Житие и Акатист на праведния български воин св. Михаил от Потука († 867 г.)

На 22 ноември се отбелязва паметта на един от първите светци на Православието, които са българи по род – българинът воин от Потука св. Михаил.

Свети Михаил живял по време на царуването на Михаил III [Византийски император, починал през 867 г.]. По произход той бил българин и се родил в град Потука. Знатните родители на Михаил принедлежали към числото на първите български християни. Такъв християнин от детството бил и Михаил, когото родителите и познатите наричали светото дете, заради неговото благочестие. От детски години той се отличавал с чистота на живота. В сърцето си винаги имал страх Божий, пребъдвал в пост и молитва, давал милостиня на просяците и посещавал болните, като се украсявал с различни добродетели, кротост и смирение.

След като достигнал двадесет и пет годишна възраст, Михаил постъпил на военна служба и командвал значителен военен отряд.

По това време етиопците и агаряните, т.е. араби с мюсюлманска вяра, започнали война срещу Гръцкото царство и се насочили към столицата му. [Вероятно става дума за войната на император Михаил III с арабите през 865 г.] В защита на Отечеството излязла голяма войска и посрещнала многобройните агарянски войски. Като видели обаче че етиопците и агаряните ги превъзхождат по сила и са готови да гинадвият, гърците избягали в планините и се скрили в безопасни места.

В гръцката християнска войска се намирал и свети Михаил Воин заедно със своя отряд. Той не се изплашил от неприятеля, не се обърнал в бягство, а непрестанно укрепявал и ободрявал своите хора. Като видял всеобщото бягство на гърците, той се просълзил, паднал ничком на земята и се молел на Господа за спасението на християните. След свършването на молитвата, със своя отряд той неудържимо се устремил срещу неприятеля и се вразял в самия център на етиопците и агаряните, като жестоко поразявал враговете без всякаква вреда за себе си и отряда си.

В същото време на помощ на християните се вдигнала внезапно буря: мълнии и гръм поразявали и плашели враговете така, че всички те се обърнали в бягство. С Божия помощ свети Михаил разгонил всички врагове, а сам той и отрядът му останали съвършенно невидими.

Св. Михаил Воин, стенопис – манастир „Св. Възнесение Господне” с. Лозен, Софийско

Като благодарил на Бога за даруваната победа. Той разпуснал войската си и сам с няколко слуги се отправил обратно към дома си. По пътя се случило следното чудо.

Свети Михаил се спрял на едно място за отдих. Там се намирало голямо езеро, от което излизал чудовишен змей и изпояждал хора и добитък.

Един от слугите му видял дим, близо до езерото. Като взел хранителните запаси, той тръгнал натам и видял девойка, която плачела и чакала нещо. Слугата започнал да я разпитва и така се заслушал в разказа за страшния змей, че храната, която донесъл да сготви, изгоряла на огъня. Когато слугата се върнал, господарят му го попитал защо се е забавил и защо е изгоряла храната. Тогава слугата подробно разказал всичко, което видял и чул от девицата за змея.

Като изслушал разказа, свети Михаил решил да отиде там и започнал да събира своите слуги, но те се уплашили и отказали да тръгнат с господаря си. Тогава светият се помолил на Господа, осенил лицето си с кръстното знамение, седнал на коня и препуснал към езерото, като взел със себе си най-старшия слуга.

Като пристигнал на мястото, той започнал да разпитва девицата защо е дошла на това място. Отначало тя уговаряла Михаил да се отдалечи, за да не бъде изяден от чудовищния змей, но по настояване на светеца разказала за установения в града обичай да отдават децата си поред за изяждане от змея.

Изумен от разказа на девицата, светият заповядал на слугата си да се отдалечи с коня и да чака отстрани, а сам паднал на земята и започнал да се моли на Бога. Когато светецът завършил молитвата си и станал, сред езерото се появил змеят и започнал да се приближава към брега, като отворил паст на всяка от трите си глави. Светецът взел щита и меча и отсякъл трите глави на лукавия. Като замахнал с опашка, змеят ударил светеца, причинявайки му рана. Михаил паднал в безсъзнание, но скоро се свестил и станал.

