Главно меню - публикации,Православната духовна общност сред българите,Светила на Православието през XIX – XX в. Светила на Православието през XIX – XX в. – Св. Амвросий Оптински (Гренков)(1812 – 1891) – Житие и Акатист

Светила на Православието през XIX – XX в. – Св. Амвросий Оптински (Гренков)(1812 – 1891) – Житие и Акатист

На 10/23 октомври 1891 г. се представя пред Бога Св. Амвросий Оптински (Гренков)(1812 – 1891). На същата дата Св. Църква почита и паметта му. Св. Амвросий е представител на плеядата на Оптинските старци – едни от най-обичаните и въздействащи духовни наставници, прозорливци, изповедници и чудотворци, живели като живо дихание на светото Православно Предание от края на XVIII в. до първата половина на двадесетото столетие.

Житие на великия оптински старец иеросхимонах Амвросий

Александър Гренков е роден в 1812 г. в едно село на Тамбовска губерния. Баща му бил клисар, дядо му – свещеник. Пъргавото и весело момче било възпитано в благочестие. Никой не е очаквал, па и сам той, че ще стане монах. През 1836 г. завършил Тамбовската духовна семинария. Една година преди да завърши семинария, тежко се поболял. Дал обещание, че ако оздравее ще стане монах.

След завършване на семинарията е частен учител, а после учител в духовно училище. Четири години изминали, докато той се решил да постъпи в манастир, за да изпълни даденото обещание. през една лятна ваканция той отива за духовен съвет при един подвижник. Завърнал се в духовното училище и продължил да изпълнява своите учителски задължения, но после тайно напуснал училището и заминал за Оптина пустиня, недалеч от гр. Козелск, Калужка епархия. Той станал послушник.

Отначало му дали да преписва духовни книги. Прислужвал при старец Лъв, а сетне в един скит (постница) при духовен старец скитоначалник иеромонах Макарий. Работил там в кухнята с послушник Герасим. Бил килийник при отец Макарий четири години.

През 1842 г. е постриган в монашески чин с име Амвросий. Представен за ръкоположение за иеродякон, той и иеродякон Пафнутий при стареца се отказват като „недостойни“. Старецът им отговорил: „Така и трябва винаги да мислите!“. И с това се свършило възражението.

Три години е иеродякон. Представен за иеромонашество, на 7 декември 1845 г. пътува в гр. Калуга за ръкоположение. Бил голям студ. Той настинал и се поболял. Отразило се на стомаха му. Останал инвалид за цял живот. Страдал от катар на стомаха. Не можел добре да се храни и повръщал храната. Разбрало се, че той не ще може да изпълнява ефимерската служба и останал да помага на стареца си о. Макарий в изповедничеството. Тогава той е бил на 35 години.

През 1860 г. старецът о. Макарий починал и о. Амвросий станал главен старец в скита. Дванадесет години той е бил като негов помощник изповедник и тридесет години като главен старец.

Починал на 10 октомври 1891 година на 79 години.

При немощния старец постоянно идвали хора за съвети. Имал двама послушници, които му четели молитви, канони, акатисти. На празници – бдение в килията му. Водил голяма кореспонденция. Посещавали го знатни хора: Лев Толстой, проф. Погодин и Юркевич, Достоевски, Владимир Соловьов, чужденци, князе.

В с. Шамардино той организирал женски манастир с 500 монахини. Отишъл да ги посети, да даде ръководителни указания за различни постройки и поради застудяване на времето не можел да се завърне в Оптина. Починал в манастира.

От страна на висшето началство в лицето на епископ Виталий Калужски към него е било проявявано неблаговоление. Последният е бил недовоелн от слуховете, че старецът се преселил в Шамординския манастир. Различни лоши езици го клеветили пред владиката. Епископ Виталий искал да види стареца о. Амвросий, но не му оставало време.

