Житие и Акатист на Св. преп. Димитра Киевска/Силистренска (1810 – 1878) – Светила на Православието през XIX – XX в.

На 26 октомври, заедно с паметта на св. Димитър Солунски Чудотворецсе празнува и паметта на българската светица преп. Димитра Киевска и Силистренска (Доростолска) († 9 (22) март 1878).

Кондак 1

Избрана угоднице Христова и бърза помощница, преподобна майко Димитра, на земята небесно живяла и с даровете на Светия Дух украсила се, затова ти пеем похвална песен. Ти, която имаш велико дръзновение пред Господа, с твоите молитви от всякакви беди и напасти освободи викащите към тебе: Радвай се, преподобна майко Димитра, и разпалвай в сърцата ни ревност по Бога.

Св. преподобна Димитра Киевска, в света Матрона Александровна Егоровна, е родена през 1810 г. в българския град Силистра. Тя била възпитана от благочестивите си родители Александър и мария в духа на православната вяра, с многочислените примери на житията и благочестието на светците, прославили българската земя.

В края на 20-те години на XIX в. семейството на преподобната Димитра се преселило в Бесарабия. Съпругът й, капитанът от руската армия Иван Егоров, загинал геройски в Кримската война (1853–1856). Матушка Димитра взела участие в отбраната на Севастопол (1855–1856), като помагала на ранените на бойното поле. През Руско-турската война (1877–1878) пък организирала в дома си в Киев лазарет за ранените войници. За участието си във войните тя получила няколко награди.

През 1856 г. тя заминала за Киев и се установила в Печерск. Водила благочестив и скромен живот, черпела нравствени сили в молитвата и в четенето на духовни книги, и  посещавала често манастирските храмове. Часовете на уединение и молитва укрепили духа и надеждата й в Божието милосърдие.

Тук, в Киев, се състояла забележителна среща, която променила целия й по-нататъшен живот. По Божий промисъл матушка Димитра се запознала с Киевския митрополит Исидор (Николски) (1858–1860), един от най-известните йерарси на Руската православна църква. Той станал неин духовен отец и наставник в продължение на много години. Тя дълбоко почитала своя духовник и не предприемала без благословията му нищо. Митрополит Исидор посочил на матушка подвижническия път, и, като го следвала, тя успяла да направи много за благото на Църквата и обществото.

По предложение на владиката, матушка Димитра се заела със създаването на религиозна женска община за вдовици и сираци на загиналите през време на войните и за бедни безприютни цени. За благослов и покровителство  на бъдещата обител, митрополит Исидор й подарил на досточтимата Боголюбската икона на Божията Майка. По-късно, когато заемал Сакт-Петербургската катедра (1860-1892), митрополит Исидор неизменно покровителствувал и подмагал общината.

С благословията и помощта на митрополит Исидор преподобна Димитра започнала през 1960 г. да изкупува имоти около нейния и през 1876 г. притежавала огромен земеделски участък с многобройни постройки – почти целия Печорски квартал в Киев. В него тя възнамерявала да създаде женска религиозна община. Това си намерение тя изложила в своето духовно завещание, написано в Санкт-Петербург.

През 1877 г. тя се обърнала с молба към Киевския митрополит Филотей да разреши основаването на женска община, в която да живеят 33 вдовици и сирачета, които нямат средства за живот и желаят да се посветят на Бога и Църквата. Молбата й била удовлетворена и на 4 март 1878 г. с указ на император Александър II в Киев била учредена Веденската женска религиозна община „Въведение Богородично“.

В полза на общината тя дарила земеделски участъци и няколко жилищни домове, както и ценни книжа на стойност 21 000 рубли. Тя подготвила всичко относно устройството на общината и поръчала в Санкт-Петербург да бъде изработен иконостас.

През средата на XIX в. в Украйна се появили много женски религиозни общини. Те имали забележителна роля в делото на християнското милосърдие. Общините обединявали жени от всички възрасти и съсловия, които имали еднакъв духовен стремеж – служба на страдащите. За разлика от манастирите, в общините не практикували пострижение на иконики (монахини), но се съблюдавал обета на безбрачието и правилата на религиозния и трудовия живот. Пътят на развитие и характерът на тези общини бил различен, но всяка от тях била белязана от личността и жизнения път на своята учредителка. Първа от създадените такива общини в Киев била Свето-Веденската, основана от Матрона Александровна Егорова.

