Празничен концерт и богослужения за деня на св. крал Стефан Милутин

Източник: mitropolia-sofia.org

На 30 октомври столичната митрополитска катедрала „Св. вмчца Неделя” празнува своя втори храмов празник – деня, в който Църквата почита св. крал Стефан Урош II Милутин. Неговите свети мощи вече 557 г. се намират в София и се покоят в катедралния храм, поставени в дърворезбена рака.

В чест на празника на 28 октомври (петък) от 18:00 ч. в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ ще се състои концерт, с участието на Мъжкия хор при храма.

На 29 октомври (събота) от 9:00 ч. ще бъде отслужена архирейска св. Литургия. Според дългогодишна традиция, след светата Литургия ще бъде отслужен специален чин, по време на който ще се извърши преобличане мощите на св. Крал.

Вечерта, на 29 октомври от 17:30 ч. ще бъде отслужена архиерейска вечерня, с последованието на опело на св. Крал Стефан Милутин.

На 30 октомври (неделя) от 9:00 ч. ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия.

Богослуженията ще бъдат предстоявани от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Приканват се вярващите да почетат празника на св. крал Стефан с молитвено присъствие.

Свързани публикации:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Предстоящи беседи в в Обучителния център на Софийска света митрополия през месец мартПредстоящи беседи в в Обучителния център на Софийска света митрополия през месец март

Източник: mitropolia-sofia.org … През месец март всеки понеделник от 18:30 ч. в Обучителния център на Софийска света митрополия ще продължат да се провеждат тематични беседи, на следните теми: 6 март: „Православие

Войникът-християнин според едно от първите пособия по въпроса, издадено в България през 1902 г.Войникът-християнин според едно от първите пособия по въпроса, издадено в България през 1902 г.

Войник – християнин. Прев от руски Евстати П. Стефанов (Ловчански гарнизонен свещеник), Ловеч, 1902 е едно от първите издания, които обясняват войната и военната служба от православна гледна точка. В

Житие на св. мъченик Константин Софийски († ок. 1737 г.)Житие на св. мъченик Константин Софийски († ок. 1737 г.)

На 21 май, редом с празника на св. равноапостолни цар Константин и царица Елена, се отбелязва паметта и на светеца, българин по род, св. Константин Софийски: Д-р Константин Рангочев Настоящият