През 1891 г. се получило известие, че владиката се готви да дойде. Сестрите запитали стареца: как да посрещнем владиката и какво да му изпеят при посрещането. казал, че ще му изпеят „Алилуя“. Сестрите казали, че владиката иска много да говори със стареца, да го пита по различни въпроси. О. Амвросий отговорил: „Ние с него тихичко ще приказваме, никой няма да ни чуе!“.

В 12 часа на обед на 10 октомври 1891 г. старецът о. Амвросий починал, точно когато владиката Виталий тръгнал от гр. Калуга за Шамординския манастир. Когато по пътя владиката получил телеграмата, известяваща го за смъртта на о. Амвросий, той казал: „Виждам сега, че старецът ме е поканил на опелото“.

Владиката влязъл в църквата на Шамординския манастир, когато пеели „Алилуя“. На панихидата при ковчега на покойния седем хиляди души се събрали от околностите за погребение на стареца. Тялото на починалия с ковчега на ръце било пренесено от Шамордински манастир в Оптина пустиня при крайно неблагоприятно дъждовно време.

Не веднъж батюшка о. Амвросий казвал на близките си: „Ето, целия си живот аз съм все сред народа, – така и ще умра“, и смирено добавил: „Все се занимавам с другите, а за себе си Бог знае кога ще мога да помисля“.

Превод Архимандрит Климент Рилец, по кн. „Жизнеописания отечественных подвижников благочестия XVIII и XIX веков“, октябрь, Москва, 1909 года.

Източник: Св. Амвросий Оптински (Гренков) Преподобни Амвросий Оптински (pravoslavieto.com)

Молитвена Възхвала:

Акатист на преподобния старец Амвросий Оптински (10 октомври/23 октомври)

Кондак 1

Избран угодниче Божий и чудотворче, велики отче Амвросие, оптинска похвала и дивен наставниче на цяла Русия, като прославяме изпълненото ти с подвизи изрядно житие, ти принасяме многохвалебно пение, а ти, като имаш дръзновение пред Господа, моли се за всички нас, твоите чеда, които с умиление ти зовем:

Радвай се, преподобни Амвросие, богомъдри учителю на вяра и благочестие.

Икос 1

Като подражаваше на ангелското житие, ти отхвърли красотата и лъжовността на всичко в този тленен свят и насочи стъпките си към духовния учител и прозорлив старец Иларион, за да те настави на пътя на истинното житие и да те благослови за подвига на спасението. И той, като провидя предстоящия ти богоугоден живот, те изпрати в Оптинската обител, където ти намери добро пристанище. Като виждаме това Божие произволение за теб, ти казваме така:

Радвай се, избрана от Бога клонка на благочестиви родители; радвай се, от млади години възлюбил Господа.

Радвай се, че от младини си имал усърдие към книжната мъдрост; радвай се, познал духоносното учение на светите отци.

Радвай се, че си отхвърлил преходните блага на този свят; радвай се, че неизменно си пожелал нетленните съкровища.

Радвай се, че си търсил Божията воля за спасението на твоята душа; радвай се, получил благословение за монашески път.

Радвай се, преподобни Амвросие, богомъдри учителю на вяра и благочестие.

Кондак 2

Като видя благото намерение в сърцето ти, Христос предначерта тесния и трънлив път на твоето спасение, и когато ти внезапно легна болен на смъртен одър, Му обеща, че ако те изцели, ще се предадеш на монашеския подвиг. И като стана по Божията милост от болничния одър, веднага прослави всещедрия Бог, Лекаря на душите и телата, зовейки: Алилуия.

Икос 2

Като придоби разум от Божествените писания, в страх Божи си размишлявал как ли Господ ще устрои предстоящия път на твоето спасение и как ще встъпиш в многотрудното и скръбно монашеско житие. А ние, като се удивляваме на благото ти намерение, ти пеем: Радвай се, възложил цялата си надежда на Бога Промислител; радвай се, че си търсел Неговото благоизволение.

Радвай се, защото си бил готов да понесеш всякакви изпитания, за да спасиш душата си; радвай се, защото си последвал повелята на съвестта си.

Радвай се, възненавидял мирските увеселения; радвай се, че не си възлюбил земните богатства.

