгрижие, и когато, още в ранна възраст, чу Христовото име, се притече в църквата на света Варвара, и виждайки Спасителя на Кръста, с плач извика към Него, като към жив: „Защо Те разпнаха?“. И като чу от служителя истината за Христа, твърдо реши да узнаеш докрай, по откровение свише си купи свето Евангелие и от тогава до края на дните си се поучаваше в Божието Слово. От Него измоли, милосърдни наш отче, да ни поръси с росата на Своята благодат, та сърцата ни да горят с неугасимия огън на светото Евангелие и да ти зовем така: Радвай се, като пророк Самуил, посветен на Бога от майчина утроба; радвай се, озарен от духовна светлина и светещ в мрака на безбожието с лъчите на познанието. Радвай се, защото се отдалечи с разума си от мирските грижи и се приближи до Бога; радвай се, избран от детска възраст и просветен от Божията благодат. Радвай се, винаги движен от искрена душа, непорочен разум и жажда да говориш Божието; радвай се, посветил душата си за дял на Царя Христа. Радвай се, от младини отличил се с влечение към Бога и оживен от Свещеното Писание; радвай се, че си поел духовното всеоръжие на детските си плещи. Радвай се, че си преобразил детската игривост и църква си издигнал; радвай се, че си възненавидял утехите, разтляващи душата. Радвай се, че си разпнал сърцето и плътските желания; радвай се, че си явил благата сила и мъдростта на Новия Завет с истината, а познанието на светостта – с опита на твоя живот. Радвай се, свят изповедниче, заради Христа юродив, преподобни отче наш Гаврииле!

Кондак 3
Когато видя неугасимия пламък на любовта ти към Господа, лукавият звяр, врагът на светостта, люто се нахвърли върху теб, удари те с нечистата си длан и с негодувание викаше: „Не вдигай повече очи към небето!“. Но ти, смело въоръжил се с Господния кръст и с Неговата сила, твърдо се възпротиви на вражеските нападения. Като видя с духовния си взор храма, посветен на свети Георги, разрушен от твоите родители, с молитва благоговейно си повдигал камъните му и полагайки ги по чуден начин, превъзхождащ човешкото разбиране, с радост и любов благодари на Бога, пеейки Му. Алилуия!

Икос 3
Смутена от твоята ревност, майка ти хвърли Светото Евангелие на неподобаващо място, но ти, очистил го със сълзи като пречестно съкровище, напусна дома си и дванадесетгодишен отиде в манастир, желаейки монашеския живот повече от всичко. Понеже беше малък на възраст, не получи благословение и прекарваше дни и нощи в църковните двори, славейки Бога, без да обръщаш внимание на студа и глада. И сега, наш отче, моли Господа да ни даде сърдечна мъдрост, за да различаваме доброто и злото, да извървим праведно пътя на земния живот, да придобием такова блажено вдъхновение и като те възхваляваме, да ти пеем: Радвай се, пламенен изповедниче, гонен заради вярата; радвай се, че си посрамил обзетите от неверие. Радвай се, крепък застъпниче на пламенно търсещите вярата; радвай се, че си възненавидял суетните утехи и си приемал с благодарност порицанията. Радвай се, че си прекарвал нощите в молитва и си отморявал тялото с почивка върху твърдо ложе; радвай се, защото си съкрушавал безгрижието на младостта с пост и трудолюбие. Радвай се, закрилниче наш, от опълчението на невидимите демони; радвай се, подражателю на Авраамовото гостоприемство. Радвай се, спасителю от глад и подателю на милосърдие за бедните; радвай се, че си научил грешниците на сладостта на въздържанието. Радвай се, надежда на нищите и бедстващите; радвай се ти, който прогонваш греховните помисли. Радвай се, свят изповедниче заради Христа юродив, преподобни отче наш Гаврииле!

Кондак 4
Винаги си търсел уединение в малката келия в твоя двор, усърдно си се подвизавал в молитва и четене на Светото Евангелие и си устремявал сърдечните си очи нагоре, напоявайки душата си с животворната роса на благодатта на Светия Дух; силно ревнувайки за теснотата на своя живот, си придобил в изобилие добродетели, достигнал си в смирението си дълбините на Божиите истини и си се сподобил да видиш явилия се на небето лъчезарен Кръст, който си приел като знамение свише – като Кръста на твоята Голгота, и си възвеличил Твореца и Животодателя Христа: Алилуия!

