Житие и Акатист на св. преподобни Прохор Пшински

На 15 януари (заедно с паметта на св. преподобни Гавриил Лесновски) се празнува паметта на св. преподобни Прохор Пшински – един от единородните духовни следовници на българския народен покровител, св. Йоан Рилски.

Житие на св. преподобни Прохор Пшински

Преподобният Прохор Пшински по произход бил българин от благочестиви родители из областта Овче поле в Северна Македония. Той бил подарен от Бога на бездетните родители заради техните молитви и всмукал заедно с млякото на майка си и нейното високо благочестие.

Когато възмъжал, родителите му настоявали да го оженят. Но той чул веднъж в храма думите на Спасителя: „Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене“, (Мат. 10:37) оставил всичко и тайно се уединил в пустинната планина над река Пчиня, близо до сегашния град Враня в Югославия. В една пещера, в която извирала вода, той преживял 32 години.

Св. Иоаким Осоговски, Св. Гавриил Лесновски и Св. Прохор Пшински.
Мозайка на една от вратите на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София

Веднъж уплашена сърна прибягала при него, подгонена от някакъв ловец, който скоро се появил. Преподобният при първа среща нарекъл ловеца по име и му предсказал, че скоро ще стане византийски император.

В онова време България се намирала под византийско робство (1018 – 1186 г.). И действително, подир някое време този човек се възцарил под името Роман Диоген (1067-1071 г.). Удивен от изпълнението на това предсказание, той открил нетленните мощи на вече покойния Прохор Пшински и на мястото на неговото подвижничество построил голям храм на името на светеца. Там били положени неговите свети мощи и се събрало монашеско братство. Този манастир съществува и досега.

Преподобният Прохор Пшински починал на 14 септември, но поради великия празник Въздвижение на светия кръст празнуването на паметта му е пренесено на 15 януари. В неговия манастир празнуват паметта му на 19 септември.

Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

Молитвена възхвала:

Акатист на Св. преподобни Прохор Пшински

КОНДАК 1

Избран от началника и завършителя на вярата Иисуса Христа за драгоценен съсъд на Неговата божествена благодат, доблестен подвижниче и чудотворче, всеблажени отче Прохоре Пшински! Като почитаме с благоговение твоите подвизи, радостно ти зовем:

Радвай се, преподобни отче Прохоре, равноангелни!

ИКОС 1

Творецът на ангелите и Първородният във вселената Господ на славата те удостои с велика слава на Небесата заради равноангелния ти живот на земята, Прохоре досточудни, за което приеми и от нас, грешните, тези малки похвали:

Радвай се, похвала на постниците; радвай се, прогонителю на чревоугодния бяс.

Радвай се, крепосте на Православието; радвай се, изкоренителю на ересите.

Радвай се, незалязващо светило на вселената; радвай се, зорнице, разпръскваща духовния мрак.

Радвай се, горещ молитвениче за православните люде; радвай се, изобличителю на нерадивите към молитва.

Радвай се, твърд изповедниче на вярата; радвай се, лечителю на неверието.

Радвай се, яка котва на християнската надежда; радвай се, победителю на малодушието.

Радвай се, преподобни отче Прохоре, равноангелни!

КОНДАК 2

Виждайки благородството, богобоязливостта и милосърдието на съпрузите Иван и Мария, и че те постъпват безпорочно по всички заповеди и наредби Господни, Бог се смили над тях и сне укора заради безплодието им между човеците, като им дарува благословен и преблагословен син Прохор, та всички с умиление да зоват на Пресветата Троица: Алилуия!

ИКОС 2

Разум Христов си придобил още от млада възраст, богомъдри Прохоре, научавайки от свещените Писания, че само праведността е безсмъртна, а неправдата причинява смърт. Затова и от всичката си душа, и с всичката си сила, и с всичкия си разум през целия си живот си търсел Царството на Бога и Неговата правда, за което те облажаваме така:

Радвай се, ти, който със своето раждане си зарадвал скърбящите си родители; радвай се, непрестанно веселие и на твоя Ангел Пазител.

