НВИМ представя изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив“ във варшавския Кралски музей Лаженки

Източник и снимков материал: militarymuseum.bg

В Деня на Независимостта Националният военноисторически музей откри изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив“ в Кралския музей Лаженки във Варшава, Полша. Посветена на 110-ата годишнина от началото на Балканската война, тя представя 42 художествени произведения на 16 от най-изявените художници, творили в България в началото на ХХ век.

„Само четири години след обявяването на Независимостта много от авторите, чиито платна са включени в изложбата, са мобилизирани или се включват като доброволци в Балканската война, а по време на Първата световна война те вече са със статут на „военни художници“. Това поясни Деяна Костова от Националния военноисторически музей. Тя подчерта, че в произведенията може да се види цялата палитра от емоции, които хората на изкуството изживяват при сблъсъка с жестоката реалност – от тъгата и безнадеждността до отрицанието на реалността и естествения порив за запазване на живота.

Н. Пр. Маргарита Ганева – извънреден и пълномощен посланик на България в Полша поздрави присъстващите с празника и изтъкна неговата значимост за историята на България.

Зам.-директорът на Кралския музей Лаженки приветства екипа, реализирал изложбата, и изрази своята увереност, че това е началото на едно дълготрайно партньорство.

На събитието присъстваха представители на дипломатическия корпус, представители на Министерството на културата, Министерство на отбраната, Министерство на външните работи, на регионалното развитие и инфраструктурата на Полша, колеги и гости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Йоан Екзарх – първият български философЙоан Екзарх – първият български философ

Георги Канев Сред плеядата забележителни книжовници от златния Симеонов век на българската култура заема своето място и Йоан Екзарх. Името на този средновековен български литератор рано влиза в аналите на славистиката.

За приноси в опазването на българското културно-историческо наследство свещеник Александър Чъкърък е предложен за награждаванеЗа приноси в опазването на българското културно-историческо наследство свещеник Александър Чъкърък е предложен за награждаване

Източник: desant.net Правителството предложи на президента да награди отец Александър Чъкърък с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен. Отличието е за големите му заслуги за опазване на

Ловчанска св. митрополия вече разполага с обновена сграда за нуждите на епархийското общообразователно училищеЛовчанска св. митрополия вече разполага с обновена сграда за нуждите на епархийското общообразователно училище

Източник: predanie.bg С тържествена церемония на 11 октомври 2022 г. областният управител на Област Ловеч инж. Светослав Славчев връчи договора и ключовете на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил на сградата