Икос 4
По Божи промисъл си се притекъл, отче, на светата планина Тасминда, в църквата на преподобни Давид; тук си се научил да четеш псалтира и си се утвърдил в християнското учение; не щадейки сили, непрестанно си се подвизавал, служейки на светия храм, и по Божия промисъл, като дърво, насадено при водни потоци, в свое време си принесъл добър плод. Така покрий и нас, блажени, от греховете и изкушенията на света, за да се устраши убогият ни разум, и като живеем винаги по Божията воля и придобиваме небесна благодат, благоговейно да ти зовем: Радвай се, защото с мислените си очи непрестанно си виждал Господа; радвай се, със смирение като със светлина облечен. Радвай се, защото си познал скритото за мъдреците и книжниците; радвай се, защото, укрепен с усърден пост и неуморни трудове си придобил непрестанна молитва. Радвай се, защото със скърби, стенания и сълзи си изгорил неочаквана проява на греха; радвай се, непоклатима крепост на малодушните и помощниче на слабите. Радвай се, защото укрепяваш душите на вярващите и устрашаваш вражеските сили; радвай се, защото прославяш величието на Христа и съкрушаваш нечестието на богоборците. Радвай се, защото си потъпкал тщеславието на силните от света, на идващия лукав звяр; радвай се, задето си ободрил душите на християните, страдащи от многолетния гнет на нечестивите. Радвай се, опора на слабите и немощните; радвай се, наставниче по пътя Господен на търсещите Истината. Радвай се, свят изповедниче, заради Христа юродив, преподобни отче наш Гаврииле!

Кондак 5
Когато, поради усилване на нечестието и гоненията против вярващите, мнозина се отказаха от манастирския живот, и по принуда, поради страх от смъртта, отидоха в долните селения и пристъпиха към мирски живот, ти, отче, твърдо избра тесния път, водещ към непреходните радости, и неотстъпно пазеше Сионския храм, служейки вярно на олтара му Нечестивите разоряваха Божиите храмове, а ти построи църква в двора на дома си, непрестанно търсеше свети икони и кръстове, и намирайки ги поругани на неподобаващи места, благолепно ги украсяваше и ги поставяше в твоя храм, където ние с радост и сега ги почитаме, наш отче, с умиление пеейки на Бога: Алилуия!

Икос 5
Като яростно отмъщение за пламенната ти ревност, те сполетяха много беди от коварния звяр, за да угасят огъня на ревността ти към Господа. Както Господ е допуснал скърби за многострадалния Иов, за да изпита верността му, така и ти, отче, не си се изплашил от козните на бесовете и три пъти отново си изграждал разрушаваната църква, всеки път все по-благолепна, защото Господ благослови този благ труд, и ангели с мяра ти подаваха потребното; и сега, отче, моли Христа Бога да премахне от нас всяко зло, да ни укрепи в скърбите и да ни настави на пътя на покаянието, та с радост и любов да ти зовем: Радвай се, защото в големия град като пустинник си отхвърлил съблазните на света; радвай се, защото си взел върху себе си немощите на другите. Радвай се, защото с гореща молитва си изкоренил всяко униние, идващо от лукавия; радвай се, ти, който, окрилен от Светия Дух, съкруши редиците на невидимите врагове. Радвай се, укрепен от Свещеното Писание и станал съвършен в мъдростта; радвай се, съратниче на ангелите и целителю на порочните братя. Радвай се, задето си призовавал всички към бдение и трезвение; радвай се, че особено си възлюбил най-силната застъпница за Грузия, чудотворната Иверска Вратарница. Радвай се, че си украсил твоя храм със спасените дивни образи; радвай се, възпламенителю на огнена любов към Господа в сърцата ни; Радвай се, най-угоден на Бога ходатай за грузинците; радвай се ти, който преподнасяш любовта ни към трапезата Господня на Небесата. Радвай се, свят изповедниче заради Христа юродив, преподобни отче наш Гаврииле!

Кондак 6
Като видя ревността ти за Господа, епископ Гавриил Кутатели те взе за послушник в църквата на Светите Мъченици, и ти, от млада възраст познал Христа и възжелал повече от всичко да придобиеш благодатта Му, се устреми единствено към монашески живот, та като отхвърлиш мирските грижи и винаги славиш Господа, да спасиш душата си. По Божи промисъл, отче, си получил благословение за монашество и по свое желание са те нарекли с името на преподобни Гавриил Атонски; и сега, като съзерцавате заедно Господа на славата, нашия Спасител, умолете Го, светии, по вашия пример безукорно да преминем нашия временен житейски път, винаги пеейки на Единосъщния Бог в Троица: Алилуия!