Матрона Егоровна не успяла да дочака завършека на своето свято дело. Броени дни след основаването на общината, тя починала мирно и с упование на Господа на 9 (22 март) 1878 г. в Санкт-Петербург. Още приживе приемайки матушка приела тайно монашески постриг с името Димитра, в чест на св. Димитър Солунски – светия покровител на българите и на войните.

По решение на митр. Исидор преподобната била погребана временно в лаврата „Св. Александър Невски“, но още същата година мощите й били пренесени в Киев и положени във втория храм на общината „Св. великомъченик Димитър“. Обитателките почитали молитвено паметта на основателката на общността. Ежегодно на 9 март (22 март) – в деня на нейната смърт, и на 26 октомври (8 ноември) – храмовият празник на общината, киевските митрополити, архимандри от Киево-Печорската Лавра или други йереи отслужвали Божествената литургия в храма „Св. Димитър“ и панихида на гроба на преподобната.

През 19985 г. от България била изпратена бяла мраморна плоча с надпис: „Основательница Кіевской Введенской Общины монахиня Димитра Матрона Александровна Егорова. Родилась въ Силистріи 1810 года скончалась 9 марта 1878 года“.

През 1992 г. Руската Православна църква предала Веденската църква на Украинската Православна църква.

На 8 ноември 2008 г., по време на тържественото честване на 130-годишнината от основаването на Свято-Веденския манастир, Украинската православна църква (Московска патриаршия) причисли Матрона Александровна към лика на поместно почитаните светии. Тя бе канонизирана с още една монахиня от манастира – св. Олимпиада, духовна наставница на архим. Антоний, впоследствие игумен на Троице-Сергиевата лавра в Русия.

Днес поклонници от Украйна и други православни страни се покланят на мощите на света Димитра в процъфтяващия Свето-Веденски манастир. По благодатните молитви на преподобна Димитра много от тях получават изцеление. Нейният духовен подвиг и богоугоден живот приживе, нейната жертвеност, безстрашие и готовност да се притече на помощ на бездомните и страдащите, са благотворен пример за много православни, поведени от Господа по пътя на покаянието и дейната любов за спасението на своите души.

Молитвена възхвала:

Акатист на преподобната наша майка Димитра Киевска (Силистренска) – 9 март, 26 октомври

Кондак 1

Избрана невесто Христова и бърза наша помощнице, преподобна майко Димитро, живяла небесно на земята и украсена с даровете на Светия Дух, приеми от нас това похвално пение, и като имаш велико дързновение пред Господа, със своите молитви освобождавай от всякакви напасти и беди нас, които ти зовем: Радвай се, преподобна майко Димитро, защото разпалваш пламенна ревност по Бога в нашите сърца.

Икос 1

Като си придобила ангелски добродетели, си се уподобила на небесна жителка още на земята, преподобна, и си просияла като пресветла звезда в нашите земи. И сега предстоиш в слава пред престола на божествения Агнец и се молиш за нас, които с вяра, надежда и любов ти пеем:

Радвай се, свеще, в молитва към Бога горяща.

Радвай се, звезда, сияеща за верните.

Радвай се, ти, която разгонваш облаците на съмненията и раздорите.

Радвай се, ти, която превръщаш в тишина бурите на разприте.

Радвай се, ти, която насаждаш любов към Бога в сърцата на верните.

Радвай се, изправяне на заблудените и наставнице на младите.

Радвай се, преподобна майко Димитро, защото разпалваш пламенна ревност по Бога в нашите сърца.

Кондак 2

Kато те видяха, угоднице Христова, благонравните ти родители украсена от Господа с голяма и чудна красота, се зарадваха много, имайки те за благословение от Него като наследница на небесни блага, и благодаряха на Твореца, непрестанно пеейки Му: Алилуия.

