Празничен концерт и богослужения за деня на св. крал Стефан Милутин

Източник: mitropolia-sofia.org

На 30 октомври столичната митрополитска катедрала „Св. вмчца Неделя” празнува своя втори храмов празник – деня, в който Църквата почита св. крал Стефан Урош II Милутин. Неговите свети мощи вече 557 г. се намират в София и се покоят в катедралния храм, поставени в дърворезбена рака.

В чест на празника на 28 октомври (петък) от 18:00 ч. в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ ще се състои концерт, с участието на Мъжкия хор при храма.

На 29 октомври (събота) от 9:00 ч. ще бъде отслужена архирейска св. Литургия. Според дългогодишна традиция, след светата Литургия ще бъде отслужен специален чин, по време на който ще се извърши преобличане мощите на св. Крал.

Вечерта, на 29 октомври от 17:30 ч. ще бъде отслужена архиерейска вечерня, с последованието на опело на св. Крал Стефан Милутин.

На 30 октомври (неделя) от 9:00 ч. ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия.

Богослуженията ще бъдат предстоявани от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Приканват се вярващите да почетат празника на св. крал Стефан с молитвено присъствие.

Свързани публикации:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Представяне два сборника с разкази от на Янчо Михайлов (иконом Йоан Карамихалев)Представяне два сборника с разкази от на Янчо Михайлов (иконом Йоан Карамихалев)

Източник: dveri.bg На 20 септември 2022 г., от 18:30 ч., в столичния Национален литературен салон „Старинният файтон“, на ул. „Лайош Кошут“ 34 (в близост до „Петте кьошета“), ще се състои

Софийска света митрополия издаде последованието на Опело на св. Крал Стефан МилутинСофийска света митрополия издаде последованието на Опело на св. Крал Стефан Милутин

Източник: mitropolia-sofia.org С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Софийска света митрополия издаде последованието на Опело на св. Крал Стефан Милутин. Това е един нов поетичен

Национален конкурс за православна поезия и проза на тема „Рождество на Спасителя” – 2022 г.Национален конкурс за православна поезия и проза на тема „Рождество на Спасителя” – 2022 г.

Източник: sliven.net МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО – БУРГАС, НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА ДЕЦАТА ОБЩИНА БУРГАС, ЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА НА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТИЕ- БУРГАС И СЛИВЕНСКА МИТРОПОЛИЯ ОРГАНИЗИРАТ