Икос 6
По Божие благоволение като получи ръкоположение в йерейски сан, изцяло си устремил сърдечните си очи към Бога и си възревнувал за безупречно богослужение. Твоите домашни, поради страх от властите, намислиха да те върнат в света и да приемеш съпружество; но ти, като се престори на безумен, съкруши роднинските козни и безвъзвратно се посвети на единия Всевишен Бог; така ти победи изкушенията от домашните и те не се възпротивиха повече на волята ти. Затова се уповаваме на теб, отче наш, с молитвата си да възпламениш в сърцата ни Божествения огън да угодим на Господа и да ти принесем хвалебна песен: Радвай се, ревнителю на истинското монашеско дело, явно само за Бога; радвай се, със сурови обети закалил душата си. Радвай се, задето в немощите си явил Божествената сила; радвай се, защото си бил неуморно устремен към небесни дарования и на Божиите заповеди си учил. Радвай се, ти, който виждаш скритите добродетели и дарования у човеците; радвай се, ти, който разсейваш с мълниеобразни слова греховната тъмнина. Радвай се, с истинско богословие победил красноречието на риторите; радвай се, равноапостолен проповедниче на светата православна вяра. Радвай се, учителю на духовна твърдост и смирение; радвай се, с кротостта си за безсърдечните и жестоките, застъпниче. Радвай се, че със Словото Божие приготвяш спасение на верните; радвай се, бърз помощниче на страдащите от скърби и беди. Радвай се, свят изповедниче заради Христа юродив, преподобни отче наш Гаврииле!

Кондак 7
Бедите и напастите, гоненията и демонските устрашения не са те отвърнали от Бога, отче Гаврииле, защото Господ от детство те призова към йерейско служение, и ти, ревностно спазвайки Божиите заповеди и с радост проповядвайки благата вест, винаги си изобличавал и насочвал, предпазвал и великодушно утешавал паството си; като апостол Павел, множество души си събрал и обръщайки ги към Христа, си обхождал заедно с тях на празници светите манастири и църкви на грузинската земя, учейки всички да пеят на Бога: Алилуия!

Икос 7
Бил си поругаван и оскърбяван от нечестивите, но през цялото време си запазил твърдост, отче Гаврииле. Когато отиде веднъж до морето, и молейки със сълзи Господа, просеше помощ в страданията, внезапно брегът пропадна и ти се озова в морската бездна. Иконата на свети Николай Чудотворец бе в ръцете ти, а светецът се яви на хората, стоящи наблизо, посочвайки им мястото на твоето бедствие; те побързаха да ти помогнат и като излязоха на сушата, с изумление извикаха: „Благолепният Старец от иконата ни повика да ти помогнем“ и заедно прославиха Господа за това чудо. И сега умоли Господа, отче наш, да огради твоето паство, да просвети разума ни и светиите винаги да бързат на помощ на нас, които те хвалим и величаем така: Радвай се, приятелю Христов и неуморен тружениче на Неговото лозе; радвай се, намерил милост на небесата с изповядване на православната вяра. Радвай се, благолепно светило и ревнителю за богослужението; радвай се, защото преподаваш Божествената любов. Радвай се, защото си приел игото на кръста заради спасението на твоя народ и си преукрасен със скърби; радвай се, предводителю на верните и ходатай за йереите. Радвай се, защото прогонваш демонската ярост; радвай се, подражателю на служението на древните отци. Радвай се, непобедим воине Христов, за своя род и за грузинската църква, велики застъпниче; радвай се, защото, както дивният дивеевски Старец Серафим е проповядвал за нерушимата връзка между дяловете на Небесната Царица и се е молил за православните народи – така и ти си приел да носиш теготата в съдбите на народите от последните времена. Радвай се, защото по вашите молитви се съкрушават дяволските козни и всички правовярващи, съединени в любов към Христа, доблестно Му служат в борбата срещу антихриста и враговете на светата Църква; радвай се, образ на праведност и мъжество, слава и похвала на твоето отечество. Радвай се, свят изповедниче заради Христа юродив, преподобни отче наш Гаврииле!

Кондак 8
С благоговение, отче, си възприел монашеското дело от преподобните и богоносни отци чудотворци Георги и Йоан в манастира „Бетания“, и изрядно укрепен с техните молитви, си пристъпил към служение на Бога като ревностен монах; закалил си се в борбата със злото повече от желязо, удостоил си се от Господа с дар на сърцеведство, за което си предизвикал върху себе си яростна буря от вражеските сили; те напразно се опитваха да те отстранят от манастира, но не успяха да победят молитвената ти сила и упованието ти на Господа, нито да причинят зло на чистотата и служението ти, защото духовните ти отци твърде те обичаха за добродетелите ти, за което да благодарим заедно на Бога: Алилуия!