Икос 2

Просвещавана свише от Божествения разум, угоднице Христова, си възлюбила богоугодния живот и покорявайки се на благочестивите си родители, си израснала в страх Божий, молитва и добродетели. А ние, като се удивляваме на твоето усърдие от малка, ти пеем така:

Радвай се, многоплодна пръчка от Христовата лоза.

Радвай се, благородна клонка от именит род.

Радвай се, украшение на дворянското съсловие.

Радвай се, добра последователко на евангелското учение.

Радвай се, угодила с подвизите си на твоя Небесен Отец.

Радвай се, научила ни да възпяваме Божието величие.

Радвай се, преподобна майко Димитро, защото разпалваш пламенна ревност по Бога в нашите сърца.

Кондак 3

Укрепена от Силата на Всевишния, си възлюбила новото си отечество; преживяла си в него до блажената си кончина и си придобила в честен брак нови добродетели в душата си, благодарейки на Господа за Неговата милост с непрестанна песен: Алилуия.

Икос 3

Имайки в душата си пламенно желание да послужиш на родината в дни на тежки изпитания, си последвала съпруга си в град Севастопол, за да лекуваш раните на болните и да облекчаваш болестите им, без да се боиш от смъртната опасност. Затова, почитайки мъжеството и любовта ти към Бога и ближния, те облажаваме така:

Радвай се, защото не си се побояла от тежките изпитания.

Радвай се, защото си послужила на Господа чрез своите ближни.

Радвай се, разделила всички теготи със съпруга си.

Радвай се, защото си му била вярна опора и подкрепа.

Радвай се, облекчение на ранените защитници на Севастопол.

Радвай се, пример и подкрепа на милосърдните сестри.

Радвай се, преподобна майко Димитро, защото разпалваш пламенна ревност по Бога в нашите сърца.

Кондак 4

Вражеската буря не поколеба мъжественото ти сърце, преподобна майко, и макар и ранена от отломки от снаряд, не остави полесражението, но помагаше на ранените и пееше на укрепващия те Господ: Алилуия.

Икос 4

Когато светителят Инокентий чу за твоето мъжество заедно с милосърдните сестри в Севастопол, възнесе благомощните си молитви към Господа за славните защитници на този град. А ние те молим, като твърда наша застъпница, възнеси своите молитви за нас грешните, които ти пеем:

Радвай се, пламтяща от любов към Бога и човека.

Радвай се, желаеща да бъдеш образ и подобие Божии.

Радвай се, скръбта ни в радост претворяваща.

Радвай се, лечителко на душевните и телесните ни немощи.

Радвай се, подражателко на Христовото смирение.

Радвай се, подвизавала се добре заради Бога.

Радвай се, преподобна майко Димитро, защото разпалваш пламенна ревност по Бога в нашите сърца.

Кондак 5

Наистина подобна на богоявена звезда, оказала пътя на верните към небесното Отечество си се явила, благословена Димитро. Давайки пример с добродетелния си живот, си озарила всички около теб със светлината на Христовата истина; възпламеняваш и нас, които спомняме твоите подвизи, радостно да пеем на Сладчайшия Иисус ангелското пение: Алилуия.

Икос 5

Всички православни в град Севастопол се възрадваха много в деня на светлото Христово Возкресение, което светло празнуваха под неприятелския огън. А на теб, преподобна майко наша, съучастница в онова радостно ликуване, а сега ликуваща пресветло на небесата, ти зовем така:

Радвай се, опазваща невредим духовния ни кораб в житейското море.

Радвай се, управляваща го сама като мъдър кормчия.

Радвай се, укрепяваща ни в пътя на заповедите Христови.

Радвай се, насаждаща любов към Бога в сърцата на верните.

Радвай се, привличаща към нас животворящата сила на Светия Дух.

Радвай се, бързо лекуваща сърдечните рани и душевните страсти.

Радвай се, преподобна майко Димитро, защото разпалваш пламенна ревност по Бога в нашите сърца.

Кондак 6

Проповедница на милосърдната любов и ревнителка за истински преподобен живот си се явила и след кончината на съпруга си, когато си се преселила в славния град Киев. Следвайки там наставленията на богомъдрия светител Исидор, си превъзмогнала душевната скръб и си поставила начало на великите си духовни подвизи, винаги пеейки: Алилуия.

