Шестнадесетите Цар-Шишманови дни и научни четения се проведоха в Самоков

Източник: mitropolia-sofia.org

За шестнадесети път в Самоков бяха организирани международните Цар-Шишманови дни и научни четения на Асоциация „Онгъл“. Те се проведоха от 30 септември до 2 октомври и в тях взе участие столичният свещеник иконом Дилян Цветков, предстоятел на княжевския храм „Св. пророк Илия“.

Тази година научният симпозиум бе на тема „Етнос и култура: между локуса и универсума“. Форумът бе посветен на няколко годишнини: 300 години от рождението на св. преп. Паисий Хилендарски (Самоковска епархия, 1722 г.); 200 години от издаването на „Додатък към Санктпетербургските сравнителни речници на всички езици и наречия, с особен оглед към български език“ от сръбския езиковед и фолклорист Вук Караджич (1822 г.); 140 години от рождението на българския езиковед, славист и етнограф чл.- кор. акад. Стоян Романски (1882–1959).

Организатор на събитието бе Община Самоков, Исторически музей – Самоков, Имресарско-издателска къща „Род“ и Асоциация„Онгъл“. Сред учредителите на Асоциация „Онгъл“ и активни участници до днес са дфн. Росен Малчев, доц. д-р Константин Рангочев от Института по информатика и математика към БАН, проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей – Русе, етнографите Искра Тодорова и Десислава Тихолова, журналистът Цвета Ненова.

В четиридесет и вторите научни четения на Асоциацията „Онгъл“ са включени теми като: „Св. Паисий Хилендарски в изобразителното изкуство и иконописта“, „Самоков и въображаемият въпрос за родното място на св. Паисий Хилендарски“, „Употреби на паремии в съвременните медии“, „За една късна и неизвестна поема за Паисий Хилендарски от Михаил Ковачев (1962 г.)“, „Епиграфската и археографска експедиция на Асоциация „Онгъл” в православни храмове от Самоковската духовна околия“, „Известно и неизвестно за Алекси Атанасиу Зограф“, „Стенописи от Коста Геров-Антикаров в района на Самоков“, „Тракийските олтари – теренна реставрация, значимост, опазване“ и много други.

Събитието бе открито от кметът Владимир Георгиев, който подкрепя ежегодното провеждане на научния форум. Поздрав към участниците бе отправен от доц. д-р Константин Рангочев, председател на Асоциация “Онгъл”. Той представи в резюме историята на Асоциацията, както и постиженията в изследователската дейност. В последствие в изнесения доклад той подчерта, че именно благодарение на задълбочената изследователска дейност са изнесени исторически факти за лобното място на цар Иван Шишман и родното място на Паисий Хилендарски.

Иконом Дилян Цветков, предстоятел на столичния храм „Св. пророк Илия”, кв. „Княжево“, тази година представи своята тема: „Свети Илия и Бали ефенди. Една история за съжителството на две вероизповедания“. В нея той разказва за Бали ефенди – мюсюлмански духовник с високи морални качества и с толерантност към християнското население, последовател на религиозното течение Ибн ал Араби, което се е борило против многото мюсюлмански религиозни секти, живял в Княжево и основал “теке” – манастир, с благотворителни цели. Прославил се като “витошкия знахар”, защото лекувал болести с лечебни растения. В негова памет била изградена куполна гробница в Княжево, която са почитали поклонници от целия Балкански полуостров, а днес се намира в двора на църквата „Св. пр. Илия“.

В рамките на Международния симпозиум бе проведен и ХVII-я фестивал на културно-историческия и природонаучния филм и фотография „Балканска културна филмотека“. Присъстващите видяха филми като: „Странните образи Господни“, научно-популярен филм за иконографията на Иисус Христос, „Занаятите: Между музея и съвременността“, „При аязмото на света Марина, Пороище до Разград“, „VIA SACRA“ – научнопопулярен филм за сакралните места в района на Асеновград и др.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Асоциация „Онгъл“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

В Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“ ще се провеждат терапевтични срещи за близки на зависимиВ Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“ ще се провеждат терапевтични срещи за близки на зависими

Източник: dveri.bg Екипът на Клиника за интензивна терапевтична помощ „28 дни, за да си чист“ ще провежда редовни срещи с близки и роднини на хора със зависимости в Енорийския център на

Среща-разговор на тема „Европейските ценности в контекста на съвременния свят“ проведе Неврокопският митрополит Серафим със студентиСреща-разговор на тема „Европейските ценности в контекста на съвременния свят“ проведе Неврокопският митрополит Серафим със студенти

Източник: swu.bg Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим се срещна със студенти, докторанти и преподаватели от Философския факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Станалата вече традиционна среща бе на тема „Европейските