Икос 8
Когато преподобният Йоан пръв се представи пред Господа, а Георги побърза към гроба му и се обърна към него, викайки: „Христос Воскресе!“, ти чу радостен глас, който му отвърна: „Воистину Воскресе!“. Скоро и вторият ти духовник изгуби сили, и ти, блажени, го приобщи с Христовите Тайни, а той, като те благослови за последен път, мирно почина, поверявайки на Бога чистата си душа. Властимащите гонители на Църквата се зарадваха много за кончината на светите старци, побързаха веднага да прекратят богослуженията в манастира и поставиха стража, превръщайки Божия дом в музей. А ти, отче Гаврииле, се завърна в Сиони, и отново събра голямо паство със служението си. Така и сега, отче и духовниче наш, подкрепи ни и ни настави да се уповаваме на премъдрия Божий Промисъл, и настави на правия път тези, които ти пеят: Радвай се, подражателю на мъдрите монаси подвижници; радвай се, велик ходатаю и проповедниче на православната вяра. Радвай се, добър пастирю на избраното стадо, сияещ като светилник в тъмнината; радвай се, несъмнено упование и надежда на отпадналите овци. Радвай се, защото си върнал на пътя на истината отреклите се от Бога и вярата; радвай се, защото с твоето служение, богоносни отче, си преумножил, плода на жътвата Господня. Радвай се, верен подражателю на Твоя Господ, Който с кръвта си ни спаси от законната клетва; радвай се, защото с молитвата си разсичаш коварствата на силите на тъмнината. Радвай се, защото избавяш православните народи от изкушенията на врага; радвай се, крепосте нерушима, победителю на безбожните власти и на мирските страсти. Радвай се, ограда и похвала на вярващите и на Божиите служители; радвай се, украшение на благоговейните йереи и застъпниче за кротките служители. Радвай се, защото прогонваш унинието и изцеляваш обречените на смърт; радвай се, покрове и защита на пътниците и тихо пристанище на страдащите. Радвай се, свят изповедниче заради Христа юродив, преподобни отче наш Гаврииле!

Кондак 9
Като виждаше, наш отче, как голямото нечестие се преумножава в родното ти отечество, ти стана добър пастир на малко стадо, защото мнозина се валяха в неверие и греховна сквернота, но ти, копнеейки за връщането им в благочестието, дръзваше да ги призовеш към покаяние, като неуморно им говореше със скръб: „О, нещастни, пребиваващи в помрачение, оковани в страх и мълчание, как не познавате светлината и славата Христови? Погледнете и узнайте Христа, нашия Бог, покайте се, отвърнете се от лошите си пътища и непрестанно славете Бога: Алилуия!“.

Икос 9
Буря от възмущение предизвикаха у тебе, наш отче, нечестивите иконоборци, като подложиха на сатанинско осквернение светите икони на Господ Иисус Христос, Пречистата Му Майка и Божиите светии, и предадоха на гонение тези, които ги почитат. Но ти, като не се уплаши от смъртта, предаде на изгаряне, като жертва Богу, образа на богоненавистния идол – прислужника на сатаната, и бе ненавиждан от управниците повече от всичко и от всички за тази дързост. Като очакваше смърт за Христа, ти дръзновено проповядваше: „Не подобава такова прославяне на човеци, то е достойно само за Христа, Възкръсналия от мъртвите наш Спасител и Бог!“. Него моли, всехвални отче, за спасението на нашите души от гибелните ереси и ни дарувай ревност за Господа като твоята на нас, които те възхваляваме: Радвай се, пастирю на малко стадо, помогнал със Словото Божие на непросветените да прогледнат; радвай се, че неуморно си назидавал грешниците да се обърнат към Божия път. Радвай се, дръзновен изобличител на безмилостните управници и на безчестните съдии; радвай се вразумителю на безчинните и наставниче в Истината на еретиците. Радвай се, ти, който засрамваш осветскостените сърца и отклонилите се от Божия път; радвай се, защото потъпкваш превъзнесената гордост на този век. Радвай се, разрушителю на коварствата на иконоборците; радвай се, защитниче от вражески козни и от нашествия на другородци. Радвай се, задето устрашаваш необузданите и прогонваш прелестта на ересите; радвай се, защото с благо изобличение пробуждаш от духовен сън своя народ. Радвай се, ти, който изцеляваш горделивите души и премахваш помрачението на умовете; радвай се, ти, който благославяш благоверните съпрузи и порицаваш падналите в прелюбодеяние. Радвай се, свят изповедниче, заради Христа юродив, преподобни отче наш Гаврииле!

Кондак 10
Нечестивите хулители на Христа, слуги на безбожната власт, като те възненавидяха, решиха да те отклонят от пътя на истината, подложиха те на изкушения и те заключиха в тъмница; но като изобличи мъжествено тяхното коварство, ти още повече поучаваше и укрепяваше във вярата затворените заради Христа и заедно с тях славеше Бога. А онези, които в безумието си опитаха да те погубят, смириха гордостта си, понеже в нищо не успяха; Господ, прибежище на верните, с чудо те спаси, скри те от смъртта, постави те в лечебница, сред най-малките и отхвърлени от света, непредсказуеми и невменяеми, и допусна да претърпиш безбройни мъчения. Но тази демонска злоба, свети отче, не разколеба несъкрушимата ти вяра и сред страданията, както тримата отроци във вавилонската пещ, ти продължи да славиш и да величаеш Бога: Алилуия!