Икос 6

В теб обилно възсия Божията благодат, майко Димитро, когато носейки в себе си невидимия храм на Божия Дух, си устроила видим храм на Пречистата Богородица, в памет на Нейното Въведение в йерусалимския храм. По същия начин и на страдащите си послужила, та всички да получат изцеление на своите душевни и телесни недъзи. Затова приеми от нас това похвално пение:

Радвай се, благовестила заповедите на Христовото Евангелие.

Радвай се, облечена в нищета на духа и смиреномъдрие.

Радвай се, придобила плач, който умива и утешава душата.

Радвай се, украсена с кротост.

Радвай се, израснала до съвършенството на добродетелите.

Радвай се, наставлявала своите близки за спасението на душите.

Радвай се, преподобна майко Димитро, защото разпалваш пламенна ревност по Бога в нашите сърца.

Кондак 7

Човеколюбецът Господ, като искаше да не остане скрит светилникът на твоите добродетели, но да свети на всички, за да прославят Небесния Отец, като те видя, те насочи към богоугодния подвиг да събираш боголюбезни жени, да ги учиш да вършат дела на милосърдие, да възрастват в благочестие, любов към Христос и към ближния, да се утвърждават в добродетелите и да пеят Богу: Алилуия.

Икос 7

Новата заповед Христова: „Обичайте се един другиго“ се изпълни в пълнота в твоята обител, преподобна майко, защото там сестрите ти, с една душа и едно сърце, с един ум и една воля, изпълняваха заповедите на Христа Бога, като си помагаха взаимно да носят теготите си и с това привличаха Божията милост. Всичките ти духовни чеда се радваха и благодаряха на Бога за тази обители, и подбуждат и нас да славословим така:

Радвай се, търсеща единствено правдата Божия.

Радвай се, покорила напълно плътта на духа.

Радвай се, изкоренила страстите от душата си.

Радвай се, просияла с душевна чистота.

Радвай се, пребивавала в послушание към Бога.

Радвай се, взела на себе си съкровени подвизи заради Христа.

Радвай се, преподобна майко Димитро, защото разпалваш пламенна ревност по Бога в нашите сърца.

Кондак 8

Странен се показа, майко свята, твоят живот на ангелите и на човеците: защото устремила духа си към горното, богатееше в Бога като безплътна и изливаше щедростите на твоето милосърдие над всички, които с вяра се стичаха към тебе. Славейки Господа, дарувал ти тази благодат, да възпеем: Алилуия.

Икос 8

Изцяло си се посветила на служение Богу, майко богоблажена, винаги вършейки волята Божия и с ума си пребивавайки на небесата. Затова си се сподобила да бъдеш съзерцателка на духовния свят, за което приеми от нас това хвалебно пение:

Радвай се, начертала Божиите слова в сърцето си.

Радвай се, мъдро размишляваща за Господа.

Радвай се, зора, от нощта към Бога изгряваща.

Радвай се, изпълнила евангелските заповеди.

Радвай се, сподобяваща верните да станат последователи на Сина Божи.

Радвай се, внушаваща желание за придобиване на добродетели.

Радвай се, преподобна майко Димитро, защото разпалваш пламенна ревност по Бога в нашите сърца.

Кондак 9

Отложила всяко мирско пристрастие, преподобна майко, и нарамила кръста си, с чист ум си последвала Христа. В многолюдния град безметежно и надмирно си живяла и умело и доброплодно си съчетала служението на милосърдието с вътрешното духовно дело. Живеейки ангелски на земята, като си угодила на Христа, чрез богомислие си се съединила с Бога и сега със сонмовете на ангелите и праведниците възпяваш Твореца: Алилуия.

Икос 9

Многоучените витии и доброгласните ритори не могат по достойнство да те възхвалят, богоносна наша майко Димитро, и да възпеят светостта на твоя живот и служение. Като се облече в ангелски образ, ти прослави с монашески подвизи светата Църква и се присъедини към сонма на светиите. Сега с всички светии и ангели се молиш за нас, които ти пеем:

Радвай се, вместила Христа Бога в сърцето си.

Радвай се, че винаги си носила спасителното Му име в ума си.

