Представяне на книгата на Вера Бонева „Дълг и чест. Иларион Макариополски“ в Казанлък

Източник: zakazanlak.bg

На 27 октомври, от 17, 30 часа, в музей „Чудомир“ ще бъде представена премиерата на книгата на проф. д.и.н. Вера Бонева – „Дълг и чест. Иларион Макариополски“.


Организатори на събитието са Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” и литературно художествен музей „Чудомир”. Авторът проф. дин Вера Бонева ще се срещне с казанлъчани, а книгата ще бъде представена от издателя Иван Гранитски.


Тази година се навършват 210 години от рождението на Иларион Макариополски, със светско име Стоян Стоянов Михайловски. Иларион Макариополски е ключова фигура на Българското възраждане и предводител на борбата за църковна независимост на българите от гръцката Патриаршия. Името му се свързва с Българския Великден от 3 април 1860 г. Тогава, като епископ на цариградската българска колония, по време на Великденската служба, той умишлено не споменава името на гръцкия патриарх, което според църковните канони означава отхвърляне на неговата власт. След акцията всички общини се отказват от гръцките си духовници и признават за свой църковен глава Иларион Макариополски. Заради това, по настояване на гръцката Патриаршия, той е заточен за три години. Все пак 10 години след Великденската акция българите постигат своята църковна независимост след 30-годишна борба. На 27 февруари 1870 година е учредена Българската екзархия с пръв екзарх Антим I.
Иларион Макариополски е ръкоположен за Търновски митрополит. Като такъв той насърчава просветното дело в цялата област и полага основите на Петропавловската духовна семинария в Лясковец. Умира на 4 юни 1875 година в Цариград. Погребан е в двора на българската (наричана още и Желязната) църква „Свети Стефан“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Конференция, изложба, филм и богослужения по повод 120-годишнината от Освещаването на Храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастирКонференция, изложба, филм и богослужения по повод 120-годишнината от Освещаването на Храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир

Източник: mitropolia-starazagora.bg С тридневна програма, организирана от Старозагорска св. митрополия и община Казанлък, ще бъде отбелязана 120-годишнината от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир. Честванията започват на 23

Св. свещеномъченик Терапонт Сердикийски (Софийски) († 1555 г.)Св. свещеномъченик Терапонт Сердикийски (Софийски) († 1555 г.)

На 27 май Българската православна Църква почита още един от закрилниците на София – св. свещеномъченик Терапонт Сердикийски (Софийски) († 1555 г.) Житие на св. в. свещеномъченик Терапонт Сердикийски (Софийски)

Монахиня Валентина (Друмева) – плодовит автор с принос към православната история, вероучение и култураМонахиня Валентина (Друмева) – плодовит автор с принос към православната история, вероучение и култура

Източник: Творчеството на игумения Валентина (Друмева) от Калоферския девически манастир „Св. Въведение Богородично“ (доклад изнесен от Галя Тодорова на международната богословска конференция „Свето-Йоанови четения“ в София, юни 2017 г.) –