Икос 10
Като бе освободен най-неочаквано по застъпничеството на Светейшия Патриарх, ти побърза към храма на света Варвара, търсейки утешение от Господа; твърде уморен, се унесе в сън и на три пъти чу дивен глас: Гаврииле, плача за теб! Като се събуди, се устреми към Разпятието и видя чудо: сълзи от очите Иисусови, и падна ничком, плачейки и възнасяйки хвала и молитва към Господа. Получил такова утешение, ти се върна към служението в „Сиони“, и обгрижи духовно множество народ, проповядвайки покаяние и причастие със Светите Тайни. Обаче по волята на безбожните управници врагът на Господнето служение те прогони и оттам, и ти много години си пребивавал в бедност и без пристан, търпял си непосилен зной и смъртен студ, живеейки сред надгробните камъни; приел си кръста на юродството заради Христа, проповядвайки Царството небесно и молейки се непрестанно, устремен нагоре за радост на небето. А хората, като видяха красотата на душата ти, ти служеха с любов, и като виждаха в теб ревностен Господен раб и победител на страстите, силно желаеха да те срещнат. Удивени от Божието произволение за теб, ти зовем така: Радвай се, с въздържанието на езика си, като с огнен пламък изгорил тръните на страстите; радвай се, гневен провидче на свещенослужителите, изпаднали в мирски съблазни. Радвай се, изобличителю на отстъпничеството от Бога в твоя род; радвай се, от йереите книжници унижаван и оскърбяван. Радвай се, защото като знаеш сърдечните помисли, предпазваш хората от изкушения и престъпления; радвай се, защото приел благословение свише, предаваш благодатта на Светия Дух. Радвай се, защото си придобил небесни дарове с честност и душевна доброта и пребиваваш с духа си на небето; радвай се, защото, осенявайки ги с кръста, си върнал обратно рой пчели, отлетели от манастира „Бетания“. Радвай се, защото си отворил църковната врата с кръстно знамение; радвай се, наследниче на безсмъртния подвиг на твоите духовни отци и братя в Христа Йоан и Георги Бетанийски, свързани с обет в борбата за правда. Радвай се, защото, изобличавайки, си посочил безбожните врагове на Христа и Богоизбрана Грузия; радвай се, задето си повторил чудото на свети Спиридон Тримитунски, като си превърнал хляба в пшеница, огън и вода. Радвай се, че си прославил чудотворната сила на Светата Троица; радвай се, че си наставлявал с мъдри слова множество свещеници и си възпитал истински монаси. Радвай се, свят изповедниче, заради Христа юродив, преподобни отче наш Гаврииле!

Кондак 11
Бил си избрано светило сред светиите и чуден старец, отче, защото получи свише слово на мъдрост и знание от Светия Дух, дар за изцеление и помощ, сърцеведство, дар за душевно лечение и възвишения дар на любовта. Но както Господ те беляза с особено смирение и дивна скромност, така и ти, следвайки вразумлението на свети апостол Павел, пожела да покажеш, че мъдростта на тоя свят е безумие пред Бога, и пред хората се представяше за юродив, пиян и несмислен, наричайки се куче на Спасителя, а в сърцето си неуморно пееше на Бога: Алилуия!

Икос 11
Като блажения Андрей си придобил добро име с кротост и смирение, с множество добродетели си станал безумен заради Христа, Старче наш мъжествен, и си поел двойно иго на раменете си чрез подвизите на затворник и юродив, непостижими за света; и скривайки светостта и даровете си, неведнъж си се представял пред хората, като че живееш в пиянство. Обаче, мъдри монаше, макар светът да те обяви за безумен, сега почиваш сред сонма на грузинските светии и като имаш велико дръзновение пред Господа, моли Го отново да ни яви достойни отци и мъдри водачи, та да не допусне Грузия жребият на Пресвета Богородица да се разврати, помогни ни да живеем по Божията правда, и с умиление да ти зовем: Радвай се ти, който, искрейки с Божествена светлина в нечестивото време на гонение на Истината и оскъдняване на благочестието, яви небесни тайнства и просвети народа със светостта си; радвай се, прозорливи отче и молитвениче, преизпълнен с духовна премъдрост, чиито недосегаеми висоти са недостъпни за човешкия разум. Радвай се, пламтящ от Божествен огън изобличителю на свещенослужителите вълци в овчи кожи, подобно на пророк Илия, който изобличи вааловите жреци; радвай се, подобие на великия Мойсей, който четиридесет години носи кръста си, пазейки в себе си словото Божие като нерушим стълб и яви не човешката, а Божията сила. Радвай се, защото като пророк Давид заслужи със смирението си Божията милост и проповядвайки Христовото благовестие съкруши козните на безбожниците; радвай се, задето подобно на Йоан Кръстител непрестанно си избавял грешните от примката на дявола и чрез покаяние си ги връщал към Бога. Радвай се, апостоле на Божията любов, защото, подобно на Йоан Богослов, заедно с дара на любовта ти бяха открити тайните Божии и получи власт над нечистите духове; радвай се, защото си се радвал на изпитанията, наставлявайки и нас да укрепяваме вярата си, претърпявайки страданията. Радвай се, защото в скърбите и в непрестанните гонения си бил подобен на първите мъченици, които винаги са плакали за греховете си; радвай се, защото си скърбял за душата си, неугодна на велиара, като за покойница, и си зовял, приобщавайки се към благоразумния разбойник: „Помени ме, Спасителю, в Твоето Царство!“. Радвай се, мъжо небесен, избягвал светската слава, за да се възхвалят сега и вовеки дивните ти дела; радвай се, защото си умолявал Майката Божия да се умножи грузинският род и си получил видение за безчислено множество младенци, убити в утробата; и ужасен си видял Пречистата Царица заедно с ангели и си чул скръбния И глас: „Защо Ме молите за умножаване на рода ви, а убивате младенците в утробите на майките?!“ Радвай се, свят изповедниче, заради Христа юродив, преподобни отче наш Гаврииле!