Радвай се, благословен плод на боговенчани родители; радвай се, райска клонка от благочестив род.

Радвай се, възпитан в учение и наставление Господне, радвай се, защото още от детство си познавал свещените Писания.

Радвай се, блажени, защото си бил гладен и жаден за Божията правда; радвай се, защото си се наситил с нея.

Радвай се, жилище на Източника на всички блага – Светия Дух; радвай се, последвал живота, вярата и любовта на всички светии.

Радвай се, ти, който даруваш умиление и смирение на сърцата ни; радвай се, защото Господ е бил твоя твърдиня, твоя крепост и твой избавител.

Радвай се, преподобни отче Прохоре, равноангелни!

КОНДАК З

Силата на Всевишния те освободи, преподобни, от робството на тоя свят, който цял лежи в злото, и както птица се избавя от примка на ловци, така душата ти се спаси от тоя опак род, когато се посели в пустинята, където до сетния си дъх послужи на Бога, всякога зовейки: Алилуия!

ИКОС З

Изпълнен с благодат и укрепяван от Светия Дух, ти, богомъдри, си отхвърлил желанието на родителите си да те съчетаят с тленна невеста, а си се венчал с пустинята и нейния зимен мраз и летен зной, където като безплътен си беседвал единствено с Бога. Приеми от нас, привързаните към света с неговите суетни удоволствия, тези похвални слова:

Радвай се, победил с пустинния зимен мраз зноя на страстите; радвай се, сразил сърдечния хлад със зноя на топлите сълзи и гореща молитва. Радвай се, поселил пустинята с легиони Ангели; радвай се, превърнал онова диво и страшно място в нов Иерусалим.

Радвай се, живял в малка пещера като в царски палати; радвай се, защото си се хранил с диви плодове, треви и корени.

Радвай се, защото върху тебе се изпълниха пророческите думи: „станах като добиче пред Тебе“!; радвай се, живял като Господа със зверовете в пустинята.

Радвай се, наставниче на младите; радвай се, утешение на старите.

Радвай се, бърз помощниче на усърдно прибягващите към тебе; радвай се, защото изливаш от мощите си дивни изцеления на болните.

Радвай се, преподобни отче Прохоре, равноангелни!

КОНДАК 4

Като имаше в сърцето си буря от безпокойство и не знаейки кой от двата пътя да избере – пътя на превъжделеното девство или пътя на благословеното съпружество, божественият момък Прохор отправи стъпките си към храма Господен, и там след като чу, че който остави жена или деца заради Христовото име, ще наследи живот вечен, заплака с душата си и се помоли Бог да го настави към пътя на спасението, възпявайки: Алилуия!

ИКОС 4

Като чу сладките Евангелски слова за наградата от следването на пресладкия Иисус, богоносният Прохор, щом излезе от църква, избяга в планината, и както еленът се устремява към водни потоци, така и той се устреми към горската пустиня.

Помоли се за нас, устремените към суетните наслади на тоя век, богохвални, и приеми от нас тези похвални песни:

Радвай се, обикнал Христа Господа повече от всичко; радвай се, оставил къща и родители заради Царството Божие.

Радвай се, намерил покой за душата си в храма на живия Бог; радвай се, защото с това ни даваш пример в църква да търсим избавление от сполетяващите ни беди.

Радвай се, подвижниче на съвършеното настяжание; радвай се, неувяхващо цвете на девствената чистота.

Радвай се, златен съсъде на Христовото послушание; радвай се, постигнал съвършена мъртвост за света.

Радвай се, неуморим тружениче на деятелната и съзерцателна добродетелност; радвай се, защото си подражавал на трудовете на великия Рилски пустиножител Иоан.

Радвай се, висок духовен кедър, достигнал небесата; радвай се, прекрасно съчетал умната със словесната молитва.

