Главно меню - публикации Международна конференция „Образование чрез ценности“ се проведе в Богословския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“

Международна конференция „Образование чрез ценности“ се проведе в Богословския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“

Източник: dveri.bg

Международна конференция на тема „Образование чрез ценности“ се проведе на 28 октомври в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В работата ѝ взеха участие педагози и богослови от няколко страни, сред които Румъния, Финландия, Словения, Молдова, България.

Това е четиринадесетото издание на инициативата за представяне на различни педагогически подходи към съвременното образование в перспективата на християнските и общочовешките ценности. Проведената в София конференция е първата от две години, организирана в присъствена форма. Над сто участници в тазгодишното издание са депозирали своите доклади, които ще бъдат публикувани в сборник, но само малка част имаха възможност да се включат във форума наживо.

Конференцията беше открита от доц. д-р Андриан Александров, зам.-декан на БФ и организатор на събитието от българска страна.

Сред участниците в конференцията в Богословския факултет бяха водещият румънски религиозен педагог о. Дорин Оприш от университета в Алба Юлия и Моника Оприш от Румъния, които представиха свое изследване за влиянието на молитвата в живота на подрастващите. В работата на форума взеха участие предучилищни, начални и гимназиални педагози, като и университетски преподаватели.

От страна на Богословския факултет на СУ свои доклади представиха доц. А. Александров, доц. д-р Иво Янев, гл. ас. д-р Полина Спирова, както и докторантите Цветелина Сапунджиева, Велина Андонова и свещ. Венцислав Попиванов. Основен акцент в българските доклади беше поставен върху библейските ориентири в образованието и катехизичните занимания в енорийска среда.

Конференцията даде възможност педагозите да обменят мисли и да се запознаят с тенденциите в изследванията в различни държави. Сред актуалните теми бяха тези за влиянието на пандемията и войната в Украйна върху ценностната ориентация на хората, ролята на новите технологии в образованието, начините за приобщаване на младежите към молитвения живот на Църквата и др.

Румънските представители разказаха за своя опит от създаването на смесени училища – семинария и средно общообразователно училище. По този начин се решава въпросът с финансирането на маломерните паралелки в духовните училища, дава се възможност на ученици от началната и прогимназиалната степен да се обучават на територията на семинарията, да участват в богослуженията, да са под въздействието на духовната атмосфера в нея. Опитът показва, че част от прогимназистите след това взимат решение да продължат обучението си в духовната семинария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Митрополит Йоан награди проф. дин Казимир Попконстантинов за заслуги в проучването на Църковното миналоМитрополит Йоан награди проф. дин Казимир Попконстантинов за заслуги в проучването на Църковното минало

Източник и снимков материал: mitropolia-varna.org На 23 октомври 2022 г. – 6 Неделя след Неделя подир Въздвижение, когато Православната църква чества паметта на свети апостол Яков, брат Господен, Негово Високопреосвещенство

Неделя на Всички български светии – доц. д-р архим. Павел (Стефанов)Неделя на Всички български светии – доц. д-р архим. Павел (Стефанов)

Доц. д-р архим. Павел (Стефанов) По своята природа християнството е универсално, има вселенски характер и е предназначено за всички хора от всички епохи. Както заявява ап. Павел, в Христа няма