Кондак 12
Скърбящ в смирението и кротостта си, с велико търпение много години си очаквал благословение за свещенослужение, и като видя в голямата ти скромност горещо желание да служиш на Бога, патриарх Ефрем те повика отново в олтара, облече те в свещеническа риза и като те приобщи с Христовите Тайни, по внушение свише те изпрати в светата обител „Самтавро“. И ти, жителю на Небесния Йерусалим, се посели в новия Йерусалим – в царствения град Мцхета, до трънения храст на света Нина, просветителката на Грузия, в малка килия, и с трепет отново се отдаде на принасяне на безкръвната Жертва и на проповеди за Царството, вразумявайки монахините и паството с чудотворствата си, сочейки им видимите и невидимите врагове. Молейки се непрестанно, ти огради обителта от беди и благоукраси кулата на светия цар Мириан със спасените от теб кръстове и икони, денонощно славейки Единия Бог в Троица: Алилуия!

Икос 12
Виждайки бъдещето като настояще, чудни отче, от любов към нас си направил много чудеса със сила свише, укрепявайки вярата и явявайки Божията сила, която в немощ се познава; и страдащ от най-тежки недъзи, блажени Старче, си понасял нетърпими болки, носейки до края на дните си тежкия кръст на телесните страдания. Като узна духом за часа на кончината си и се помоли пред иконата на свети Николай Чудотворец да благослови народа и отечеството, ти тихо остави този свят, и преизпълнен с добродетели се присъедини към сонма на светиите; и по твоето завещание, подобно на древните монаси, предадоха на земята тялото ти, увито в монашеска мантия. А то веднага се превърна в непрестанен извор на чудеса за Божия народ, в съкровище на благодатта на Светия Дух, в знамение за опрощение на много грехове и в целебен извор за недъзи – душевни и телесни. Затова с велика радост бързаме към обителта „Самтавро“, където ти, отче, почиваш, и всеки, който се притичва с вяра към теб и се помазва с елей от кандилото ти за благословение, получава телесно и душевно здраве, и непрестанно те слави така: Радвай се, ти, който с търпение си придобил благодатен мир, и като духовен старец и монах неведнъж с цената на живота си си се противопоставял на злото – моли винаги Христа Бога да се спасят нашите души; радвай се, желан и ангелски, помощниче в теготите на този век, защото и след смъртта си остана жив и близък до нас. Радвай се, защото си увенчан с изповеднически венци и след кончината си ни озаряваш като топъл слънчев лъч и непрестанно ни призоваваш към Христа; радвай се, защото твоят пристан близо до трънения храст е крепост, дивна сила и наша радост, като притежател на благоуханно съкровище, което обдарява с благодат. Радвай се, защото по Божи промисъл и твоята майка те последва, застана на пътя на изповядване на вярата, премина монашеския подвиг и е погребана в същата обител, близо до твоите мощи; радвай се, топло прибежище на изпадналите в беда, защото Божественият огън, който излиза от мястото на твоя покой, опалва козните на богоборците и ни осенява с победна светлина, нас, потъналите в греховна тъмнина. Радвай се, защото днес не само вярващите, но и ленивите, и маловерните бързат да се докоснат до съда с нетленната ти кръв, и те молят за милост; а ти, като се вслушваш в молбите им, изпълняваш благите им желания и щедро им даряваш радост в скърбите; радвай се, защото, като видяха чудесата, които се изливат от твоя гроб, и много други, случващи се по милостта ти, архиереите, величаейки те като велик монах, изповедник и юродив, те причислиха към лика на светиите. Радвай се, защото много свещенослужители видяха изцеленията, които идваха от гроба ти, и сега заедно с паството си те величаят като велик светия, възнасяйки ти молитви и похвали; радвай се, защото с блясъка на твоите чудеса си обдарил щедро Божия народ, а иконите и образите ти са мироточиви извори, изпълнени със Светия Дух. Радвай се, защото царственият град Мцхета сега е преизпълнен с радост, и обителта „Самтавро“ се радва на светите ти мощи, а народът непрестанно се стича към нея, възпявайки светостта, изцеленията и пророчествата ти; радвай се, тих пристан на спасението за погиващите и надежда за безнадеждните, защото си се явил като велик ходатай за страдащите от беди; с Божествена сила щедро даряваш всички, които се притичват към тебе и със своя непрестанен покров пазиш отечеството и народа си. Радвай се, свят изповедниче, заради Христа юродиви, преподобни отче наш Гаврииле!

