Армия и общество,Главно меню - публикации,Периодът 1886 – 1913 - прочити,Църква, култура, общество НВИМ представя изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив“ във варшавския Кралски музей Лаженки

НВИМ представя изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив“ във варшавския Кралски музей Лаженки

Източник и снимков материал: militarymuseum.bg

В Деня на Независимостта Националният военноисторически музей откри изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив“ в Кралския музей Лаженки във Варшава, Полша. Посветена на 110-ата годишнина от началото на Балканската война, тя представя 42 художествени произведения на 16 от най-изявените художници, творили в България в началото на ХХ век.

„Само четири години след обявяването на Независимостта много от авторите, чиито платна са включени в изложбата, са мобилизирани или се включват като доброволци в Балканската война, а по време на Първата световна война те вече са със статут на „военни художници“. Това поясни Деяна Костова от Националния военноисторически музей. Тя подчерта, че в произведенията може да се види цялата палитра от емоции, които хората на изкуството изживяват при сблъсъка с жестоката реалност – от тъгата и безнадеждността до отрицанието на реалността и естествения порив за запазване на живота.

Н. Пр. Маргарита Ганева – извънреден и пълномощен посланик на България в Полша поздрави присъстващите с празника и изтъкна неговата значимост за историята на България.

Зам.-директорът на Кралския музей Лаженки приветства екипа, реализирал изложбата, и изрази своята увереност, че това е началото на едно дълготрайно партньорство.

На събитието присъстваха представители на дипломатическия корпус, представители на Министерството на културата, Министерство на отбраната, Министерство на външните работи, на регионалното развитие и инфраструктурата на Полша, колеги и гости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Покана за научна конференция „Априлски четения“, посветена на 135-та годишнина от създаването на СУ “Св. Климент Охридски”Покана за научна конференция „Априлски четения“, посветена на 135-та годишнина от създаването на СУ “Св. Климент Охридски”

Източник: Научна конференция „Априлски четения“ | Facebook … Факултетният студентски съвет на Историческия факултет има удоволствието да Ви покани на научната конференция „Априлски четения“, посветена на 135-та годишнина от създаването

Във Варна се проведе научно-практически семинар на тема: „Образование и ценности“Във Варна се проведе научно-практически семинар на тема: „Образование и ценности“

Източник и допълнителен снимков материал: mitropolia-varna.org … С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 28 ноември 2022 г. в град Варна беше проведен научно-практически семинар на