Радвай се, защото цял си се посветил да работиш на Единия Бог; радвай се, че си пожелал само на Него да угодиш.

Радвай се, преподобни Амвросие, богомъдри учителю на вяра и благочестие.

Кондак 3

Утвърждавайки се във вярата със силата на любовта, си възревнувал да придобиеш евангелски живот по примера на преподобните отци на древната църква. И когато Господ ти даде разум за това благоугаждане, си възпял с умиление: Алилуия.

Икос 3

Като имаше силна вяра в благия Божи промисъл за спасението на човека, си се притекъл към честния образ на Пресвета Богородица Тамбовска, който беше твоето родителско благословение, и смирено си молил Владичицата да те упъти. А ние, като виждаме неотстъпното ти упование в милостта на Небесната Царица, ти пеем:

Радвай се, вярно и възлюбено чедо на Божията Майка; радвай се, тайно постигане на силата на свещения Й покров.

Радвай се, добронравен пазителю на родителското благословение чрез Нейния Образ; радвай се, благоговеен почитателю на усърдната Застъпница.

Радвай се, защото многократно през нощта си възнасял слъзни молитви към Нея; радвай се, защото си получил небесната Й помощ. Радвай се, защото така си придобил сладостно утешение в сърцето; радвай се, защото си приел умиление в блага тишина.

Радвай се, преподобни Амвросие, богомъдри учителю на вяра и благочестие.

Кондак 4

Воден от буря от помисли, си отишъл в обителта на преподобния Сергий Радонежки, за да укрепи всеруският чудотворец и учител на монашеското дело сърцето ти за подвига на предстоящото иноческо поприще, преизобилно изливайки от раката с честните си мощи елея на благодатна помощ. И като си се умилил сърдечно там, с радост си възкликнал: Алилуия.

Икос 4

Като чу за великото житие и благочестието на богомъдрите отци и старци на Оптина пустиня, тайно си оставил света и всичко в него, и си дошъл дръзновено в обителта със смирена душа, за да угодиш на Бога и да се спасиш. А ние, като видяхме голямата ревност в душата ти, ти принасяме хвалебна песен:

Радвай се, презрял тленните блага на този свят; радвай се, познал църковната сладост.

Радвай се, вселил се в светата обител; радвай се, отдал се целият на Бога.

Радвай се, неленостно изпълнил Божиите заповеди; радвай се, сладко вкусил плода на Христовото учение.

Радвай се, ревнителю за подвизите на светите отци; радвай се, неуморен пазителю на душевна чистота.

Радвай се, преподобни Амвросие, богомъдри учителю на вяра и благочестие.

Кондак 5

Богосъздадената пустиня те прие като Отеческо обятие, ти кротко си се поселил в нея и там си понесъл първо трудовете на послушанието в келията на великия старец – богопросветения Лев, от когото си бил наставен в духовното дело. И като си видял сладостта на отричането от своята воля, си възкликнал: Алилуия.

Икос 5

Като видяха твоето монашеско преуспяване, отците в пустинята те облякоха в ризата на великата схима и Подвигоначалникът Христос те сподоби да се приобщиш с благодатта на ангелския чин, заради което ти пеем:

Радвай се, възлюбил Бога от цялото си сърце; радвай се, послужил Му от цялата си душа.

Радвай се, твърдо утвърдил вярата чрез много трудове; радвай се, въоръжил се с надеждата за помощ свише.

Радвай се, съкровище на евангелската любов; радвай се, вместилище на даровете на Светия Дух.

Радвай се, доблестен воин на монашеските подвизи; радвай се, предивни подражателю на равноангелското житие.

Радвай се, преподобни Амвросие, богомъдри учителю на вяра и благочестие.

Кондак 6

Показал си се проповедник на Православната вяра и на истинския живот в Иисуса Христа, като си отричал противните на Евангелието и на Църквата учения и много пъти си обръщал заблудените към Животодателя Христа, пеейки благодарно: Алилуия.

