Главно меню - публикации Международна конференция „Образование чрез ценности“ се проведе в Богословския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“

Международна конференция „Образование чрез ценности“ се проведе в Богословския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“

Източник: dveri.bg

Международна конференция на тема „Образование чрез ценности“ се проведе на 28 октомври в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В работата ѝ взеха участие педагози и богослови от няколко страни, сред които Румъния, Финландия, Словения, Молдова, България.

Това е четиринадесетото издание на инициативата за представяне на различни педагогически подходи към съвременното образование в перспективата на християнските и общочовешките ценности. Проведената в София конференция е първата от две години, организирана в присъствена форма. Над сто участници в тазгодишното издание са депозирали своите доклади, които ще бъдат публикувани в сборник, но само малка част имаха възможност да се включат във форума наживо.

Конференцията беше открита от доц. д-р Андриан Александров, зам.-декан на БФ и организатор на събитието от българска страна.

Сред участниците в конференцията в Богословския факултет бяха водещият румънски религиозен педагог о. Дорин Оприш от университета в Алба Юлия и Моника Оприш от Румъния, които представиха свое изследване за влиянието на молитвата в живота на подрастващите. В работата на форума взеха участие предучилищни, начални и гимназиални педагози, като и университетски преподаватели.

От страна на Богословския факултет на СУ свои доклади представиха доц. А. Александров, доц. д-р Иво Янев, гл. ас. д-р Полина Спирова, както и докторантите Цветелина Сапунджиева, Велина Андонова и свещ. Венцислав Попиванов. Основен акцент в българските доклади беше поставен върху библейските ориентири в образованието и катехизичните занимания в енорийска среда.

Конференцията даде възможност педагозите да обменят мисли и да се запознаят с тенденциите в изследванията в различни държави. Сред актуалните теми бяха тези за влиянието на пандемията и войната в Украйна върху ценностната ориентация на хората, ролята на новите технологии в образованието, начините за приобщаване на младежите към молитвения живот на Църквата и др.

Румънските представители разказаха за своя опит от създаването на смесени училища – семинария и средно общообразователно училище. По този начин се решава въпросът с финансирането на маломерните паралелки в духовните училища, дава се възможност на ученици от началната и прогимназиалната степен да се обучават на територията на семинарията, да участват в богослуженията, да са под въздействието на духовната атмосфера в нея. Опитът показва, че част от прогимназистите след това взимат решение да продължат обучението си в духовната семинария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Пространно Житие и Акатист на св. Георги Софийски Стари (1407 – 26 март 1437)Пространно Житие и Акатист на св. Георги Софийски Стари (1407 – 26 март 1437)

На 26 март Св. Църква празнува паметта на св. Георги Стари Софийски. За неговия подвиг от първата половина на вече далечния XV в. ни разказва съставено от неизвестен автор житие.

В деня на св. Петка Търновска (Епиватска) бе осветен шестметровият кръст край ВакарелВ деня на св. Петка Търновска (Епиватска) бе осветен шестметровият кръст край Вакарел

Източник и допълнителен снимков материал: globalorthodoxy.com На храмовия празник на Вакарелския манастир „Св. Петка“ (1737 г.) дойдоха доста хора, въпреки хладния петъчен ден. Преди утренята прозвуча тържественият звън на новата камбанария,

Изложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“ в ПарижИзложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“ в Париж

Източник: https://www.bas.bg По повод 40-годишнината от включването на Рилския манастир в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 21 до 27 април 2023 г. в Централата на