Радвай се, преподобни отче Прохоре, равноангелни!

КОНДАК 5

Три богопратени звезди запали Господ, Светлината на света – преподобните Гавриил Лесновски, Прохор Пшински и Иоаким Осоговски, ревностни последователи на Рилския пустиножител Иоан – които да светят на Православните Балкани с неугасваща светлина и да прогонват еретическия мрак, идващ от суемъдрия Запад, за слава на Единия Бог, почитан в Света Троица, на Която пеем: Алилуия!

ИКОС 5

Виждайки в богопрославения Прохор съвършения постник, великодаровития прозорливец и безкръвен мъченик, ние, почитащите неговата памет, го облажаваме така:

Радвай се, нови човече, създаден от Бога в правда и святост на истината; радвай се, строг блюстителю на църковните предания.

Радвай се, ревнителю на чистата Православна вяра; радвай се, добър воине Христов срещу еретици и разколници.

Радвай се, благоприветлив великопостниче; радвай се, духоносен прозорливче.

Радвай се, ти, чийто одър е бил студеният камък; радвай се, защото небето е било твоята завивка.

Радвай се, вървял по духовните следи на светия Предтеча; радвай се, облечен в пустиножителския подвиг на преподобни Иоан Рилски.

Радвай се, стоплян в студ и мраз от полъха на Божествената любов; радвай се, охлаждан в зной и пек от струите на Светия дух.

Радвай се, преподобни отче Прохоре, равноангелни!

КОНДАК 6

Проповедници на Твоите дивни подвизи станаха Нагориченската и Пчинска пустини, преподобни, защото те от пустини се превърнаха в духовни оазиси на спасение, според реченото от пророка: „Пустинята ще направя езеро и сухата земя водни извори“ за слава на нетленния, невидимия, едничкия премъдър Бог, Комуто пеем: Алилуия!

ИКОС 6

Възснял си като светило, запалено от Пратеника и Първосвещеника на нашето вероизповедание Иисуса Христа. Затова и там, където се тачи твоята памет, е непрестанна радост и светло веселие, и от всички слушаш:

Радвай се, висока планина, благовестителю, преподобни Прохоре; радвай се, защото планини и хълмове пеят песен за тебе.

Радвай се, ти, който си принадлежал на Господа с цялото си сърце; радвай се, защото си работил с всичките си сили за Него Едничкия.

Радвай се, търсел единствено Бога, в Когото е пълнотата на всички блага; радвай се, достигнал до пълната възраст на Христовото съвършенство.

Радвай се, ти, който си се радвал с радващите се; радвай се, защото си скърбял със скърбящите.

Радвай се, отхвърлил приятелството със света като вражда против Бога; радвай се, живял целомъдрено, праведно и благочестиво в сегашния век.

Радвай се, добър вожде на желаещите да се спасят, радвай се, клас многоплоден, лоза медоносна.

Радвай се, преподобни отче Прохоре, равноангелни!

КОНДАК 7

Човеколюбивият Господ, като искаше да те прослави и с дара на прозорливостта, ти откри, ясновидче Божий, че ловецът Диоген в скоро време ще стане цар, което тъй и биде. Заради това чудо името ти се прослави и Богу се принася заради тебе благодарение: Алилуия!

ИКОС 7

Нов Самуил се показа, блажени Прохоре, защото както някога Саул търсеше загубените ослици на баща си, а пророк Самуил му яви, че Бог го помазва за цар, така и сега ловецът Диоген, преследвайки дивеч, бе известен от теб, божествени прозорливче, че ще се възкачи на императорския престол. Затова ти пеем:

Радвай се, известителю на Божествените тайни; радвай се, защото си знаел бъдещето като настояще.

Радвай се, ти, чието име се почита от всички балкански народи; радвай се, защото прогонваш злите демони от Божиите раби.