Като видял това чудо, неговият слуга побързал да отиде в града и съобщил за станалото. Гражданите излезли от града и тържествено срещнали избавителя, а девицата връчили на родителите є.

И така, на Бога било угодно да прослави свети Михаил Воин със същото чудо, извършено в древността от свети Георги Победоносец.

След всичко това, като дал наставление на гражданите твърдо да държат християнската вяра, той продължил пътя си и се върнал у дома. След известно време предал с мир блажената си душа на Господа.

При гроба на свети Михаил започнали да се извършват много чудеса и изцеления на идващите с вяра болни.

След много години, по време на Второто Българско царство, българският цар Калоян превзел град Потука и решил да пренесе мощите на свети Михаил Воин в своята българска столица, Търновград. Като чул за приближаването на светите мощи, българският патриарх Василий излязъл с цялото си духовенство и гражданите да ги посрещне с кръстен ход, свещи и кадилници. Българският цар и патриархът взели светите мощи, пренесли ги на ръце и ги поставили в съборния патриаршески храм.

Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите („Четьи-Минеи“) на св. Димитрий Ростовски.

….

Молитвена прослава:

Акатист на Свети Михаил Воин Български (22 ноември)

Кондак 1

Избран от Бога за утвърждаване на християнската вяра в новопокръстена България и за побеждаване на християнските врагове със силата на Кръста, свети Михаиле, воине Български! Молим те да приемеш тази наша похвална песен, за да укрепиш и нашата слаба вяра, като сразиш и у нас врага на човешкото спасение – дявола, та благодарствено да ти зовем:
Радвай ce, праведни Михаиле, добър воине Иисус Христов!

Икос 1

Ангелско име си носил и като ангел в плът си живял, равноангелен Михаиле, подражавайки по чистота и добродетелност на великия архистратиг на Небесните сили – Михаил. Затова ти зовем така:
Радвай се, преизобилна първоберка на родната святост; радвай се, защото родителите ти са били между първите български християни.
Радвай се, откърмен и възпитан в благочестие; радвай се, защото си бил свято дете на праведни родители.
Радвай се ти, който от ранна възраст си се отличавал с чистота на живота; радвай се, защото си имал равноангелно житие.
Радвай се, облечен в слава и сияние, по подобие на архангел Михаил; радвай се, защото си имал в сърцето си страх Божий.
Радвай се, пребъдвал в пост и молитва; радвай се, давал милостиня на просяците.
Радвай се, праведни Михаиле, добър воине Иисус Христов!

Кондак 2

Виждаме те, свети праведниче, нает да работиш на Господнето лозе – Църквата – още от първия час на живота си и претърпял цялата тегота и изнурителна жега на многоскръбния земен живот, през който никога не си преставал да пееш Богу: Алилуия!

Икос 2

Божествен разум си възприел още от майчина утроба, блажени, и не само с името на архангел Михаил си бил благоукрасен, но и в неговата чистота, богопреданост и мъжество си се подвизавал, за да се изпълнят и върху тебе словата на Псалмопевеца: Понизил си, Господи, човека с малко нещо спрямо Ангелите: със слава и чест си го увенчал! Слава и чест ти отдаваме и ние грешните, като ти зовем:
Радвай се, посещавал болните; радвай се, защото с това на Самия Христос си угодил.
Радвай ce, украсен с различни добродетели; радвай ce, достигнал съвършенство в кротостта и смирението.
Радвай се, чутовен по мъжество и храброст; радвай се, презрял страха от демони и човеци.
Радвай се, друже на предстоятеля на ангелските огнезрачни сили; радвай се, предивно украшение на Потука.
Радвай се, добро семе, родило стократния плод на баташките новомъченици; радвай се, лозова пръчка, очистена от Лозаря – Бог Отец.
Радвай ce, праведни Михаиле, добър воине Иисус Христов!

Кондак 3

Силата на Всевишния Бог укрепи добронравния Михаил, който макар и още твърде млад, се издигна до офицерски чин, и командваше стотици войници. Ала още по-високо блаженият се издигна като воин на Небесния Цар, защото победи легион бесове, с всички техни коварства, за което радостно пеем на Бога: Алилуия!

