Сборник, посветен на 120-годишнината на храм „Рождество Христово“ край гр. Шипка

През месец септември 2022 г. се състоя тържествено честване 120-годишнината на храм „Рождество Христово“ край град Шипка. Храмът е издигнат с руски средства през 1902 г. върху земя, която дарена от жителите на гр. Шипка. Събитието бе ознаменувано с богослужения, изложба и научна конференция – програмата и повече информация за протичането на събитието можете да откриете ТУК и ТУК. За честванията по повод годишнината е подготвен и сборник, който вече е достъпен на книжния пазар и на няколко пъти е представян пред публика в рамките на настоящата 2022 г. В книгата са включени научни доклади и изследвания, посветени на изграждането и историята на храма. За замисъла на сборника и историята зад изтеклите 120 години разказва д-р Чавдар Ангелов – директор на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа” – по повод представяне на иданието, което се проведе на 27 септември 2022 г. в Музея на Възпаждането в. гр. Варна:

Със сборника се отбелязват 120 години от освещаването на храма, извършено на 15 септември 1902 г. от старозагорския митрополит Методий Кусев – един от бележитите български духовници и възрожденци. Тържествата продължават три дни и завършват на 18 септември с военен парад. Според вестник „Военни известия“ в бр. 91 от 19 септември 1902 г. той бил наблюдаван от многохилядно население.   

Идеята за изграждане на храм, близо до паметните места с най-тежки боеве от войната 1877-1878 г. възниква още в самия край на войната. Земята е дарена от жителите на село Шипка. Одобрен е проектът на арх. Антоний Йосифович Томишко. Съградена и крипта. Подът и стъпалата са от сив калоферски гранит. Иконостасът на храма е по проект на арх. Померанцев и е изработен е от липово дърво от резбари в ателието на Юнг в Санкт Петербург, като след завършването му е изцяло позлатен. Иконите са дело на монаси от манастира „Св. Пантелеймон“ в Атон.

Освещаването на храма съвпада и с тържествата по повод 25-тата годишнина от  Освобождението на България.

Цялото интервю на д-р Чавдар Ангелов може да бъде чуто в звуковия файл: bnr.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Обръщение на архим. Константин, игумен на манастира Св. Панталеймон“, Велики Преслав относно т. нар. „Богомилски събор“Обръщение на архим. Константин, игумен на манастира Св. Панталеймон“, Велики Преслав относно т. нар. „Богомилски събор“

Източник: Всемирното Православие – (globalorthodoxy.com) … Обръщение на архимандрит Константин, игумен на манастира „Свети Пантелеймон“, Велики Преслав, относно намерението да бъде проведен т.н. „Събор на богомилите“ в града Братя и