Радвай се, спасително убежище на преследваните от ловци животни; радвай се, че си покорил дивите зверове с кротостта си.

Радвай се огнесветъл стълбе на благочестието; радвай се, почитан от царе и архиереи.

Радвай се, ти, чийто живот е бил скрит всецяло в Бога; радвай се, защото си се очистил от всяка сквернота на плътта и духа.

Радвай се, съзерцавал с открито лице Божията слава; радвай се, преклонил глава под крепката ръка Божия.

Радвай се, преподобни отче Прохоре, равноангелни!

КОНДАК 8

Странни слова чу от медоточната ти уста ловецът Диоген, богоглаголиви Прохоре, а именно да отиде в Цариград, защото скоро ще стане цар, и след като се възкачи на престола, да помене тебе, стареца, че си му предсказал това. А когато се сбъдна пророческото ти слово, Диоген, наречен Роман, нито изпълни думите ти, нито въздаде на Господа хвалебната песен: Алилуия!

ИКОС 8

Цял се потопи в благодатните струи на Светия Дух, преподобни, когато след като се пресели от Нагориченската пустиня в поречието на река Пчина, благослови онова място и предсказа, че там ще се издигнат много селища, за което ти пеем всесърдечно така:

Радвай се, славен новопророче на Христовата Църква; радвай се, златословесна уста на Светия Дух.

Радвай се, мислена съкровищнице на всякакви духовни дарби; радвай се, съчетал пророческия дар с дара на любовта.

Радвай се, остарял в подвизи и добродетели; радвай се, молитвениче за нас, остарелите в греха.

Радвай се, деснице Господня, въздигаща царе и управници; радвай се, сила на нашата немощ.

Радвай се, угодниче Христов и чудотворче; радвай се, царствен слуга на Божия промисъл.

Радвай се, духовен граде върху планината на божественото смирение; радвай се, защото си подражавал богомислието на Херувимите.

Радвай се, преподобни отче Прохоре, равноангелни!

КОНДАК 9

Възлюбил Христа Бога с цялото си сърце, отче Прохоре, не се уплаши от многото дяволски страшилища, а когато веднъж демонът ти се яви във вид на лъв, ангел Божий застана пред него и бесът изчезна.

Помоли се за нас, преподобни, да се избавим и ние от дявола, който като рикащ лъв обикаля и търси кого да глътне, за да се удостоим заедно с теб да пеем на Светата Троица: Алилуия!

ИКОС 9

Многоречивите витии недоумяват как ти, подобострастният на човеците, си победил всички страсти, и как, бидейки облечен в плът, си живял като ангел на земята. А ние, верните, с прости, но топли думи весело ти зовем:

Радвай се, послушен сине на Многомилостивия небесен Отец; радвай се, усърдно работил на Неговото лозе.

Радвай се, безжалостно погубил у себе си горделивия фарисей; радвай се, възлюбил смирението на митаря.

Радвай се, прегърнал нищетата на бедния Лазар; радвай се, усвоил мъдростта на петте разумни девици.

Радвай се, носил в гърдите си сърцето на милостивия самарянин; радвай се, верен Божий рабе, умножил стократно поверените ти от Бога таланти.

Радвай се, добросенчеста смоковнице, отрупана с плодове; радвай се, намерил скъпоценния бисер – Христа; радвай се, добро семе, посято на Божията нива.

Радвай се, благоразумен мъжо, съградил душевния си дом на Камъка – Христа; радвай се, старо вино, напояващо жадните за правда.

Радвай се, преподобни отче Прохоре, равноангелни!

КОНДАК 10

Като искаше да спасиш не само своята душа, но и обуреваемите от световните тревълнения люде, възнесъл си умилителна молитва за тях и така си се преставил на Господа, възклицавайки: Алилуия!