Икос 3

Виждайки твоите добродетели, Михаиле, ние се питаме с удивление на кого от Архангелите ти не се уподоби? Затова на тебе, светлоносния, светло зовем:
Радвай се, огнен пламък, изгорил демонската прелест; радвай се, благовестил избавлението на Раита от дявола.
Радвай ce, достигнал пълнота в духовното познание; радвай се, престоле на Божията слава!
Радвай се, приел власт над нечиситите духове; радвай се, Божия сила, поразила триглавия змей.
Радвай ce, господство, пръснало мрачните бесовски привидения; радвай се, земен ангеле и небесен човече.
Радвай се, победителю на княза на този свят; радвай се, че и нас избавяш от примките на лукавия.
Радвай ce, праведни Михаиле, добър воине Иисус Христов!

Кондак 4

Буря от зли беди търпеше по онова време православното Гръцко царство, което заплашвано от злочестивите етиопци и агаряни, не можеше да устои, ако Силният във висините Господ не беше укрепил десницата ти, Михаиле воине, да поразиш врага за слава, чест и поклонение на Света Троица във вечни векове: Алилуия!

Икос 4

Като чуха и видяха, че етиопците и агаряните ги превъзхождат по сила, гърците избягаха безславно в планините, ала ти, Михаиле, като новозаветен Давид застана срещу мохамеданския Голиат и го порази с голяма мощ, за което те облажаваме така:
Радвай се, духовен воине, воювал не против кръв и плът, а против светоуправниците на тъмнината; радвай се, предизобразил победата на Господа над антихриста.
Радвай се, облечен в непробиваемата броня на вярата; радвай се, въоръжен с всепоразяващото копие на Божията правда.
Радвай се, благословен от всевишната Господня десница; радвай се, защото от твоя език са струели водите на небесната премъдрост.
Радвай се, храбър воине, обезоръжил и покрил с рани неверните; радвай се, съхранил у себе си изкупителния плод на Иисуса Христа.
Радвай се, приел Божието всеоръжие и надвил духовете на злобата; радвай се, облечен в ризата на Божието отмъщение над враговете.
Радвай ce, праведни Михаиле, добър воине Иисус Христов!

Кондак 5

Богосветла звезда, ослепяваща агаряните се яви, праведен Михаиле, когато след усърдна молитва се устреми със своите войници срещу неприятеля и го порази без никаква вреда за себе си и отряда си. А ние, удивени от това чудо, принасяме на Бога похвална песен: Алилуия!

Икос 5

Виждайки как в помощ на християните и на техния военачалник доброславния Михаил се вдига внезапна буря, чиито мълнии и гръм ги изтребват със страшна сила, агаряните и етиопците се обърнаха в позорно бягство. Така чрез твоите молитви, о, свети, обърни в бягство от нас и безплътните агаряни и етиопци – злите демони – за да ти зовем:
Радвай се, Михаиле, взел за непобедим щит светостта; радвай се, силен на война, обърнал на бяг чужди пълчища.
Радвай се, Божий меч, отсякъл ръце, които проливат невинна кръв; радвай се, стрела, поразяваща враговете.
Радвай се, прославил Господа с всички думи на устата си; радвай се, показал как всяка човешка защита е суетна.
Радвай се, наше избавление от духовния етиопец – дявола; радвай се, наше молитвено упование.
Радвай се, смирено ходил пред твоя Бог; радвай се, защото сега предстоиш лице в лице пред Него.
Радвай се, праведни Михаиле, добър воине Иисус Христов!

Кондак 6

Проповядвайки всемогъществото на християнския Бог не с думи, а на дело, свети праведен Михаил стана син и наследник Божий чрез Иисуса Христа. Затова дойдете, всички верни, да поревнуваме неговото житие, та заедно да прославим Пресветата Троица, като пеем: Алилуия!