Радвай се, задето си познала благостта на молитвата със сърцето си.

Радвай се, молила се с вяра и любов за целия свят.

Радвай се, лечителко благоизкусна на греховните рани.

Радвай се, благословена утешителко на скърбящите сърца.

Радвай се, преподобна майко Димитро, защото разпалваш пламенна ревност по Бога в нашите сърца.

Кондак 10

Извършвайки многотрудното шествие на спасителния подвиг, богомъдра майко Димитро, в залеза на земния си живот си претърпяла много скърби и болести с кротост и смирение; заради това си получила велика милост от Всеблагия Творец Господ, Който те почете с нетленни мощи след твоята кончина и те причисли към събора на праведниците, които от века са Му угодили. А ние, като величаем милосърдния наш Бог, дивен в Своите светии, Му пеем: Алилуия.

Икос 10

Твоята молитва бе несъкрушима стена за православния народ, когато Господ те призова в небесните обители. Горчиво плакаха всичките ти духовни чеда, съкрушени от голяма скръб заради своето сиротство, но и разтваряха плача си с радост за вечното ти блаженство, зовейки:

Радвай се, защото чуваш просбите на тези, които с вяра ти се молят.

Радвай се, защото изпълняваш добрите молби на родителите за техните чеда.

Радвай се, защото освещаваш благата грижа на чедата за родителите им.

Радвай се, благосърдна закрилнице на вдовиците и сираците.

Радвай се, сладко успокоение на благоговейните стари хора.

Радвай се, изправяне на заблудените и наставнице на младите.

Радвай се, преподобна майко Димитро, защото разпалваш пламенна ревност по Бога в нашите сърца.

Кондак 11

Благодарствено пение ти възнасяме, света Димитро, защото винаги си се уповавала на Всемогъщия Господ, и водена от Неговите милост и сила, си възхождала по лествицата на Христоугодните добродетели. А ние те молим: укрепи отслабналата ни вяра, за да можем заедно с теб и с ангелите да пеем на Господа вовеки: Алилуия.

Икос 11

Била си светилник на добри дела приживе, богоносна майко, и светилник на Божията благодат след смъртта, сияейки с чудеса и източваща изцеления. След много години твоите мощи като драгоценно съкровище бяха явени от земните недра, та на теб, прославена от Господа, умилно да зовем:

Радвай се, цвете прекрасно на нетлението.

Радвай се, благоуханен крин от небесния рай.

Радвай се, че явяваш силата на Божиите чудеса.

Радвай се, задето изцеляваш обладаните от бесове.

Радвай се, защото прогонваш вражеските сили.

Радвай се, защото побеждаваш дяволските козни.

Радвай се, преподобна майко Димитро, защото разпалваш пламенна ревност по Бога в нашите сърца.

Кондак 12

Знаейки благодатта, дадена ти от Бога, благоговейно се покланяме на светите ти мощи и те молим: принеси топла молитва към Господа за нас, да запази светата Си Църква неповредена от ереси и разколи и да помилва и спаси всички православни, които Му пеят: Алилуия.

Икос 12

Като пеем на Бога, дивен в Своите светии, те хвалим, свята майко Димитро, като Божия угодница, и славим праведното ти житие, с което си угодила на Господа. Моли се за нас, грешните, та и ние да бъдем причастници заедно с теб на Господнята вечеря, умилено зовейки ти:

Радвай се, ти, която освобождаваш ума ни от мирски суети.

Радвай се, ти, която ни обръщаш към познание на благия Божи промисъл.

Радвай се, ти, която ни привличаш към неленостна молитва.

Радвай се, ти, която ни изцеляваш от топлохладността и суетността на нашите сърца.

Радвай се, ти, която бързо съкрушаваш умствените ни идоли.

Радвай се, ти, която насочваш душевните ни очи към Разпнатия Христос.

Радвай се, преподобна майко Димитро, защото разпалваш пламенна ревност по Бога в нашите сърца.