ИКОС 10

Твоят щит и ограда са били в Бога, Който спасява правите по сърце, христолюбче, и затова Той, Всевишният Господ, изпрати Свои свети Ангели да вземат душата ти, и я преставят – чиста и непорочна – пред Неговия престол. Затова ти зовем така:

Радвай се, отхвърлил дрехата на самооправданието като вехта дрипа; радвай се, облечен в царската багреница на самоукоряването.

Радвай се ти, който си милеел за всички хора; радвай се, защото си живял не за себе си, а за другите.

Радвай се, защото и сега се молиш за нас; радвай се, молитвено упование и за нашите покойници.

Радвай се, живял цял живот като ангел; радвай се, защото за това Ангели са приели душата ти.

Радвай се, вървял неотклонно по правия път към Небесния Отец; радвай се, следвал твърдо стъпките на Иисуса Христа.

Радвай се, утешен от Утешителя – Свети Дух; радвай се, верен служителю на Единосъщната Троица.

Радвай се, преподобни отче Прохоре, равноангелни!

КОНДАК 11

Изнемогва всяко похвално пение, когато искаме да те възхвалим за твоите дивни чудеса, които извършваш и след блаженото си успение, отче преподобни. Към тебе отправяме своята надежда, защото съзерцавайки Божията слава, ти с дръзновение се молиш за нас и пееш на Светата Троица: Алилуия!

ИКОС 11

Просветен с Божествена светлина, ти, достохвални Прохоре, се яви на Роман Диоген и го изобличи с думите: „Забрави предишното си положение, както забрави и мене, стареца!“ Поразен от това съновидение, царят изпрати да издирят твоите мощи, та покланяйки им се, всички да ти зоват:

Радвай се, утешителю в скърби; радвай се, освободителю от беди и опасности.

Радвай се, застъпниче за бедните; радвай се, подателю на всяко благо.

Радвай се, вразумителю на сластолюбците; радвай се, изобличителю на враждуващите против Бога.

Радвай се, надеждо на унилите сърца; радвай се, сладко веселие на праведните.

Радвай се, помирителю на враждуващите; радвай се, насадителю на истинското благочестие.

Радвай се, сила на всемогъщия Бог; радвай се, похвала на Света Богородица.

Радвай се, преподобни отче Прохоре, равноангелни!

КОНДАК 12

Голяма благодат ти се даде от Благодетеля Бога, всечестни отче: щом положиха ковчега с мощите ти в новопостроената в твоя чест обител, веднага изтече миро от тях, от което слепи проглеждаха, сакати прохождаха и недъгави оздравяваха. Така ти и до днес проповядваш Христа, Който те дарува нов застъпник на всички, пеещи Му заради теб: Алилуия!

ИКОС 12

Възпявайки твоите велики подвизи, Прохоре Пшински, ние облажаваме и твоята свята кончина, чрез която прослави Подвигоположника на нашето спасение Иисуса Христа, и с умилено сърце ти зовем:

Радвай се, благоуханно цвете от райската градина; радвай се, просиял с мироточене на своите мощи и увенчан със слава на небесата.

Радвай се, защото тлението не се докосна до твоите кости; радвай се, защото на тебе се надяваме да достигнем Горния Иерусалим.

Радвай се, проглеждане на слепите; радвай се, прохождане на хромите.

Радвай се, изцеление на недъгавите; радвай се, преминал от смърт към живот.

Радвай се, приемниче на древните църковни отци; радвай се, ти, когото Свети Дух всецяло е осветил.

Радвай се, праведниче, насаден като палма в дома Господен; радвай се, защото Господ е тебе отдясно.

Радвай се, преподобни отче Прохоре, равноангелни!

КОНДАК 13

О, преподобни отче Прохоре Пшински, ангеле земен и човече небесен! Приеми това наше малко моление, което ти принасяме с вяра и любов, и се помоли на Господа Бога да ни дарува телесно и духовно здраве, и да ни удостои със Своето Небесно Царство, където заедно с тебе, Богородица и всички светии да зовем към Него: Алилуия!