Икос 6

Като многосветла свещ си възсиял над руската земя, просвещавайки със светлината на истината всеки човек, който идва при тебе; хората, обременени от много грехове и скърби, намериха в теб богоразумен наставник на благочестие и добър отец на всички немощни, страдащи и унизени, и ти пеят така:

Радвай се, светилниче на православната руска страна; радвай се, огледало на Божествената любов.

Радвай се, стълбе на апостолската вяра; радвай се, камък на надеждата за вечен живот.

Радвай се, боговдъхновен наставниче при всякакви беди; радвай се, грижлив проповедниче на покаянието.

Радвай се, лекарю на телесните недъзи; радвай се, целителю на душевните болести.

Радвай се, преподобни Амвросие, богомъдри учителю на вяра и благочестие.

Кондак 7

Като искаше да последваш Самия Христос, усърдно си Му подражавал, взел си игото Му и като си се научил от Него на кротост и смирение, си придобил покой на душата, винаги зовейки: Алилуия.

Икос 7

Нова и дивна звезда на светостта се яви на църковното небе, когато си възлязъл по духовната лествица към ангелоподобното съвършенство, разпрострял си лъчите на любовта си по лицето на цялата руска земя и си привлякъл към себе си и знатните, и простите, и мъдреците, и немъдрите на този век, които ти пеят така:

Радвай се, град, който стои навръх планина; радвай се, светило, прогонващо мрака на незнанието.

Радвай се, лекарю на всички немощни; радвай се, защото избавяш от беди и от вражеско прелъстяване.

Радвай се, утешителю на печалните; радвай се, духовен хранителю на жадните.

Радвай се, изобличителю на хитрословесните мъдрувания на този век; радвай се, защото наставяш много заблудени на пътя на истината. Радвай се, преподобни Амвросие, богомъдри учителю на вяра и благочестие.

Кондак 8

Бил си странник и пришълец в земния свят, и търсач на небесния град, понесъл си теготите и немощите на ближните, търсещи помощ от теб, и така си изпълнил закона Христов, пеейки с благодарност: Алилуия.

Икос 8

Цял изпълнен с огъня на Божествената любов, си носил многотрудния кръст на телесните болести през целия си монашески живот, с търпение спасявайки душата си по словата на Христовото Евангелие; и всички ние, които си научил на безропотно носене на кръста, ти зовем така:

Радвай се, водителю на търсещите спасение; радвай се, образ на истинското послушание.

Радвай се, сам претърпял тежки недъзи докрая; радвай се, че си научил на търпение идващите при теб с болести и печали.

Радвай се, защото изрядно си се грижел за душите на твоето паство; радвай се, хранителю на жадните за вечен живот.

Радвай се, покровителю на обидените; радвай се, вразумителю на непокорните пред Божията воля.

Радвай се, преподобни Амвросие, богомъдри учителю на вяра и благочестие.

Кондак 9

Изпитал си болестите и немощите на цялото човешко естество, разпъвайки плътта със страстите и похотите, с молитва неуморно си прогонвал наветите и изкушенията на лукавите духове, и така си научил всички да противостоят на дяволските козни, зовейки с вяра: Алилуия.

Икос 9

С Божието слово и чистия си живот си отхвърлил суетните мъдрувания, непознаващи силата на Православната вяра, и наистина си възсиял като светозарен стълб на благочестието и пазител на светоотеческото предание, усърдно превръщайки древните писания на отците във вразумителни наставления. А ние, като се удивляваме на твоите трудове, ти пеем така:

Радвай се, диаманте на правата вяра; радвай се, сила на живота по вяра.

Радвай се, насадителю на духа на благочестие; радвай се, сеятелю на християнски добродетели.

Радвай се, преуспяване на подвизи на старчеството; радвай се, духовно просвещение на множество монаси.

Радвай се, защото си ги привел към спасение; радвай се, защото си обърнал много грешници към покаяние.

Радвай се, преподобни Амвросие, богомъдри учителю на вяра и благочестие.

