Главно меню - публикации,Духовно-просветни инициативи,Просветна и социална дейност в БПЦ Поредният брой на предаването „Живото слово“ срещна слушателите с протойерей Георги Райчев и доц. д-р Екатерина Дамянова

Поредният брой на предаването „Живото слово“ срещна слушателите с протойерей Георги Райчев и доц. д-р Екатерина Дамянова

Източник: mitropolia-sofia.org

На, 12 октомври (сряда) се състоя поредното издание на предаването за вяра и култура „Живото слово“ в ефира на радиото на Софийска света митрополия – „Епархийски глас“.

Само след 3 дни, на 14 октомври, Православната църква празнува една от своите най-значими светици – преподобната Параскева-Петка Епиватска. За нейните житие, личност и духовни завети ще разговаряме с протойерей Георги Райчев от храм „Св. Георги Победоносец“ в с. Кокаляне.

Уникалното в житието на св. Петка е, че сякаш по-голямата част от него се реализира след физическата ѝ смърт чрез поклонението и чудесата на нейните мощи, които са последователно в Епиват, Търново, Бдин (Видин), Белград, Цариград и Яш (и до днес). С о. Георги се разговаря именно за този феномен в Православието – как житието на светеца продължава и след отшествието му от физическия свят, като св. Петка е емблематичен пример в този смисъл.

Тези дълги посмъртни скитания на св. Петка по земите на Балканския полуостров я правят „своя“ и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци. Само като видим националните и географските топоними, които прикачваме към името й – Търновска, Българска, Епиватска, Яшка – разбираме, че тя е същински символ на вселенскостта в Православието; на това, че преди всичко е св. Петка Христова, Божия – от всички почитана, от всички желана за закрилница.

Във втората част на предаването участва доц. д-р Екатерина Дамянова, преподавател по Библейска археология и Библейска история в катедра „Библеистика“ на БФ при СУ „Св. Климент Охридски“. Доц. Дамянова е и регулярен водач и лектор по време на поклонническите пътувания до Йерусалим и Светите земи, организирани от поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска света митрополия, и точно тези благодатни пътувания са темата на разговора.

Водещ на този брой на „Живото слово“ е журналистът и писател Ангел Иванов.

„Живото слово“ можете да слушате от 20:30 ч. с повторения в петък и неделя по същото време, както и от 3:00 ч. през нощта – в медията на Софийска света митрополия „Епархийски глас“ на адрес: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/. Записи на предаванията са достъпни в каналите ни в Youtube и в Spotify, както и на адрес: https://anchor.fm/radio-glas .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Представяне на книгата на акад. Иван Юхновски-“3 март-Празникът на Освобождението по страниците на българските вестници 1885-1944 г.”Представяне на книгата на акад. Иван Юхновски-“3 март-Празникът на Освобождението по страниците на българските вестници 1885-1944 г.”

Предстои представяне на книгата на акад. Иван Юхновски-“3 март-Празникът на Освобождението по страниците на българските вестници 1885-1944 г.” На 4-ти декември (понеделник) от 14:00 ч. в експозиция “Плевенска епопея 1877

Бележки върху състоянието на Църковното Предание в България през втората половина на X в.Бележки върху състоянието на Църковното Предание в България през втората половина на X в.

Източник: Георги Канев, Бележки върху състоянието на Църковното Предание в България през втората половина на X в. В: Сб. Писания и предания в българската история. БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ 2017, изд.

Пълен текст на български на Санстефанския мирен договор с предговор от Лазар НалбантовПълен текст на български на Санстефанския мирен договор с предговор от Лазар Налбантов

Източник: trakia.eu Предговор от историка и народен певец Лазар Налбантов към пълния текст на Санстефанския прелиминарен мирен договор от 3 март 1878 година.Казано е, че народ, който не познава миналото