Икос 6

Възсиял си с пречудна слава, Михаиле, когато побеждавайки врага, радостно си зовял: „Господ ми е помощник, няма да се уплаша: какво ще ми стори човек?”
О, всеблажени! Избави нас грешните не от човеци, а от собствената ни зла воля, и ние ще те възпеем така:
Радвай се, плодоносна нива, принесла велико обилие на плодове в Господа; радвай се, защото очистваш греховните плевели от нашите души.
Радвай ce, храбър воине, опазил царското съкровище на благодатта: радвай се, любимче на Архангел Михаил.
Радвай се, укрепил душата си с упованието на Божията благост; радвай се, възлязъл на небето като венценосец.
Радвай се, отхранил душата си с добри надежди; радвай се, озарил ума си с богати помишления.
Радвай се, просиял с вяра в Господа като ясен светилник на висок свещник; радвай се, светозарен храм на Всесвета Троица.
Радвай се, праведни Михаиле, добър воине Иисус Христов!

Кондак 7

Като искаха да умилостивят страшния триглав змей, опустошаващ страната им, Раитските жители отдаваха децата си поред за изяждане от него. О, нечувано безумие и позорно малодушие! О, какво жестокосърдечие и бесовско заслепение! Ала божественият Михаил порази този зъл демон, показвайки на раитци и на нас, че само от Бога трябва да се страхуваме и само Нему трябва да служим, пеейки: Алилуия!

Икос 7

Нов свети Георги и нов победоносец се яви, славни Михаиле, защото извърши същото чудо с поразяването на змея, което стори в древността и преславният великомъченик, показвайки с това, че Иисус Христос е същият вчера, и днес и вовеки, и че Бог е дивен в Своите светии. Затова, като се удивляваме на твоето дръзновение, ти пеем така:
Радвай се, Михаиле, застъпниче на юношите и девойките; радвай се, защото ги предпазваш от блудния бяс.
Радвай се, бърз помощниче на борещите се със страстите и похотите си; радвай се, изобличителю на нарушителите на светото целомъдрие.
Радвай се, покровителю на християнските селища; радвай се, ангеле-пазител на православните домове.
Радвай се, защото там, където се почита твоята памет, царят мир и благоденствие; радвай се ти, който си извор на всяко благополучие.
Радвай се, победил със силата на кръста дяволската свирепост; радвай се, добър водач на пътуващите.
Радвай ce, праведни Михаиле, добър воине Иисус Христов!

Кондак 8

Странни и чудни слова изрече Спасителят Христос на своите ученици, че с Негова власт те ще настъпват на змии и скорпиони и на всяка вражеска сила; и нищо няма да им повреди; и тези евангелски слова ние ги виждаме изпълнени не само при Апостолите, но и при много други Божии светии, в това число и при свети праведен Михаил воин Български, за да зовем благодарно с него към Бога: Алилуия!

Икос 8

Цялата адова бездна потрепера от страх и ужас, виждайки как отсичаш трите глави на лукавия змей, който по подобие на баща си – дявола, като рикащ лъв, обикаляше и търсеше кого да глътне. Така, праведни Михаиле, посечи и у нас триглавия духовен змей, зинал да погълне духа, душата и тялото ни, за да ги направи оръдия на греха, проклятието и смъртта, и ние благодарствено ще ти въззовем:
Радвай се ти, който разпръсна Божиите врагове, както вятър разпръсква дим; радвай се, защото погуби нечестивците така, както се топи восък от огън.
Радвай се, опазван от Ангели във всички свои пътища; радвай се, видял с очите си Божията отплата на нечестивците.
Радвай се, настъпил аспидата и василиска на черните етиопци, радвай се, потъпкал лъва и змея на нечестивите агаряни.
Радвай се, добропобедно оръжие в ръцете на Всевишния; радвай се, защото си бил готов да пожертваш и живота си за ближния.
Радвай се, който ни подаваш милост и утешение от своята икона; радвай се, защото искаш много да помагаш на нуждаещите ce.
Радвай се, праведни Михаиле, добър воине Иисус Христов!

Кондак 9

Цялото ангелско естество се възрадва с голяма радост за избавлението на Раитската страна от страшния змей и блага вест се благовести на нейните жители, а девицата, оставена за изяждане от злия змей-демон, беше връчена здрава и невредима на родителите й, които топло благодариха на нейния избавител, богоносния Михаил, и прославиха неговия и наш Господ, пеейки: Алилуия!

