Българите в Православното семейство,Главно меню - публикации,Православието и българите 864 – 1396 г. Митрополит Йоан награди проф. дин Казимир Попконстантинов за заслуги в проучването на Църковното минало

Митрополит Йоан награди проф. дин Казимир Попконстантинов за заслуги в проучването на Църковното минало

Източник и снимков материал: mitropolia-varna.org

На 23 октомври 2022 г. – 6 Неделя след Неделя подир Въздвижение, когато Православната църква чества паметта на свети апостол Яков, брат Господен, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Божествената света Литургия в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ и награди с най-високия орден на Епархията „Св. апостол Андрей Първозвани“ проф. дин Казимир Попконстантинов.

 Повод за отличието са особените заслуги на българския учен, историк, археолог и епиграф към родната ни Църква и в частност към Варненска и Великопреславска епархия, която е богата на исторически и археологически паметници, свидетелстващи за важното значение на първата и втората български столици – Плиска и Велики Преслав.

 Благолепният варненски храм беше изпълнен от множество вярващи. Сред официалните лица бяха г-н Иван Портних – кмет на Община Варна, както и г-н Коста Базитов – заместник-кмет на Община Варна.

 „Ние решихме да удостоим с най-високия орден, в чест на светия апостол Андрей Първозвани, уважаваният професор д-р Казимир Попконстантинов, който е безспорно заслужил човек със своите дела за Епархията“ – заяви Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, след като произнесе своята проповод, посветена на евангелското четиво.

 Варненският и Великопреславски митрополит запозна множеството християни с богата биография на проф. Попконстантинов и отбеляза, че той се е трудил в своето поприще в продължение на повече от пет десетилетия. Митрополит Йоан се обърна към него с благопожелание за здраве и духовни сили.

 „Онези археологически разкопки, които се случваха и които обогатяват църковно-историческата и археологическа наука, ни дават основание да погледнем в миналото с едно безспорно разбиране, че България е играла важна духовна роля в живота на всички човеци по онова време“, каза още Архиереят.

 Проф. Попконстантинов изрази своята благодарност към Негово Високопреосвещенство за високото отличие и сподели свои мисли за огромното историческо и археологическо богатство, което се намира във Варненска и Великопреславска епархия.

 Цялото богослужение и награждаване може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/835679641182379.

Изготви: Георги Великов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Житие на праведния български воин св. Михаил от Потука († 867 г.)Житие на праведния български воин св. Михаил от Потука († 867 г.)

На 22 ноември се отбелязва паметта на един от първите светци на Православието, които са българи по род – българинът воин от Потука св. Михаил. Свети Михаил живял по време

Седмична празнична програма по повод Въведение Богородично, Ден на православната християнска младеж и семействоСедмична празнична програма по повод Въведение Богородично, Ден на православната християнска младеж и семейство

Източник: bg-patriarshia.bg Програма за празничните събития в дните преди празника и по време на самия Празник: 15 ноември /вторник/ – 17:30 ч. – Концерт в читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1899“,

Българинът св. Киприян Чудотворец, митрополит Киевски, Литовски, Московски и на цяла РусияБългаринът св. Киприян Чудотворец, митрополит Киевски, Литовски, Московски и на цяла Русия

На 16 спетември св. Църква празнува паметта на св. Киприян, митрополит Московски и на цяла Русия; българин по род и книжовник, с чиято плодотворна дейност се свързва ранния период на