Кондак 10

Показал си се верен пътеводител на търсещите Царството Небесно, помагайки им да се спасят, насочвайки и мирското, и духовното; а в края на живота си много трудове си положил да устроиш бедната Шамординска обител, та сестрите да придобият душевен покой и спасение, пеейки хвалебна песен: Алилуия.

Икос 10

Стена и прибежище си бил на твоите чеда, пазейки ги с непрестанни молитви от демонските навети; вдъхновявал си ги за невидимата бран с духовете на злобата, със смирение побеждавайки гордостта и славолюбието. Като се радваме за това, ти зовем:

Радвай се, угасил вражите стрели; радвай се, победил демонските полкове.

Радвай се, освободил пленените от духовете на злобата; радвай се, извел от тъмницата на страстите душите на мнозина.

Радвай се, с любов и молитви обърнал заблудените към Бога; радвай се, добри ностойниче на сираци и вдовици.

Радвай се, богоносен наставниче на монаси и на монахини; радвай се, доброгласен проповедниче на смиреномъдрие и кротост.

Радвай се, преподобни Амвросие, богомъдри учителю на вяра и благочестие.

Кондак 11

Умилено пение ти принасяме, като на бърз помощник в нужди и печали на всички, които с вяра и любов се притичат към теб, защото до края на дните си си бил чедолюбив отец на страдащите и обременените, и на душите, чакащи утешение. Така дивният в Своите светии Бог наистина се прославя чрез теб, а ние непрестанно ти зовем: Алилуия.

Икос 11

От всички краища на руската страна видяха в теб светилник на добродетели, отче наш Амвросие, когато в търпение и смирение завърши земното си странстване, изпълни всичко, което ни заповяда Христос в Своето Си учение, и се пресели от земята на небето, влизайки в радостта на своя Господ, като верен раб Христов. Като се радваме за това, ти пеем:

Радвай се, усърден слуга, изпълнил волята на Господаря си; радвай се, воине Христов, оставил житейската суета.

Радвай се, че си послужил на Единия Бог; радвай се, че всички Божии заповеди си изпълнил.

Радвай се, удостоен с небесните обители; радвай се, приобщен към горната слава.

Радвай се, наследниче на вечния живот; радвай се, угодниче Божий прехвални.

Радвай се, преподобни Амвросие, богомъдри учителю на вяра и благочестие.

Кондак 12

Наследил си Божията благодат като неукрадимо съкровище и си придобил тихо, безметежно пристанище на небесата. По Божий промисъл си бил прославен и причислен към лика на светиите на тържествата за хиляда години от кръщението на Русия. Сега, като облажаваме святата ти памет, всички пеем: Алилуия.

Икос 12

Като възпяваме всенародното ти прославление и намирането на честните ти мощи, ти възнасяме смирени молитви като благоуханно кадило: не забравяй чедата си, които почитат святото ти име и зоват към теб с благодарност:

Радвай се, Амвросие, едноименен на Божественото безсмъртие; радвай се, честна похвала на Православната Църква.

Радвай се, причастниче към лика на светите угодници; радвай се, сътаинниче на сонма на преподобните отци.

Радвай се, крепък наш застъпниче пред престола на Всевишния Бог; радвай се, топъл наш ходатаю пред Божия съд.

Радвай се, пътеводителю на нас, странстващите в долината на плача; радвай се, непрестанен молитвениче за цялата руска земя.

Радвай се, преподобни Амвросие, богомъдри учителю на вяра и благочестие.

Кондак 13

О, дивний угодниче Христов и Чудотворче, преподобни отче наш Амвросие, приеми сега това малко моление от недостойните си чеда, не ни оставяй в скърби и болести, ела и ни протегни ръка за помощ, настави ни на пътя на покаянието и спасението, в което да се избавим от вечните мъки, та с теб винаги да славим Бога, пеейки Му: Алилуия.

(Този кондак се чете три пъти, и след това Икос 1 и Кондак 1.)

