Главно меню - публикации,Допънителни новини,Просветна и социална дейност в БПЦ Храм, посветен на Св. пророк Илия бе осветен в село Нова Върбовка, Стражишко

Храм, посветен на Св. пророк Илия бе осветен в село Нова Върбовка, Стражишко

Източник: dobrotoliubie.com

След близо 30 години разруха в Нова Върбовка отново се чу звън на камбана, съобщава в-к „24 часа“. Запуснатата църква в селото, под чийто полуразрушен покрив молитви няма от 90-те години на миналия век, е изцяло реставрирана и бе осветена от Великотърновския митрополит Григорий.

Обновяването на вековния храм „Св. пророк Илия“, който вече грее и с позлатено кубе, е по инициатива и с дарение на проф.Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на „Минстрой Холдинг“ и на Българската минногеоложка камара.

Проф. Вълканов е родом от стражишкото село и никога не е прекъсвал връзката си с него. „Половината църква я намаше, но за два месеца и половина успяха да я направят“, казват местните, за които освещаването бе истински празник. 

„Всичко това можем да направим благодарение на вашата ревност към божия храм, вашата ревност и патриотизъм не само към Отечеството, но и към това хубаво село. Който дарява, от Бога получава много повече и много е по-сладко да дариш, отколкото да вземаш“, обърна се към благодателя митрополит Григорий.

„През 1992 г. тук бе опелото на моя баща. Като видях в какво състояние е църквата, се разплаках“, спомни си проф. Вълканов и допълни: „Мисля, че точно сега имаме страшно много нужда от вяра – вяра в хората, вяра в политиците, вяра в Бога, за да могат хората да живеят по-добре, защото на всички е трудно“. 

Освен обновена църква благодарение на благодетеля в Нова Върбовка имат ново читалище и уредена библиотека. Половин милион е сумата, вложена в новите придобивки. „Старата сграда на читалището е до църквата, но когато дарителят изяви желание да реновира и сграда на читалището, взехме решение на общинския съвет и в сградата на кметството, където е библиотеката, предоставихме още две помещения, които г-н Вълканов с негови средства възстанови. Прехвърлихме и библиотеката, обзаведена с нови стелажи и читалня. Изключително сме благодарни, че има още останали добри хора като него, които по своя воля върнаха живота на храма и читалището“, каза кметът на община Стражица Йордан Цонев.

„Аз съм роден в това село, израснал съм тук, до 8-ми клас съм учил и съм много свързан с това място. Помня в 60-те и 70-те години на миналия век читалището имаше самодеен колектив, оркестър, църквата беше пълна с хора. Но всичко след това абсолютно западна, без поддръжка, без средства. Доста хора след това напуснаха селото. Реших да помогна“, разказа дарителят.

Навремето в селото са живели 3000 човека, сега постоянните му обитатели са 120. А проф. Вълканов се надява, че с новите придобивки Нова Върбовка ще се възроди. Вече са започнали да идват и чужди граждани – има 6 английски семейства и едно африканско. „Хората, започват да си идват, да се връщат, като има църква, читалище, те заслужават“, казва той. Допълва, че изпитва чувства на удовлетвореност, на радост, на изпълнен дълг. 

„Хората които имат възможности трябва да дават, да даряват, да поддържат. Аз това го правя непрекъснато и не само в моето родно село, но на много места – в църкви в Русе, в Бургас, сега в нова църква в кв.“Изгрев“ в София. В Минно-геоложкия университет, където съм председател на настоятелството, даряваме зали, техника, стажантски програми, стипендии. Човек трябва да живее по този начин – да дава“, убеден е професорът. Отварянето на храма „Св. пророк Илия“ и на читалището Николай Вълканов се превърна в общоселски празник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Възобнови работата си кухнята за бедни при храм „Св. Архангел Михаил”, ВарнаВъзобнови работата си кухнята за бедни при храм „Св. Архангел Михаил”, Варна

Източник: arhangel.bg … На 10 декември, след повече две години прекъсване, беше възобновена милосърдната дейност Трапеза за хора в нужда в храм „Св. Архангел Михаил”. Всяка събота в доброволци ще приготвят топла

Български митрополити се срещнаха с деца и младежи по повод Рождество ХристовоБългарски митрополити се срещнаха с деца и младежи по повод Рождество Христово

Източник: dveri.bg … По установена вече традиция дните между Игнажден и Рождество Христово част от митрополитите посветиха на срещи и беседи с деца и младежи, за да засвидетелстват вниманието на

Митрополит Теодосий (Снигирьов): Световната общност застава в защита на Украинската православна Църква (УПЦ)Митрополит Теодосий (Снигирьов): Световната общност застава в защита на Украинската православна Църква (УПЦ)

Източник: Glasove.com … От пролетта на 2023 г. все-повече представители на поместни православни църкви осъждат гоненията и репресиите, на които е подложена Украинската православна Църква (УПЦ) от страна на властите