Кондак 13

О, свята, преподобна и богоносна майко наша Димитро! Погледни към нас немощните и падащи всеки ден в многобройни съгрешения и с благоприятното си застъпничество ни избави от всяко изкушение на противника. Всели страх Божий в сърцата ни, та като поживеем в този век в добродетели и добри и богоугодни дела, да се сподобим с блажения бъдещ живот и заедно с всички в нескончаема радост да възпяваме Бога: Алилуия.

(Този Кондак се чете 3 пъти, след това Икос 1 и Кондак 1.)

МОЛИТВА

О, преподобна и приснопаметна майко наша, Димитро – ангел в плът, помощ, покров и защита на обител, град и страна. Бъди ни помощница и покровителка във всяко добро. Сама търпяла скърби и болести в земния си живот и въдворена сега с мъдрите деви, с твоето молитвено застъпничество пред Господа и Пречистата Му Майка изцеляваш скърбите и болестите на стичащите се на поклонение в твоята обител. И ти, като Подвигоположника Христос си истинска лоза за своята обител, а ние, виждайки раката с твоите мощи, се стичаме към нея като към многоцелебен извор и като лоза, източваща питието на духовното умиление. И когато в смутно време нечестиви хора разкопаха този извор, разориха твоята обител, изнесоха от нея и закопаха в земята многоценното съкровище на твоите мощи, ти, преблажена майко, стана мъченица и след смъртта. Но както някога, така и сега си се върнала в своята обител и източваш нови струи от чудеса за верните. О, достоблажена майко, вярваме, че като премина през сянката и нощта на земния живот, ти си се сподобила да видиш светлината на вечния ден в царството на Христа, нашия Бог. Молим те, моли се за нас, та Всемилостивият Господ да ни сподоби, по твоите молитви да видим невечерната, вечносияйна светлина и да прославим в лика на светиите и избраните всевъзпяваното и достойно за поклонение име на Отца и Сина и Светия Дух, во веки веков. Амин.

Тропар, глас 4

Оставила твоя град Силистра и преселила се в Киев, устроила обител на Богородица, в чест на славното Й Въведение, и почиваща в нея след Кончината си, не оставяш молитвеното си предстоятелство. Преподобна майко наша Димитро, поменавай и нас, твоитe чeдa, тa пo твоите молитви да бъдем помилвани.

Koндaк, глас 1

Живяла в честно съпружество и устремена към иноческо житие, а след кончината на съпруга cи yкpaceна с монашески постриг, влязла с мъдрите девици в пресветлия Христов чертог, дa облажим достоблажената Димитра, и припадайки към честните й мощи, умилно да въззовем: като имаш дързновение пред Господа и пред Пречистата Му Майка, моли се да се избавим от беди и скърби и да се спасят нашите души.

Акатистът на преподобната Димитра (Егорова; +1878), основателка на Въведенския манастир в Киев, е съставен от Евгений Храповицки и Валентина Бершадска. Издание на манастир „Света Троица“, Видинска света митрополия, 2014 г.

Източник: http://www.pravoslavieto.com/; източник на Акатиста: Отец Владимир Дойчев

Свързани публикации:

Преп. Димитра Киевска (Българска) – пътят на едно жертвено служение от Силистра до Киев (nasledstvobg.com)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

За пети път се провежда Националният конкурс за детска рисунка „Вяра и упование“За пети път се провежда Националният конкурс за детска рисунка „Вяра и упование“

Източник: mitropolia-sofia.org Тази година ще се проведе петото издание на Националния конкурс за детска рисунка „Вяра и упование“. Той се организира от  ОУ „Тома Кърджиев“ – гр. Русе, съвместно с

Излезе чуждестранен труд, посветен на св. Ромил ВидинскиИзлезе чуждестранен труд, посветен на св. Ромил Видински

Източник: kmnc.bg Излезе от печат нова книга на нашия колега Марко Скарпа в съавторство с Антонио Риго – „La vita da Romylos da Vidin”, която е част от авторитетната поредица

Житие на св. Иларион, епископ Мъгленски от св. Евтимий, патриарх ТърновскиЖитие на св. Иларион, епископ Мъгленски от св. Евтимий, патриарх Търновски

На 21 октомври св. Църква празнува паметта на св. Иларион Мъгленски – един от небесните закрилници на престолния Царевград Търнов и Българското царство, и на всички, които с вяра търсят