Молитви към преподобния старец Амвросий Оптински

О, велики старче и угодниче Божий, преподобни наш отче Амвросие, оптинска похвала и учителю на благочестие на цяла Русия! Славим смиреното ти житие в Христа, с което Бог превъзнесе името ти още на земята, а след отшествието ти те увенча с небесна чест в чертога на вечната слава. Приеми сега моление от нас, недостойните твои чеда, които те почитаме и призоваваме святото ти име. С твоето застъпничество пред Божия престол ни избави от всички скръбни обстоятелства, от душевни и телесни недъзи, от зли напасти, от разрушителни и лукави изкушения. Изпрати на отечеството ни мир, тишина и благоденствие от Великодаровития Бог. Бъди неизменен покровител на светата обител, в която си преуспявал в подвизи и си угодил във всичко на прославяния в Троица наш Бог, на Когото подобава всяка слава, чест и поклонение, на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.

***

О, всечестни старче на преславната и дивна Оптина пустиня, преподобни и богоносни отче наш Амвросие, прекрасно украшение на Църквата и благодатен светилник, който с небесна светлина озаряваш всички, който обилно услаждаш и развеселяваш душите на верните! С вяра и трепет падаме пред целебната рака със светите ти мощи, които милостиво си дарил за утешение и помощ на страдащите, и смирено те молим със сърце и уста, отче свети: като наставник и учител на благочестие, пастир и лекар на душевните и телесните ни недъзи, погледни към чедата си, които твърде много съгрешават със слова и дела и ни посети с голямата си и свята любов, в която славно си преуспял още в земните си дни, и най-вече след праведната ти кончина, наставлявайки в правилата светите и богопросветени отци, и вразумявайки ни в Христовите заповеди, в които добре си се потрудил до последния си час на многотрудния си монашески живот. Измоли за нас, немощните душевно и бедстващи в скърби, благоприятно и спасително време за покаяние, истинско изправление и обновление на нашия живот, в който ние, грешните, се осуетихме с ум и сърце, предадохме се на непотребни и люти страсти, на безбройни пороци и беззакония. Затова ни приеми, запази и ни покрий с твоя многомилостив покров, изпрати ни благословение от Господа, за да понесем благото Христово иго с дълготърпение до края на дните ни, в очакване на бъдещия живот и Царство, където няма печал, нито въздишка, но живот и безкрайна радост, преизобилно изтичаща от Единия, Всесвят и Блажен Източник на безсмъртие – покланяемия в Троица Бог – Отец и Син, и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.

Тропар

Като към целебен извор прибягваме към теб, Амвросие, отче наш. Ти ни наставляваш в пътя на спасението, с твоите молитви ни пазиш от беди и напасти, утешаваш ни в телесни и душевни скърби, учиш ни на смирение, търпение и любов. Моли Човеколюбеца Христа и усърдната Застъпница за спасението на нашите души.

Източник: “Акатисти, том 3”, издателство “Православно отечество”

Източник на Акатиста: Отец Владимир Дойчев

Откъси от духовното наследство на Св. Амвросий:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Житие на св. преподобни Софроний Български (Софийски)Житие на св. преподобни Софроний Български (Софийски)

На 28 май се чества паметта на още един от покровителите на българската столица – св. преподобни Софроний Български (Софийски) (втора половина на XV – началото на XVI в.) Житие

Предстои представяне на новата книга на ставрофорен иконом Дончо Александров „Светлината на живота“Предстои представяне на новата книга на ставрофорен иконом Дончо Александров „Светлината на живота“

Източник: mitropolia-varna.org От печат излезе новата книга на ставрофорен иконом Дончо Александров „Светлината на живота“. Официалното ѝ представяне ще се състои на 24.10 (понеделник) от 18.00 ч. в залата на Юнашкия салон във Варна

Св. Григорий, епископ БългарскиСв. Григорий, епископ Български

На 8 януари се празнува паметта на българския светец Григорий, български епископ от X век. Св. Григорий, епископ Български Свети Григорий е български монах и книжовник от 10 век. Сведенията за този светец