(Този Кондак се чете три пъти, след това 1-ви икос и 1-ви кондак, а след тях молитвата.)

МОЛИТВА

Бърз помощниче на всички, които усърдно прибягват към тебе, и горещ застъпниче за нас пред Господа, преподобни отче Прохоре! Възхваляваме твоя чутовен подвиг на отречение от света и прославяме твоето всеусърдно следване на Христа от най-млада възраст до старчески седини. Затова и си се удостоил с голямо дръзновение в молитвите си към Всеподателя Бога. Към теб като към много силен помощник и усърден за нас молитвеник, прибягваме сега ние, грешните и недостойните. Помоли се за целия наш български народ, за всички православни епископи, свещеници, дякони и монаси. Укрепвай ни в здраве и пази от беди. Изпроси за нашите души прошка за греховете ни. Бъди бърз покровител на злочестите, хранител на гладните, лекар на болните, утешител на страдащите, вразумител на неверните, помощник на трудещите се и пътевожд на безпътните към Царството Небесно. На съпрузите дарувай любов и съгласне, монашестващите удостой да се подвизават с добрия подвиг, юношите и девойките настави в пътя на чистотата и целомъдрието, старите укрепи и ни запази от всички действия на дявола.

Дарувай ни, преподобни отче Прохоре, чистота на сърцето, светлост на ума и твърдост в житейските скърби. Помоли се за нас да останем верни докрай на Светата Православна вяра и така да достигнем покоя на вечния живот, та заедно с теб да се удостоим да славим Отца и Сина и Светия Утешител Духа във вечни векове. Амин.

ТРОПАР

гл. 8

Избягал от мирската суета, намерил си Христа в пустинята и завинаги си останал при Него, и Той при тебе, преподобни отче Прохоре, в тясната пещера си се чувствал като в светъл палат, и царското намерение да пренесе мощите ти в своя престолен град си отхвърлил. Затова и Господ всели душата ти в Своето Небесно Царство, откъдето се молиш за всички, които почитат всечестната ти памет.

КОНДАК

гл. 8

Пресветъл светилник на Светия Дух си бил през време на земния си живот, богоблажени отче Прохоре, а и след кончината си сняеш като лъчезарно светило, което показва спасителния път на всички, които почитат светлата ти памет.

ВЕЛИЧАНИЕ

Облажаваме те, преподобни отче Прохоре, и почитаме твоята света памет, наставниче на монасите и събеседниче на Ангелите!

(Из „Житие и акатист на преподобни Прохор Пшински“, Православно издателство „Витезда“)

Източник: http://www.pravoslavieto.com/; източник на Акатиста: Cvetanka Avramova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Европейски богослови изразиха загриженост за репресиите на Киев срещу Украинската православна църкваЕвропейски богослови изразиха загриженост за репресиите на Киев срещу Украинската православна църква

Източник: Glasove.com; автор: Ярослав Нивкин, spzh.media/ru  … На богословска конференция в началото на седмицата на ООН европейски богослови отбелязаха нарушенията срещу Украинската православна църква „от страна на демократична Украйна“. На 5 февруари 2024

Представяне на сборника „Късносредновековните Балкани. Сборник в чест на доц. д-р Снежана Ракова“Представяне на сборника „Късносредновековните Балкани. Сборник в чест на доц. д-р Снежана Ракова“

Източник: Представяне на книгата „Късносредновековните Балкани. Сборник в чест на доц. д-р Снежана Ракова“ | Facebook … На 10 март (петък) 2023 г. от 18.00 часа в Заседателна зала №

На празника на св. Игнатий Старозагорски за старозагорци ще бъде осветен храм в прослава на светецаНа празника на св. Игнатий Старозагорски за старозагорци ще бъде осветен храм в прослава на светеца

Източник и снимки от вътрешността на храма: mitropolia-starazagora.bg В събота, 8 октомври, в Стара Загора Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи чина на освещаване на храм „Св. прпмчк Игнатий