Кондак 13
О, преславни и предивни пастирю и угодниче Христов, свети изповедниче и заради Христа юродиви, отче наш Гаврииле! Нашият Господ Иисус Христос те благослови за велики дела, невместими за човешкия разум, оказа ти богата милост в този временен живот, а след светата ти кончина те дари с дръзновение да се застъпваш за душите на грешните. Приеми сега това наше малко моление, което ти принасяме с любов, и с топлото си ходатайство измоли от Владиката Христа, нашия Бог да ни избави от греха и нечестието, от беди и напасти, и да ни направи наследници на Царството Небесно, та заедно с теб непрестанно да пеем на Бога: Алилуия!

(Този Кондак се чете три пъти. След това 1-ви Икос „Както Господ яви…” и 1-ви Кондак „С незамлъкващо пение…”.)

Икос 1
Както Господ яви на Израил пророците като изобличители на злото и ходатаи пред Бога за Неговия народ, така и теб, отче, Христос те благослови за велики дела, като видя широтата на твоето сърце, и те яви на нас като юродив заради Христа, наставник, дръзновен молитвеник и изобличител на беззаконията в твоя век и род. Затова ти от детство си се посветил на служение Богу за нашето спасение, като ни избавяш от беди и греховни страсти. И след святата си кончина неотстъпно спазваш своя обет, топло се грижиш за хората, които се притичват към тебе, скоро подаваш помощта си на всички скръбни и печални, измъчвани от духовете на злобата, и щедро даряваш изцеления на всички, които ти зоват: Радвай се, възлюбил кротостта и смирението от детска възраст; радвай се, усърден пазителю на чистотата на душата и тялото. Радвай се, избран съсъде и дял на светостта; радвай се, от младини велик таинник на Вседържителя. Радвай се, двуостър меч Господен, който поразява неверните; радвай се, укрепителю на маловерните във вярата и поборниче за истината. Радвай се, предивни проповедниче на любовта; радвай се, наставниче на каещите се грешници. Радвай се, истинен служителю в битката срещу богоборците на Христа Спасителя; радвай се, лъчезарен стълб на последните времена. Радвай се, велики архимандрите и старче, духовник на цяла Грузия; радвай се, изпратен свише за очистване на твоя род. Радвай се, свят изповедниче, заради Христа юродив, преподобни отче наш Гаврииле!

Кондак 1
С незамлъкващо пение възхваляваме живота и чудесата ти, всехвални отче Гаврииле, възсиял като ярко светило на грузинския род, и със сърдечна молитва усърдно ти зовем като към всемогъщ застъпник и ходатай пред Господа – погледни от небето към нас, свети отче, защити ни в скърбите и изкушенията, премахни от нас болестите и напастите, с отеческото си дръзновение измоли от Всесилния Бог да не допусне да блуждаем в греховни пътища и да избави от лукавия тези, които те възхваляват и ти пеят. Радвай се, свят изповедниче, заради Христа юродив, преподобни отче наш Гаврииле!