Икос 9

Красноречивите, но скудоумни витии не могат да разберат, нито да изкажат, как Христовите воини с малко войска побеждават легиони неприятелски пълчища, и как те, с оръжието на Кръста, поразяват въоръжените до зъби богоборци и антихристи. А ние, верните, знаейки, че за Господа няма нищо невъзможно, и че Той е Който воюва заедно с Неговите раби, радостно славословим добропобедния Михаил така:
Радвай се ти, който си знаел, че не в мнозинството, а в правдата благоволи Господ; радвай се, че на твоя страна са воювали ангелските воинства.
Радвай се ти, чиято сила и слава е бил Господ; радвай се, повалил въстаналите против тебе с величието на Божията слава.
Радвай се, строшил главата на мисления Левиатан-дявола; радвай се, светла победа на православното воинство.
Радвай се, защото светият и Животворящ Господен Кръст е бил твоят щит и меч; радвай се, защото Христовото име е било твоето копие и шлем.
Радвай се, защото молитвата е била твоят победен вик; радвай се, избавителю на бедните, стенещите и угнетените от дявола.
Радвай се ти, в чието име се издигат знамена от победи; радвай се, крепко прибежище на нас, почитащите твоята памет.
Радвай ce, праведни Михаиле, добър воине Иисус Христов!

Кондак 10

Като искаше да издигне в Потука Свой неръкотворен храм, Господ положи за негова основа славния Михаил, а след време го дострои като иззида върху тази основа живите камъни – хилядите Баташки новомъченици, изклани от турците, и така този величествен храм достигна Небесата и се съедини с Небесната тържествуваща Църква, където никога няма да секне победната песен: Алилуия!

Икос 10

Стена и щит бъди за православните християни и православното воинство срещу техните врагове, присноблажени Михаиле, и с твоите благоприятни молитви ни дарувай сили не само да вярваме в Господа, но ако се наложи да сме готови и да пострадаме за Него ние, които с любов Ти зовем:
Радвай се, славна похвала на древен Потук; радвай се, посял семето на християнската вяра в него.
Радвай се, че от това семе произрасна обилен плод – светите Баташки новомъченици; радвай се, защото заедно с тях тържествуваш на Небесата.
Радвай се, огнезрачен отблясък от славата Господня; радвай се, защото този твой отблясък заслепява Христовите врагове.
Радвай се, наша закрила срещу невидимите врагове; радвай се, защото ако ти си с нас, кой ще ни противостои.
Радвай се, сял в правда; радвай се, пожънал милост.
Радвай ce, праведни Михаиле, добър воине Иисус Христов!

Кондак 11

Песен нова и хвала в събранието на светиите въздава светата Православна Църква на своя достоен син, праведния Михаил, воин Български, познал Отца, Единия Истински Бог и пратения от Него Иисус Христос, на които заедно със Светия Дух пеем: Алилуия!

Икос 11

Светозарен светилник на Божията благодат си се явил, праведни Михаиле, който свети на всички, които те обичат и почитат. Затова не ни лишавай от твоите молитви и в смъртния ни час, та с благодарност да ти казваме:
Радвай се, изпълнен с благоуханно миро; радвай се, неугасваща звезда на българския духовен небосклон.
Радвай се, прославен от Господа с нетленни мощи; радвай се, светло почитан и чрез твоята света икона.
Радвай се, че великославни царе са прекланяли колене пред ковчега с твоите мощи; радвай се, че свети патриарси са те възхвалявали в слово.
Радвай се, че от Самия Бог си бил почетен; радвай се, че и Богородица си възрадвал с твоя подвиг.
Радвай се, че не презираш почитта към теб и от нас грешните; радвай се, защото към всички благоволиш.
Радвай ce, праведни Михаиле, добър воине Иисус Христов!

Кондак 12

Божията благодат, спасителна за всички човеци, се изля в голямо изобилие и на гроба, и на светите ти мощи, блажени, и макар сега никой човек да не знае тяхното местонахождение, ти, със своя дух, който живее на Небесата, отново вършиш чудеса над всички, които с вяра прославят Бога заради теб, пеейки: Алилуия!

Икос 12

Като възпяваме и светло празнуваме твоята памет, всехвални Михаиле, ние ти се молим да прогониш от нас духа на унинието и малодушието и да ни даруваш дух на сила, любов и целомъдрие, за да ти зовем:
Радвай се, преславно изпълнил волята на Христа, нашия Господ; радвай се, защото си Му послужил с жертвена любов.
Радвай се ти, чиято молитва изпълва с радост всички скърбящи; радвай се, засвидетелстван свише от Божието благоволение.
Радвай се, непосрамващо упование на ония, които те почитат; радвай се, живял телом на земята, а духом на небесата.
Радвай се, разрушил мрежите на дявола; радвай се, неизказана наша радост.
Радвай се, сломил рога на вселукавия прелъстител; радвай се, украсен с дрехата на спасението и одеждата на веселието.
Радвай се, праведни Михаиле, добър воине Иисус Христов!

Кондак 13

О, всехвални, свети праведни Михаиле, воине Български и духовен воине Иисус Христов! Приеми това наше молитвено пение и ни избави от всички видими и невидими врагове, та винаги да зовем към Господа: Алилуия!

(Този кондак се чете три пъти, след това 1-ви икос и 1-ви кондак, и накрая молитвата.)

МОЛИТВА

О, всехвални свети праведен Михаиле, воине Български, погледни към нас с бързата си помощ и умоли човеколюбивия Бог да не осъжда нас, грешните, за нашите беззакония, но да ни стори по великата Си милост. Не презирай нашата молба, но изпроси ни от Христа Бога тихо и богоугодно житие, душевно и телесно здраве; да даде на всички православни християни и христолюбивото воинство победа над враговете и да укрепи страната ни с душеполезен мир и благословение. Всемощно да ни огради със Своите свети Ангели, за да се избавим при напускането на този живот от козните на лукавия и неговите тежки въздушни митарства. Чуй ни, свети праведен Михаиле, и моли непрестанно за нас триипостасния Владика на всички – Бога, по неговата благодат и човеколюбие, и с твоята помощ и застъпничество да намерим милост, да застанем с Ангелите и Архангелите и с всички светии отдясно на правосъдния Съдия и винаги да Го славим с Отца и Светия Дух, сега и всякога и во веки веков. Амин.

Тропар
гл. 4

Твоят воин, Господи, свети праведен Михаил, порази с велика сила нечестивите агаряни и страшни етиопци и след това избавяйки девойката от триглавия змей, извърши същото чудо, сторено от победоносния великомъченик Георги. Заради неговите молитви, Христе Боже, избави и нас от мислените агаряни и етиопци – злите демони и от многоглавия змей на нашите собствени страсти, и така спаси нашите души!

Кондак
гл. 2

Михаил, непобедимият воин и защитник на православния християнски народ, дойдете, верни, да възхвалим, защото той и сега избавя почитащите неговата памет от всеки зъл враг и противник.

Величание

Облажаваме те, свети праведен Михаиле воине, и почитаме твоята света памет; а ти се моли за нас на Христа, нашия Бог!

Източник на Житието: http://www.pravoslavieto.com/; източник на Акатиста: Отец Владимир Дойчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Националният археологически музей отбелязва своята 130-годишнина със специална изложбаНационалният археологически музей отбелязва своята 130-годишнина със специална изложба

Източник: bas.bg Изложбата „130 години Национален археологически музей“ представи на 25 октомври Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН). Тя е посветена на основаването на Народния музей, понастоящем Национален

Осветен бе храм „Св. Архангел Михаил“ в с. Ведрина, ДобричкоОсветен бе храм „Св. Архангел Михаил“ в с. Ведрина, Добричко

Източник: bg-patriarshia.bg На 30 октoмври 2022 г. – 5 Неделя след Неделя подир Въздвижение, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети, отслужвайки чина на обновление с полагане на свети

Светила на Православието през XIX – XX в. – св. Арсений Кападокийски (1840 – 1924)Светила на Православието през XIX – XX в. – св. Арсений Кападокийски (1840 – 1924)

На 10 ноември се почита паметта на друг от близките до нашето време Божи угодници – св. Арсений Кападокийски (1840 – 1924) – кръстник и духовен покровител на св. Паисий Светогорец (1924