Молитва
О, всехвални отче Гаврииле, изповедниче и заради Христа юродиви! Украшение на монасите, венец на свещениците и съратниче на ангелите, избран воин на богохранимата Грузия и непобедима защита от напасти и беди на тези, които ти се молят, дръзновен ходатаю пред Господа за всички, които с вяра се притичват при теб и нямат друга надежда, защита на обречените и покров на немощните! О, съратниче на сонма на изповедниците и юродивите, пречудни отче Гаврииле! Като избра от детство ангелския живот, ти се облече в монашеска схима във времената на тържествуващото нечестие, и сега с твоето застъпничество ни даваш мъдрост и твърдост, и непобедима сила за защита на вярата, защото безчислените орди на враговете на Истината и сега, както и преди, коварно искат да се поругаят над светото православие, действайки с начините и силата на лукавия звяр за развращаване на Божиите народи и превръщането им в служители на тъмнината. И ние, пребивавайки в тъмнината на греха, нямаме сили да им противостоим, но по твоето ходатайство, отче свети, измоли от Христа Бога да ни яви доблестен управник и предводител. Да го яви, както е явил Давид за цар на Израил, за да управлява с вяра, доброта и истина и да живее с грижа за нашия народ, да носи Господния Кръст, неотстъпно да Го следва в Православната вяра, да преумножи предишната ѝ чест и слава, та безчислените демони да не дръзват в своето окаянство да хулят Христа Бога в пределите на нашата родина и да сквернят святата ни вяра. С всесилната си и топла молитва, наш отче, покрий и укрепи светейшия Патриарх, всички патриарси на светите православни църкви и всички свещенослужители: митрополити, архиепископи и епископи и целия свещенически и монашески чин и паство, тези, които се молят и се подвизават в православната Църква и всички православни християни! О, свети наш отче Гаврииле! Заради твоите трудове пред Господа, подобни на апостолски подвизи, и знаейки за великото ти милосърдие към нас, по твоя завет, със смирение те молим – отдалечи от нас ужаса на Божието наказание за неверието и беззаконието ни, и с твоето милосърдие измоли от Христа, Всемилосърдния Бог, да помилва душите и да просвети сърцата ни с православие и благочестие, за да израстват в нас добродетелите, та когато напуснем този свят, да достигнем Царството Небесно и с ангелските сонмове винаги да пеем на нашия Господ и Бог, в светлите селения на Неговото вечно битие, заедно със светителите и с тебе, отче, и да възпяваме пресветото Му име, заедно с Безначалния Му Отец и с Пресветия, Благ и Животворящ Негов Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин!

Молитва 2
С нетварна светлина сияеш, всеблажени чудотворче, отче наш Гаврииле, и преизпълнен с Божия сила, изпълняваш молбите ни, и даруваш мир на притичващите се с вяра към светия ти образ. Прекланяйки се пред него с умиление, горещо те молим: не ни отхвърляй заради беззаконията ни, но ни помилвай и укрепи, и измоли Господ да ни укрепи, та да победим демонските пълчища, прелестите и злодеянията на този свят; подай сила на народа ни да побеждава коварните врагове и да запази непоколебима светата Православна Църква в света. Твоят честен и свят образ, наш отче, ни е явен за спасение, за твърдост във вярата и за служение на Бога в очакване на милостта Му; и ти, верни Христов служителю, всехвални отче Гаврииле, запази сега паството си от всякакви беди и напасти, та по твоите молитви да преминем непорочно житейския си път и да достигнем небесното отечество. Амин.

Тропар
Както Владиката Христос скри под човешкото Си естество Божественото и направи невидимо неизказаното Си Величество, така и ти, всехвални отче Гаврииле, си се уподобил на Него, скривайки с подвига на юродството духовното си сияние и изповедничеството на вярата, и като истински пастир, преподобни отче, моли Христа Бога да спаси нашите души.

Кондак
Безкрайно е Божието милосърдие, заради което гледаме лице в лице осветеното Негово създание: ти, преподобни, утвърди образа на Създателя в себе си и се издигна чрез страданията на естеството си до Божие подобие. Затова те славим, отче Гаврииле, като достоен за всякакви похвали, тъй като си бил на земята тръба на правдата, проповедник на любовта и гълъб на чистотата; с пречудното си смирение си открил на света съкровищница на мъдрост, и сега на небесата ходатайстваш пред Божието милосърдие за нашето спасение.

Величание
Облажаваме те, преподобни отче Гаврииле, и почитаме святата ти памет – наставниче на монасите и събеседниче на ангелите.

Тропар и Кондак: Архимандрит Кирион (Ониани)

Източник: https://dveri.bg/; източник на Акатиста: Отец Владимир Дойчев

Примери от духовното наследство на св. Гавриил (Ургебадзе) – ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

За Националния празник и благодарността към Бога за възобновена България – свещеник Владимир ДойчевЗа Националния празник и благодарността към Бога за възобновена България – свещеник Владимир Дойчев

Източник – публикация на отец Владимир Дойчев – Facebook Национален празник… Този израз ми се вижда малко двусмислен. Има хора, които не бива да бъдат принуждавани да празнуват 3 март.

Обява за Национален конкурс: „Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот!“Обява за Национален конкурс: „Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот!“

С благословението на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия – Видинска света митрополия, Съюзът на българските писатели, списание „Читалище” и дружество „Будители” в област Монтана обявяват: НАЦИОНАЛЕН

Изложба, посветена на Иван Вазов под надслов „Българийо, аз всичко тебе дадох…“ бе открита в ДряновоИзложба, посветена на Иван Вазов под надслов „Българийо, аз всичко тебе дадох…“ бе открита в Дряново

Източник: museumdryanovo.com   На 8 септември 2022 г., четвъртък, от 17.30 ч., в Икономовата къща в Дряново, бе открита изложбата на Националния литературен музей „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена